Олег Черниш пропонує виділити додаткові місця в мультиплексах «Зеонбуду» для каналів М2 та УНІАН

Олег Черниш пропонує виділити додаткові місця в мультиплексах «Зеонбуду» для каналів М2 та УНІАН

30 Жовтня 2014
4550
30 Жовтня 2014
17:14

Олег Черниш пропонує виділити додаткові місця в мультиплексах «Зеонбуду» для каналів М2 та УНІАН

4550
Олег Черниш пропонує виділити додаткові місця в мультиплексах «Зеонбуду» для каналів М2 та УНІАН
Олег Черниш пропонує виділити додаткові місця в мультиплексах «Зеонбуду» для каналів М2 та УНІАН

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш пропонує колегам виділити додаткові місця в мультиплексах МХ-1, -2, -3 або -5, провайдером яких є компанія «Зеонбуд», для телеканалів М2 (ТОВ «Телеодин») і УНІАН (ТОВ УНІАН-ТБ). Про це він сказав на засіданні та на брифінгу 30 жовтня.

 

Пан Черниш нагадав, що ці два канали залишился єдиними ліцензіатами в мультиплексі МХ-4. Ліцензії інших восьми телекомпаній із цього мультиплексу, а також ліцензія провайдера МХ-4 ТОВ «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ) були анульовані. Через те, що в мультиплексу немає провайдера, М2 та УНІАН не можуть вести цифрове ефірне мовлення.

 

«Компанії пройшли конкурс, заплатили ліцензійний збір і не мають змоги реалізувати свої ліцензійні зобов'язання. Вони ведуть мовлення на супутнику. При цьому обидві компанії неодноразово зверталися до Нацради з проханням надати їм іншого провайдера», - повідомив пан Черниш.

 

Під час засідання Нацради пан Черниш запропонував колегам оголосити конкурс на мовлення в мультиплексах «Зеонбуду». На брифінгу він уточнив: «Я думаю, що буду надавати свої пропозиції до членів Нацради, яким чином вийти із цієї ситуації. Поки що не знаю. Можливо, внести зміни в ліцензії цих компаній щодо зміни провайдера (провайдером цифрового наземного телебачення наразі є «Зеонбуд». - ТК) і розширити мережу МХ-1, -2, -3, -5. Технічна можливість для цього існує».

 

До такої думки пана Черниша привели результати планової перевірки ТОВ «Телеодин» (канал М2), яка зафіксувала відсутність мовлення в мультиплексі МХ-4. Також недовзі буде проходити аналогічна перевірка ТОВ «УНІАН-ТБ» (канал УНІАН). Адже наступного року в обох компаній завершується строк дії ліцензій.

 

Нацрада взяла до відома результати планової перевірки ТОВ «Телеодин». У своїх поясненнях керівництво компанії висловило сподівання на продовження терміну дії ліцензії на мовлення в МХ-4 або на надання можливості здійснення мовлення в іншому мультиплексі.

 

Член Нацради Олександр Ільяшенко не погодився з Олегом Чернишом: «Це дискутивне питання, тому що, наприклад, на останньому засіданні робочої групи з цифрового мовлення ми зачитували лист від керівника "Телеодин" Валентина Коваля, який вважає, що розширення кількості загальнонаціональних телеканалів у цифрі (збільшення ємності мультиплексів) небажане, тому що рекламний ринок перенасичений. Тобто з одного боку вони просять дати їм можливості мовити в цифрі, а з іншого - кажуть, що каналів забагато. Це питання буде дуже складно вирішити».

 

Нагадаємо, 2 квітня 2008 року М2 та УНІАН-ТБ здобули на конкурсі ліцензії на мовлення в МХ-4. Разом з ними в конкурсі перемогли ще 8 невідомих ринку телеканалів - «Берегиня», «Цукор», «Котигорошко», «5:0», «Класика, «Мандрівник», «К» і «Штепсель». 14 липня 2010 року Нацрада анулювала ліцензії 8 каналів, які так і не розпочали мовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду