Тільки один провайдер у Донецькій області досі не вимкнув російських каналів

Тільки один провайдер у Донецькій області досі не вимкнув російських каналів

2 Квітня 2014
6195
2 Квітня 2014
11:59

Тільки один провайдер у Донецькій області досі не вимкнув російських каналів

6195
Тільки один провайдер у Донецькій області досі не вимкнув російських каналів
Тільки один провайдер у Донецькій області досі не вимкнув російських каналів

Залишився тільки один провайдер в Артемівську Донецької області, який не відключив російських телеканалів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» відповідно до ухвали Окружного адміністративного суду в місті Києві. Про це на брифінгу 2 квітня повідомив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов.

 

За його словами, вчора, 1 квітня, таких провайдерів було двоє - ще один у місті Костянтинівці Донецької області. «Учора ми направили до правоохоронних органів інформацію про те, що дві компанії не виконали ухвалу суду, і сьогодні зранку отримали інформацію, що в Костянтинівці провайдер уже вимкнув російські канали», - сказав пан Манжосов.

 

«Щодо Артемівська - ми з'ясовуємо, чи це позиція компанії, чи відсутність комунікації. Працівникам нашого представництва в Донецькій області поки не вдалося зв'язатися з представниками цієї компанії», - сказав голова Нацради.

 

Нацрада також продовжує моніторинг інших російських телеканалів, де є новинні блоки, уточнив пан Манжосов. І в разі виявлення порушень українського законодавства та Європейської конвенції про транскордонне телебачення, буде повідомляти про це РНБО та ГПУ.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак наголосила, що на сьогодні є об'єднавча позиція держави, учасників інформаційного поля, громадян та медіаорганізацій щодо захисту інформаційної безпеки України, яка пов'язана з національною безпекою і територіальною цілісністю. «Ми пройшли непростий шлях дискусій і громадських обговорень, і сьогодні є лише одна компанія, що не приєдналася до загальної громадської позиції», - сказала вона.

 

Пані Мудрак подякувала за експертну допомогу медіаюристу Наталії Петровій, «Детектор медіа», рекламній агенції Media Expert, а також громадянам, які телефонують до Нацради і повідомляють про тих провайдерів, які не вимикають російських каналів.

 

Пані Мудрак нагадала, що не лише в Україні обмежують ретрансляцію російських телеканалів: днями в Литві на три місяці припинено ретрансляцію каналу НТВ, у Молдові є пропозиція заборонити ретрансляцію російських каналів, інтерес до українського прецеденту виявляє Казахстан.

 

Нагадаємо, 25 березня Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову Нацради до дистрибутора російських каналів - компанії «Торсат» з групи «Інтер». Суд зобов'язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті. Ухвала підлягає негайному виконанню, і провайдери програмної послуг зобов'язані негайно призупинити ретрансляцію чотирьох російських каналів. Тим часом судове засідання за позовом Нацради до «Торсату» перенесено на 15 квітня.

 

Головні претензії до чотирьох російських каналів, ретрансляцію яких обмежив суд, полягають у порушенні законів України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення. У їхніх програмах міститься пропаганда зміни конституційного ладу в Україні через військову агресію, поширюються сепаратистські звернення та обґрунтування приєднання до Росії територій України, розпалюється міжнаціональна ворожнеча. Нацрада взялася за питання ретрансляції російських каналів на підставі рішення Ради національної безпеки й оборони.

 

Представники асоціацій провайдерів спрогнозували, що легальні провайдери виконають рішення суду, але це призведе до перетоку абонентів від ліцензованих до нелегальних провайдерів і зростання ринку тіньового кабельного і супутникового телебачення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду