Каналы стали называть вещи своими именами

Каналы стали называть вещи своими именами

20 Березня 2014
3091

Каналы стали называть вещи своими именами

3091
При этом обособленную позицию выдержал «Интер»: его журналисты, рассказывая о событиях в Крыму, вновь в большинстве случаев упорно молчали о присутствии российских солдат, хотя еще на прошлой неделе в основном не скрывали этого. Обзор праймовых выпусков новостей общенациональных каналов с 10 по 15 марта.
Каналы стали называть вещи своими именами
Каналы стали называть вещи своими именами

На этой неделе телеканалы перестали следовать принципу невмешательства и отстраненного освещения событий. Большинство не стеснялись давать оценки в эфире, а иногда даже и вешать ярлыки на противников проукраински настроенных активистов. При этом обособленную позицию выдержал «Интер»: его журналисты, рассказывая о событиях в Крыму, вновь в большинстве случаев упорно молчали о присутствии российских солдат, хотя еще на прошлой неделе в основном не скрывали этого. Однако чем ближе до «референдума» – тем осторожнее в оценках становится «главный канал страны». Примечательно, что Первый национальный пошел совершенно другим путем и стал эволюционировать в сторону полноты и объективности. Таким образом, очевидно, пытаясь реабилитироваться в глазах то ли зрителей, то ли политиков. Большинство телеканалов перестали использовать витиеватые описания событий. На их фоне четко выделялась только интеровская осторожность.

10 МАРТА, ПОНЕДЕЛЬНИК

В главных выпусках новостей ведущих каналов не стеснялись эпитетов для российских солдат, а так называемую крымкую самооборону прямо связывали с россиянами. Некоторые даже стали называть их интервентами. Вот как начинали выпуски каналы:

«1+1»

«Наталія Мосейчук, ведуча: Російські військові і далі захоплюються військові об’єкти в Криму. Сьогодні заволоділи військовим шпиталем в Сімферополі. Кількасот солдатів без розпізнавальних знаків прорвалися до ракетної частини в Чорноморському, витіснивши звідти українських ракетників. В Чорноморському захоплено ще й прикордонну заставу. Інтервенти контролюють аеродроми в Саках, Новоозерному та Джанкої. Заблокований аеродром в Бельбеку. Озброєні люди вдалися до штурму автомобільного батальйону в Бахчисараї. Їм допоміг командир цієї частини Володимир Садовник, який перейшов на бік окупантів. Загарбники також штурмували командний пункт аеродрому в Новофедорівці. Євпаторійському зенітно-ракетному полку росіяни висунули черговий ультиматум із вимогою здатися до 10 вечора, і також погрожують штурмом. Триває облога штабу Військово-морських сил України в Севастополі, який інтервенти сьогодні знову знеструмили. Українські кораблі заблоковані затопленими російськими суднами в Донузлаві. Мінні поля відрізали Крим від материкової України в районі сіл Рюмшине та Чонгар».

ICTV

«Інна Шевченко, ведуча: Агресія російських військових у Криму триває. Сьогодні вночі 240 солдатів на 14 вантажівках захопили окрему ракетну технічну частину у селищі Чорноморське на заході Криму. Українських військових з частини вигнали. Крім двох офіцерів, які нині охороняють зброю. Також у Бахчисараї російські агресори захопили автомобільний батальйон Збройних сил України. Спочатку українці опиралися. Але раніше викрадений командир Володимир Садовник здав військову частину іноземним інтервентам – розповідають свідки. А в Євпаторії висунули ультиматум командуванню військової частини. До 10 вечора сьогоднішнього дня здати зброю і передати об'єкт спецпідрозділу Чорноморського флоту Росії. У Сімферополі ж 20 проросійських самооборонівців захопили військовий госпіталь. Командування і весь медичний персонал заблоковані. Крім того у Криму досі не знайшли зниклих активістів майдану і журналістів».

Первый национальный

«Світлана Леонтьєва, ведуча: У Бахчисараї викрадений напередодні командир автомобільного батальйону Володимир Садовник здав військову частину російським інтервентам. Нині над нею майорять два прапори – України і Росії. Про це повідомляє керівник медіа-центру Міністерства оборони Криму Владислав Селезньов. Командир автобату повернувся до своїх бійців у супроводі озброєних самооборонців. Садовник запропонував військовослужбовцям приєднатись до нього. Зголосились кілька вояків. У строю залишились всі офіцери контрактники, призвані з різних регіонів України. Їм наказали покинути частину. Потім Садовник разом з поплічниками почав готувати до вивезення паливо, радіостанцію, інше військове майно».

ТРК «Украина»

«Елена Кот, ведущая: В ожидании штурма. Через три часа истекает срок ультиматума, выдвинутого Совмином автономии Евпаторийскому зенитно-ракетному полку. От его командования добиваются разоружения до десяти вечера личного состава, сдачи всего оружия на склад и передачи объекта под охрану представителей Черноморского флота. Аналогичное требование самопровозглашенная власть на словах уже выдвигала и накануне, теперь закрепила угрозы в документе».

В следующем сюжете «События» называют по старой привычке россиян «зелеными человечками», но теперь уже прямо указывают на их национальную принадлежность.

«Елена Кот, ведущая: Захваты украинских военных объектов не прекращаются. Этой ночью российские военные взяли под контроль ракетную часть в поселке Черноморское. Какова там ситуация – расскажет Наталья Нагорная.

Наталья Нагорная, корреспондент: Воинскую часть в поселке Черноморское захватили сегодня около половины второго ночи. На территорию заехало 200 так называемых "зеленых человечков" – российских военных, вооруженных пулеметами и автоматами. На территории до сих пор продолжает оставаться командир части и его помощник. Уйти отсюда они не могут, потому что на территории находится очень много оружия. Они остались здесь фактически и как заложники, и как люди, которые пытаются своим присутствием гарантировать хоть какую-то безопасность этому оружию. В данный момент сами военные говорят о том, что склады на территории части представляют угрозу для жителей поселка».

5 канал также указывает, кто действует в Крыму:

«Віталій Гайдукевич, ведучий: Солдати російської армії намагаються захопити командний пункт аеродрому в Новофедорівці Сакського району Криму. Всередині забарикадувались українські армійці. У ці хвилини між військовослужбовцями Росії та командуванням летовища тривають перемови.

Микола Литвиненко, начальник штабу 10-ї Сакської морської авіаційної бригади: Вчера наш аэродром около 16.30 был захвачен Россией, военнослужащими РФ, с помощью двух вертолетов Ми-24 и военнослужащих, которые прибыли сюда на 3-х камазах. На данный момент аэродром заблокирован, взлетная полоса и командно-диспетчерский пункт. Все остальные объекты – под нашим контролем. В данный момент на защищенный командный пункт спецподразделения РФ пытаются проникнуть внутрь. Сразу эта попытка не удалась. Сейчас они разрушают наши линии связи и антенное поле».

На «Интере» начинали с захвата военного госпиталя «самообороной» Крыма.

«Роман Кадемин, ведущий: В Севастополе с самого утра обесточен микрорайон, где находится штаб Военно-морских сил Украины. Нет света и в жилых домах, расположенных рядом. "Электроподстанцию опять открыли, сварку срезали болгаркой" – написал в Facebook начальник крымского медиа-центра Министерства обороны Владислав Селезнев. А в Симферополе более 20 представителей так называемой самообороны Крыма захватили военный госпиталь. Командование и весь медицинский персонал были заблокированы. Только после вмешательства командования ВМС Украины начальник госпиталя был допущен на рабочее место. В госпитале на лечении находится более 20-ти тяжелобольных, один в реанимации. Захваты происходили и в боевых воинских частях».

Что интересно, «Интерфакс-Украина» заявляет, что «пророссийски настроенные вооруженные лица вместе с российскими военнослужащими ворвались на территорию военного госпиталя». Зато Минобороны, на чью пресс-службу ссылается «Интерфакс», у себя на сайте ничего не говорит о российских военных, упоминая только «самооборону».

Так же, как и военное ведомство, сообщают другие телевизионщики:

«1+1» говорит, что «в Сімферополі проросійсько налаштовані люди зі зброєю вдерлися на територію військового шпиталю», называет их «люди у формі». (Хотя в предыдущем материале «плюсы» заявили: «Російські військові і далі захоплюються військові об’єкти в Криму. Сьогодні заволоділи військовим шпиталем в Сімферополі»).

ICTV конкретизирует: «20 проросійських самооборонівців захопили військовий госпіталь», канал «Украина» описывает захватчиков госпиталя так: «Около двух десятков людей в военной форме с нашивками крымской самообороны появились в кабинете главврача и, собственно, сказали, что больше он здесь не работает».

А вот 5 канал также использует ничем не подтвержденную подачу «Интерфакса-Украина»: «Військовий госпіталь у Сімферополі захопили проросійськи налаштовані озброєні люди за підтримки російських військових».

Также повел себя и Первый национальный: «Опівдні у Сімферополі російські вояки разом з самооборонцями захопили військовий госпіталь».

Кстати, информацию о том, что именно российские военные были среди захватчиков госпиталя, дает и «Радио Свобода». Однако при этом ссылается на собственные источники: «Група російських козаків, осіб із пов’язками «дружинник АРК» і близько 10 російських військових зі зброєю увірвалися на територію військового шпиталю в центрі Сімферополя».

Манипуляции с «терминологией» использует «Интер». Точнее, во включении Евгений Оноприенко избегает информации о том, что в захватах участвуют либо пророссийско настроенные силы, либо российские военные:

«Есть информация у нас из Новофедеровки, это под Саками. Я напомню, что там захват аэродрома начался еще вчера вечером. Около 80 человек с тыла проникли на территорию аэродрома. Вдоль взлетной полосы стали устанавливать огневые точки, устанавливать пулеметы. Во время захвата в небе вояжировали два вертолета, и я думаю что вот сейчас мы можем видеть их на видео. Силы самообороны Крыма взяли на себя ответственность за захват  этого объекта. Как объяснили они причину захвата – якобы боятся, что на аэродром может прибыть вражеская им техника. Еще вчера был захвачен пункт укрепления полетами. Сегодня продолжен штурм контрольно-диспетчерского пункта. И вот по самой свежей информации, которой мы располагаем от военных, от медиа-центра, захват им провести не удалось, хотя бы по той причине, что одной из преград стала бетонно-бронированная дверь, которую не так то легко открыть. Есть информация, что внутри находятся, в том числе, и женщины. Все они безоружные. И вот на теперешний момент, безоружный комбриг якобы ведет переговоры с 30 вооруженными людьми».

Можно обратить внимание, как упорно Евгений Оноприенко избегает слова «российский». При этом в его информации россияне появляются один раз, откуда ни возьмись, как добрые помощники, приступившие к совместному патрулированию военчасти:

«…в частности, из поселка Черноморское. Я напомню, там расположена отдельная ракетная техническая часть. Более того, у нас есть фотографии с места событий, я предлагаю сейчас их посмотреть. Тем временем я напомню, что захват этой части начался еще ночью, примерно около половины второго 200 вооруженных солдат на 14 грузовиках угрожая штурмом проникли на территорию части, разоружили личный состав, заставили украинских военных сдать оружие на склад. И вот сегодня днем местные жители пришли к части поддержать украинских военнослужащих. И вот по самой свежей информации, якобы, двум сторонам конфликта удалось договориться. Украинские и российские войска будут совместно патрулировать объекты. Учитывая то, что это достаточно специфическая часть, там находится очень много ракетного топлива, в частности меланджа».

О ТОМ, ЧТО ТАК НАЗЫВАЕМОЕ ПАТРУЛИРОВАНИЕ ЯВЛЯЕТСЯ ПРИНУДИТЕЛЬНЫМ – НИ СЛОВА.

Тот же Первый национальный, ударными темпами возвращающийся из пропагандистской струи в лоно журналистики, говорит прямо:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Сотня автомобілів з російськими військовослужбовцями надвечір рухалась дорогою Севастополь-Миколаїв. Про це також повідомив начальник кримського медіа-центру Міністерства оборони України Владислав Селезньов із посиланням на очевидців. Інших подробиць наразі немає. Минулої ночі 200 росіян захопили територію ракетної частини в селищі Чорноморське. Змусили здати зброю і вигнали усіх військових. Лише склад з боєприпасами охороняють двоє українських військовослужбовців. Водночас триває штурм аеродрому в селі Новофедорівка. Територію атакують 4 військові російські камази, спецпідрозділи та особи у цивільному. Російські солдати намагаються захопити командний пункт, всередині якого українські військові. Офіцери без зброї намагаються зупинити нападників і вести з ними переговори».

«1+1» в контексте анализа географии нападений на украинские военные объекты также идентифицирует участников штурма:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Російські військові і далі захоплюються військові об’єкти в Криму. Сьогодні заволоділи військовим шпиталем в Сімферополі. Кількасот солдатів без розпізнавальних знаків прорвалися до ракетної частини в Чорноморському, витіснивши звідти українських ракетників. В Чорноморському захоплено ще й прикордонну заставу. Інтервенти контролюють аеродроми в Саках, Новоозерному та Джанкої. Заблокований аеродром в Бельбеку. Озброєні люди вдалися до штурму автомобільного батальйону в Бахчисараї. Їм допоміг командир цієї частини Володимир Садовник, який перейшов на бік окупантів. Загарбники також штурмували командний пункт аеродрому в Новофедорівці. Євпаторійському зенітно-ракетному полку росіяни висунули черговий ультиматум із вимогою здатися до 10 вечора, і також погрожують штурмом».

На ICTV Алексина Дорогань говорит, что «у Новофедорівці російські військові вриваються в командний пункт аеродрому, там всередині – українські бійці, які без зброї стримують інтервентів. А напередодні ввечері сюди на летовище прорвалися майже 80 російських військових і 40 самооборонців».

«Украина» также не скрывает российское присутствие:

«Елена Кот, ведущая: Прошлой ночью российские военные захватили последний крымский аэродром в Новофедоровке под Саками. Самолеты оттуда успели перебазировать в Николаев, пока не появились чужие Ми-24 – они блокировали территорию с воздуха. Саму взлетную полосу перекрыли вооруженные люди на нескольких КамАЗах. Взяли они и командно-диспетчерский пункт, а около полусотни местных самообороновцев окружили контрольно-пропускной пункт. Со временем число захватчиков уменьшилось, но осаду объекта они всё равно не снимают».

Прямо указывает на россиян и 5 канал:

«Віталій Гайдукевич, ведучий: Солдати російської армії намагаються захопити командний пункт аеродрому в Новофедорівці Сакського району Криму. Всередині забарикадувались українські армійці. У ці хвилини між військовослужбовцями Росії та командуванням летовища тривають перемови».

Та же история и с командиром части, якобы похищенным, а после сдавшим часть россиянам.

Корреспондент «Интера» Оноприенко путается в «показаниях»:

«Евгений Оноприенко, корреспондент: История с неожиданным поворотом. Действительно, вчера в Бахчисарае стало известно о том, что был похищен, якобы, командир воинской части Владимир Садовник. А сегодня днем группа вооруженных представителей самообороны Крыма во главе с полковником Российской Федерации Макогоновым проникла не территорию автомобильного батальона ВМС. Это как раз тот самый батальон, которым руководил Садовник. И что интересно, что сам Владимир Садовник прибыл тоже вместе с этими людьми. Представители самообороны Крыма несколько раз выстрелили в воздух, ворвались на территорию автобата. Владимир Садовник после этого построил личный состав, и обратился к военнослужащим со следующими словами: кто со мной – шаг вперед. Интересно, что несколько человек таки сделали шаг вперед. Но в основном офицеры и контрактники остались на своих местах. Им предложили покинуть территории части. На плацу был спущен флаг Военно-морских сил, его место занял флаг Российской Федерации. На флагштоке он висит рядом с флагом Украины. У нас даже есть прямая речь с места событий. Я предлагаю послушать человека, который из первых уст расскажет о том, как все происходило.

Военнослужащий: "Я не знаю, я біля казарми стояв, підбігли до нас, сказали здавайтеся. Но ми сказали, ми не здаємося, на нас почали стрілять. Стріляли по ногам. Ми зразу здалися, ми без зброї".

Евгений Оноприенко, корреспондент: По самой свежей информации, которой мы располагаем, Владимир Садовник сейчас вместе с теми людьми, с которыми он пришел в родную часть, загружает на военную технику автомобильное топливо, радиостанции, иное имущество, которое расположено в этой части. Куда планирует вывести все это, пока нам не известно».

То ли Евгений Оноприенко подружился в командировке с россиянами, то ли ему угрожали, но факт есть факт: упоминание о полковнике российских войск так и осталось упоминанием. Корреспондент «Интера» так и не сказал о роли этого офицера, далее постоянно делал акцент на «самообороне», а в конце вообще перешел на совсем абстрактные определения: «Садовник сейчас с теми людьми, с которыми пришел в родную часть».

11 МАРТА, ВТОРНИК

О провозглашении Крымом декларации о независимости сделали материалы все каналы. Только 5 канал, имея преимущество в количестве выпусков в течение дня и уже успев сообщить об этом ранее, в 19.00 лишь упомянул событие в сюжете из Верховной Рады: «Кримська Верховна Рада тим часом оголошує про незалежність регіону з наміром приєднатися до Росії».

«1+1» делает акцент на закрытости и поспешности голосования:

«Наталя Мосейчук, ведуча: Декларацію про незалежність Криму та Севастополя ухвалили цього дня кримські депутати на екстреному закритому засіданні. За цим документом після референдуму республіка стає незалежною, а відтак вступає до складу Росії. Другий історичний документ, який сьогодні терміново ухвалили кримські депутати – це постанова про гарантії відновлення прав кримських татар. Російське МЗС вже назвало це рішення цілком легітимним. Чи реально, щоб рішення Верховної Ради Криму стали чинними? Про це далі».

Ольга Деревянко доходчиво описывает, как проходило голосование и кому выгодно было ограничение доступа прессы:

«Ольга Дерев’янко, кореспондент: Кримських депутатів зібрали на засіданні за дві години, журналістів знову не запросили. У залі лише камера прес-служби Верховної ради Криму. За її інформацією, за декларацію про незалежність нібито проголосували 78 депутатів. На прес-конференції, куди запросили тільки російських та окремих кримських журналістів, спікер Константинов заявив, декларація нічого принципово не змінює».

О причинах аврального голосования говорит эксперт:

«Поспіх, із яким депутати Ради Криму ухвалили так звану декларацію про незалежність, є спробою виправдатись перед міжнародними інституціями, вважають спостерігачі.

Олександр Стариш, доктор політичних наук: Мировые так сказать центры политических сил уже объявили о том, чтобы там не происходило, референдумы в таких условиях не проводятся. Плюс к этому кроме автоматов и ангажированности двух этих так называемых местных лидеров встает очень много формальных вопросов. По какому закону? По какому регламенту? Кто это финансирует? На каких условиях? Чтобы они не принимали, это никакого значения, разве потешить самолюбие».

«Интер» вообще ничего не говорит о том, в какой спешке голосовали депутаты Крыма за декларацию о независимости. Как факт, не ставя под сомнение, называют количество проголосовавших.

«Роман Кадемин, ведущий: Верховный Совет Крыма принял декларацию о независимости. За нее проголосовали 78 из ста крымских депутатов. В документе говорится: если на референдуме 16 марта будет принято решение о вхождении полуострова в состав России, Крым объявит себя независимой республикой. Как отнеслись к принятию декларации  в Крыму, Киеве и Москве, – рассказывает Алена Цинтила.

Алена Цинтила, корреспондент: Вот так сегодня проходила сессия Верховного совета Автономной Республики Крым. Главный вопрос повестки дня – голосование за декларацию о независимости полуострова. Депутаты аплодируют стоя. Но вяло. В документе – всего три пункта. Первый и главный – если на предстоящем референдуме будет приятно решение о вхождении Крыма в состав России, он перестанет быть "автономным", по мнению депутатов, и будет независимой республикой».

Напомним, «1+1» сообщил, что «У залі лише камера прес-служби Верховної ради Криму». Да и видео «Интера» и «1+1» из зала заседаний – одинаковое. То есть, снятое пресс-службой ВР Крыма. Но Алену Цинтилу факт недопуска журналистов на голосование не заботит. Также она не упоминала и о спешке, в которой принимали декларацию. Сюжет «Подробностей» ровным счетом не указывает на нелегитимность происходящего и подан как стандартный паркетный репортаж.

Однако в сюжете есть интересный факт. «Подробности» указали на алогичность проведенных Москвой и Симферополем аналогий с Косово:

«Алена Цинтила, корреспондент: В крымском парламенте ссылаются на так называемый "косовский прецедент". Напомню, парламент Косово в 2008 году объявил об отделении от Сербии. Но это противоречило сербской конституции. Официальный Белград оспорил решение – обратился в Международный суд ООН. Тот в июле 2010 года декларацию рассмотрел и постановил – документ не противоречит международным законам. Независимость Косово признали 69 государств. Россия была и остается категорически против! В ситуации с Крымом риторика Москвы кардинально изменилась – уже появилось официальное заявление МИДа России. "Он считает решение парламента Крыма правомерным. Российская Федерация будет в полной мере уважать результаты свободного волеизъявления народов Крыма в ходе референдума". Это была цитата. Юрист Степан Гавриш говорит – декларация противоречит не только национальному законодательству, но и международным нормам».

Здесь экспертом, приводящим контраргументы, выступил экс-глава СНБО.

«Степан Гавриш, юрист: "Этот документ нарушает международные права и самое главное, он нарушает и внутренние национальное законодательство, которое принималось в зависимости от норм международного права. По юридической технике этот документ, сам по себе, является агитационной листовкой для влияния на волю и сознание избирателей, которые придут голосовать"».

ICTV в подводке ведущей к включению из Крыма Олега Чайковского также не ставит под сомнение решение крымских депутатов.

«Інна Шавченко, ведуча: Ще один крок від України. Сьогодні Верховна Рада Криму ухвалила декларацію про незалежність. "За" проголосували 78 депутатів зі ста. У документі йдеться, що після проведення референдуму 16 березня півострів, як незалежна та суверенна республіка стане новим суб’єктом Російської Федерації».

Но уже в следующем сюжете «Факты» рассказывают важные подробности:

«Кореспондент: У кримському парламенті – нові сепаратистські кроки. На позачерговій сесії, що знову пройшла без преси, депутати вирішили – Крим і Севастополь стануть незалежною державою з республіканською формою правління. За умови, якщо на референдумі більшість підтримає об’єднання з Росією. В декларації про незалежність обранці написали – тоді вже держава Крим звернеться до Росії, щоб та його прийняла як суб’єкта федерації. До цього кримський парламент так само в закритому режимі і без кворуму ухвалював безліч різних рішень – про призначення референдуму, приєднання до Росії, перенесення референдуму та додавання до питання про широкі права автономії ще й питання про приєднання півострова до Росії».

Автор сюжета безапелляционно называет новую крымскую «власть» сепаратистами и самопровозглашенными:

«Кореспондент: Самопроголошена влада Криму також заявляє, що кличе на референдум спостерігачів від Росії та країн СНД. А сепаратист Аксьонов начебто запросив і спостерігачів ОБСЄ, хоча їхніх представників уже тричі не пускали на півострів. Також уже відомо, що референдум пройде під прицілом автоматів. Самопроголошений кримський уряд збирає армію, яка охоронятиме дільниці. Сьогодні ж у Севастополі затримали ще одного майданівця — Івана Шульгу. У Криму зникли вже три активісти – Андрій Щекун, Анатолій Ковальский та Ігор Кірющенко. Також досі невідомо, де утримують двох учасниць автомайдану, журналістку та водія машини – їх затримали самообороновці під час в’їзду до Криму. Щодо лідера української громади Сімферополя Андрія Щекуна, самопроголошений прем’єр Сергій Аксьонов заявив – чоловіка затримала не Самооборона, а спецслужби за нібито якісь провокаційні матеріали».

ICTV явно намеренно так часто указывает на нелегитимность крымской власти и сепаратизм. В отличие от своих коллег, которые несколько подзабыли о том, что происходящее в Крыму давно вышло за рамки правового поля и лишь изредка упоминают о «сепаратизме» и «самопровозглашенных» властях. Как, например, «Украина». Там сюжет начали как обычный репортаж с обычного чиновничьего заседания.

«Елена Кот, ведущая: Декларацию о независимости Крыма от Украины приняли депутаты автономии. Таким образом, они подготовили почву для юридического оформления процедуры вхождения полуострова в состав России. Документ анализировала Инна Христич».

Так же как ведущая не акцентирует внимания на закрытой процедуре голосования и подозрительном подсчете голосов, так и журналист Инна Христич без всяких сомнений рассказывает о том, как принимались (на самом деле абсурдные и незаконные) решения.

«Инна Христич, корреспондент: Декларацию о независимости республики крымский парламент принял на внеочередной сессии. Украинских журналистов на нее уже традиционно не пустили. За документ проголосовали 78 из ста депутатов.

Владимир Константинов, председатель Верховного Совета АРК: "Ничего принципиального я не внес, это процедурная вещь, которая сначала говорит о том, что мы себя заявляем как статус республики, а потом республикой входим как субъект Российской Федерации. Республика Крым, это серьезно".

Инна Христич, корреспондент: Документ вступает в силу сразу после утверждения. Одним из пунктов он гарантирует на территории полуострова мир, межнациональное и межконфессиональное согласие».

Зато продолжил наращивать доверие Первый национальный. Всю суть голосования очень удачно вложили в одну подводку:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Незалежність нашвидкуруч. Лише за кілька годин парламент Криму підготував і підписав документ про суверенітет півострова. За те, щоб вийти зі складу України, за даними сайту Верховної Ради автономії, проголосували 78 депутатів з 81. Відео засідання виклали в Інтернет. Вітчизняну пресу у парламент не пускають, тож порахувати, скільки реально було депутатів, неможливо».

Есть акцент на том, что власть в Крыму незаконна:

«Любов Марченко, Наталія Бордійчук, кореспонденти: Нелегітимна кримська влада взяла на озброєння приклад Косово і посилається на рішення міжнародного суду ООН про проголошення незалежності в односторонньому порядку.

Цитата: "У разі, якщо на референдумі 16 березня внаслідок волевиявлення народів Криму буде ухвалено рішення про входження АРК і міста Севастополь до складу Росії, Крим буде проголошено незалежною і суверенною державою з республіканською формою правління"».

Но в отличие от «Интера», сотрудники Первого национального не объяснили сути противоречий между косовским и крымским сценариями.

До конца сюжета Первого национального акцентирует внимание на незаконности крымской власти:

«Любов Марченко, Наталія Бордыйчук, кореспонденти: Київ наполягає на розпуску Верховної Ради Криму. А Генпрокуратура ініціює затримання спікера Константинова та незаконно призначеного керівника кримського уряду Аксьонова».

Заявление Януковича в Ростове.

«1+1» начинает сразу с «последствий» выступления Януковича:

«Наталя Мосейчук, ведуча: Російський рубль не витримав виступу Віктора Януковича. Курс до євро просів на 18 копійок. Акції провідних російських компаній на фондовій біржі, зокрема “Газпрому”, “Лукойлу”, “Сбербанку” та банку ВТБ просіли на 5% і лише ближче до вечора трохи вирівнялися».

Наталья Мосейчук дает почву для размышлений, говоря, что «на брифінг Янукович прийшов в тому самому костюмі, що й на попередню прес-конференцію 28 грудня, не змінив навіть сорочки і краватки».

Маргарита Сытник в своем сюжете иронизирует:

«Маргарита Ситник, кореспондент: Явлення екс-президента народові відбувається під пильним оком охоронців у прямому ефірі російських каналів. Від моменту останньої прес-конференції в цьому самому місті російські ЗМІ кілька разів його ховали та шпиталізували за інфарктом, а він ось живий, хоч і важко дихає, невпевнений і з не дуже добрим виглядом».

Автор передает месседжи, озвученные экс-президентом. И указывает на то, что НЕ ОЗВУЧИЛ Янукович:

«Маргарита Ситник, кореспондент: Себе Янукович досі вважає легітимним президентом і нагадує, він ще й головнокомандувач. Але журналісти так і не дізналися, чи просив він Путіна ввести війська до Криму. Натомість погрожує Америці подати на неї до американського суду за те, що хоче дати Україні 1 млрд дол. Несподівано демонструючи знання американського законодавства, Янукович обмовився, кажучи про себе.

Віктор Януоквич: Насколько мне известно, законодательство США статья 84.22 раздела 22 Свода законов США запрещает предоставлять финансовую помощь правительству любого государства, когда законно избранный президент, который был свержен в результате военного переворота».

Маргарита Ситник, кореспондент: Україні Янукович обіцяє злидні через складну економічну ситуацію, але своєї вини в цьому не вбачає.

Віктор Янукович: Это будет прямым ударом по народу Украины. Узурпаторы, захватившие власть, будут пытаться перекладывать ответственность за это на меня. И, возможно, даже на Россию. Я с этим никогда не соглашусь. Я здесь ни при чем.

Маргарита Ситник, кореспондент: Під час його промови на московській біржі тим часом падав фондовий ринок і худнув рубль, а Янукович обіцяв повернутися додому, тільки-но випаде нагода. Про те, що його вже розшукують і чекають у Генпрокуратурі, ні слова. Працівників Інтерполу серед присутніх на прес-конференції не бачили.

Віктор Янукович: Вы, незаконно захватившие власть, за приказы стрелять в народ рано или поздно, а, скорее, рано ответите, ответите за мучения народа. Мы переживем эту смуту. Люди, одураченные вами, прозреют. Страна воспрянет и объединится. Ще не вмерла України і слава і воля!

Маргарита Ситник, кореспондент: На цих словах Янукович залишає залу. Наші запитання ігнорує».

ТСН, «1+1» в отдельном сюжете сделали интересный анализ нынешней личности Януковича. Ирина Маркевич взяла комментарий политолога, экс-замминистра украинского МИДа, о сути речи бывшего президента:

«Ірина Маркевич, кореспондент: Віктор Янукович із сольною програмою знову в Ростові-на-Дону. Друга гастроль після минулого приголомшливого виступу. Інтернет зірвався фотожабами. Користувачі мережі відверто глузують зі змарнілого і хворобливого на вигляд екс-президента. Політики і політологи аналізують промову з погляду інформативності. Нового обмаль, про Крим ані слова, сама промова Януковичу не належить, каже Валерій Чалий.

Валерій Чалий: Це писалося в Кремлі. Це писав не Янукович, це писалося в іншому місці, він тільки озвучив ці тези».

Есть и комментарий психолога о том, как Януковича готовили к выступлению, чтобы тот не опростоволосился и выглядел уверенно:

«Ірина Маркевич, кореспондент: Політичний психолог Павло Фролов передусім звертає увагу, що цього разу Януковича сховали за пюпітром, таким чином політтехнологи намагаються приховати більшість невербальних сигналів втікача.

Павло Фролов, політичний психолог: Зараз, якщо подивитися, що там робиться з тими руками, то у вас склалося б враження, що він не менше схвильований, ніж минулого разу.

Ірина Маркевич, кореспондент: Завдання Януковича – справити враження спокійної й зібраної людини, його виказує міміка.

Павло Фролов, політичний психолог: Підходить до трибуни, зітхає, йому трошки перекошує рот, вказує звичайно на хвилювання, на бажання людини зібратися, що він є такий сталевий комок».

Указала автор и на то, что сам выступающий не позволил журналистам задать вопросы:

«Ірина Маркевич, кореспондент: Порівняно з минулою прес-конференцією Янукович зібраніший, але ця зібраність переростає в напругу, яку колишній президент так і не зміг опанувати. І зрештою, від запитань журналістів він рятується втечею».

«Интер» хотя и указывает на обвал биржевых индексов после выступления Януковича, но относится к нему щадяще:

«Роман Кадемин, ведущий: Виктор Янукович вновь выступил перед журналистами. Его короткое обращение прошло, как и в прошлый раз, в Ростове-на-Дону. Выступление длилось всего несколько минут. Сразу после этого – случился обвал индексов на Московской валютной бирже. Все детали – в сюжете Вениамина Трубачова».

Вениамин Трубачев перевел риторику в отношении своего бывшего патрона в более жесткую плоскость: «Сегодня же беглый президент решил на вопросы не отвечать, и сделал только заявление. Янукович начал с того, что назвал нынешнюю украинскую власть нелегитимной, а себя – действующим президентом. В своей речи он в принципе больше обращался не к гражданам, а к власти».

Есть в сюжете и стандартный набор тезисов от Януковича об экстремистах у руля украинской власти, собственной легитимности, критике Запада. Также как и ТСН, «Подробности» обратили внимание на вопрос ввода российских войск в Украину:

«Вениамин Трубачев, корреспондент: О ситуации в Крыму Виктор Янукович вспомнил только в конце выступления. Но так и не сказал – действительно ли просил российского президента вводить войска на территорию Украины. Как было объявлено ранее Кремлем. Наоборот – в эскалации конфликта на полуострове он постоянно обвинял нынешние власти».

Вместе с тем, никакого критического анализа выступления Януковича в эфире «Интера» не прозвучало.

Не так много внимания, как коллеги, уделили Виктору Януковичу «Факты» ICTV. Передано несколько шаблонных мессджей, есть ссылка на непрозвучавший ответ на вопрос о российских военных в Крыму:

«Інна Шевченко, ведуча: Сьогодні Віктор Янукович у Ростові-на-Дону вдруге виступив перед пресою. Точніше із чималим запізненням зробив заяву, яка тривала 8 хвилин. І проігнорувавши журналістів, пішов. Спершу екс-Президент України повідомив, що він живий, та запевнив – досі вважає себе легітимним Главою держави. Каже – під час перевороту він не тікав з Києва, а залишався в Україні. Спочатку у Харкові, потім у Донецьку, а згодом у Криму. І додав, що планує повернутися до Києва як тільки це буде можливо. Про нинішню агресію Росії в Криму екс-Президент жодного слова не сказав. Так само і не прокоментував чи саме на його прохання війська Російської Федерації увійшли до Криму. Чинну владу Янукович не визнає. Звинувачує її у бажанні розв’язати громадянську війну, та вважає незаконними вибори Глави держави, призначені на 25 травня.

Віктор Янукович, президент України у 2010–2014 рр.: "Остаюсь не только единственным легитимным президентом Украины, но и верховным главнокомандующим. Я не прекращал своих полномочий досрочно. Я жив, меня не отрешали от должности в порядке, предусмотренном Конституцией Украины. Хочу предупредить, что в ближайшее время будет происходить серьезное ухудшение социально-экономической ситуации в стране. Это будет прямым ударом по народу Украины. Узурпаторы, захватившие власть, будут пытаться перекладывать ответственность за это на меня. И, возможно, даже на Россию. Я с этим никогда не соглашусь. Я здесь не причем. Украина переживает сейчас тяжелое время. Ваши действия привели к тому, что откалывается Крым, что даже под дулом автоматов население юго-востока требует уважения к себе и своим правам"».

В эфире ICTV оценку заявлениям Януковича также дает эксперт Валерий Чалый. Похвально, что «Факты» представили его не в традиционным стиле украинских СМИ (ссылаясь на группу абстрактных «экспертов, политологов, дипломатов» и т. д. и давая  при этом только один синхрон):

«Інна Шевченко, ведуча: Нинішню заяву Віктора Януковича різко розкритикував експерт з міжнародного права, колишній заступник керівника МЗС Валерій Чалий. Він наголошує – саме екс-Президент брутально порушив Угоду від 21 лютого між владою та опозицією про врегулювання кризи в Україні. Бо він не підписав змін до Конституції, хоч обіцяв це зробити, – підкреслює експерт. Він також нагадує, що, відповідно до чинної Конституції, вибори Глави держави в Україні призначає парламент, що він і зробив. Тобто закиди Януковича, що ці перегони будуть нелегітимними, абсолютно безпідставні. Також Чалого обурив заклик президента-біженця до США не виділяти допомогу Україні.

Валерій Чалий, заступник міністра закордонних справ України: "Це антинародна позиція. Ця людина поставила себе просто проти українського народу, росіян, українців, інших національностей, які проживають в Україні. Очевидно, що аналіз його заяви свідчить про те, що вона писалася в Кремлі. Я, як спеціаліст, експерт, і багато років займаюся російським напрямом, може стверджувати, – це писав не Янукович, це писалося в іншому місті. Він тільки озвучив ці тези"».

Есть информация и о том, что «заява Віктора Януковича знову обвалила російський фондовий ринок». Кроме того «Факты» – единственные из всех каналов – озвучили заявление МИДа Киргизстана, осуждающего Януковича:

«Інна Шевченко, ведуча: МЗС Киргизстану засудило поведінку українського екс-Президента Віктора Януковича. Про це йдеться у заяві відомства. Киргизька республіка засуджує будь-які дії, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. Тому вважаємо не доречною і неадекватною заяву Віктора Януковича від 11 березня цього року, – заявили киргизькі дипломати. Вони підкреслили, що Президент, який повністю втратив довіру свого народу, де-факто втратив президентські повноваження. І більше того – втік зі своєю країни, не може вважатися легітимним».

5 канал глумится над речью Януковича, при этом уделив ему меньше всего внимания из всех каналов. Упомянули и об обвале на московской бирже после его брифинга:

«Віталій Гайдукевич, ведучий: Кілька разів сьогодні Віктор Янукович заявляв, що він живий. Знову в Ростові-на-Дону. Хотів сказати, що він легітимний, але вийшло, що зізнався, що був незаконно обраний. Хотів повчати США, кому і як слід виділяти гроші, і запевнити, що незабаром повернеться і лишається головнокомандувачем, а в результаті за 8 хвилин виступу обвалив все, що тільки можна, на Московській біржі.

Віктор Янукович: "Я обращаюсь к международному сообществу. Никто не имеет права и не должен поощрять разбой и поддерживать неконституционные перевороты. Кстати, всем известна информация о намерении правительства США выделить 1 миллиард долларов этому бандитскому режиму. Насколько мне известно, законодательство США, статья 8422 раздела 22 свода законов запрещает предоставлять материальную помощь правительству любого государства, незаконно избранный президент... законно избранный президент которой был свержен в результате военного переворота или другого незаконного решения. Я намерен обратиться в Конгресс, Сенат и Верховный суд США с настоятельным предложением дать правовую оценку действиям правительства этой страны"».

«Украина» пересказывает речь Януковича.

«Елена Кот, ведущая: Виктор Янукович снова выступил в Ростове-на-Дону. На этот раз четвертый президент Украины произнес монолог, а задавать вопросы журналистам не позволили. Чем удивил общественность – знает Михаил Кириллов.

Михаил Кириллов, корреспондент: В этот раз его ждали дольше, чем он выступал. За восемь минут Виктор Янукович успел изложить взгляд на события в Украине, хотя не был там уже почти две недели. Себя он до сих пор считает президентом, а вот действующие власти снова объявил нелегитимными и призвал Запад сделать то же самое.

Виктор Янукович: "Они хотят включить в вооруженные силы боевиков националистических организаций, дать им в руки оружие. Я хочу спросить и у покровителей этих темных сил на Западе: вы ослепли, вы забыли, что такое фашизм?"».

Журналист «Событий» единственный сделал акцент на том, что Янукович собирается жаловаться туда, где его уже не признают президентом:

«Михаил Кириллов, корреспондент: Искать справедливости Янукович собирается у тех, кто его больше не признает – у американского сената, конгресса и Верховного суда. И больше того, просит Вашингтон не давать Киеву денег. Майские выборы он не признает, а в Украину еще вернется».

Первый национальный впервые за несколько лет позволил себе иронизировать над Януковичем:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Живий і легітимний. Віктор Янукович знову зробив заяву із Ростова-на-Дону. У 8-хвилинному виступі, як і раніше, наполягав, що він чинний Президент, а вибори 25 травня незаконні. Представників нової влади називає неонацистами. Мовляв, вони хочуть під знаменами Бандери розв’язати в країні громадянську війну. Поставити запитання втікачеві журналісти не встигли. Після звернення Янукович хутко залишив залу.

Віктор Янукович, президент України (2010–2014 рр.): "Намерения правительства США выделить один миллиард долларов этому бандитскому режиму. Вы не имеете права по вашим собственным законам выделять деньги бандитам. Хочу предупредить, что в ближайшее время будет происходить серьезное ухудшение социально-экономической ситуации в стране. Это будет прямым ударом по народу Украины. Узурпаторы, захватившие власть, будут пытаться перекладывать ответственность за это на меня. Мы переживем эту смуту. Люди, одураченные вами, прозреют. Страна воспрянет и объединится. Ще не вмерла України і слава, і воля"».

Комментатором действий Януковича в эфире Первого национального выступила Анна Герман, кеоторая так же, как и Первый национальный, активно пытается реабилитироваться в глазах общественности и коллег:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Колишня радниця Януковича, регіоналка Ганна Герман заявила, що той нині має бути в Криму. Він мусить заспокоїти людей і не допустити незаконного референдуму, що чужі війська не товкли українську землю. Це була б позиція людини, яка готова покласти душу й тіло за державу. Все решта виглядає жалюгідно, – заявила Ганна Герман журналістам ВВС».

12 МАРТА, СРЕДА

Заседание ЕС, на котором решали вопрос о введении санкций против России.

«1+1» дает прямое включение из Брюсселя. Ростислав Хотин говорит, что кроме призывов европейцев к непризнанию референдума в Крыму «було багато закликів до більш рішучих дій з боку Європейського Союзу щодо санкцій проти Російської Федерації». Далее следуют уже приевшиеся Украине заявления Баррозу и Фюле о недопустимости проведения референдума, непризнании его результатов.

О санкциях упоминает Мирослава Гонгадзе, корреспондент «Голоса Америки», которая была на прямой связи со студией из Вашингтона и рассказывала о том, чего ожидать от запланированного визита Арсения Яценюка в США.

«Мирослава Гонгадзе, корреспондент “ГА”: Перш за все ви вже сказали – від візиту Яценюка можна чекати підтримки, демонстрації підтримки Сполучених Штатів новому уряду України. Цим візитом ще раз Президент Обама і Адміністрація Сполучених Штатів намагаються підтвердити легітимність нового уряду України і продемонструвати, що вона готова підтримувати різними способами. Сполучені Штати вирішили діяти двома способами. Перший – це допомога Україні як фінансова, політична, економічна допомога. Другий спосіб – це тиск на Росію: дипломатичний тиск на Росію і за допомогою санкцій…».

О санкциях в отношении России говорят в ВМЗ о ближайших перспективах подписания Украиной Соглашения об ассоциации с ЕС. Здесь – достаточно грозно прозвучало заявление Ангелы Меркель:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Політичну частину угоди про асоціацію з Євросоюзом Україна може підписати вже наступного тижня. Про це заявили на спільній конференції польський прем’єр Дональд Туск та канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вони рішуче засудили референдум в Криму та російську інтервенцію, пообіцявши неминучі санкції в разі, якщо Москва негайно не зупиниться.

Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі: "Із задоволенням можу підтвердити, що ми дійшли згоди в усіх ключових питаннях української кризи і методів її розв’язання. Ми з канцлером погодилися, що угоду про асоціацію з Україною треба підписувати якомога швидше".

Ангела Меркель, канцлер Німеччини: "Ми живемо в ХХІ сторіччі і не розв’язуємо конфлікти військовим шляхом. Але ми не ухиляємося від конфліктів. Якщо наша наполеглива готовність до діалогу не принесе ніяких плодів – ми вдамося до санкцій"».

«Интер» заявление Меркель на пресс-конференции не дает. И дает только репортаж Софии Гордиенко с заседания Европарламента.

«Роман Кадемин, ведущий: В Стразбурге на заседании Европарламента обсуждали российское вторжение в Украину. Так недвусмысленно назвали сегодняшние дебаты. Говорили о санкциях для России, какими они должны быть, и почему вести их будет непросто».

Ведущий сразу намекает на могущество России, против которой введение санкций европейцами – сложное дело.

В отличие от Романа Кадемина, как бы намекающего на слабость ЕС, София Гордиенко показывает жесткую риторику Европарламента в отношении России:

«София Гордиенко, корреспондент: Вторжение России в Украину. 60 минут дебатов для такой животрепещущей темы это всего ничего. Желающих высказаться несколько десятков. Им выделяют по минуте. Но в это время укладываются не все. И вот удивительный случай, впервые парламентарии не спорят. Ведь сомнений в том, что именно Россия вторглась в Украину, по словам депутатов у них нет.

Чарльз Таннок, депутат европейского парламента от Великобритании: "Путин под дулами пистолетов пытается организовать референдум в Крыму, с нарушением мыслимых и немыслимых законов. Это не может остаться безнаказанным".

София Гордиенко, корреспондент: За введение санкций высказываются практически все присутствующие. От радикально настроенных поляков до обычно сдержанных немцев.

Павел Коваль, депутат Европейского парламента от Польши: "Знаете, в этом зале было столько словесных атак на Путина, что ему на них начхать. Ему не начхать только на санкции. А потому мы должны надавить на правительство своих стран, чтобы был результат. Это надо сделать уже".

Майкл Гелер, депутат Европейского парламента от Германии: "У них есть запасы на западе, и с этого надо начинать. Отозвать чиновников, олигархов и их супруг. Заблокировать счета сомнительного происхождения. Недвижимость в Баден-Бадене, Ницце и Лондоне, даже в Юрмале. Как можно скорее, чтобы они переосмыслили свои действия"».

Автор показывает подводные камни в ведении санкций против России:

«София Гордиенко, корреспондент: Вот только смелые заявления, по мнению многих выступающих, могут так и остаться лишь сотрясанием воздуха. Ведь Европа своими же руками создала свою зависимость от России.

Яцек Курский, депутат Европейского парламента от Польши: "Господа, не было бы такой самоуверенности Путина, если бы не наивность ЕС. Миллиарды на северный поток в обход Польши и Украины, чтобы стать еще более зависимыми от России. Позор Европы – это присутствие господина Шредера в правлении Газпрома"».

ICTV критически подошел к перспективам санкций ЕС:

«Інна Шевченко, ведуча: Мільярд євро макрофінансової допомоги від ЄС надійде до України вже наступного тижня – 19 березня. Про це на засіданні Європарламенту у Стразбурзі заявив президент Європейської комісії Жозе-Мануель Баррозу. Сьогодні ж у Європарламенті почалися дебати щодо ситуації в Україні. Зокрема про вторгнення Росіян у Крим. Усі світові діячі різко критикують агресію Москви. Але поки лише морально підтримують Україну. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що санкції Росії ЄС розгляне лише наступного тижня».

Журналист Юлия Ярмоленко говорит, что «українська криза може серйозно вдарити по економіці Росії. Адже подальше вторгнення Москви у Крим призведе до економічної ізоляції агрессора». И дает недвузначный синхрон евродепутата Хармс:

«Ребекка Хармс, депутат Європарламенту: 45% торгівлі Росії припадає на ЄС. Нам не потрібно вв’язуватися у військовий конфлікт, аби показати Москві – якщо вона хоче повної ізоляції, то саме це на неї і чекає».

Говорит журналист и о возможности санкций со стороны стран Большой семерки:

«Юлія Ярмоленко, кореспондент: Велика сімка закликала Росію згорнути загарбницькі плани та припинити анексію Криму. Інакше подальші жорсткі санкції. Москва кинула зухвалий виклик усьому Гельсінському процесу, поставивши під сумнів стабільність кордонів у Європі – переконаний єврокомісар Штефан Фюле».

5 канал утверждает, что «конфлікт між західними країнами та Росією через окупацію російськими військами Криму стає дедалі глибшим». В подводке Виталия Гайдукевича ситуацию с возможным вводом санкций описали лучше других каналов.

«Велика сімка та Європарламент вкотре закликали Кремль зупинити анексію кримського півострова. Великобританія наголосила, вже з 17 березня Європа каратиме конкретних громадян Росії, причетних до дій, які суперечать міжнародному праву. Німеччина наголосила: Євросоюз подужає можливі економічні втрати від запровадження жорстких санкцій проти Кремля, але від своєї позиції ЄС не відступиться. Натомість Москва і надалі поширює брехню. Кремль стверджує: крім Севастополя, інших місць перебування російських військових в Криму не має».

В сюжете понятно для зрителя описаны настроения, царящие среди европарламентариев. По поводу санкций журналист сообщает со ссылкой на британских представителей:

«Олександр Войтко, кореспондент: Велика Британія покарає російських посадових осіб, причетних до анексії Криму, про це повідомив британський міністр закордонних справ Вільям Хейг. Лондон заморозить рахунки урядовців і депутатів, які підтримують окупацію українського півострова та скасує їх візи. Нові санкції почнуть діяти після проведення, так званого, кримського референдуму.

Вільям Хейг, міністр закордонних справ Великої Британії: Якщо цей повністю не легітимний референдум у Криму відбудеться, і ми не знайдемо дипломатичного способу його скасувати. Почнуть діяти персональні санкції проти громадян Росії, які причетні до окупації українського півострова».

Отдельно сказано о позиции Германии, но нет заявления Меркель:

«Олександр Войтко, кореспондент: Німеччина попереджає про високу ймовірність значних економічних збитків для Європи від окупації Росії Криму. Але німецький міністр фінансів Вольфган Шойбле наголосив, з фінансовими втратами Євросоюз впорається. Принципову позицію про незаконність анексії українського півострова Кремлем через це не змінюватиме.

Вольфган Шойбле, міністр фінансів Німеччини: Ситуація в Україні дуже серйозна, ми беремо на себе значні економічні та фінансові ризики. Але ця небезпека є керованою. Німеччина та Європа в цілому зможе з нею впоратися».

А вот «Украина» сделала подробный анализ того, какие именно санкции могут постигнуть россиян:

«Елена Кот, ведущая: Украинские власти апеллируют к Америке. Премьер Арсений Яценюк сегодня около 10-ти вечера по киевскому времени встретится с Бараком Обамой. Что уже сейчас предлагают Киеву Вашингтон и Брюссель – знает Анна Биднова.

Анна Биднова, корреспондент: Исключить Россию из "Большой восьмерки", ввести адресные санкции против российских сановников потребовали от Барака Обамы американские конгрессмены. В единогласно принятой резолюции также попросили ФИФА лишить Москву права на проведение мирового чемпионата по футболу в 2018 году.

Марси Каптур, конгрессмен: "Мы призываем Россию немедленно вывести всех своих военных из Крыма. Два народа с такой общей историей не должны проливать кровь"».

«Украина» единственная дает комментарий американского Госдепа:

«Анна Биднова, корреспондент: Похожий и даже более жесткий документ уже разрабатывают и сенаторы. Накануне в Вашингтоне заявили, что переговоры с Россией об урегулировании крымского кризиса зашли в тупик.

Джен Псаки, председатель Госдепартамента США: "Полученный от Москвы ответ в значительной мере является повторением озвученной ранее позиции, которую министр Лавров представил госсекретарю Кэрри на прошлой неделе"».

Не забывают и про европейцев:

«Анна Биднова, корреспондент: Тем временем давить на Москву продолжает и Старый Свет. Британский премьер Дэвид Кэмерон пообещал лично добиваться запрета на въезд для депутатов Госдумы. Впервые аннексией назвала последние события немецкий канцлер Ангела Меркель.

Ангела Меркель, канцлер Германии: "Шесть дней назад мы предупреждали Россию о втором этапе санкций, но реакции не последовало. Если до понедельника ничего не изменится – Европа запретит въезд причастным к этому политикам и заморозит их активы"».

Журналист умело показала позицию как США, так и Старого света и Большой семерки.

«Анна Биднова, корреспондент: Только за минувшие сутки Владимиру Путину позвонили президенты Франции и Швейцарии. Последний – еще и действующий глава ОБСЕ. А в Москву прилетел глава японского Совбеза. Коллективное обращение к российскому лидеру обнародовали лидеры "Большой семерки". Повторили, что не признают крымский референдум, напомнили о том, что Кремль нарушил сразу четыре международных договора, и призвали немедленно сесть за стол переговоров с новым украинским руководством.

"Аннексия Крыма ставит под удар безопасность и суверенитет всех государств. Если Россия не прекратит этого процесса – мы будем вынуждены ответить – коллективно и индивидуально".

Анна Биднова, корреспондент: Официальных комментариев к этому заявлению Москва не сделала. Зато её главный дипломат спешно договорился о встрече с госсекретарем США – в пятницу в Лондоне. Тем временем, война с Украиной уже наносит экономике России ущерб. Акции ведущих компаний просели на невиданные 20%. Всего же, по подсчетам западных журналистов, крупнейшие корпорации потеряют на биржах 55 миллиардов долларов. Минимум 11 миллиардов долларов Центробанку придется выложить для поддержания курса рубля. Но больше всего потеряют те россияне, у которых есть счета в западных банках, – это 160 миллиардов долларов».

Сюжет канала «Украина» вышел наиболее полным и структурированным. Собрана вся необходимая информация для того, чтобы зритель получил максимально полную картину о возможном вводе санкций против России.

Первый национальный о санкциях дает очень коротко:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Євросоюз може запровадити другий пакет санкцій проти Росії. Про це повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель. Серед можливих заходів – заморожування рахунків та відмова у видачі віз особам, винним в ескалації конфлікту в Криму. Якщо Росія не зупинить своєї агресії на півострові і не погодиться на створення міжнародної групи для переговорів, новий пакет санкції у ЄС розглянуть наприкінці наступного тижня».

Первый национальный сосредоточился только на заявлених европейцев. При этом синхронов о вводе санкцій для России нет. Единственный комментарий Баррозу звучит в отдельном ВМЗ о требованиях Большой семерки, при этом какие контрмеры плануруют ее члены – журналисты не говорят.

«Світлана Леонтьєва, ведуча: "Велика сімка" вимагає від Росії припинити анексію Криму, – заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Учасники клубу найвпливовіших країн світу закликали Москву не підтримувати референдум на півострові і попередили, що в жодному разі не визнають його результатів. Раніше через ситуацію в Україні держави "Великої сімки" заморозили підготовку до літнього саміту, який мав пройти в Сочі. Сьогодні ж у Європарламенті відбулись слухання на тему вторгнення Росії в Україну. Там заявили, що уже 19 березня Київ отримає ще мільярд євро. Раніше Європа дала 600 мільйонів.

Жозе Мануель Баррозу, президент Єврокомісії: "Ми закликаємо Росію припинити анексію Криму. Те, що відбувається, неприпустимо. Цей референдум нелегітимний. Він суперечить українській Конституції та міжнародному праву. Це тверда позиція ЄС, яку ми донесли до всіх своїх найбільших партнерів, включно з "Великою сімкою". Ми не хочемо бачити після "холодної війни" минулого століття таку ж ситуацію, коли одна країна намагається загарбати інші"».

13 МАРТА, ЧЕТВЕРГ

Обращение военных Бельбека с требованием четких приказов из Киева распространили только «1+1», ICTV, «Украина» и Первый национальный. Здесь, по сути, выделялись три позиции: требование командиров объяснить им план действий, фактический ультиматум в случае неполучения приказов из Киева и реакция Минобороны.

ТСН, «1+1» посвятила обращению военных отдельный материал:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Батальйони просять наказів. Командир 204-ї бригади тактичної авіації, яка дислокується на аеродромі Бельбек в Криму полковник Юлій Мамчур звернувся до керівництва країни, Міністерства оборони України і генерального штабу Збройних сил України. офіцер вимагає негайно вирішити долю особового складу. Від імені командирів Мамчур просить офіційну владу України якнайшвидше ухвалити рішення щодо подальших дій їхніх частин адже ультиматуми від озброєних людей без розпізнавальних знаків в Криму тривають. Загроза життю військовим та їхнім сім’ям посилюється, тому командири заявляють, якщо Київ в найкоротші строки не ухвалить конкретного рішення, вони будуть змушені діяти на свій розсуд.

Юлій Мамчур, командир бригади тактичної авіації в Бельбеку: В случае непринятия вами соответствующих решений мы будем вынуждены действовать согласно устава Вооруженных сил Украины вплоть до открытия огня. … мы четко осознаем, что не сможем долго противостоять происходящим по количеству вооруженности и подготовки подразделений российских войск, но готовы выполнить свой долг до конца».

«1+1» сказал и о том, что на это заявление уже отреагировало Минобороны:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Із Мамчуром вже зв’язався телефоном виконувач обов’язків міністра оборони Ігор Тенюх. За результатами цієї розмови заявив, кримських офіцерів повідомлено про розроблені в Києві заходи на їхню підтримку».

«Факты», ICTV не выделяли особого места для этой информации и выдали ее в контексте сюжета о ситуации в Крыму:

«Інна Шевченко, ведуча: Напруга у Криму посилюється. Сьогодні вдень літак Держприкордонслужби під час патрулювання обстріляли з БТРа з російського блокпоста біля Армянська. Це вже другий випадок застосування зброї до української прикордонної авіації. Водночас російські військові продовжують збільшувати війська у Криму. До Керчі прибув корабель з військовими із зброєю. А у бухті Козача з кораблів Чорноморського та Балтійського флотів за минулу добу було вивантажено майже півтисячі солдатів та понад 3 десятки автівок. А мешканці Криму сьогодні панікували через готівку.

Кореспондент: Посилена агресія інтервентів може змусити наших військових взятися за зброю. Армійці вимагають від центральної влади дати чіткі директиви, як діяти далі. Командир авіабригади аеропорту «Бельбек» Юлій Мамчур звернувся до керівництва України, Міністерства оборони та Генштабу – нагадавши їм, що військові ціною неймовірних зусиль підтримують на півострові хисткий мир. Але мають лише усне розпорядження триматися, не застосовувати зброї та не піддаватися на провокації. Однак тиск непроханих прибульців посилюється, ультиматуми стають дедалі жорсткішими.

Юлій Мамчур, командир 204-ї бригади тактичної авіації: "Во избежание возможных столкновений с применением оружия прошу вас в кратчайшие строки принять взвешенное решение по дальнейшим действиям командирам воинских частей, в случае прямой угрозы жизни личному составу, членам семей военнослужащих, гражданства, населения. В случае непринятия вами соответствующих решений, мы будем вынуждены действовать согласно устава вооруженных сил Украины, вплоть до открытия огня. При этом мы четко осознаем, что не сможем долго противостоять происходящим по количеству, вооруженности, подготовки российских войск. Но готовы выполнить свой долг до конца"».

ICTV не рассказал о реакции Минобороны на обращение.

«Украина» также дает обращение военных в свете общих событий:

«Елена Кот, ведущая: Крымские военные требуют скорейших указаний от Киева. Самопровозглашенная власть автономии начинает делить с Россией украинское имущество, а у местного правительства появился конкурент – президент Крыма. Игорь Крымов, простите за каламбур, в теме».

Игорь Крымов – единственный, кто напомнил зрителям героический поход Юлия Мамчура с его бойцами без оружия:

«Игорь Крымов, корреспондент: Тем временем, украинские военные требуют конкретных приказов от Генштаба. С таким призывом выступил Юрий Мамчур. Это тот самый командир, который шел безоружным со своими офицерами навстречу стрелявшим в воздух россиянам.

Юрий Мамчур, командир 204-й бригады тактической авиации: "В случае непринятия вами соответствующих решений мы будем вынуждены действовать согласно устава Вооруженных сил Украины вплоть до открытия огня. При этом мы четко осознаем, что не сможем долго противостоять превосходящим по количеству, вооруженности, подготовке подразделениям российских войск"».

Что сказали на это командиры в Киеве – зритель «Событий» не узнал.

А вот на Первом национальном о реакции высших чинов сказали:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Кримські вояки звертаються до керівництва держави – що їм робити далі. Відеозвернення записав командир 204-ї бригади тактичної авіації, яка базується на аеродромі "Бельбек", Юлій Мамчур. Полковник каже: погрози російських бійців і тиск місцевого населення з кожним днем стають серйознішими. Українські військові ціною величезних зусиль утримують мир, але мають лише усні вказівки не йти на провокації та не застосовувати зброю. Юлій Мамчур просить керівництво держави і Міністерство оборони невідкладно ухвалити рішення про подальші дії особового складу у разі прямої загрози їхньому життю.

Юлій Мамчур, командир 204-ї бригади тактичної авіації: "В случае непринятия вами соответствующих решений мы будем вынуждены действовать согласно устава Вооруженных сил Украины, вплоть до открытия огня. При это мы четко осознаем, что не сможем долго противостоять превосходящим по количеству вооруженности, подготовке подразделениям российских войск. Но готовы выполнить свой долг до конца".

Світлана Леонтьєва, ведуча: У Міноборони України переконані, що відеозвернення вояків – це насамперед застереження для російських бійців, які блокують військові частини на півострові та чинять тиск. В.о. міністра оборони Ігор Тенюх каже, що з командирами та особовим складом військових частин у Криму тримає постійний зв'язок. Вони знають про заходи, яких вживає керівництво держави для підтримання військовослужбовців"».

О задержании Фирташа в Вене говорили все каналы. Больше эфирного времени уделили те, которые ему не принадлежат.

«1+1» дает два материала. Сначала в ВМЗ с синхроном Генпрокурора рассказывают фабулу произошедшего:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Одного з найбагатших людей України Дмитра Фірташа затримали в Відні. Бізнесмен, чиї статки оцінюють в понад 3 млрд дол. затримали за запитом американського ФБР і в компанії Фірташа і в австрійській поліції кажуть, що зв’язку з подіями в Україні його арешт немає. Справу Фірташа американці ведуть ще з 2006 року після одного з інвестиційних проектів в Індії. Підприємцю закидають хабарництво та організацію злочинного угруповання. Після арешту звинуваченого відвезли до в’язні в районі Відень-Йозефштадт. А тепер місцевий суд має розглянути питання про його екстрадицію до США. В компанії Дмитра Фірташа весь цей інцидент називають непорозумінням. В Генпрокуратурі України запевняють, жодних дій щодо Фірташа не вчиняли.

Олег Махницький, в. о. генерального прокурора України: Офіційно будь-якого повідомлення від компетентних органів іноземних держав не було. Єдине те, що відомо це те, що опубліковано в пресі, що його затримано за ордером відповідних компетентних органів США».

И. о. генпрокурора сказал, что официального подтверждения на момент записи комментария от других государств не поступало. Но ведущая озвучивает информацию о фигурировании Фирташа в деле об индийском инвестпроекте. При этом данные эти распространил «источник» в группе Дмитрия Фирташа.

В большом сюжете о жизненном пути олигарха ТСН рассказала о том, как из простого черновицкого пожарного получился влиятельный бизнесмен страны.

«Наталія Мосейчук, ведуча: Від пожежника до медіамагната та газотрейдера. В три з лишком мільярди оцінюють статки Дмитра Фірташа економічні експерти. Він контролює один із найбільших каналів України, при цьому сам політик примудряється залишатися досить не публічною людиною. Досить рідко з’являвся перед камерами, давав інтерв’ю і часто жив закордоном. Водночас його ім’я регулярно лунало в гучних справах як бізнесових, так і газових, зокрема в історії з компанією “РосУкрЕнерго».

Александр Романюк сделал объемный сюжет о Фирташе, акцентировав внимание на его газовых делах:

«Олександр Романюк, кореспондент: Найвідоміший газовий посередник в Україні та медіамагнат свою кар'єру Дмитро Фірташ починав у Чернівцях із водія та пожежника. Щоправда, швидко перекваліфікувався в бізнесмена. І в рідному краї отримав навіть жартівливий пам’ятник. З України Фірташ переїздить до Москви. Активно тоді співпрацював з Ігорем Бакаєм. Згодом став партнером російського газового трейдера "Ітера" – знаного опонента ЄЕСУ Юлії Тимошенко. У майбутньому працюватиме вже з “Газпромом”. 2006 р. про Фірташа заговорить вголос, він одним із власників компанії "РосУкрЕнерго" – посередника, що поставляв до України блакитне паливо. Домовленість від самого початку викликала чимало запитань. Зокрема, і про тих, хто володів "РосУкрЕнерго". До власників приписували і близького товариша Фірташа Юрія Бойка, Петра Ющенка. А WikiLeaks назве імена ще й Володимира Путіна та Леоніда Кучми.

“Якщо хтось знайде частку українського майна в "РосУкрЕнерго", виставите на продаж на аукціон за ціною одна гривня”.

Олександр Романюк, кореспондент: На часи діяльності компанії припала і газова війна з Росією 2008, зрештою скасування угод із "РосУкрЕнерго" добилася тоді прем'єр уряду Юлія Тимошенко. Україна перейшла на прямі контракти з "Газпромом". Газ, який належав компанії Фірташа, було заарештовано. На заваді планам уряду став соратник Фірташа, тоді заступник голови СБУ Валерій Хорошковський. Але навіть спроба захоплення офісу “Нафтогазу” тоді не допомогла».

Журналист рассказал об отношениях Фирташа с Семеном Могилевичем, пасынке бизнесмена – Калиновском, убившем двух людей в ДТП и теперь скрывающемся от правосудия. После – рассказ о масштабных бизнес-приобритениях олигарха.

Автор упомянул и о возможной связи Фирташа с самопровозглашенным премьером Крыма, что является еще одним – неприятным штрихом – в биографии олигарха в свете последних событий: «За інформацією каналу "Еспресо TV", нинішній самопроголошений прем'єр Криму Аксьонов свого часу теж мав чималу фінансову підтримку від Дмитра Фірташа. Хоча сам політик дружбу з Росією описував наступними словами: "Обійняти росіян, поцілувати і забрати своє».

Если бы «Интер» не дал информации о задержании своего хозяина – это смотрелось бы глупо, по меньшей мере. Поэтому канал выпустил в эфир материал. При этом, однако, ограничился сухой информацией:

«Роман Кадемин, ведущий: Украинский бизнесмен Дмитрий Фирташ накануне вечером был задержан в столице Австрии Вене по запросу Федерального бюро расследований США. В компании Group DF пояснили, что, по их информации, задержание связано с расследованием инвестиционного проекта 2006 года. ВВС, ссылаясь на австрийскую полицию, сообщает: дело никак не связано с последними политическими событиями в Украине. В пресс-службе Group DF подтвердили, что действия правоохранительных органов Австрии действительно не имеют отношения ни к ситуации в Украине, ни к деятельности группы в Европе и Америке, и что инцидент является недоразумением, и будет улажен в ближайшее время».

На «Интере» есть ссылка на пресс-службу компании Фирташа, которая говорит о причинах задержания.

Так же дают и на ICTV:

«Інна Шевченко, ведуча: МЗС України підтвердило затримання в Австрії бізнесмена Дмитра Фірташа. Це сталося 12 березня у Відні на підставі звернення ФБР США. В офіційній заяві Group DF, яку очолює Дмитро Фірташ, підтверджується інформація про затримання власника групи у Відні. Цитую: “Нам відомо, що дії правоохоронців Австрії щодо Дмитра Фірташа не пов‘язані з ситуацією Україні, ні з діяльністю Групи в Європі та Америці, а стосуються інвестиційного проекту 2006 року. Ми впевнені, що даний інцидент – непорозуміння, яке вирішиться найближчим часом”. Австрійська поліція теж повідомила "ВВС", що ця справа ніяк не пов'язана з останніми політичними подіями в Україні, йдеться про інвестиційний проект в Індії 2006 року, в якому Дмитро Фірташ ніби то брав участь. Над цієї справою ФБР працювало роками».

«Украина» дала комментарий Арсена Аваков – и.о. главы МВД:

«Елена Кот, ведущая: Украинского бизнесмена Дмитрия Фирташа арестовали в Вене. Хотя на сайте австрийской криминальной полиции он упоминается как 48-летний Дмитрий Ф., факт задержания именно Фирташа уже подтвердил украинский МИД. Операцию провели бойцы спецподразделения накануне вечера, неподалеку от венского офиса газового магната. Любопытно, что международный ордер на арест выдало американское ФБР ещё несколько лет назад, так что теперь Фирташу грозит экстрадиция в США. При задержании бизнесмен не сопротивлялся.

Арсен Аваков, министр внутренних дел: "Ми маємо матеріали щодо діяльності групи Фірташа, де різноманітні матеріали, но ми не маємо зараз відношення до цього затримання. Це затримання – це ініціатива іноземних служб. Ми подивимось матеріали, ми подивимось все, що є в нас, і будемо приймати рішення. Зараз заяви передчасні".

Елена Кот, ведущая: Факт ареста руководителя уже подтвердили в его холдинге. Group DF заявила, что действие австрийских правоохранителей не связанны ни с ситуацией в Украине, ни с деятельностью группы, а касаются инвестиционного проекта 2006 года. И добавили: инцидент считают недоразумением, и надеются на его скорейшее разрешение».

А вот на 5-м канале о Фирташе Ирина Герасимова сказала во включении – вместе с информацией об уголовных делах против Януковича. Но только в контексте заявлений главы Генпрокуратуры:

«І наостанок журналісти запитали, чи відомо щось Генеральній прокуратурі про затримання бізнесмена Дмитра Фірташа. На що виконувач обов’язків генпрокурора сказав, що жодної офіційної інформації і запиту щодо затримання Дмитра Фірташа він не отримував. Йому відомо лише, що арешт відбувся за ордером, виданим у Сполучених Штатах Америки».

Более подробно рассказали после включения ведущий:

«Віталій Гайдукевич, ведучий: Стосовно Дмитра Фірташа, насправді це не ініціатива України. Його затримали у Відні за запитом ФБР. Цю інформацію підтвердили у вітчизняному Міністерстві закордонних справ. За даними відомства, зараз бізнесмен перебуває в пенітенціарному закладі у Відні. Українське посольство з’ясовує деталі і буде намагатися зустрітися з ним. Раніше про затримання Фірташа заявила агенція «Ройтерс» та «Ітартас». Згідно з повідомленнями, бізнесмена затримали за підозрою в причетності до хабарництва та злочинної змови. Водночас у Міністерстві внутрішніх справ України підкреслили, що Фірташа у розшук не оголошували».

Первый национальный дает большой сюжет о Фирташе. Артем Сорокин сначала сделал обзор прессы – иностранной и украинской – с последними новостями о Фирташе:

«Артем Сорокін, кореспондент: Один з найбагатших олігархів України Дмитро Фірташ о восьмій вечора середи затриманий просто на вулиці австрійської столиці. Такими повідомленнями із самого ранку рясніє світова преса. Посилаючись на прес-службу федеральної поліції Австрії, у тамтешніх ЗМІ наголошують: українського бізнесмена заарештували на вимогу ФБР США. Американський уряд звинувачує олігарха в організації міжнародної корупційної схеми і злочинній змові. Німецька газета Day Press додає: арешт Фірташа не має нічого спільного з нинішніми подіями в Україні. Про те, що Фірташ перебуватиме саме у певному районі Відня, федератам було відомо заздалегідь. На момент арешту український бізнесмен супротиву не чинив. Про це повідомляє газета "Вести" із посиланнями на спікера кримінальної поліції Австрії Марію Хейль. Федерали додають: нині Дмитра Фірташа тримають у віденській тюрмі. Там він перебуватиме до моменту вирішення австрійським судом питання про його екстрадицію у США. Адже в Австрії кримінальних справ проти бізнесмена не має. Спікер додала: Фірташ має можливість спілкуватись з адвокатом та членами своєї родини».

Есть и синхрон украинской генпрокуратуры:

«Натомість українська Генпрокуратура претензій до Фірташа не має. Там теж про все дізнались з іноземної преси.

Олег Махніцький, в. о. генерального прокурора України: "Що стосується Фірташа – я ще раз хочу сказати, що офіційного будь-якого повідомлення від компетентних органів іноземних держав не було. Єдине що відомо – це те, що було опубліковано у пресі, що його затримано за ордером відповідних органів США"».

Хороший сюжет Артем Сорокин к месту приукрасил ссылкой на «Интерфакс-Украина» в информации о махинациях с индийскими проектами. Притом что другие каналы ссылались на пресс-службу группы Фирташа:

«Артем Сорокін, кореспондент: Український бізнесмен та інвестор Дмитро Фірташ є головою ради директорів Group DF. Основні напрямки діяльності компанії – азотний, титановий, газовий та банківський бізнеси. Крім того, Group DF займається аграрною та медійною сферами, розвитком енергійної інфраструктури та нерухомістю. Загалом у компанії працюють близько 100 тисяч чоловік. Крім цього, Фірташ очолює Союз роботодавців України. У поле зору спецслужб США олігарх потрапив ще у 2006 році. Тоді Фірташ брав участь в інвестуванні проекту в Індії. Саме його і взяло під приціл американське ФБР. Інформагентство "Інтерфакс" з посиланням на власне джерело у Group DF повідомляє: проти Дмитра Фірташа дали свідчення кілька громадян Індії, які зараз під вартою і в США».

Массовые митинги и столкновения в Донецке осветили только «1+1», «Интер» и Первый национальный.

В выпуске ТСН сначала рассказывают о провокациях в Донецке:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Мітинг за "Єдину Україну" в Донецьку закидали яйцями, петардами та димовими шашками. Півтори години тому на центральній площі міста зібралися півтисячі людей. Під українськими прапорами вони вийшли з гаслами “За мир” та “Єдину Україну”. По периметру мітингарів бійці внутрішніх військ, адже по другий бік площі зібралися кілька сотень мітингувальників під російськими триколорами, які скандували “Донбасс. Крым. Россия”. Щойно заграв гімн України в людей під синьо-жовтими прапорами полетіли яйця, петарди та шашки. Міліція в протистояння не втручалася.

Чоловік: “Нам немає що їм відповісти, бо це люди половина з них за гроші прийшли, половина сюди приїхали з Російської Федерації. Ми знаємо, що вони потім підуть звідси, потім перестануть їм платити гроші, вони їх не буде більше. Нам немає чого боятися. Насправді люди там вийшли стояти сказати, що Україна єдина держава насправді”».

Уже в следующем материале «Плюсы» говорят о том, что столкновения в Донецке произошли, несмотря на планы МВД по предупреждению провокаций:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Цей інцидент стався попри оголошений МВС України план “Сирена” в південних та східних областях з огляду на підозріле переміщення групи озброєних людей. Одна з версій, що радикально налаштовані бойовики можуть влаштувати провокації під час масових проросійських мітингів, які анонсовані на півдні та сході країни. Навіть говорять про київський варіант розвитку подій, коли снайпери відстрілювали як активістів майдану, так і правоохоронців. Про те, як готуються до мітингів на вихідних українські міста, – далі.

ТСН – единственные, кто дал материал о возможных провокациях на востоке страны во время пророссийских митингов:

«Костянтин Павлов, кореспондент: У Донецьку посиленні блокпости на в’їзді в місто. Працівники ДАІ та міліція в бронежилетах з автоматами перевіряють автомобілі. Силовики заявляють про можливі провокації на вихідних під час анонсованих проросійських мітингів.

Олександр Ходаковський, командир обласного спецпідрозділу “Альфа”: “Мы уже видели проявления действий этих сил. Мы не можем докопаться до корней на сегодняшний день кто управляет этими процессами, но мы можем четко констатировать факт, что эти процессы есть. И что в обществе искусственно подогревается раскол, чего мы допустить не имеем никакого права”».

ТСН говорит о целенаправленной организации сепаратистских митингов. Есть синхроны пророссийских активистов (местных – из Украины), рассказывается о работе силовиков по борьбе с провокаторами. В материале «1+1» показывает цель таких «мероприятий», выгодных Путину:

«Костянтин Павлов, кореспондент: Прикордонники запевняють, що провокаторів в Україну не пустять, виловлюють їх на пунктах пропуску і на так званих контрабандних шляхах. Зараз правоохоронці перевіряють інформацію щодо прибуття до Луганщини снайперів для провокацій. Готується до гарячої неділі і Одеса. По місту курсують вантажівки з озброєними солдатами внутрішніх військ. Міліціонери вдягнули бронежилети та каски. Одесити побоюються кримського сценарію. Експерти кажуть, Путіна Одеса може цікавити навіть більше, ніж Донбас, адже тут є вихід до моря.

Артем Филипенко, директор Інституту стратегічних досліджень: “Є можливість створення військово-морської бази. Ну. А в перспективі якщо буде поставлене питання про вступ до Північно-Атлантичного альянсу, то тут відповідним чином і розміщення бази НАТО. Відповідним чином і завдання, так би мовити нейтралізувати всі ці негативні впливи для Росії”.

Костянтин Павлов, кореспондент: Стартом дестабілізації можуть стати саме події 16 березня, кажуть експерти, бо в Одесі саме на цей день призначена масова хода щодо референдуму про федералізацію та статусу російської мови. Попередні мітинги на півдні та сході України закінчувалися сутичками та штурмами облдержадміністрацій. Цього разу правоохоронці обіцяють такого не допустити».

Небольшой материал с места событий дает «Интер»:

«Роман Кадемин, ведущий: Столкновения произошли сегодня и в Донецке. На центральной площади вечером начались одновременно митинги пророссийских активистов и сторонников единой Украины. Пришли примерно по тысячи человек с одной и другой стороны. Милиция стала между митингующими. Но пророссийские активисты стали забрасывать своих противников яйцами, петардами и дымовыми шашками. Сотрудники милиции задержали наиболее агрессивных молодчиков. Тогда около 500 активистов стали раскачивать автозак и бить в нем стекла. Задержанных выпустили. После окончания митингов пророссийские активисты, вооруженные палки начали избивать расходившихся людей. Сейчас милиция пытается эвакуировать участников антивоенного митинга. Им предоставили автобусы. Но хулиганы не дают транспорту уехать».

Более полную картинку «Интер» мог дать в прямом включении с места событий. Но ограничился лишь коротким пересказом происходящего.

А вот на Первом национальном Тарас Москалюк во время телефонного включения передал свежую информацию:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Масовою бійкою закінчились у Донецьку мітинги між проросійськими силами та учасниками акції "За єдину Україну". Є постраждалі, – повідомляють правоохоронці. Їхня кількість уточнюється. "Швидка" продовжує вивозити поранених. Що саме трапилось і хто спровокував сутичку, запитаємо у нашого донецького колеги Тараса Москалюка. Він на телефонному зв'язку зі студією.

Тарас Москалюк, кореспондент: Зараз на центральній площі Донецька значно спокійніше. Утім у центрі ще багато проросійськи налаштованих активістів. Біля пам'ятника Леніну щойно була "швидка". Поряд багато людей. Сьогодні весь день організатори мітингу під назвою "Донбас – це Україна" сперечались у соціальних мережах, чи проводити його. Адже була інформація про його можливий зрив. Все так і вийшло. Близько шостої години вечора площу перекрили навпіл бійці спецпідрозділу міліції. На мітинг за український Донбас вийшло близько півтисячі людей».

Ко времени включения было известно, что с обеих сторон было по тысяче человек. 500 сторонников соборности Украины было в начале митинга.

«З-за міліцейського кордону весь час протягом мітингу летіли петарди та яйця. А після закінчення, коли люди стали розходитись, на них напали проросійські активісти, яких було значно більше. Постраждало кілька людей. Скільки точно, я поки що не можу сказати. Але люди з розбитими обличчями були з обох сторін. Міліція спочатку затримала кількох нападників. Утім під натиском натовпу кількох відпустили. Потім міліція намагалась вивести групу мітингувальників з площі, але автобус почали розкачувати. Після цього міліції прийшлось виводити людей у щільному очепленні. У ході мітингу організатори повідомляли людей, що на площі присутні представники самооборони і радикалів можна не боятись. Утім проросійські активісти стверджують, що саме ці хлопці із самооборони були з кийками та арматурою. Про стан та кількість постраждалих, про затриманих і чому саме не вдалося уникнути кривавих зіткнень, ми зараз намагаємось з'ясувати. Поки що все».

Журналист не сказал о том, как пророссийские активисты захватывали автобусы с митингующими за единство страны, бросали в них петарды, избивали людей.

Первый национальный успел в своем эфире сообщить о погибших:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: Як щойно стало відомо, внаслідок сутичок у Донецьку одна людина загинула і 10 потрапили в лікарню».

14 МАРТА, ПЯТНИЦА

О последствиях столкновений в Донецке говорили все каналы.

ТСН, «1+1» дает сюжет о жертвах стлкновений. После – анализирует события, произошедшие накануне.

«Наталія Мосейчук, ведуча: За вбивство та поранення мітингувальників у Донецьку несе відповідальність місцева влада та міліція, – вважають співорганізатори мітингу за єдину Україну. Його учасники обурені тим, що міліціонери лише спостерігали, як натовп оскаженілих людей забивав своїх опонентів. Чи з народом були вчора донецькі правоохоронці?»

Ведущая справедливо указывает на бездеятельность милиции. Ведь каким-то образом две группы протестующих оказались совсем рядом – и началось продолжительное избиение активистов, выступающих за мир в Украине. Об этом говорят и участники событий:

«Світлана Федчун, кореспондент: З першими нотами гімну України в людей під синьо-жовтими стягами через кордон міліції з боку проросійського мітингу полетіли яйця, петарди та димові шашки.

Максим Потапчук, потерпілий: "В нас начали кидать камни, бутылки, бить нас битами. Мы были абсолютно безоружны".

Світлана Федчун, кореспондент: Міліція не реагувала.

Артем Заярний, потерпілий: "Я видел, что был ряд случаев, когда они, может быть, закрывали глаза на это все, на происходящее"».

О том, как действовала милиция, видно по видео. Разъяренные пророссийские (или российские?) активисты беспрепятственно били как людей, так и милицейскую технику:

«Світлана Федчун, кореспондент: Коли мітинг розходився, проросійські активісти оточили опонентів. Міліціонери пустили кількох учасників антивоєнного мітингу у свій автобус. Але агресивні чоловіки з проросійської акції розтрощили вікна і почали кидати туди вибухові пакети та запускати газ. Люди з георгіївськими стрічками не давали своїм опонентам піти з площі.

Артем Заярний, потерпілий: "Милиция – это ребята, которые служат народу Украины. Они давали присягу народу Украины. Они говорил нам: "Встаньте на колени – и они вас не будут трогать". Это милиция говорила "Станьте на колени"».

Оценки журналиста иногда выходят за рамки:

«Світлана Федчун, кореспондент: Під наглядом міліції серед площі зарізали прес-секретаря донецької "Свободи". Ще 29 учасників мітингу за єдність України поранили. Новий керівник головного міліційного управління сьогодні виправдовується: три сотні правоохоронців було замало, щоб стримати 2,5 тисячі проросійських мітингувальників.

Костянтин Пожидаєв, керівник обласного управління міліції: "Милиция предприняла все меры для наведения порядка и, по моему убеждению, действовала умело и слаженно в сложившейся ситуации".

Микола Франтовський, прокурор області: "Є деякі питання і претензії до працівників органів внутрішніх справ. Внесено в єдиний реєстр і ми проводимо сьогодні розслідування провадження кримінального по працівникам міліції, по їхній бездіяльності"».

Есть слова о донецкой прописке задержанных нападающих. НО автор не дает информации о том, что участниками беспорядков могли быть именно россияне.

«Світлана Федчун, кореспондент: Під час учорашнього нападу проросійських активістів на антивоєнний мітинг міліція впіймала чотирьох нападників. Запевняють: прописка у всіх місцева, громадян Росії серед затриманих немає. Про те, що принаймні більшість учорашніх нападників були з Донецька і області, говорять і потерпілі, і учасники проросійського мітингу.

Жінка: "Мы здесь все сепаратисты с России. Я вот с Куйбышевского района с России, вот с Ленинского района с России".

Максим Потапчук, потерпілий: "Это молодые люди с дворов донецких, так сказать, материально неблагополучные, социально неблагополучные. Мы это видели и по их лицам, по их одежде, скажем так"».

Есть в сюжете и заявление Москвы о готовности взять под крыло донетчан.

«Світлана Федчун, кореспондент: Утім саме вчорашні сутички в Донецьку породили заяву Москви, що Росія готова взяти під свій захист вже і донеччан. У російському МЗС переконують, що нападали саме на проросійських активістів. Попри те, що серед побитих багато місцевих євромайданівців, а загиблий узагалі працював на партію "Свобода". Такі заяви українські дипломати назвали перекручуванням фактів і нагадали, що в Донецьку кілька днів тому затримали громадянина Росії за підозрою у створенні спецгрупи для дестабілізації ситуації в Україні. Слова дипломатів підтвердив і донецький губернатор.

Сергій Тарута, голова Донецької ОДА: "Вчера находилось большое количество, по заявлению правоохранительных органов, представителей не Украины. И заявление МИДа, оно не является объективным и коренным образом искажает реальную ситуацию. Мне хотелось бы, чтобы наши долгосрочные партнеры очень точно давали комментарии по происходящим событиям".

Світлана Федчун, кореспондент: Очільник області пообіцяв об’єктивне розслідування обставин бійки та дій міліції. Тим часом обласна прокуратура перевіряє, як чиновники Донецького міськвиконкому дозволили проводити два антагоністичні мітинги одночасно».

Также ТСН дает заявление Рината Ахметова о событиях в Донецке:

«Наталія Мосейчук, ведуча: Не з’ясовувати стосунки на вулиці закликала жителів Донбасу найбагатша людина України. Ринат Ахметов виступив з офіційною заявою. Вчорашні події олігарх назвав трагедією, висловив співчуття родичам загиблого і заявив, далі цитата: "жодна політика не виправдовує жертв, і те, що сталося, недопустимо"».

На «Интере» – репортаж с места прошлых событий. Милиция выставлена в достаточно позитивном свете:

«Алена Цинтила, корреспондент: Но через час ситуация изменилась. Со стороны пророссийски настроенных митингующих – полетели яйца, петарды, пакеты с краской. Начинается драка. Милиция пытается разнять митингующих. Получается не сразу. В конце концов, сторонников соборности Украины удается провести к автобусам. Но пророссийские активисты буквально бросаются на стражей порядка и прорывают кордон. Еще одну группу митингующих милиция пытается вывести через живой коридор. Его образовали от площади Ленина к проспекту Ильича. Но сдержать натиск пророссийских активистов правоохранителям снова не удается. Начинается бойня».

В отличие от «1+1», показавшем, как милиция ради «безопасности» ставила на колени проукраинских митингующих, «Интер» говорит иначе:

«Алена Цинтила, корреспондент: Некоторых проукраинских активистов  заставляли становиться на колени. Кто зачинщик побоища – мнения расходятся».

Есть синхрон милиционера о том, что среди известных участников драки россиян нет:

«Алена Цинтила, корреспондент: В милиции уже расследуют вечерние события. Четырех наиболее активных митингующих задержали. Личности 300 уже установили.

Константин Пожидаев, руководитель ГУ МВД Украины у Донецкой области: "Пока, я еще раз повторяю, пока граждан России, среди идентифицированных лиц, нет"».

Коротко дают о возможной бездеятельности милиции:

«Алена Цинтила, корреспондент: Под пристальным вниманием прокуратуры оказались и сами правоохранители. В частности, следователи хотят оценить действия милиции во время столкновений – уверены, они слишком поздно вмешались.

Николай Франтовский, прокурор Донецкой области: "І ми проводимо сьогодні розслідування по працівникам міліції, по їхній бездіяльності".

Алена Цинтила, корреспондент: Главный милиционер области говорит – действиями подчиненных доволен. Но проверку, обещает, все же проведет. Если понадобится – будут и кадровые решения».

«Интер» продолжает бросать камни в огород местного губернатора – Таруты. До этого его в сюжетах Подробностей критиковали пророссийские активисты, теперь уже – генпрокурор:

«Алена Цинтила, корреспондент: Исполняющий обязанности генпрокурора Олег Махницкий сегодня слова не подбирал. Считает – вина лежит на местных властях. Как они могли разрешить проведение двух митингов на одной территории?

Олег Махницкий, и. о. генпрокурора Украины: "Не останню роль грає місцева влада. Можна було передбачити ту ситуацію, можна було вжити відповідних заходів, щоб її не допустити. Якщо були би вжити превентивні заходи, цього би не сталося. Тобто ми бачимо, скорше всього це виглядає, що це свідомо такі конфлікти породжуються"».

Прямо о вине губернатора не говорится, но посыл очевиден: местная власть – это давний мер Донецка Лукьянченко и новый губернатор «из олигархов» Тарута.

Есть и критика российского МИДа в адрес украинской власти. Чего, кстати, каналы РФ себе точно бы не позволили.

«Роман Кадемин, ведущий: На события в Донецке отреагировала официальная Москва. На сайте Министерства иностранных дел появилось сообщение о том, что Россия оставляет за собой право защищать соотечественников.

Из заявления МИД России: "Мы неоднократно заявляли, что пришедшие к власти в Киеве должны развооружить боевиков, обеспечить безопасность населения и законное право людей на проведение митингов. К сожалению, как показывают события на Украине, этого не происходит. Киевские власти не контролируют ситуацию в стране"».

«Интер» отдельным материалом дает ответ украинского МИД:

«Роман Кадемин, ведущий: Министерство иностранных дел Украины возмущено заявлением внешнеполитического ведомства России. Об этом заявил директор департамента информационной политики Евгений Перебийнис.

Евгений Перебийнис, директор департамента информационной политики МИД Украины: "Російська сторона в брутальний спосіб намагається перекласти відповідальність за трагедію на українську владу. Провокація була спланована і має прямий зв'язок з цілеспрямованими деструктивними діями окремих громадян Російської Федерації та деяких російських громадських організацій, представники яких перебувають до нашої держави для дестабілізації обстановки та ескалації напруги в нашій державі"».

ICTV в подводке кратко пересказывает суть заявлений и событий. Наряду с возложением вины на местную власть, не указывает на безответственность милиции:

«Інна Шевченко, ведуча: У Донецьку сьогодні оголошено жалобу за загиблим мітингувальником. На місце трагедії мешканці несуть квіти. А в. о. президента Олександр Турчинов доручив Міністерству внутрішніх справ покарати винних у кровопролитті. Донецька прокуратура нині з'ясовує – чому міська рада дозволила проведення мітингів опонентів одночасно і на одній території. Нагадаю, напередодні ввечері агресивно налаштовані проросійські активісти напали на людей, які мітингували за єдину Україну. Загинув активіст обласної парторганізації Свобода Дмитро Чернявський. І близько 28 людей постраждали. Тим часом Росія як завжди спотворила інформацію. В їхньому МЗС заявили що вчора у Донецьку на мирних демонстрантів, які виступають проти української влади, напали право радикальні угруповування. І тепер Росія залишає за собою право взяти людей під захист».

В сюжете – те же, что и везде, месседжи о вине властей, прокурорских подозрениях о бездеятельности милиции, возможных российских «туристах»:

«Сергій Гудій, постраждалий: "Милиция сделала такой кордон, чтобы мы могли пройти. Мы начали бежать, и в это время меня застали несколько людей, повалили на землю, начали бить меня. Даже на митинге будут звучать такие слова, что дончанин дончанина не будет бить, кидать в него яйца и прочее. Это, скорее всего, были иногородние".

Ксенія Міляєва, кореспондент: Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом масових безладів. А прокуратура Донецької області розпочала розслідування за фактом бездіяльності працівників міліції під час сутички. Також обіцяють покарати тих хто давав дозвіл на проведення двох мітингів водночас в одному місці. 4-х організаторів масового побоїща затримали. Ще 300 осіб, які зчинили бійку встановлені. Усіх їх найближчим часом викличуть на допити. Росіян серед бандитів поки не виявили.

Костянтин Пожидаєв, керівник ГУ МВС України в Донецькій області: "Милиция реагировала и в это время, когда летели петарды и яйца. Только абсолютно с другой стороны. Но когда, я еще раз повторяю, 2500 людей начинают вытаскивать от этих людей какую-то часть, вы понимаете, что они бы спровоцировали еще большие акции. По моему убеждению действовала умело и слажено".

Микола Франтовський, прокурор Донецької області: "Ми проводимо сьогодні розслідування по працівникам міліції, по їхній бездіяльності. Мені не хотілося б сьогодні говорити про політичні уподобання тих чи інших учасників"».

При этом жесткой критики милиции в материале нет. Зато есть заявление Рината Ахметова:

«Ксенія Міляєва, кореспондент: Тим часом власник компанії СКМ і президент футбольного клубу "Шахтар" Ренат Ахметов назвав вчорашні події у Донецьку неприпустимими. Він висловив глибоке співчуття родині загиблого Дмитра Чернявського, і закликав донеччан не піддаватися емоціям, і не використовувати вулицю. Адже Донбас був зажди діловим відповідальним регіоном, який підтримує цілісність України».

«Факты» отдельно дают репортаж прошлых событий. При чем здесь уже вспоминают о сепаратистском характере пророссийских акций:

«Оксана Худицька, кореспондент: Кривавий четвер у Донецьку. Сепаратистські ігрища тут переросли в масове побоїще. Бо проросійські сили не хочуть сприймати тих, хто закликає до миру та єдності України. Проросійський мітинг в місті почався о 5-й дня. Вже тоді його учасники вигукували агресивні та принизливі гасла. О 6-й дня на площі Леніна почали сходитись люди з українськими стягами та гаслами "Донбас це Україна", "схід і захід разом", "ні війні". За півгодини до побоїща мешканці Донецька вірили, що їхнє мирне віче переконає російських агресорів зупинитися».

Говоря о действиях сотрудников МВД, корреспондент очень мягко указывает на их бездеятельность:

«Оксана Худицька, кореспондент: Міліція намагалась допомогти людям вийти з місця атаки. Це було непросто. Згодом очевидці розкажуть – коли полетіли перші петарди, міліція не відловлювала агресорів. У руках нападників бачили ножі та травматичну зброю. А правоохоронці допомагали вже коли вже постраждалих вивозили швидкі. В одній із них дорогою до лікарні помер 22-річний донеччанин, якого смертельно поранили ножем».

На канале «Украина» вышел репортаж с большим бэком, по сути повторяющимися ключевыми моментами, как и на других каналах. Сказали о небольшом количестве милиционеров:

«Игорь Крымов, корреспондент: Милиция оправдывается: дескать, было мало правоохранителей, чтобы усмирить толпу.

Константин Пожидаев, начальник УМВД Украины в Донецкой области: "Я назначил проведение служебного расследования по данному факту, по действиям работников милиции, по результатам которого в ближайшее время будут сделаны определенные кадровые выводы"».

Но большого акцента на действиях правоохранителей не делали. «Украина» вообще ничего не говорит о том, откуда могли быть родом пророссийские митингующие.

Зато дает в большом объеме заявление собственника канала:

«Елена Кот, ведущая: Недопустимыми назвал вчерашние события в Донецке президент компании "СКМ". Ринат Ахметов призвал всех сохранять спокойствие и не поддаваться эмоциям.

"В нашем городе вчера произошла трагедия – люди разных политических взглядов не смогли удержать агрессию. В результате, десятки пострадавших, погиб молодой человек Дмитрий Чернявский. Мои глубокие соболезнования его родным и близким. Никакая политика не оправдывает жертв, и то, что произошло, недопустимо. Донбасс всегда был деловым и ответственным регионом. Это край тяжелого опасного труда, где живут и работают сильные, трудолюбивые и мужественные люди. Мы умеем действовать не на эмоциях, мы умеем быть сдержанными и терпимыми друг к другу, мы умеем уважать разные взгляды. Необходимо прекратить выяснять отношения между собой на улицах и площадях, это уносит жизни и приносит страдания. Я призываю всех сохранять спокойствие и не поддаваться эмоциям, не использовать улицу. Мы – единая семья Донбасса, и должны ею остаться – единой семьей Донбасса в единой целостной Украине", – Ринат Ахметов, президент СКМ».

Также дают отдельно реакцию Москвы, заявления о том, что Россия оставляет за собой право защищать своих соотечественников. Также есть ответная реакция украинского МИДа:

«Елена Кот, ведущая: На события в Донецке жестко отреагировала Москва. В заявлении Министерства иностранных дел виновными в трагедии объявили вооруженных праворадикалов. Те, дескать, напали на мирных демонстрантов из разных городов Украины. Кремль требует от Киева разоружить этих людей, обвиняет новую власть в утрате контроля над ситуацией. И подчеркивает: оставляет за собой право на защиту своих граждан и соотечественников. Украинские дипломаты это заявление назвали циничным и безответственным. Виновниками донецких событий считают провокаторов из России.

Евгений Перебийнис, директор департамента информационной политики МИД Украины: "Ми розцінюємо ці дії як пряме втручання у внутрішні справи України і порушення всіх міжнародних документів, в тому числі, і статуту ООН"».

Первый национальный в своем репортаже заявляет: «Про те, що провокації чинили учасники під російськими триколорами, каже більшість свідків».

При этом свидетели говорят и о неспособности милиционеров предотвратить кровопролитие:

«Любов Марченко, Тарас Москалюк, кореспонденти: Вчора від самого початку мітингу міліція розділила центральну площу Донецька навпіл. З одного боку – учасники акції "Донбас – це Україна", з іншого – їхні опоненти під російськими прапорами. Саме звідти полетіли петарди, яйця та гумові кульки з водою. А потім і почали рукопашну. Правоохоронці намагались вивести учасників мітингу з площі. Утім в автобуси полетіли петарди та вибухові пакети. Люди були змушені вилазити через розбиті вікна. Їм в обличчя почали розприскувати газ.

Постраждалий: "Милиция не смогла сдержать нападающих, которые представлялись россиянами и скандировали "Россия", "Убирайтесь вон в Украину". Нас было 30 человек. При мне теряли люди сознание, падали на землю. Но мы держались, друг друга держали за руки и не давали людям упасть. Потому что тот, кто падал, того добивали ногами"».

Есть также и упоминание об ответственности местной власти:

«Любов Марченко, Тарас Москалюк, кореспонденти: Прокуратура нині розбирається із місцевою владою – як могли дозволити мітинги опонентів одночасно в одному місці. Претензії і до дій правоохоронців, недостатніх для запобігання конфлікту. Міліція незгодна і повідомляє про перші результати.

Костянтин Пожидаєв, начальник управління МВС в Донецькій області: "Идентифицированы по фото- и видеоматериалам более 300 человек, которые доставляются сейчас в милицию для проведения определенных следственных действий"».

Однако Первый национальный не акцентирует внимание на российском происхождении провокаторов.

Как и все остальные коллеги, журналисты Первого национального растиражировали заявления российских дипломатов (по сути, призывающие к сепаратизму) и дали ответную реакцию Украины:

«Світлана Леонтьєва, ведуча: інший погляд на донецькі події має Москва. Там здалеку побачили, що постраждали саме учасники проросійського мітингу, а не навпаки. МЗС Росії швидко відреагувало на сутички у столиці Донбасу і навіть оприлюднило заяву.

МЗС Росії: "13 березня у Донецьку стались трагічні події, пролилась кров. На мирних демонстрантів, які вийшли на вулиці міста висловити своє ставлення до деструктивної позиції людей, які називають себе українською владою, напали праворадикальні угруповання, озброєні травматичною зброєю та битами. Росія усвідомлює свою відповідальність за життя співвітчизників та співгромадян в Україні і залишає право взяти людей під захист".

Світлана Леонтьєва, ведуча: Міністерство закордонних справ України вважає російську заяву щодо подій у Донецьку цинічною і безвідповідальною. Речник вітчизняного МЗС Євген Перебийніс наголосив, що колеги з Москви перекручують факти і втручаються у внутрішні справи нашої держави, що вже стало звичним для російської сторони останнім часом. Зовнішньополітичне відомство України закликає північного сусіда припинити ескалацію напруги в Україні та повернутись у міжнародне правове русло».

15 МАРТА, СУББОТА

Уличные столкновения в Харькове продолжили подливать масла в огонь разжигаемого сепаратистского сценария на юго-востоке Украины.

Здесь большинство СМИ встали на сторону организации «Патриот Украины» из «Правого сектора». Среди них – и «1+1»:

«Лідія Таран, ведуча: Двоє людей загинули, п’ятеро поранені, зокрема міліціонер. Напередодні пізно ввечері в центрі Харкова проросійські активісти і бойовикиОплоту” штурмували приміщення організації “Патріот України”. За даними міліції, до штурму людей спровокувала група невідомих, внаслідок почалася стрілянина. Поранення для двох виявилися смертельними, ще п’ятеро зазнали травм із травматичної зброї і вогнепальної дробом».

Печально прославившихся оплотовцев-титушек «1+1» называет боевиками, применяя к ним тот же прием, что и провластне каналы к майдановцам еще совсем недавно.

Говоря о том, как и кем был спланирован штурм офиса проукраинских активистов, журналист акцентирует внимание на присутствии российской прессы:

«У мережі відразу з’явилися припущення, що провокація була заздалегідь спланована, бо натовп від самого початку супроводжували журналісти російського телеканалу “Лайфньюз” і відразу викладали відео в інтернет. Про спланованість акції заявив і харківський губернатор Ігор Балута. За його словами, район конфлікту відразу ж оточили правоохоронці і почали затримувати заворушників».

О том, кто был среди инициаторов побоища, ТСН сделала отдельный сюжет:

«Лідія Таран, ведуча: Повертаємось до подій в Харкові минулої ночі. Хто саме спровокував нічну бійню і навіщо. Відповідей, принаймні офіційних на це питання поки що немає. За що і через кого загинули двоє чоловіків одному з яких було лишень 20, а другому трохи більше 30. Хто буде відповідати за їхні смерті і чи не призведуть нічні події до нового спалаху насильства в місті? Думки із цього приводу збирав Андрій Барташов».

Андрей Барташов озвучивает, как началась провокация, есть синхрон о «российском следе»:

«Данил Шеховцев, житель Харкова: "Я так понимаю, что это была провокация, спланированная, чтобы был официальный повод вводу войск Российской Федерации на территорию Харьковской области якобы для защиты русского населения"».

Кстати, автор указывает и на то, что штурмующие офис «Патриота Украины» были не такими уж  жертвами. Об этом говорит один из пострадавших:

«Андрій Ємельянок, потерпілий: Они нанесли мне удары, сбили с ног, стали беспорядочно наносить удары, сначала руками. Потом забрали документы, забрали паспорт, водительское удостоверение, ключи от машины, техпаспорт. Потом повезли по городу, три машины их ехало».

Здесь же намекают на «Оплот» главного харьковского титушки – Жилина:

«Андрій Барташов, кореспондент: Вони – це невідомі, які стояли біля харківського офісу "Просвіти". Про політичну приналежність чи навіть уподобання нападників потерпілому Андрію нічого невідомо. Так само таємниця, кому симпатизували загиблі. На харківські форумах припускають, що вони – члени "Оплоту". Серед потерпілих – один правоохоронець. Решта – теж так звані "захисники Харкова", ті, хто патрулював місто із георгіївськими стрічками. У лікарні говорять, найбільше поранень – від металевого дробу та гумових куль. Найтяжчі зазнав міліціонер. Проте житимуть усі».

Считать источником абстрактные «харьковские форумы» – недопустимо. С таким же успехом можно сослаться на твиттер источника или фейсбук информатора.

В сюжете «1+1» есть комментарий Геннадия Кернеса, который на самом деле перекладывает вину на представителей «Правого сектора»:

«Геннадій Кернес, міський голова Харкова: "Люди, которые были убиты, и люди, которые сейчас находятся в больнице, это люди, которые стояли на улице. Получили они смертельные ранения со стороны людей, которые находились в здании на Рымарской, 18. Соответственно, давайте из этого будем делать выводы. Я не могу сказать персонально, кто эти люди, уроженцы каких городов Украины, я не могу сказать. Могу вам сказать, что те, кто погибли, один – Днепропетровская область, другой – Харьковская область, житель Харькова".

Озвучена и версия представителей «Правого сектора» о том, что нападение на них было заранее спланированной операцией:

«Андрій Барташов, кореспондент: Своєю чергою, речник організації "Правий сектор", а саме їй неофіційно закидають напад на людей з георгіївськими стрічками, твердить, вони не атакували першими. Оборону від розлюченого натовпу тримали 40 активістів, але вже після того, як суперечка перенеслася на Римарську. Зі зброєю теж були не вони, а їхні нападники.

Олег Однороженко, активіст “Правого сектору”: "Був організований масований напад. Почали спочатку невеликі групи, яких натомість було багато – це в районі 200-300 людей, але потім до них приєднались нові сили. і загальна чисельність нападників становила близько тисячі. Використовувалася вогнепальна зброя. Наші хлопці реагували належним чином – не пускали нападників в приміщення, відбивались. З нашого боку зброя не застосовувалась, бо її на той час не було"».

Журналист не акцентировал внимание на том, что сам Кернес, находящийся под домашним арестм, приехал на место событий якобы по разрешению следователя.

«Интер» также показал хронологию событий предыдущего дня. Здесь, как и на «1+1», одним из главных комментаторов событий (причем в роли то ли следователя, то ли милиционера) выступает все тот же Геннадий Кернес.

«Лидия Калинина, корреспондент: Толпа с улицы продолжала штурмовать здание. Внутри – держали осаду. На переговоры – приехал мэр Харькова Геннадий Кернес, нарушив условия своего домашнего ареста. Наутро он расскажет – люди в здании требовали организовать им безопасный выезд из Харькова. Но на это власти не пошли. Брать штурмом здание милиция не решилась, до половины пятого утра они вели переговоры, наконец, люди, которые забаррикадировались внутри, согласились сдаться добровольно. Около 30 человек вышли из этих ворот с поднятыми руками – их сразу задержали – и отправили в участки. Среди тех, кто пытался взять здание штурмом, задержанных нет. По словам мэра, с улицы никто не стрелял. Зато в самом здании, утверждает Кернес, нашли целый арсенал оружия.

Геннадий Кернес, харьковский городской голова: "Три обреза, три охотничьих ружья, одна боевая винтовка, два пистолета, переделанные под боевые патроны, все выстрелы были из самого здания по улице Рымарской, 18"».

В противовес Кернесу свои версии озвучивают активисты харьковского евромайдана и «Правого сектора». Сюжет «Интера» вышел объемным и показал в целом все стороны конфликта.

Не так сдержан в оценках ICTV. Там собственный взгляд на провокации озвучили уже в первом предложении:

«Інна Шевченко, ведуча: Через російські провокації сьогодні вночі знову пролилася кров українців і у Харкові. Двоє людей загинуло, 5 поранені. Конфлікт виник о пів на десяту вечора на площі Свободи між групою людей з георгіївськими стрічками та невідомими. Як пізніше повідомляли проросійсько налаштовані мітингувальники, вони зчепилися з “Правим сектором”. Відбулася перестрілка, затримано 40 людей з обох сторін. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає цей конфлікт добре спланованою провокацією людьми із сусідньої країни. Порушена кримінальна справа за трьома статтями. Нагадаю, день тому сталася бійка мітингувальників і у Донецьку. Сепаратисти напали на людей з мітингу “За єдину Україну”. Один чоловік загинув і ще 28 поранені. Російське МЗС одразу ж перекрутило інформацію і подало все так, що нібито це бандерівці напали на мирних російськомовних мешканців Донецька, тому Росія вже зголосилася захищати своїх співвітчизників».

В подводке прозвучали ключевые месседжи происходящего. При этом ведущая озвучила бэк из Донецка и упомянула о характерной реакции российских политиков, дав понять зрителю, кто виновен в столкновениях.

Автор сюжета говорит об участии «Оплота» в столкновениях, а также показывает заинтересованность российских СМИ в происходящем:

«Андрій, місцевий житель: Люди, которые здесь живущие, говорили, что они пытались выйти, снять на мобильные телефоны что-то, но “Оплот” их всех назад заталкивал, не разрешали ничего снимать. Здесь только “Россия 24” была сразу на месте. По дворам тоже или оплотовцы, или кто-то с ружьями ходили, не только здесь оборонялись».

То есть, российский канал, по словам очевидца, беспрепятственно снимал происходящее, когда местным жителям нападающие не разрешали делать снимки даже на мобильные телефоны.

Озвучивается версия активиста евромайдана о том, что России выгодны подобные инциденты:

«Данило Щеховцев, активіст самооборони євромайдану: Я думаю – это была провокация, на мой взгляд, потому что те люди, которые были в “Просвите”, они не имели отношения к Правому сектору, насколько я знаю, ни до этого, ни сейчас. Это не Правый сектор и к Самообороне Майдана они тоже не имеют ни одного отношения. Я знаю, что это провокация, для того, чтобы был повод ввести российские войска на территорию Украины».

На канале «Украина» не вдавались в размышления на тему российского присутствия во время провокаций. Журналисты рассказали хронологию событий, при этом не вдаваясь в подробности инцидента и не задавая лишних вопросов: не сказали о возможной причастности «Оплота», о том, что изначально потасовки могли быть спровоцированы. В сюжете нет сторон как нападавших, так и самих патриотовцев.

Зато Первый национальный позволяет себе уже в подводке сделать несколько оценочных суждений: «Агресивні молодики зі скандального бійцівського клубу "Оплот" штурмували офіс "Просвіти", де в той час проводили збори представники "Правого сектору" та організації "Патріот України". Очевидці та правоохоронці кажуть: у цій трагічній історії теж простежується російський слід».

Ведущая не сказала, что кроме оплотовцев офис «Патриотов» штурмовали и другие люди. Проведение сборов в офисе – под сомнением, ведь в помещении якобы укрылись приехавшие после нападения на пророссийских активистов.

Кстати, более конкретно об этом говорит автор сюжета:

«Микола Піддубний, кореспондент: Ось автомобіль, з якого начебто все і почалося. Люди, які були в салоні, зчинили сварку з проросійським мітингувальниками. Потім поїхали і припаркували мікроавтобус біля офісу харківської "Просвіти". Наразі невідомо, чи сховалися за дверима офісу пасажири мікроавтобуса. Але точно встановлено: у будівлі на той момент тривали збори організації "Патріот України". Офіс оточили молодики з георгіївськими стрічками. Дехто – з бійцівського клубу "Оплот".

Андрій, очевидець: "Люди, которые здесь живущие, говорили, что они пытались выйти, снять на мобильные телефоны. Но "Оплот", все их назад заталкивали в дома, не разрешали ничего снимать. То есть тут только "Россия 24" была сразу на месте"».

В целом сюжет не содержит каких-то субъективных оценок. События описаны с указанием возможной причастности России к провокациям, однако без углубления в тему.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / podrobnosti.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3091
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду