Вадим Денисенко: Головне завдання «Картеля» – продавати майбутнє

Вадим Денисенко: Головне завдання «Картеля» – продавати майбутнє

27 Серпня 2014
8526
27 Серпня 2014
14:03

Вадим Денисенко: Головне завдання «Картеля» – продавати майбутнє

8526
Головний редактор каналу «Експресо.TV» в інтерв’ю «Телекритиці» розповів про те, навіщо він придбав збитковий ВД «Картель», і про зміну концепції видань медіахолдингу
Вадим Денисенко: Головне завдання «Картеля» – продавати майбутнє
Вадим Денисенко: Головне завдання «Картеля» – продавати майбутнє

Видавничий дім «Картель» працює на українському медіаринку вже 13 років. До нього входили мережа роздрібних кіосків, рекламні агенції, ділові видання «Власть денег» і «Деловая столица» із заявленими тиражами понад 60 тисяч примірників, глянцеві видання «Худеем легко» і «Вокруг света» (заявлені 100 тисяч).

 

Компанія була вагомим гравцем на полі українських медіа, хоча спочатку належала акціонерам російського «Лукойла», потім - офшорній компанії «Інтершелп Лтд» з Белізу та народному депутату від Партії регіонів Олексію Федуну. Восени минулого року з'явилася інформація, що «Картель» купив Сергій Курченко, але сторони цю інформацію заперечили. Ще через півроку видання Hubs повідомило, що компанію придбав мільярдер Олег Бахматюк, однак його прес-секретар це також спростувала. І от в інтерв'ю «Детектор медіа» головний редактор каналу «Еспресо.TV» Вадим Денисенко заявив: ВД «Картель» придбав особисто він. Тим часом панові Бахматюку час від часу приділяють суттєву увагу у виданнях.

 

За словами Вадима Денисенка, медіахолдинг планує зосередитися на розвитку інтернет-напряму та вийти на самоокупність. Нове керівництво дещо змінило концепції видань, зокрема: журнал «Власть денег», який став щомісячником, тепер прив'язаний до глобальних тем, а «Деловая столица» - до поточної аналітики. Щодо сайтів, то depo.ua тепер будується як скандальне «жовте» видання, dsnews.ua - як «розумне медіа для розумних людей».

 

 

- Вадиме, як ви поєднуєте роботу в «Картелі» та на «Еспресо»?

- Нормально. Я є шеф-редактором усіх видань «Картеля», що мають своїх головних редакторів. Я займаюся виключно ідеологічним направленням і розподілом аудиторії всіх цих видань.

 

- Хто придбав «Картель» і став його новим власником?

- Я.

 

 

- За даними моніторингу компанії «Комунікаційний альянс», обсяг реклами у виданнях «Картеля» в порівнянні з попереднім роком упав удвічі. «Картель» зараз фінансово збитковий?

- Ми фактично близькі, щоб вийти на нуль. По-перше, побудована одна редакція на всі видання. Цим ми дуже суттєво скоротили штат і видатки. У нас одні й ті ж люди роблять «Деловую столицу», «Власть денег» і сайт dsnews.ua

 

- Навіщо ж ви купували збитковий медіахолдинг?

- Ми купували бренд. Я завжди вважав і вважаю, що бренд - це цінність. Виданням «Власть денег» і «Деловая столица» вже більше десяти років. Впізнаваність більш ніж висока, і ми розвиваємо інтернет-напрям. Газета газетою, але одне з наших головних завдань - це розвиток інтернет-видань depo.ua та dsnews.ua.

 

- У компанії були труднощі з виплатою зарплати, через це звільнялися журналісти. Яка ситуація зараз?

- Немає проблем із виплатою зарплати.

 

- У березні цього року головний редактор тижневика «Власть денег» Оксана Митницька в коментарі «Детектор медіа» розповіла, що нове керівництво компанії по-іншому бачить розвиток цих видань. Що саме ви вирішили змінювати?

- Журнал «Власть денег» перейшов на місячний формат, і тут ми входимо в конкуренцію з Forbes. Це місячник для розумних людей, ми намагаємося дати відповідь на запитання майбутнього. Ми піднімаємо ексклюзивні економічно-політичні теми. Наприклад, цей номер присвячений питанню «Як змусити світ полюбити Україну? В чому проблема України?» В світі є 30 найбільших держав, які виробляють більше 80% ВВП світу. Україна поки що для жодної з цих країн не є такою, що входить в топ-15 пріоритетів. Наша проста математична задача - зробити так, аби Україна ввійшла в цей топ-15 хоча би для 20 країн. У цьому номері ми спробували відповісти, як ми можемо це зробити. Наступний номер «Власти денег» буде присвячений топ-30 терористичних актів і їх урокам для України. Ми зараз повинні вчитися жити з новітніми викликами терористів. Ось це і є «Власть денег».

 

- Ви сказали, що Forbes є вашим конкурентом. Чим, на вашу думку, ви кращі?

- Ми розумніші й цікавіші за них, я навів їх як аналог. Я не бачу в Forbes конкурента в принципі, бо ми займаємо абсолютно ексклюзивну нішу, а з моєї точки зору, Forbes в Україні нині не існує.

 

- Якщо відкрити «Власть денег», стаття на першій сторінці не має авторства. Чому?

- Ми домовилися по дизайну, що ця стаття буде без автора - це такий перший вступний текст до номера. Його може написати будь-хто.

 

 

- Із журналу звільнилося 20 людей. Ви набрали новий колектив, орієнтуючись на що?

- Ми особливо не набирали нового колективу, лише кілька людей. Журнал став місячником, і виданню не потрібна така кількість людей, як раніше.

 

- Окрім скорочення штату, відбулися ще якісь кадрові зміни в компанії?

- Ні.

 

- Які зміни чекають газету «Деловая столица»?

- Газета не мінялася 10 років. Я тут працював з першого номера. Потім я створив газету «Первая крымская». Пік популярності «Деловой столицы», на жаль, пройшов на початку 2000-х. Потім вона жила за інерцією. Газета давала відповідь на питання «Що відбулося?». Тепер вона дає відповідь на питання «Що буде?».

 

В усіх видань «Картеля» є одне завдання - продавати майбутнє. Ми кардинально змінили все: першу обкладинку, наповнення змінилося на 100%, з'явилися нові рубрики, змінився підхід до написання текстів. Людина, яка цікавилась цією газетою, побачить її зовсім іншою.

 

- Змінився підхід? Як саме?

- Ми беремо глобальніші речі. Зараз ви не прочитаєте в ній статтю про розподіл ринку реклами міста Полтава, в якого і ринку такого немає.

 

- А яка тоді різниця між «Властью денег» і «Деловой столицей», якщо вони обоє пишуть про глобальні речі?

- «Власть денег» прив'язана до глобальних тем, а «Деловая столица» - до поточної аналітики. У ній ви прочитаєте про те, що відбулось і що це означає. А «Власть денег» - це бажання показати взагалі майбутнє: що з нами може бути, куди ми рухаємось, які шляхи розвитку.

 

- Раніше у «Картель» входили такі видання, як «Деловая столица», «Власть денег» і портал depo.ua, глянцеві видання «Худеем легко» і «Вокруг света», кримська газета «Первая крымская». Чи змінився цей перелік?

- «Первую крымскую» ми взагалі зразу не розглядали. Залишилися «Деловая столица», «Власть денег», «Вокруг света», depo.ua і dsnews.ua.

 

- «Худеем легко» ви також закрили?

- Ми їх і не купували. Просто нам залишилися назви, але видання були збиткові.

 

 

- Яке з видань «Картеля» наразі є найбільш комерційно успішним?

- Сьогодні в нас єдина задача - виходити на поточний нуль. Думаю, ми з цим впораємося.

 

- Чи є National Geographic українською конкурентом журналу «Вокруг света»?

- Це конкурент у всьому світі. Україна тут не виняток.

 

- І як ви працюєте, аби отримати перевагу?

- National Geographic і «Вокруг света» - це іноземні видання. Ти платиш франшизу, береш чужий контент. Покращувати контент ми фізично не маємо права. Ми працюємо по франшизі, й просто передруковуємо ті статті, які пише іноземне «Вокруг света». Поки що ця якість нас абсолютно влаштовує і ми не будемо нічого змінювати.

 

- Ви сказали, що розвиватимете інтернет-напрям. Як саме?

- У нас є два сайти: dsnews.ua i depo.ua. Це два абсолютно різні ресурси: depo.ua ми будуємо як скандальне «жовте» видання; dsnews.ua - це розумне медіа для розумних людей, його завдання - найшвидше розповісти, що відбулося. Якщо два дні тому була абсолютно несподівана заява Української церкви Московського патріархату про те, що вони вважають Крим українським, ми зразу ж написали статтю «Чому Московський патріархат вирішив відібрати Крим у росіян». Тут ми, наприклад, входимо в конкуренцію з УНІАН.

 

- Чи плануєте зробити свої видання україномовними?

- Сайт depo.ua найближчим часом буде двомовним, і dsnews.ua до кінця року також буде двомовним (українська/російська).

 

- У країні складна фінансова ситуація, є стрімке падіння ринку реклами. Як справи з рекламою у ваших виданнях?

- Ми сподіваємося на вибори і на те, що вдасться втриматися. Це проблема абсолютно всього ринку. Ми це передбачали, але щоб настільки... Ніхто не міг прорахувати.

 

- Чому немає маркування «Реклама» у ваших виданнях, яке має бути за законом? Лише в кінці статті стоїть маленька галочка. Лише у вихідній інформації знизу дрібним шрифтом вказано, що статті із галочкою - рекламні.

- Це питання до юристів. Я цим взагалі не займаюся. Це юридичне питання. Якщо це по закону потрібно, я запитаю наших юристів, ми будемо маркувати.

 

 

- Чи були спроби політичних сил тиснути на ваші видання?

- Ні. Нам абсолютно все одно. Ми пишемо те, що думаємо. До нашої честі ми можемо сказати, що російський «Кибер-Беркут», який «валив» сайт президента, «взяв» depo.ua - це був один із об'єктів цих хакерів. Нас валили разом з «Інформаційним спротивом». Тому, я вважаю, що в цьому випадку ми виконуємо правильну та важливу функцію.

 

Наразі в нас є інший конфлікт. Ми написали статтю під назвою «Чому Льовочкін, Пінчук і Ахметов не відмовляться від російських серіалів», а Індустріальний телевізійний комітет нам заявив, що ми написали неправду. У цьому матеріалі ми вказали, що 80% піплметрів стоїть у російськомовних сім'ях. Вони нам дали відповідь, що 36% - в україномовних, 64% - в усіх інших. Це безпрецедентна ситуація, і ми продовжуємо з ними воювати. Бо згідно з будь-якою соціологією, україномовних в Україні не менше 52%, вони кажуть - 36%. Це робиться спеціально для того, щоб де-факто ситуація не мінялася і з російськомовними серіалами, і з російськомовним контентом.

 

- Чи плануєте відкривати нові видання?

- Ні, наразі, дай Бог, з цими впоратися.

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Андрейців, стажер «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8526
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михаил
3495 дн. тому
Вадик, сидя бывшем кабинете Инны Ковтун, которая вместе с Глебом Корниловым создала Деловую Столицу, вешает окружающим лапшу на уши :-) Несколько вопросов нашему "Медиа-Гению".... 1. На какие деньги, ты могу купить ИД "Картель"? Украл у Федуна на 1й Крымской или у Княжицкого на Эспрессо ТВ? Или почку продал? Враньё Вадик - Картель купил Бахматюк. 2. Что ты первое сделал, когда пришёл рулить редакцией - поувольнял сотрудников которые считали тебя брехливым пустозвоном, каким ты собственно и являешься. За счёт сокращения штата компании и редакций на 80%, ты добился экономии бюджета, чтобы не разорять Бахматюка, который сильно поиздержался, поддерживая Порошенко. 3. О каком развитии газеты вообще идёт речь? Ты про раздел анекдоты на 2 и 3 странице? Или про новости научной фантастики, что там ещё изобрели английские учёные? Может ещё на последнюю обложку поставишь голую бабу, кроссворд и гороскоп? Это должно увеличить аудиторию потенциальных подписчиков....:-) Мои прогнозы - Деловую Столицу и Власть Денег Вадик просрёт, т.к. кроме чесать языком ничего не умеет.
знавець
3500 дн. тому
брехливе фуйло!)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду