Цикл докуфільмів «Зима, що нас змінила» студії Babylon’13 виходитиме на «1+1» по четвергах у постпраймі

Цикл докуфільмів «Зима, що нас змінила» студії Babylon’13 виходитиме на «1+1» по четвергах у постпраймі

2 Квітня 2014
12440
2 Квітня 2014
18:06

Цикл докуфільмів «Зима, що нас змінила» студії Babylon’13 виходитиме на «1+1» по четвергах у постпраймі

12440
Цикл докуфільмів «Зима, що нас змінила» студії Babylon’13 виходитиме на «1+1» по четвергах у постпраймі
Цикл докуфільмів «Зима, що нас змінила» студії Babylon’13 виходитиме на «1+1» по четвергах у постпраймі

3 квітня в ефірі телеканалу «1+1» стартує цикл документальних фільмів про Майдан «Зима, що нас змінила». Виробник - творче об'єднання документалістів  Babylon'13 за фінансової підтримки та участі «1+1». Про це повідомляє прес-служба каналу.

 

Редактором фільмів циклу «Зима, що нас змінила», є  автор кількох документальних стрічок виробництва каналу «1+1» Акім Галімов. Також канал у цій співпраці представляє продюсер «1+1 Продакшн» Наталка Якимович, яка ініціювала співпрацю документалістів із телеканалом, та генеральний продюсер «1+1 продакшн» Вікторія Лєзіна-Масляна.  

 

Як зазначає пані Лєзіна-Масляна, мета документальних фільмів - передати події Майдану очима очевидців, простих людей, оприлюднивши унікальні кадри, відзняті різними операторами. «Ця зима змінила не лише нас, а й наше уявлення про те, якими ми повинні бути, щоб нам не було соромно перед своїми дітьми за їхнє майбутнє», -  переконана вона.

 

Кадр з першого фільму циклу про Небесну Сотню

 

«Цикл виходить дуже вчасно, бо ми вже почали забувати, як все було насправді: що змусило людей вийти, чому вони взялися розливати коктейлі Молотова, і що саме змусило втекти Януковича? Зараз багато з'являється неоднозначних версій цих подій,  багато сумнівів - але, насправді, все дуже однозначно», -  коментує Наталка Якимович.

 

Розпочне показ циклу, як писала «Детектор медіа», стрічка «Небесна сотня». Вона вийде на каналі «1+1» у четвер, 3 квітня о 22.00. Показ приурочено до сороковин за вбитими у боях на вулиці Інститутській. Про останні і найкривавіші дні протистояння розкажуть очевидці тих подій, учасники і родичі загиблих.

 

Режисерами стрічки «Небесна сотня» є Юлія Гонтарук і Роман Любий.

 

 «Небесна сотня» - фільм не про тих, хто загинув, а про те, що пережили ті, хто вижив, про те, що не можна забувати і піддавати сумнівам», -  каже пані Якимович. 

 

Надалі стрічки з циклу «Зима, що нас змінила» виходитимуть в ефірі «1+1» щочетверга о 22.00. 

 

Як розповів в інтерв`ю «Детектор медіа» режисер і продюсер студії Babylon'13 Володимир Тихий, «Небесна сотня» за хронометражем є найдовшою із робіт. Очікується, що наступні фільми по 20-24 хвилини будуть  об`єднані у кількох показах.

 

«Загалом вийде шість серій, які будуть присвячені, як нам здалося, найвиразнішим, найяскравішим моментам зимових подій. Це перше вбивство на баррикадах - смерть Нігояна, радикалізація Майдану з мирних протестів у озброєну революцію. Окрема серія буде присвячена Самообороні. Також готуються до показу роботи про Межигір`я, Автомайдан і пожежу у Будинку профспілок», - - розповів ТК режисер.

 

Нагадаємо, 10 квітня на «1+1» відбудуться прем`єри фільмів Володимира Тихого «Перша смерть» та «Коктейлі Грушевського» Олександра Стеколенка.

 

Нагадаємо, стрічка Володимира Тихого - про загибель на Майдані Сергія Нігояна і події 22 січня.  Оператора Юрія Грузинова, який знімав того дня події на Грушевського, було поранено. Він потрапив у медпункт, організований протестувальниками в приміщенні Академії Наук. Там вже лежало тіло застреленого Сергія Нігояна. Попри біль, на адреналіні, він почав знімати усе, що відбувалося далі. Саме ці зйомки, які зафіксували страх, розгубленість та неготовність усіх сторін до смерті і стали основою стрічки. Загибель Сергія Нігояна та  Михайла Жизневського стали поворотними моментами в історії Майдану. Юрій Грузинов поруч з іншими свідками став одним з героїв фільму.  

 

У фільмі «Коктейлі Грушевського»  показано швидкий темп радикалізації суспільства, зазначає пресслужба «1+1». Після побиття студентів, коли на їхній захист вийшло чимало киян, мало хто міг  уявити, що влада знову вдасться до насилля. Проте саме ігнорування людей на вулицях, спроби їх придушити хитрими та прямими способами і призвело до появи в центрі столиці коктейлів Молотова. У фільмі використано виключно архівні матеріали операторів та режисерів творчого об'єднання Babylon'13 , які почали знімати протести з їх першого дня. За 23 хвилини фільму чітко простежується загострення атмосфери на вулицях столиці. І якщо на перших кадрах ми бачимо мирних людей у стрічках, що обурюються побиттям дітей, то на останніх кадрах, це вже люди, що готові йти на смерть заради кращого майбутнього. «Коктейлі Грушевського» - це не дослідження, а нариси, які концентрують увагу на атмосфері тих днів, на емоціях і почуттях людей.

 

Babylon'13 - творче об'єднання українських кінематографістів, котрі згуртувалися від першого дня Євромайдану. Вони перебували у найгарячіших точках, фільмували настрої людей, а також події, котрі лишалися поза кадром журналістів. Проект одразу став відомим в інтернеті, а його відео часто ставали вірусними.

 

«Українські кінематографісти, миттєво зреагувавши на події, які відбулися після нічного силового розгону мирної маніфестації 30 листопада, почали задокументовувати подальший хід громадянського  протестуМи згуртувалися для того, щоб і самим чіткіше зрозуміти й усвідомити, що відбувається навколо», -  зазначають митці проекту Babylon'13.

 

Про подробиці показу революційного  для сучасного українського телебачення циклу докуфільмів читайте на «Детектор медіа» незабаром.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду