УДЦР розповів про можливі джерела перешкод сигналу «Інтера» на супутнику

УДЦР розповів про можливі джерела перешкод сигналу «Інтера» на супутнику

2 Жовтня 2014
4516
2 Жовтня 2014
18:43

УДЦР розповів про можливі джерела перешкод сигналу «Інтера» на супутнику

4516
УДЦР розповів про можливі джерела перешкод сигналу «Інтера» на супутнику
УДЦР розповів про можливі джерела перешкод сигналу «Інтера» на супутнику

Державне підприємство «Український державний центр радіочастот» (УДЦР) продовжує роботу з виявлення перешкод супутниковому сигналу телеканалу «Інтер» і про всі результати повідомляє Службу безпеки України та Міністерство внутрішніх справ для розслідування всіх обставин, пов'язаних з радіоперешкодами. Про це йдеться в повідомленні прес-служби УДЦР.

 

До УДЦР звернувся оператор супутникових комунікацій медіагрупи «Інтер» - ТОВ «Саттелеком». Як повідомило ТОВ «Саттелеком» у своєму листі до УДЦР, з другої половини вересня телевізійним трансляціям телеканалу «Інтер» у вечірній час заважають ситуативні радіоперешкоди, джерело яких своїми силами визначити досі не вдається. Телеканал стурбований тим, що йому пред'являють претензії до якості мовлення. Керівництво телеканалу було змушене звернутися до СБУ та в УДЦР за допомогою у встановленні причини, що негативно впливає на якість телевізійної трансляції.

 

За повідомленням прес-служби УДЦР, технічні експерти відразу припустили, що радіоперешкоди можуть виходити з різних джерел. Вони не виключили версії навмисного втручання для глушіння трансльованого сигналу.

 

Співробітники УДЦР провели первинний комплекс організаційно-технічних заходів з виявлення та локалізації джерела перешкоди. Фахівці підприємства задіяли технічні можливості системи супутникового радіомоніторингу і геолокації земних станцій супутникового зв'язку, а також мобільні засоби радіоконтролю. Також їм допомогли іноземні колеги.

 

«Однією з проблем, яка на цей момент заважає точно визначити джерело перешкод, є періодичність її виникнення, - йдеться в повідомленні прес-служби УДЦР. - Справа в тому, що радіоперешкоди з'являється не системно, а в основному у вечірні години, коли йде трансляція інформаційних і суспільно-політичних програм. Причому, тривалість дії перешкоди протягом доби сумарно може складати 20 хвилин. До того ж, джерело радіоперешкоди сумарно не має постійного місця положення. Не виключено, що воно розміщене на якомусь транспортному засобі».

 

Результати геолокації УДЦР та англійської компанії SATcorporatiоn свідчать про наявність радіоперешкод на території Одеської, Київської та Житомирської областей, повідомили в УДЦР.

 

За попередніми даними, можливими причинами радіоперешкоди можуть бути несправність однієї з наземних супутникових передавальних станцій, які здійснюють передачу пакета телевізійних каналів через супутник Amos-3, некоректна робота однієї із систем ретрансляції сигналу телерадіокомпанії, а також, що не виключено, навмисне встановлення перешкоди.

 

Нагадаємо, 22 вересня програма «Подробности» телеканалу «Інтер» заявила, що її систематично глушать в загальнонаціональному ефірі з 28 серпня.

 

Служба безпеки України та «Український державний центр радіочастот» (УДЦР) підтвердили наявність завад сигналу телеканалу «Інтер» на супутнику.

 

За повідомленням речника СБУ, блокування роботи здійснюється радіовипромінюванням потужністю 500 Вт із джерела на південно-західному кордоні України. В СБУ не виключають, що джерело знаходиться на території Придністровської Молдавської Республіки.

 

Водночас програма «Подробности» на телеканалі «Інтер» повідомляла, що завади супутниковому сигналу «Інтера» йдуть з боку супутникової станції Концерну РРТ в Калинівці і звинувачувала Концерн РРТ у заглушуванні сигналу «Інтера». Про це йшлося в низці сюжетів журналіста Романа Бочкали.

 

Генеральний директор Концерну РРТ Олександр Півнюк у коментарі «Детектор медіа» сказав, що підтвердити факт завад і встановити їх джерело може лише УДЦР. І висловив сумніви в тому, що джерелом завад є об'єкти КРРТ.

 

На круглому столі 2 жовтня пан Півнюк заявив, що «Інтер» веде інформаційну війну проти КРРТ. «Фахівці з'ясували, що завади йдуть із пересувних станцій, яких у Концерну навіть немає. Але на сьогодні "Інтер" так і не вибачився за брехню», - поскаржився пан Півнюк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4516
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду