Грецький досвід та Україна: чи варто порівнювати?

16 Листопада 2012
1011
16 Листопада 2012
00:00

Грецький досвід та Україна: чи варто порівнювати?

1011
Інтернет-видання традиційно багато писали про випадки контрабанди сигарет і шкоду від куріння, а ось серед маніпулятивних матеріалів на тютюнову тематику можна виділити хіба що статтю в газеті «Факты и комментарии». Моніторинг публікацій на тютюнову тематику за 5 – 11 листопада.
Грецький досвід та Україна: чи варто порівнювати?

Отже, 10 листопада «Факты и комментарии» публікують статтю Сергія Кургана «В Греции пачка сигарет в легальном магазине стоит от 3 до 4 евро, а фальшивку предлагают за один евро». Автор розповідає про досвід впровадження антитютюнових ініціатив у Греції, проводить паралелі з нововведеннями в українське антитютюнове законодавство і, на основі цього, робить прогнози можливого розвитку подій в Україні.

Аби розібратися з темою, журналіст нібито полетів до Афін. Не відомо, чи дійсно ця поїздка мала місце, проте сам прийом – введення у матеріал факту поїздки і, відповідно, репортажних моментів з місця подій, спостережень автора, розмов із місцевими курцями і дрібними підприємцями – реалізаторами тютюнових виробів, викликає довіру та суттєво додає ваги і словам автора, і темі статті, а отже підвищує її потенційний маніпулятивний вплив на читача.

«Казалось бы, достаточно повысить налоги и ввести запреты, как курильщиков сразу станет меньше, а бюджет при этом наполнится. Но все не так просто, и опыт стран Евросоюза, в частности Греции, это подтверждает», –  йдеться у вступі до статті. Тобто журналіст відразу готує читачів до того, що антитютюнові ініціативи в Греції не були надто ефективними, відповідно, в Україні може повторитися те ж  саме.

Грецький досвід впровадження антитютюнових ініціатив

Забігаючи наперед, зазначимо, що за поширеністю куріння Греція дійсно посідала одні з перших місць серед європейських країн. Більш того, за даними Організації економічного співробітництва і розвитку, до 2009 року вона та Чехія були єдиними країнами Європи, в яких кількість курців протягом попередніх десяти років зростала. Насамперед, це пов’язували з м’яким антитютюновим законодавством та низькою вартістю сигарет. Проте, ситуація почала змінюватися в 2008-2009 роках і позитивна динаміка щодо зменшення кількості курців та споживання сигарет спостерігається протягом останніх чотирьох років. Про це, зокрема, йшлося в дослідженні «Поширеність і детермінанти вживання тютюнових виробів серед дорослого населення Греції: тенденції останніх чотирьох років», опублікованому 31 жовтня цього року в журналі «Громадське здоров’я», що видається при Оксфордському університеті. Там зазначено, що 2006 року курило 41% населення Греції, а 2010 кількість курців знизилася до 35%. Більш свіжої статистики знайти не вдалося, проте, Греція не увійшла в топ-10 рейтингу країн за поширеністю куріння, яку у жовтні 2012-го презентували Американське онкологічне товариство і Всесвітній фонд легенів у «Щорічній доповіді по тютюну» (на першому місці опинилася Австрія, де 47% дорослого населення курить, далі – Папуа-Нова-Гвінея (44%), Чилі (40,6%), Росія (39,1%), замикає десятку – Словаччина (30,5%).

Тобто позитивні зрушення у боротьбі з курінням у Греції є, а антитютюнові ініціативи таки діють.

Критика антитютюнового українського законодавства через призму грецького

У статті «Фактов и комментариев» українське антитютюнове законодавство протиставляється грецькому і, власне, критикується, щоправда, м’яко і непрямо, через призму останнього. Кут цієї критики доволі специфічний – автор непрямо критикує українські ініціативи за те, що вони є більш жорсткими, ніж грецькі – мовляв, якщо у Греції навіть м’якші норми викликали «стільки проблем» (під проблемами мається на увазі збільшення кількості контрабандної продукції на ринку, про що детальніше – нижче), то що ж буде в Україні? Паралельно з цим хвалить грецькі закони за «людяність», приміром, за надання можливості грекам, які потерпають від кризи, додатково заробляти на продажі сигарет «сейчас в Украине при продаже сигарет покупателю могут дать информацию только о содержании никотина и смол в сигаретах. В Греции же продавцам разрешено интересоваться вкусовыми предпочтениями граждан и советовать определенный продукт... За такую информационную работу с покупателями владелец табачного киоска, а зачастую это частный предприниматель, получает около 1500 евро в год, что в условиях кризиса немалая сумма».   

Схвалює журналіст і те, що реклама сигарет дозволена у спеціалізованих точках продажу тютюнових виробів, а їх продавці можуть запропонувати покупцям подарунки – українців же, мовляв, таких подарунків новий закон позбавляє: «в специализированном магазине, расположенном в крупном торговом центре, мне даже посоветовали нанести на презентованную фирменную зажигалку мое имя или другую надпись по желанию. Делает это специальный аппарат всего за одну минуту. В Украине подобные подарки теперь запрещены». Про те, що часткова заборона реклами і стимулювання збуту тютюнових не є ефективним засобом подолання тютюнової пандемії ми вже неодноразово писали, тож наразі до цього повертатися не будемо.

Проблема контрабанди тютюнових виробів

Проте, основний акцент у матеріалі ставиться на те, що «бюджет Греции вместо дополнительных поступлений от налогообложения табака получил их снижение. В прошлом году Греция потеряла 400 миллионов евро только из-за нелегальной продажи сигарет», яка активізувалася після підвищення акцизних ставок на тютюнові вироби. Заперечувати проблему контрабанди безглуздо, адже вона є і буде допоки ціни на сигарети в різних країнах різнитимуться. Зараз ця різниця є суттєвою – якщо в Україні середня вартість пачки сигарет – $1,26, Сербії – $2,03 Румунії –  $3,79, а Греції - $5,31, то, звісно, знайдуться люди, котрі намагатимуться заробити на цій різниці. Протидіяти цьому мають митна служба та правоохоронні органи.

Проте, не варто перебільшувати масштаби проблеми і, тим паче, маніпулювати цифрами. Журналіст «Фактов и комментариев» стверджує, і при цьому не посилається на джерела, що минулого року бюджет Греції недоотримав 400 млн. євро. Проте на сайті Європейської комісії розміщено звіт щодо надходжень до бюджетів країн-членів ЄС від акцизних зборів, зокрема, і на тютюнові вироби. З нього видно, що протягом 2008-2012 років надходження до бюджету Греції від оподаткування сигарет постійно зростали – €2516,18 млн. (2008), €2566,15 млн.  (2009), €2912,95 млн. (2010) і €3044,53 млн. (2011).

Бачимо, що зростання надходжень до бюджету було навіть при загальному падінні ринку тютюнових виробів у Греції на 5,8 млрд. штук – якщо 2008-го року кількість спожитих сигарет, легальних і нелегальних сумарно, складала 32,6 млрд. штук, то 2011-го – вже 26,8 млрд. Ці дані наведені у дослідженні «Project Star 2011», на яке, до речі, посилався автор статті у «Фактах и комментариях». 

Медіафільтр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
dwellinginyourhouse
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1011
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду