Нацрада – Ернсту: в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, а в Україні є 69 російських

Нацрада – Ернсту: в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, а в Україні є 69 російських

2 Квітня 2014
5279
2 Квітня 2014
15:37

Нацрада – Ернсту: в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, а в Україні є 69 російських

5279
Нацрада – Ернсту: в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, а в Україні є 69 російських
Нацрада – Ернсту: в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, а в Україні є 69 російських

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася з відкритим листом до генерального директора російського «Первого канала» Костянтина Ернста з приводу припинення ретрансляції російських каналів на території України.

 

Нацрада наголосила, що оперує статтями законів і вимогами міжнародних угод і конвенцій для того, щоб аргументовано захищати телерадіоінформаційний простір України. «Повірте, в нас достатньо аналітичного та відеоматеріалу, який підтверджує, що інформація про Україну, яка виходила, в тому числі і в ефірі "Первого канала", не просто неправдива, а несла загрозу територіальній цілісності країни і розпалювала ворожнечу між нашими народами. Правову оцінку цих матеріалів належить дати суду», - йдеться у зверненні.

 

Нацрада нагадує, що в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, тимчасом, як в Україні дивляться 69 російських каналів.

 

«У нас є спільне бажання - ми хочемо повернути українським глядачам їхні улюблені серіали, програми ОРТ. Й оскільки ви в одному зі своїх виступів сказали, що готові до діалогу, в тому числі, й адаптувати з урахуванням обставин, що склалися, контент міжнародної версії каналу до нашого законодавства, будемо вважати, що цей діалог уже розпочався», - заявила Нацрада.

 

Наводимо повний текст звернення Нацради до Костянтина Ернста мовою оригіналу:

 

 

«Обращение к генеральному директору Первого канала Константину Эрнсту

 

Уважаемый Константин Львович!

 

Наше обращение к Вам носит скорее не официальный характер, хотя без этого и не обойтись. Обращение прежде всего к Вам, как к профессионалу, телевизионщику, которому в силу служебных обязанностей приходилось не раз отстаивать и честь своего коллектива, и страны.

 

Сейчас мы оперируем статьями законов, требованиями международных договоров и конвенций для того, чтобы аргументированно защитить телерадиоинформационное пространство Украины.

 

В конце марта Национальный совет пошел на сложный шаг, инициировав обращение в суд с просьбой временно прекратить на территории страны трансляцию четырех российских каналов.

 

Поверьте, у нас достаточно аналитического и видеоматериала, который подтверждает, что информация об Украине, которая выходила, в том числе, и в эфире Первого канала, не просто неправдива, а несла угрозу территориальной целостности страны и разжигала вражду между нашими народами. Правовую оценку этих материалов предстоит дать суду.

 

Кстати, Вы, как журналист, знаете, что цифры бывают красноречивее любых фактов. Так вот, в кабельных сетях России нет ни одного украинского канала, в то время, как зрители Украины смотрят 69 российских каналов. Но это, конечно, не претензии к Вам - скорее, своеобразная точка отсчета. Потому что человеческое достоинство превыше всего.

 

Мы никогда не делили наши границы в телерадиоинформационном пространстве. Более того, часть фильмов, продюсером которых были Вы, снимались на территории Украины. Но по иронии судьбы оказалось, что эти границы есть, и они очень четко очерчены.

 

Давайте соблюдать территориальную целостность государственного пространства, уважая суверенитет друг друга. Единственное, что может нас обезоружить -  это неоспоримые факты, которые мы можем использовать, основываясь только на истине.

 

У нас есть общее желание - мы хотим вернуть украинским зрителям их любимые сериалы, программы ОРТ. И поскольку Вы в одном из своих выступлений сказали, что готовы к диалогу, в том числе, и адаптировать с учетом сложившихся обстоятельств контент международной версии канала к нашему законодательству, будем считать, что этот диалог уже начался.

 

Надеемся, мы найдем точки соприкосновения во время Вашего приезда в Украину, ведь мы говорим на одном языке - языке профессионалов.

 

Национальный совет Украины по телевидению и радиовещанию»

 

 

Нагадаємо, 25 березня Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову Нацради до дистрибутора російських каналів - компанії «Торсат» з групи «Інтер». Суд зобов'язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті. Тим часом судове засідання за позовом Нацради до «Торсату» перенесено на 15 квітня.

 

У відповідь Костянтин Ернст закликав Україну скасувати рішення про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів.

 

Головні претензії до чотирьох російських каналів, ретрансляцію яких обмежив суд, полягають у порушенні законів України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення. У їхніх програмах міститься пропаганда зміни конституційного ладу в Україні через військову агресію, поширюються сепаратистські звернення та обґрунтування приєднання до Росії територій України, розпалюється міжнаціональна ворожнеча. Нацрада взялася за питання ретрансляції російських каналів на підставі рішення Ради національної безпеки й оборони.

 

Представники асоціацій провайдерів спрогнозували, що легальні провайдери виконають рішення суду, але це призведе до перетоку абонентів від ліцензованих до нелегальних провайдерів і зростання ринку тіньового кабельного і супутникового телебачення.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - прес-служби Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5279
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду