Півтора роки дії антитютюнових законів: як змінився підхід ЗМІ до висвітлення тютюнової тематики?

Півтора роки дії антитютюнових законів: як змінився підхід ЗМІ до висвітлення тютюнової тематики?

15 Січня 2014
900

Півтора роки дії антитютюнових законів: як змінився підхід ЗМІ до висвітлення тютюнової тематики?

900
Рік тому у закладах харчування заборонили курити, і ЗМІ тут-таки зарясніли прогнозами про шалені збитки, яких зазнає ресторанний бізнес. Минув рік. Чи справдилися прогнози і як ця тема тепер висвітлюється у медіа?
Півтора роки дії антитютюнових законів: як змінився підхід ЗМІ до висвітлення тютюнової тематики?
Півтора роки дії антитютюнових законів: як змінився підхід ЗМІ до висвітлення тютюнової тематики?

«Медіафільтр» проаналізував останні публікації по темі – ті, що з’явилися у грудні і були приурочені до річниці заборони куріння. Градус недовіри, скептичного або відверто негативного ставлення до закону у ЗМІ знизився, а деякі видання, які раніше виступали затятими його противниками, тепер тему взагалі ігнорують.

«Сегодня»

Видання опублікувало два тексти до річниці заборони куріння у закладах харчування – «В Украине прошел год без табака в ресторанах» та «Год запрету курения: вместо пепельницы – стаканы с водой» (одеська редакція).  У першому обмежилися двома формальними паритетними коментарями – Костянтина Красовського, завідувача відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Мінохорони здоров’я, та Ольги Насонової, президента Асоціації ресторанів Києва.   

Красовський повідомив, що за дев’ять місяців дії закону українці викурили на 10 млрд. сигарет менше, ніж торік, і, мовляв, заборона куріння одна з причин цього. Насонова, у свою чергу зазначила, що половина рестораторів цей закон порушують.

Заглиблюватися у тему журналіст не став і обмежився лиш цими двома заявами. А ось його одеські колеги вирішили підготувати більш ґрунтовний матеріал і дізнатися, як ресторани обходять заборону куріння. Відвідали в Одесі десять закладів, у чотирьох з яких їм дозволили курити. Згадок про те, чому закон було введено і яка від нього користь, у тексті немає, а тональність журналіста відносно порушень – нейтральна.

Forbes

Видання підготувало статтю «Бездымный год: как сказался на бизнесе запрет на курение в общественных местах». Журналісти опитали власників ресторанів, які зазначили, що певні труднощі були, але вони не критичні і рік видався загалом вдалим. Кількість закладів харчування у Києві за рік зросла, по Україні в цілому – зменшилася на 120.

Найбільше постраждали більярдні, кальяні та кав’ярні, однак останні насамперед за рахунок масової появи у місті мобільних кав’ярень. Навіть Ольга Насонова, яка заборону куріння зазвичай називає серйозним фактором перешкоджання успішності ресторанного бізнесу, цього разу визнала, що «влияние запрета на курение не было основополагающим».

Величезний блок під назвою «Стабильное курение» у матеріалі відведено під коментар тютюнової компанії, яка переконує, що заборона куріння жодним чином на поширеності куріння та обсягах виробництва не позначилася, а зафіксований спад – сезонний.

Натомість на думку представників антитютюнового руху відведено лише два невеликих абзаци.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: donbass.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
900
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду