detector.media
Олена Коркодим
28.03.2014 16:28
Осман Пашаєв: «Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально»
Осман Пашаєв: «Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально»
Журналіст кримськотатарського телеканалу ATR запустив власний Кримський відкритий канал в інтернеті CrimeanOpenCh. Які плани в нового мовника, з ким він співпрацює та в яких умовах нині перебувають кримські медіа – в бліц-інтерв’ю Османа Пашаєва «Телекритиці»

«Детектор медіа» продовжує серію бліц-інтерв'ю з кримськими журналістами та медіаменеджерами про те, як змінилися їхні умови роботи після початку військової окупації та подальшої анексії Криму Російською Федерацією. Чи не відчуваються кримські медійники тиску нової влади? У яких технічних умовах працюють? Що збираються робити далі? Як оцінюють висвітлення «кримського питання» центральними українськими ЗМІ? Ці та інші запитання ми ставимо представникам незалежних кримських медіа та журналістам-фрілансерам.

 

Першими своїми відчуттями і баченням того, що відбувається, з «Детектор медіаю» поділилися видавець газети «Кафа» з Феодосії Ірина Прокопюк і журналіст-фрілансер, колишній головний редактор інтернет-видання «Аргументы недели - Крым» Заїр Акадиров. Наш новий співрозмовник - засновник Кримського відкритого каналу в інтернеті CrimeanOpenCh Осман Пашаєв.

 

 

- Османе, на якому етапі перебуває запуск Кримського відкритого каналу CrimeanOpenCh?

- Ми почали тестове мовлення 8 березня на власному каналі у YouTube. CrimeanOpenCh - це і маленьке інформаційне телевізійне агентство, і продакшн. Зараз ведемо стріми, а також мовимо зі студії - до наших власних новин ведучий додає повідомлення інтернет-джерел, яким довіряємо. Намагаємося інтегрувати наші соціальні мережі, наш YouTube-канал, наш канал на Ustream і сайт...

 

Також плануємо реєструватися в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення як суб'єкт інформаційної діяльності. Для цього нам потрібно фізично потрапити в Київ. На супутникову чи ефірну ліцензію ми не претендуємо, оскільки в нас на таке мовлення поки що немає грошей.

 

Нам потрібно зареєструватися задля наших партнерів. Як у студії-виробника у нас уже є замовники, які несуть відповідальність за інформацію, яку вони поширюють. Наприклад, у нас уже були чотири замовлення від телеканалу «Інтер» - прямі включення для «Подробностей недели» 23 березня та три включення для «Подробностей» на цьому тижні.

 

- Коли плануєте розпочати повноцінне мовлення?

- Конкретної дати не призначали. Просто робимо все, що можемо.

 

- Хто входить до команди CrimeanOpenCh?

- Журналіст-ведуча Зеніфе Сейдаметова, журналіст Муслім Умеров, стрімер і водій Рідван Пашаєв, IT-менеджер Люман Абдуллаєв. Також залучаємо фрілансерів.

 

- На які кошти створюється цей проект?

- На початковому етапі нам знадобилося 100 тис. грн. 50 тис. грн я вклав із власних заощаджень, решту зібрали через інтернет. Найбільше в краудфандингу допомогли кияни.

 

На ці кошти ми закупили техніку: два міні-iPad, великий iPad і планшет Samsung на платформі Android. Також придбали два комп'ютери. Один з них виконує роль сервера, на ньому встановлено віртуальний пульт - програму Wirecast.

 

Для нас важливо, щоб усе обладнання було ліцензійним. От на Wirecast витратили 10 тис. грн, адже для повноцінної роботи необхідна саме ліцензійна версія.

 

- У яких технічних умовах зараз працюєте? Чи стикалися з проблемами з електропостачанням, телефонним зв'язком, інтернетом?

- Ні. Ми орендуємо двокімнатну квартиру (одна кімната - для студії, друга - для відпочинку) в дуже хорошому місці в Сімферополі і наразі проблем з електрикою не відчували, навіть коли її вимикали довкола міста.

 

До речі, господарі квартири на Кірова, 12 - єдині, хто погодилися її здавати. Інші, коли дізнавалися, що ми плануємо організувати тут свій офіс, не погоджувалися, навіть коли йшлося про вищу ціну. А взагалі, ціни на нерухомість у Сімферополі впали в чотири рази.

 

- У яких умовах доводиться працювати зараз? Чи не відчуваєте тиску, переслідування? І як змінилися умови роботи?

- Давайте без жахань - «переслідування», «тиск»... Дурні люди трапляються всюди - і в Києві, і у Львові. І я навіть не знаю, де божевільних більше. Загалом я тричі бачив прояви агресії чи перешкоджання журналістам у Криму: перший випадок стався особисто зі мною й оператором на початку березня в Перевальному, коли нам перешкоджала «самооборона», другий раз журналісту радіо «Мейдан» і оператору каналу ATR «самооборона» перешкоджала в Сімферополі на площі Леніна, третій випадок - минулого тижня між «самообороною» та «Інтером» у Перевальному. Тобто агресію іноді проявляє лише «самооборона». Дуже багато людей останнім часом налаштовані прокримськи. І їм набридли всі - і Київ, і Москва. От вони ставляться дуже щиро, відкрито і гарно.

 

- Як ваша редакція збирається працювати в умовах окупації? Чи плануєте їхати з Криму?

- Ми вже працюємо в умовах окупації, і все нормально.

 

- Чи підтримують вас організації-донори на даний час?

- Нам продовжують надходити пожертвування від громадян. Щодо грантів, днями мені зателефонували з відділу культури, науки і преси Посольства США в Україні і запропонували заповнити заявку на публічний грант щодо техніки. Пропозиція мені сподобалася. Саме цей відділ якось підтримав грантом одну з моїх поїздок.

 

- Які настрої журналістів Криму - кого підтримують більшість із них? Як вони бачать своє подальше майбутнє?

- Багато журналістів втекли до Києва, багато мовчать, частина співпрацює з окупаційним режимом. Але є й багато нормальних журналістів на тому ж каналі ATR, які дуже класно працюють.

 

- Як збираєтеся будувати юридичні взаємини у зв'язку з можливими змінами у трудовому законодавстві?

- А нехай воно спочатку зміниться, а потім подивимося. Зараз для нас діють закони України.

 

І те, що зараз Україна «відморозилася» від Криму, - це проблема України, насправді, а не тих, хто живе в Криму. Більшість кримчан, за моїми відчуттями, не збираються відмовлятися від українського громадянства. Переважна більшість - навіть ті, хто готується заради порятунку своєї власності взяти російські паспорти, відмовлятися від громадянства України не планують. І все більше й більше людей заявляють, що насамперед вони кримці і громадяни України.

 

- На ваш погляд, наскільки адекватно зараз українські ЗМІ висвітлюють події в Криму? Чого їм бракує? У чому вони мають рацію та сильні?

- Я лише час від часу стежу за новинними порталами в інтернеті.

 

Щодо телеканалів, ми співпрацюємо навіть з тими, які зробили багато негарного в попередні роки в інформаційному просторі. «Інтер» заподіяв стільки зла в інформаційному полі України, що йому ще відмиватися й відмиватися... І навіть не знаю, чи вдасться Льовочкіну відмити «Інтер» новими обличчями та призначеннями, пропозиціями платити гроші будь-яким притомним журналістам. На «Подробности недели» я працюю заради Ольги Червакової. Вона мій друг, і я працюю з нею, а не з «Інтером». Для звичайних «Подробностей» включення роблю на винятково взаємовигідних умовах: вони забезпечують мене камерою і грошима, завдяки яким можна підтримати канал.

 

 

Включення Османа Пашаєва на «Інтері»

 

- Які уроки ми всі маємо винести і як українським медіа висвітлювати події, дії різних сторін надалі?

- Нехай журналісти навчаться своєї справи, професійності. Цього буде достатньо.

 

 

Довідка «Детектор медіа»:

 

Осман Пашаєв народився в Узбекистані. Від 1980 року мешкав у місті Генічеську Херсонської області. Разом із батьками повернувся на історичну батьківщину 1989 року.

 

Закінчив кримський факультет Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за фахом «аудит і бухгалтерський облік».

 

На телебаченні працює зі студентських років. Починав ведучим прямих ефірів студії мовлення кримськотатарською мовою ДТРК «Крим». Після закінчення школи новин «Інтерньюз» у Києві почав працювати репортером в студії «12 минут новостей» ДТРК «Крим».

 

Від 2001 року мешкав у Києві. Працював у новинах «Інтера», на 5-му каналі, НТН, «Вікнах-новинах» СТБ (2006-2010). У 2011 році  був спецкореспондентом ТВi.

 

З 1 серпня 2011 року працював керівником інформаційної служби телеканалу ATR у Сімферополі. Був власкором каналу в Туреччині. Нині займається розвитком власного інтернет-каналу CrimeanOpenCh.

 

Очолював профспілку «Медіафронт», яка об'єднувала працівників чотирьох загальнонаціональних телеканалів: СТБ, «1+1», «Україна», ТОНІС.

 

Фото - YouTube, Podrobnosti.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY