Нацрада оголосила попередження супутниковому оператору Viasat

Нацрада оголосила попередження супутниковому оператору Viasat

14 Серпня 2014
7406
14 Серпня 2014
12:14

Нацрада оголосила попередження супутниковому оператору Viasat

7406
Нацрада оголосила попередження супутниковому оператору Viasat
Нацрада оголосила попередження супутниковому оператору Viasat

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Віжн ТБ» (супутниковий оператор Viasat) за результатами позапланової перевірки, яка зафіксувала суттєве розширення пакету каналів без внесення змін до ліцензії. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 14 серпня.

 

Моніторинг Нацради, проведений 19 липня, на підставі якого було призначено позапланову перевірку, зафіксував збільшення кількості каналів у пакетах Viasat із 73 (за ліцензією) до 129 (фактично), а також ретрансляцію заборонених російських телеканалів: «Россия 24», «РТР-Планета», TVCI.

 

Новий моніторинг під час позапланової перевірки, проведений 1 серпня, зафіксував збільшення кількості каналів із 73 (за ліцензією) до 122 (фактично). Станом на 8 серпня заяви про переоформлення ліцензії не надходило. При цьому ТОВ «Віжн ТБ», згідно з його поясненнями, не ретранслює заборонені ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва та рішенням Нацради російські телеканали «Россия-24», «РТР-Планета», TVCI. Однак з допомогою обладнання супутникової платформи Viasat можливий прийом російських каналів, присутніх на супутнику у відкритому доступі. ТОВ «Віжн ТБ» всупереч умовам ліцензії ретранслював «РТР-Планета» у своєму пакеті програм до 25 березня (коли було винесено ухвалу суду).

 

Директор «Віжн ТБ» Оксана Ферчук повідомила, що станом на сьогодні, 14 серпня, компанія вже подала заяву про переоформлення ліцензії у зв'язку зі збільшенням кількості програм, при цьому врахувала всі рекомендації Нацради. На запитання, чому цього не зробили раніше, вона пояснила, що Нацрада тривалий час не працювала. У відповідь на це члени Нацради заявили, що відсутність засідань регуляторного органу не звільняла від обов'язку подавати документи.

 

Член Нацради Олег Черниш повідомив, що кілька днів тому спроба скористатися обладнанням Viasat виявила, що із супутника Hotbird можна приймати телеканали «РТР-Планета» і «Первый канал. Всемирная сеть», а із супутника Astra - Russia Today.

 

Директор з розвитку Viasat Петро Конов уточнив, що Russia Todaу присутня на Hotbird. За його словами, стандартна інсталяція обладнання для абонентів передбачає налаштування на три супутники - Astra, Amos і Hotbird. При цьому на Hotbird у відкритому доступі присутні всі російські канали, і кожен користувач може вручну налаштувати їх перегляд.

 

Олег Черниш зауважив, що російські канали можна налаштувати не лише вручну, а й за допомогою автосканування тюнерів Viasat. Він поцікавився, чи є у Viasat можливість заблокувати автосканування російських каналів. Петро Конов повідомив, що для цього необхідно розробляти спеціальне програмне забезпечення, а це додаткові кошти. При цьому, зі слів Оксани Ферчук, Viasat прибрав усі заборонені канали з електронного програмного гіду (EPG).

 

«Ми представляємо лише маленьку частину супутникових домогосподарств в Україні. Всього в нашій країні 4,5 млн супутникових сімей, майже всі вони дивляться у відкритому вигляді всі ці канали», - наголосила Оксана Ферчук.

 

На її думку, спонукати абонентів переходити на послуги ліцензованих провайдерів можна шляхом кодування на супутниках сигналу всіх загальнонаціональних українських каналів. «Якщо закодувати контент українських каналів на супутнику, тоді українські абоненти підуть до ліцензованих провайдерів, і ви зможете контролювати інформаційний простір», - сказала пані Ферчук.

 

На запитання члена Нацради Владислава Севрюкова, хто інсталює обладнання Viasat абонентам і яким чином відбувається налаштування програм, пані Ферчук відповіла, що партнери супутникового оператора встановлюють рекомендовані Viasat тюнери, при цьому інсталятори налаштовують лише телеканали з пакетів Viasat. Хоча згодом абоненти можуть самі розширити перелік, додавши всі відкриті супутникові канали.

 

Олег Черниш, який у Нацраді відповідає за супутникове телебачення і до якого колеги звернулися із запитанням, який проект рішення доцільно підтримати, сказав, що його задовольнили пояснення компанії щодо трансляції заборонених російських каналів. «Я допускаю, що, можливо, не можна заблокувати трансляцію для абонентів Viasat каналів, які йдуть із супутника, наприклад, Hotbird, - сказав він. - З приводу другої частини перевірки, що зафіксувала невідповідність ліцензії тому, що пропонується абонентам: у мене думка, що потрібно виносити попередження».

 

Члени Нацради підтримали рішення про оголошення попередження ТОВ «Віжн ТБ».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7406
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду