MediaGuardian: підсумки 2010 року

27 Грудня 2010
33882
27 Грудня 2010
17:18

MediaGuardian: підсумки 2010 року

33882
Відділ медіа газети The Guardian згадує головні події року в британській медійній індустрії
MediaGuardian: підсумки 2010 року

Автор вступної частини - Джейсон Дінс

 

 

 

iPad компанії Apple та інші планшетні комп'ютери («таблетки») - і те, як видавці їх застосовують - допоможе уявити майбутнє медійної індустрії в 2011 році

 

На позаминулому тижні New York Times Company вилетіла з фондового індексу 500 акціонерних компаній США із найбільшою капіталізацією Standard & Poor's. Натомість туди було включено Netflix - компанію, що займається прокатом DVD та наданням відео на замовлення. Таке собі нагадування на завершення 2010 року - про те, як швидко здатна змінюватися медійна індустрія і як різняться долі нових і старих медіакомпаній.

 

2011-й обіцяє бути ще одним роком, коли традиційні медіа спробують використати потенціал цифрових технологій. Британські телемовники остаточно освоять передачу сигналу в інтернеті, поєднуючи за безшовним принципом функцію повтору із традиційною сіткою мовлення. Видавці шукатимуть способів заробляти на цифровому контенті, тимчасом як доходи від традиційної преси й далі скорочуватимуться.

 

У сфері телерадіомовлення в центрі уваги опиниться YouView - базована на інтернет-технологіях спільна комунікаційна платформа Бі-бі-сі, ITV, Channel 4, BT та Channel 5, яка постачатиме платний контент абонентам компаній Freeview і Freesat. Проект, що має стартувати в середині 2011 року, кине виклик Sky - супутниковій платформі, яка до того часу може злитись із News Corporation Руперта Мердока.

 

Видавці газет уважно стежитимуть за експериментом News Corp. із надання платного доступу до контенту друкованих видань у мережі, в якому до The Times, Sunday Times та News of The World має приєднатися газета The Sun. Залишається відкритим питання, чи наважиться ще хтось зробити подібну спробу. Якщо так, то це, найімовірніше, буде The Daily Telegraph. Ці можливі спроби буде поєднано з подальшими намаганнями газет залучити передплатників для своїх додатків, розрахованих на iPad та інші планшетні комп'ютери («таблетки»). І знов попереду всіх Руперт Мердок, який анонсує запуск мультимедійної газети для iPad під назвою The Daily у першому кварталі 2011 року. Як і телерадіомовлення, преса безповоротно зміниться наступного року.

 

Пропонуємо до вашої уваги підсумки головних подій 2010 року в медійних галузях зі спробою прогнозувати розвиток подій у 2011-му.

 

 

Злети й падіння радіо

 

Автор: Джон Планкетт



 

Запуск цифрового радіо йде зі скрипом, але радіостанція 6 Music успішно завершила 2010 рік, тоді як інші мовники запускали тематичні цифрові радіоканали

 

Це був чудовий рік для радіостанції BBC 6 Music, але не для цифрового радіо. Корпорація Бі-бі-сі передумала закривати 6 Music після безпрецедентного протесту слухачів. Радіостанція, яка не задовольняла керівництво Бі-бі-сі, раптом стала головним елементом її стратегії розвитку цифрового радіомовлення на наступний рік.

 

Одначе підготовка до остаточного переходу радіоіндустрії на цифрове мовлення йде дуже тяжко, й уже тепер зрозуміло, що до призначеного на 2015 рік крайнього терміну він не завершиться. У третьому кварталі 2010 року показники аналогового радіо зростали швидше, аніж цифрового, а між Бі-бі-сі та комерційними мовниками виникли суперечки щодо того, хто платитиме за перехід на цифру, особливо після того, як приватні станції відмовились оплатити різдвяну маркетингову кампанію просування цифрового радіо.

 

Про те, скільки коштуватиме перехід на цифрове радіо (сто, двісті мільйонів фунтів стерлінгів?), ми не довідаємося до весни, а уряд отримає результати ґрунтовного дослідження потенційних доходів та збитків від цифри не раніше кінця 2011 року. Тим часом компанія Absolute Radio розпочала запуск тематичних цифрових радіостанцій, одна з яких, TalkSport, несподівано зібрала рекордну аудиторію завдяки прямій трансляції футбольної прем'єр-ліги. Локальні радіостанції виходять на національний ринок Великої Британії - спершу Global Radio поширила на всю країну Heart FM, відтак підкорювати країну вирушило Smooth Radio. Цим шляхом планує піти станція Kiss, що належить Bauer Media, а також радіостанція Capital від Global Radio, яка спробує стати загальнонаціональною альтернативою Radio 1 Бі-бі-сі.

 

Чи залишить ведучий Кріс Мойлз Radio 1 у 2011-му, і чи перейде на Capital? Мойлз сподівався, що прихід Кріса Еванса на Radio 2 допоможе нарешті його програмі здобути омріяний статус найпопулярнішого ранкового шоу Британії. Цього не сталося, але додатковий мільйон слухачів, який удалося залучити Евансу, вже втрачено, й боротьба за перше місце знов стає можливою. Якщо Мойлз, який у 2010-му найбільше відзначився заявою в ефірі про те, що йому не платять, вступає у своє вирішальне змагання, він може вибороти першість.

 

Поступ журналів

 

Автор: Стівен Брук

 

 


 

 

Для ринку журналів 2010-й був роком відновлення, хоча досі неясно, хто виграє змагання за право придбати The Radio Times

 

Є дві явні ознаки відновлення індустрії журнального видавництва у 2010-му: журнали потовстішали за рахунок доданих рекламних сторінок, а їхні тиражі зросли. Та пощастило не всім: журнали TV Quick і Max Power закрилися внаслідок постійного зниження тиражів, на що вплинула, зокрема, щотижнева роздача призів журналами Sport, Shortlist і Stylist.

 

Видужанню журнального видавництва сприяло зростання активності на ринку. Холдинг IPC Media продав чоловічий журнал Loaded та щомісячник для ґеїв Attitude компанії Vitality Publishing, тоді як Reader's Digest перейшов у власність компанії Vivat. Оглядачі припускають можливість переходу журналів Бі-бі-сі в приватні руки, але для того, щоб довідатися, хто придбає Radio Times та інші видання, доведеться почекати наступного року. Наприкінці 2010-го компанія NatMags стала головним претендентом на придбання видань Hachette Filipacci, зокрема Elle, Inside Soap та Psychologies, одначе саме продаж журналів Бі-бі-сі може істотно змінити ситуацію на ринку.

 

Історики запам'ятають 2010-й як рік iPad. Індустрія відреагувала на новинку миттєво - Reader's Digest, Wired UK, Vogue, the Economist і BBC Good Food запропонували своїм читачам iPad-версії. Надаючи перевагу традиційним формам, телевізійний проект The X Factor запустив власний журнал у співпраці з Tesco. І ще: Сильвія Отон повернулась із Time Inc., аби знову очолити компанію IPC. 2010-й був роком переворотів, а 2011-й дає орієнтири для подальшого розвитку.

 

Як пощастило газетам

 

Автор: Рой Ґрінслейд

 

 


 

 

У 2010-му газети боролися за тиражі й прибутки, але продовжували задавати порядок денний на ринку інформації

 

Можливо, друковані газети й виходять із моди, одначе загальнонаціональні видання у 2010 році залишили за собою функцію творення порядку денного на ринку новин. Хоча вони часто зверталися до матеріалів, опублікованих WikiLeaks, а три найрезонансніші теми газетних публікацій - війна в Афганістані, війна в Іраку й телеграми послів - були наслідками «зливів» в інтернеті. Це не лише давало газетам багатий матеріал, але й дозволяло заповнювати сторінки нескінченними дискусіями щодо етичності його публікації. Словом, газети у своєму репертуарі.

 

Також варто зауважити, що найважливішу роль у виборчій кампанії відіграли телевізійні дебати, в яких Нік Клеґґ (віце-прем'єр-міністр Великої Британії з травня 2010 року) засвітився як серйозний претендент. Хоча саме газети намагалися розкручувати публічний образ Клеґґа. Виникають певні сумніви в тому, що газети, які втрачають тиражі, досі мають великий вплив на громадську думку.

 

Проте, залучаючи аудиторію в інтернеті, вони можуть здобути більший вплив, аніж будь-коли в минулому. Це добра новина. Погана ж полягає в тому, що доходи від преси у 2010-му продовжували падати, що призвело до зменшення бюджетів редакцій. Весь час поставало питання, як забезпечити фінансування якісної журналістики. Деякі власники та менеджери демонстрували зворушливу віру в нові горизонти та можливості преси. Серед них і Руперт Мердок, який зробив те, чого до нього не наважувався зробити жоден видавець, запровадивши платний доступ до контенту сайтів своїх газет. Відтак платний доступ став головною темою для дискусії у видавничій індустрії.

 

На противагу Мердоку газета The Independent, яка має нового власника - російського олігарха Олександра Лебедєва - запустила дешеву газету під назвою i. Інша економічна модель - перехід до безкоштовного розповсюдження - спрацювала у випадку газети The London Evening Standard. Та загалом картина для газет була аж ніяк не втішною. Тиражі продовжували падати, особливо в регіональних щоденних газет, закрилося чимало щотижневих видань. І все ж прогнози щодо остаточного занепаду газет не справдилися.

 

The Guardian Media Group відмовилася від свого регіонального видавничого бізнесу, продавши активи в Манчестері, де колись починала, компанії Trinity Mirror. The Daily Mail та General Trust також начебто готові продати свій регіональний підрозділ, Northcliffe, та ведуть переговори з Trinity. Інші провідні регіональні видавничі компанії, Johnston Press та Newsquest, стикнулись із невдоволенням журналістів у відповідь на запроваджену ними стратегію скорочення витрат. Можна передбачати подальшу консолідацію на ринку. Та головне, на що чекатимуть усі - результати експерименту Мердока із платним доступом.

 

 

Рік смути для телебачення

 

Автор: Джейсон Дінс

 

 

Боротьба між Бі-бі-сі та Sky жорсткішає, Річард Десмонд перехоплює Channel 5

 

Два зубри британського телерадіомовлення, Бі-бі-сі та BSkyB, домінували у заголовках новин галузі в 2010 році - і робитимуть це наступного року. З моменту народження у травні з хитросплетінь політичних переговорів коаліційного уряду на чолі з консерваторами Бі-бі-сі та її прихильники готувалися до болісного перегляду розміру телевізійного збору в наступному році.

 

Однак усі поза межами вузького кола учасників переговорів були приголомшені, коли угоду щодо заморожування суми збору з власників телевізорів протягом шести років - яка де-факто означає 16%-ве скорочення бюджету телекомпанії в реальному вираженні - було оприлюднено за тиждень до оголошення 20 жовтня рішення уряду про всеосяжне скорочення державних витрат.

 

BSkyB показала вражаючі річні фінрезультати в липні - операційний прибуток у 855 млн фунтів із доходу в 5,9 млрд фунтів, а згодом перевищила планку в 10 мільйонів абонентів. Sky акцентувала свої зростаючі фінансові м'язи, виділивши 160 мільйонів фунтів на придбання платних телевізійних каналів Virgin Media, включаючи Living, підписавши ексклюзивний контракт на трансляцію контенту HBO та перехопивши Mad Men у Бі-бі-сі.

 

Однак спроба News Corporation отримати повний контроль над Sky наштовхнулася на, здавалося б, малоймовірний союз конкуруючих медіакомпаній та підпала під критичну увагу регуляторних органів у Великобританії і Брюсселі.

 

Channel 5 також змінив власника, RTL продав його в липні за 104 млн фунтів власнику Daily Express і OK! Ричарду Десмонду, який відразу ж приступив до звичайного жорсткого урізання витрат - і хвалився, що колишнє збиткове підприємство вийшло на операційний прибуток вже у вересні.

 

Нові команди менеджерів на ITV і Channel 4 похнюпились і тихо реорганізували свій керівний склад та впровадили нові стратегії. Обидва канали виграли від відновлення обсягів рекламних доходів - ITV, зокрема, мав вельми успішну осінь із такими шоу, як Downton Abbey та The X Factor.

 

2011-й, вірогідно, принесе продаж 50% акцій Virgin Media компанії UKTV, спільному з Бі-бі-сі підприємству - провайдеру платного телебачення.

 

Буде призначено нового голову Трасту Бі-бі-сі, який замінить сера Майкла Лайонса, в той час як корпорація переживатиме ще один болісний етап скорочення витрат, починаючи зі Всесвітньої служби. Вся увага також буде спрямована на міністра у справах бізнесу Вінса Кейбла і те, які висновки він зробить із доповіді регуляторного органу Ofcom щодо можливості блокування злиття News Corp. та Sky на підставі забезпечення принципу плюралізму ЗМІ.

 

 

Медіаіндустрія розваг-2010

 

Автор: Ден Саббах

 

 

Музика, кіно та DVD переживають важкі часи, проте в листопаді продажі ігор приносять трохи оптимізму

 

Розважальні медіа Великобританії протягом більшої частини 2010 року переживали кризу, хоча низка великих релізів у листопаді показала готовність споживачів, як і раніше, витрачати гроші на розваги.

 

Продажі музики напередодні Різдва впали на 5%, продажі DVD - на 8% (незважаючи на рекордні продажі DVD «Аватару»), ігри постраждали найбільше, продажі скоротилися на 12%, коли ентузіазм із приводу виходу Wii минув. Рецесія (з її тенденцією збільшення витрат на розваги замість придбання дорогих речей постійного вжитку) не допомогла, як і, здавалося б, нескінченний зсув від фізичного продукту до цифрового завантажуваного контенту, не врятувало і зростання конкуренції у сфері онлайн-ігор із випадковими реальними супротивниками.

 

Є деякі ознаки того, що різдвяний період виявиться трохи більш стійким до тенденції зменшення витрат на розваги, зокрема, з виходом нових версій ігор Call Of Duty Black Ops та Assassin's Creed, плюс прихід на ринок Microsoft із його чутливою до руху системою Kinect має дати індустрії додатковий поштовх.

 

У листопаді ігрова індустрія пережила найкращий тиждень за рік, а продаж 520 тисяч екземплярів альбому Progress, із яким повернулися Take That, показав, що CD ще не вмерли. Але скорочення за результатами повного року прогнозується в усіх підрозділах сфери розважальних медіа, відновлення споживацького настрою є повільним, тож малоймовірно, що 2011 рік почнеться для індустрії добре.

 

Темпи неухильного зниження продажів музики протягом останнього десятиліття у 2010-му сповільнилися лише трохи, і на продажі DVD, ймовірно, очікує та ж доля, незважаючи на зростання інтересу до Blu-Ray і появу 3D - зокрема, тому, що відео за запитом стає все більш популярним. Швидше за все, у короткостроковій перспективі спрацює сценарій продовження поляризації: жменька фільмів тиру «Аватар» і «Гаррі Поттера» підніматимуть показники галузі, а решта контенту, на кшталт дорослої рок-музики, послаблюватиме їх і надалі.

 

Перспективи для ігор, єдиної галузі, що зберегла високий рівень цін на свою продукцію, більш яскраві, через імовірність вибуху популярності нових продуктів на базі інноваційних технологій, чуттєвих до рухів людини. Почасти певне зростання очікується й тому, що протягом останніх двох років в індустрії все було аж надто похмуро.

 

 

Злети й падіння цифрових медіа

 

Автор: Джеміма Кісс

 

 

Виходить iPad, Google - у битві щодо конфіденційності, Facebook продовжує переможну ходу

 

Вихід іPad у квітні став сплеском щастя для видавців, за ним слідували успішні продажі платного доступу до контенту користувачам цього ґаджета Apple із великим спокусливим сенсорним екраном. Видавничий дім Conde Nast та Financial Times швидко освоїли нову ринкову нішу платних іPad-додатків, в той час як Руперт Мердок, євангеліст News Corp., за чутками, наразі працює над іPad-газетою разом із Apple. Компанія продала 7,5 мільйонів пристроїв протягом перших шести місяців і надихнула десятки наслідувачів. Запуск іPad мав більший успіх, ніж вихід iPhone 4, який втратив ефект несподіваності, бо його прототип до офіційного релізу потрапив у руки тестувальників із техблогу Gizmodo. Голова Apple і перфекціоніст Стів Джобс також публічно визнав недоліки конструкції антени iPhone 4, які можуть призводити до переривання зв'язку.

 

Бі-бі-сі і Channel 4 відмовилися від перспективних ініціатив. BBC Backstage, некомерційний онлайн-проект із пошуку талановитих розробників інноваційного контенту, трансформують в інші проекти, а інноваційний фонд Channel 4 4ip, який підтримував такі проекти, як сервіс друку DIY Newspaper Club і звукова мобільна гра Papa Sangre, було ліквідовано в рамках планів повернути компанію до концентрування навколо своїх основних телевізійних програм. Пошуковий гігант Google зіткнувся з різкою критикою з боку захисників права на конфіденційність після визнання компанією факту, що під час формування проекту Google Street view здійснювався збір паролів користувачів та їхніх адрес електронної пошти. Трирічний бій Viacom із YouTube щодо порушення авторських прав закінчився в червні перемогою YouTube, хоча Viacom після цього подав апеляцію. Музичній індустрії пощастило більше, вдалося закрити торент-трекер Pirate Bay і, після чотирирічної тяганини, виграти в жовтні позов із вимогою закрити файлообмінник Limewire.

 

У квітні парламентарі забезпечили собі хвилю протестів, коли затвердили незграбний Digital Economy Act із суворими штрафними санкціями за погано прописані в цьому законі випадки порушення авторських прав. Пізніше новий уряд спричинив суперечки у суспільстві, коли пообіцяв 50 млн фунтів для надшвидкого розгортання широкосмугових мереж, гроші мали пройти повз монополії British Telecom.

 

У наступні 12 місяців ми будемо свідками того, як конкуренція між Google, Facebook та Apple ставатиме все більш агресивною. Google намагатиметься захопити більший шматок ринку смартфонів та суміжних рекламних ринків через прилади на платформі Android; Apple, швидше за все, оновить свої лінійки іPad і MacBook Pro, а Facebook буде намагатися довести обсяг своєї величезної аудиторії до одного мільярда користувачів. Уже з 633 млн користувачів та розпіарений фільмом «Соціальна мережа», найбільший у світі сайт ставить на нашу соціальну взаємодію як на рекламну територію майбутнього.

 

 

Огляд рекламного ринку

 

Автор: Марк Свені

 



Обсяги телереклами зростають, інтернет-реклами - сильно зростають, галузь одужує

 

Лорд Бернс, голова Channel 4, нещодавно розмірковував про те, що коли він очолив телекомпанію, йому повідомили про очікуване зниження доходів від реклами на 2% цього року. За фактом, натомість, ринок телереклами Великобританії зріс на 14%, і два найбільші комерційні мовники - ITV та Channel 4 - за прогнозами, закінчать рік ще краще. Це є доказом того, що відновлення ринку телереклами є одним із трендів засобів масової інформації 2010 року.

 

Через відсутність чітких даних від маркетологів щодо обсягів витрат на рекламу наступного року та відсутність таких завідомо вигідних подій, як чемпіонат світу з футболу, перспективи для циклічного рекламного ринку ТВ у 2011 році менш чіткі - хоча прогнози на січень оптимістичні, збільшення на 7-10% у річному розрахунку.

 

Інтернет-реклама, що відображується на дисплеях, знову сильно зростала в 2010 році після того, як темпи збільшення її обсягів дещо спали під час рецесії. Онлайн-реклама на моніторах, єдиний елемент інтернет-ринку, що скорочувався під час економічної кризи, прийшла до норми більшою мірою завдяки Facebook, що послідовно вдавався до кроків із комерціалізації своєї діяльності. Видавці національних газет також виграли від відновлення рекламних показників, тимчасом як регіональні видання все ще переживають спад прибутків від свого рекламного сегменту.

 

Різниця в мірі відновлення показників рекламної індустрії в різних регіонах світу змусила провідного рекламного прогнозиста сера Мартіна Соррелла, керівника найбільшої рекламної компанії світу за рівнем прибутків WPP, говорити про графік імовірної динаміки рекламної індустрії у формі сполучення букв «LuV».

 

WPP напередодні заявила, що прогнозовані темпи її зростання на наступний рік - найбільші за десятиліття, тому вона планує збільшити дивідендні виплати. Суперники WPP - Publicis, Aegis і Omnicom - пережили скорочення у двозначних цифрах темпів зростання доходів у більшості кварталів 2009-го, тож відновлення показників цього року відбувалося значною мірою через ефект низької бази порівняння. Великих злиттів було небагато: Aegis виплатила понад 200 млн фунтів за Mitchell в Австралії та Publicis витратив більше $100 млн (63,5 млн фунтів) на Talent of Brazil. Аналітики вважають, що в 2011 році ми можемо побачити повернення великих поглинань: Omnicom уже заробив 1 млрд фунтів, тимчасом як конкуренти працюють або над підвищенням оборотного капіталу, або над скороченням заборгованості, тож консолідація великих гравців на ринку глобальних маркетингових і рекламних послуг стає все більш імовірною.

 

MediaGuardian

Переклад Отара Довженка і Тетяни Неймаш

 

Фото: Damien Meyer/AFP, James Powell, Pixoi, Sang Tan, Everett Collection/Rex Features, Yui Mok/PA, Merrick Morton, Micha Theiner/City AM/Rex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
переклад «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду