«Інтер»: чи збережеться позитивна динаміка новинного мовлення?

«Інтер»: чи збережеться позитивна динаміка новинного мовлення?

25 Лютого 2013
1589

«Інтер»: чи збережеться позитивна динаміка новинного мовлення?

1589
22 лютого 2013 року у Варшаві відбулося засідання Громадської ради, яка діє на підставі  Меморандуму про співпрацю, що був підписаний між Інтер Медіа Груп та Міжнародним Фондом Відродження 10 грудня 2012 року. Засідання відбулося за участі іноземних і українських членів Ради, експертів моніторингових організацій у сфері медіа та за присутності колишнього акціонера Групи Валерія Хорошковського.
«Інтер»: чи збережеться позитивна динаміка новинного мовлення?
«Інтер»: чи збережеться позитивна динаміка новинного мовлення?

На виконання Меморандуму Громадська рада підвела підсумки першого етапу моніторингу інформаційних програм телеканалу Інтер, що  охопив період грудень 2012 – лютий 2013 року. Рада також обговорила зміни, що відбулися на каналі останнім часом, їх вплив на інформаційне мовлення каналу.

Експерти моніторингових організацій - Валерій Іванов (Академія української преси) та Наталя Лигачова (ГО Телекритика) - представили результати кількісних та якісних досліджень інформаційних програм телеканалу Інтер, які проводилися до 14 лютого 2013 року.  Відповідно до цих даних, упродовж зазначеного періоду, телеканал Інтер демонстрував позитивну динаміку у дотриманні стандартів журналістики та балансі доступу різних політичних сил до ефіру. Важливо відзначити позитивну кореляцію зростання рейтингу новин у відповідності до зміни в їх збалансованості та якості.

За даними контент-аналізу Академії української преси на Інтері була найбільша частка новин з двома та більше точками зору. 

Достатньо помітними є зміни на каналі і щодо балансу уваги та синхронів політиків.  

 

Станом на 14 лютого, саме Інтер був повною протилежністю УТ-1 за всіма базовими показниками: балансу, рівня уваги, присутності експертів, що, за оцінками президента АУП Валерія Іванова, цілком відповідає європейським зразкам. 

За результатами якісного аналізу новин, що проводився ГО Телекритика, розширився спектр суспільно значимих тем, до яких зверталися журналісти інформаційної служби Інтер, героїв, чиї коментарі можна почути в їхніх матеріалах, та експертів, що коментують політичні, соціальні та економічні теми. 

Істотно поменшало малозмістовних матеріалів, що висвітлювали формально-протокольні дії вищого керівництва країни. Попри періодичну відсутність балансу, не було відвертої тенденційності на користь влади, яка простежувалась у новинах Інтера раніше. 

Втім, при позитивній динаміці залишалось проблематичним дотримання телеканалом стандарту достовірності, а саме -- посилання на джерела інформації. Помітним порушенням журналістських стандартів є не досить ретельне відокремлення фактів від коментарів, коли думка журналіста подається як факт. Було відзначено менш чисельні, але доволі часті порушення стандартів точності та повноти подання інформації. 

Моніторинг також зафіксував численні порушення стандартів у форматі шоу «Велика політика». Це, насамперед, незбалансованість позиції головного героя (переважно представника влади, значно рідше -- опозиції) через відсутність учасника з протилежного табору, рівного за політичним статусом та авторитетністю, що обмежило повноту представлення суспільно важливих тем. Цей недолік лише частково компенсувала частина програми під назвою «Ринг». З огляду на це, концепція нової програми Ганни Безулик «Справедливість», побудованої за принципом дебатів, була значно прогресивнішою. 

14 лютого 2013 року на каналі було змінено менеджмент у зв’язку зі зміною акціонерів каналу. Замість Валерія Хорошковського власником Інтера стали бізнесмен Дмитро Фірташ та глава президентської адміністрації Сергій Льовочкін. 

Головою правління каналу став колишній очільник Першого Національного Єгор Бенкендорф, керівником інформаційно-політичного мовлення Євген Кисельов, директором з розвитку медіагрупи Ганна Безлюдна. 

Одним із перших кроків нових менеджерів стало закриття політичного ток-шоу Ганни Безулик «Справделивість», яке було побудовано на основі прогресивного дебатного формату, всупереч позитивній динаміці рейтингу програми.

Також за попередніми моніторингами ефіру після 14 лютого вже також зафіксовано регрес від досягнутого і в інформаційно-аналітичному сегменті. Щотижневі інформаційно-аналітичні програми від 17 лютого повністю повернули «Подробности недели» у попередній незбалансований формат – з прес-релізним позитивним висвітленням дій Президента та міністрів без згадок про діяльність опозиції. У програмі ще залишаються відносно проблемні окремі матеріали, однак, як зазначають експерти,  «немає нічого схожого на критику дій можновладців» (Моніторинг ГО Телекритики). 

Як відомо, в рамках Меморандуму з Інтер Медіа Груп Міжнародний Фонд “Відродження” взяв на себе зобов’язання, “ґрунтуючись на принципах взаємної довіри”, підтримувати діяльність Громадської ради Інтер Медіа Груп на основі незалежних моніторингових досліджень, надання Радою рекомендацій телеканалу для покращення якості інформаційно-політичного мовлення задля дотримання у цьому сегменті міжнародних стандартів журналістики. Головною метою підписання угоди було відстоювання прав українських громадян в отриманні об’єктивної та збалансованої інформації, забезпечення співпраці громадських організацій із ЗМІ задля впровадження європейських цінностей та сприяння європейській інтеграції України. 

Відповідно до угоди, Інтер Медіа Груп, «виходячи з усвідомлення потреби української суспільства у збалансованій, об’єктивній та відкритій інформації про політичну, соціальну, економічну ситуацію в Україні та світі та соціальної відповідальності ЗМІ», взяла на себе зобов’язання надавати «повне сприяння для реалізації зазначених вище завдань Меморандуму. 

Громадська Рада ухвалила рішення звернутися з окремим листом до нових менеджерів Інтер Медіа Груп щодо підтвердження зобов`язань за діючим Меморандумом про співпрацю з Міжнародним Фондом “Відродження” та їх бачення подальших перспектив співпраці в рамках Меморандуму. Відповідно до документу, «будь-яка Сторона може вийти з цього Меморандуму, попередивши іншу Сторону за 30 (тридцять) днів перед припиненням своєї участі». Громадська рада та Міжнародний Фонд “Відродження” хочуть розуміти позицію іншої Сторони щодо взаємодії у рамках Меморандуму для ухвалення власного рішення про можливість подальшої співпраці. 

Від «Телекритики». Нагадаємо, що зміна власників «Інтера» відбулася 1 лютого. Євгеній Кисельов був призначений директором компанії «Національні інформаційні системи» 14 лютого, а приступив до виконання своїх обов’язків 19 лютого.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1589
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду