Осман Пашаєв: «Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально»

Осман Пашаєв: «Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально»

28 Березня 2014
7358
28 Березня 2014
16:28

Осман Пашаєв: «Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально»

7358
Журналіст кримськотатарського телеканалу ATR запустив власний Кримський відкритий канал в інтернеті CrimeanOpenCh. Які плани в нового мовника, з ким він співпрацює та в яких умовах нині перебувають кримські медіа – в бліц-інтерв’ю Османа Пашаєва «Телекритиці»
Осман Пашаєв: «Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально»
Осман Пашаєв: «Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально»

«Детектор медіа» продовжує серію бліц-інтерв'ю з кримськими журналістами та медіаменеджерами про те, як змінилися їхні умови роботи після початку військової окупації та подальшої анексії Криму Російською Федерацією. Чи не відчуваються кримські медійники тиску нової влади? У яких технічних умовах працюють? Що збираються робити далі? Як оцінюють висвітлення «кримського питання» центральними українськими ЗМІ? Ці та інші запитання ми ставимо представникам незалежних кримських медіа та журналістам-фрілансерам.

 

Першими своїми відчуттями і баченням того, що відбувається, з «Детектор медіаю» поділилися видавець газети «Кафа» з Феодосії Ірина Прокопюк і журналіст-фрілансер, колишній головний редактор інтернет-видання «Аргументы недели - Крым» Заїр Акадиров. Наш новий співрозмовник - засновник Кримського відкритого каналу в інтернеті CrimeanOpenCh Осман Пашаєв.

 

 

- Османе, на якому етапі перебуває запуск Кримського відкритого каналу CrimeanOpenCh?

- Ми почали тестове мовлення 8 березня на власному каналі у YouTube. CrimeanOpenCh - це і маленьке інформаційне телевізійне агентство, і продакшн. Зараз ведемо стріми, а також мовимо зі студії - до наших власних новин ведучий додає повідомлення інтернет-джерел, яким довіряємо. Намагаємося інтегрувати наші соціальні мережі, наш YouTube-канал, наш канал на Ustream і сайт...

 

Також плануємо реєструватися в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення як суб'єкт інформаційної діяльності. Для цього нам потрібно фізично потрапити в Київ. На супутникову чи ефірну ліцензію ми не претендуємо, оскільки в нас на таке мовлення поки що немає грошей.

 

Нам потрібно зареєструватися задля наших партнерів. Як у студії-виробника у нас уже є замовники, які несуть відповідальність за інформацію, яку вони поширюють. Наприклад, у нас уже були чотири замовлення від телеканалу «Інтер» - прямі включення для «Подробностей недели» 23 березня та три включення для «Подробностей» на цьому тижні.

 

- Коли плануєте розпочати повноцінне мовлення?

- Конкретної дати не призначали. Просто робимо все, що можемо.

 

- Хто входить до команди CrimeanOpenCh?

- Журналіст-ведуча Зеніфе Сейдаметова, журналіст Муслім Умеров, стрімер і водій Рідван Пашаєв, IT-менеджер Люман Абдуллаєв. Також залучаємо фрілансерів.

 

- На які кошти створюється цей проект?

- На початковому етапі нам знадобилося 100 тис. грн. 50 тис. грн я вклав із власних заощаджень, решту зібрали через інтернет. Найбільше в краудфандингу допомогли кияни.

 

На ці кошти ми закупили техніку: два міні-iPad, великий iPad і планшет Samsung на платформі Android. Також придбали два комп'ютери. Один з них виконує роль сервера, на ньому встановлено віртуальний пульт - програму Wirecast.

 

Для нас важливо, щоб усе обладнання було ліцензійним. От на Wirecast витратили 10 тис. грн, адже для повноцінної роботи необхідна саме ліцензійна версія.

 

- У яких технічних умовах зараз працюєте? Чи стикалися з проблемами з електропостачанням, телефонним зв'язком, інтернетом?

- Ні. Ми орендуємо двокімнатну квартиру (одна кімната - для студії, друга - для відпочинку) в дуже хорошому місці в Сімферополі і наразі проблем з електрикою не відчували, навіть коли її вимикали довкола міста.

 

До речі, господарі квартири на Кірова, 12 - єдині, хто погодилися її здавати. Інші, коли дізнавалися, що ми плануємо організувати тут свій офіс, не погоджувалися, навіть коли йшлося про вищу ціну. А взагалі, ціни на нерухомість у Сімферополі впали в чотири рази.

 

- У яких умовах доводиться працювати зараз? Чи не відчуваєте тиску, переслідування? І як змінилися умови роботи?

- Давайте без жахань - «переслідування», «тиск»... Дурні люди трапляються всюди - і в Києві, і у Львові. І я навіть не знаю, де божевільних більше. Загалом я тричі бачив прояви агресії чи перешкоджання журналістам у Криму: перший випадок стався особисто зі мною й оператором на початку березня в Перевальному, коли нам перешкоджала «самооборона», другий раз журналісту радіо «Мейдан» і оператору каналу ATR «самооборона» перешкоджала в Сімферополі на площі Леніна, третій випадок - минулого тижня між «самообороною» та «Інтером» у Перевальному. Тобто агресію іноді проявляє лише «самооборона». Дуже багато людей останнім часом налаштовані прокримськи. І їм набридли всі - і Київ, і Москва. От вони ставляться дуже щиро, відкрито і гарно.

 

- Як ваша редакція збирається працювати в умовах окупації? Чи плануєте їхати з Криму?

- Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально.

 

- Чи підтримують вас організації-донори на даний час?

- Нам продовжують надходити пожертвування від громадян. Щодо грантів, днями мені зателефонували з відділу культури, науки і преси Посольства США в Україні і запропонували заповнити заявку на публічний грант щодо техніки. Пропозиція мені сподобалася. Саме цей відділ якось підтримав грантом одну з моїх поїздок.

 

- Які настрої журналістів Криму - кого підтримують більшість із них? Як вони бачать своє подальше майбутнє?

- Багато журналістів втекли до Києва, багато мовчать, частина співпрацює з окупаційним режимом. Але є й багато нормальних журналістів на тому ж каналі ATR, які дуже класно працюють.

 

- Як збираєтеся будувати юридичні взаємини у зв'язку з можливими змінами у трудовому законодавстві?

- А нехай воно спочатку зміниться, а потім подивимося. Зараз для нас діють закони України.

 

І те, що зараз Україна «відморозилася» від Криму, - це проблема України, насправді, а не тих, хто живе в Криму. Більшість кримчан, за моїми відчуттями, не збираються відмовлятися від українського громадянства. Переважна більшість - навіть ті, хто готується заради порятунку своєї власності взяти російські паспорти, відмовлятися від громадянства України не планують. І все більше й більше людей заявляють, що насамперед вони кримці і громадяни України.

 

- На ваш погляд, наскільки адекватно зараз українські ЗМІ висвітлюють події в Криму? Чого їм бракує? У чому вони мають рацію та сильні?

- Я лише час від часу стежу за новинними порталами в інтернеті.

 

Щодо телеканалів, ми співпрацюємо навіть з тими, які зробили багато негарного в попередні роки в інформаційному просторі. «Інтер» заподіяв стільки зла в інформаційному полі України, що йому ще відмиватися й відмиватися... І навіть не знаю, чи вдасться Льовочкіну відмити «Інтер» новими обличчями та призначеннями, пропозиціями платити гроші будь-яким притомним журналістам. На «Подробности недели» я працюю заради Ольги Червакової. Вона мій друг, і я працюю з нею, а не з «Інтером». Для звичайних «Подробностей» включення роблю на винятково взаємовигідних умовах: вони забезпечують мене камерою і грошима, завдяки яким можна підтримати канал.

 

 

Включення Османа Пашаєва на «Інтері»

 

- Які уроки ми всі маємо винести і як українським медіа висвітлювати події, дії різних сторін надалі?

- Нехай журналісти навчаться своєї справи, професійності. Цього буде достатньо.

 

 

Довідка «Детектор медіа»:

 

Осман Пашаєв народився в Узбекистані. Від 1980 року мешкав у місті Генічеську Херсонської області. Разом із батьками повернувся на історичну батьківщину 1989 року.

 

Закінчив кримський факультет Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за фахом «аудит і бухгалтерський облік».

 

На телебаченні працює зі студентських років. Починав ведучим прямих ефірів студії мовлення кримськотатарською мовою ДТРК «Крим». Після закінчення школи новин «Інтерньюз» у Києві почав працювати репортером в студії «12 минут новостей» ДТРК «Крим».

 

Від 2001 року мешкав у Києві. Працював у новинах «Інтера», на 5-му каналі, НТН, «Вікнах-новинах» СТБ (2006-2010). У 2011 році  був спецкореспондентом ТВi.

 

З 1 серпня 2011 року працював керівником інформаційної служби телеканалу ATR у Сімферополі. Був власкором каналу в Туреччині. Нині займається розвитком власного інтернет-каналу CrimeanOpenCh.

 

Очолював профспілку «Медіафронт», яка об'єднувала працівників чотирьох загальнонаціональних телеканалів: СТБ, «1+1», «Україна», ТОНІС.

 

Фото - YouTube, Podrobnosti.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7358
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду