«Ірпінський вісник»: то що ж насправді сталося?

15 Липня 2007
18111
15 Липня 2007
20:04

«Ірпінський вісник»: то що ж насправді сталося?

18111
Макет спецвипуску газети «Ірпінський вісник», що став причиною відставки головного редактора.
«Ірпінський вісник»: то що ж насправді сталося?

Як уже повідомляла «Детектор медіа», редакція муніципальної газети «Ірпінський вісник» майже у повному складі подала заяви про звільнення у зв’язку з тиском на колектив з боку міської ради.

 

Останньою краплею стала вимога секретаря міськради Анатолія Мороза та заступника міського голови Володимира Марченка про друк спеціального випуску газети з результатами позачергових виборів міського голови, які відбулися в Ірпені 17 червня. Підсумки цих виборів зараз розглядаються в судах, оскільки є багато сумнівів як у легітимності самих виборів (постанова про їх проведення була видана 5 квітня вже розпущеною Президентом Верховною радою), так і у результатах голосування. За висновком Комітету виборців України вибори пройшли з великою кількістю порушень. Зокрема одна з дільничних комісій відмовилася від рахування бюлетенів, після чого Ірпінська територіальна виборча комісія віднесла всі бюлетені на цій дільниці до недійсних і оголосила переможця без належного підрахунку голосів. На цій дільниці проголосували 840 виборців, волевиявлення яких невідоме, а різниця між двома лідерами перегонів складала 293 голоси. Також у підсумковому протоколі ТВК існує велика розбіжність між кількістю виданих на руки бюлетенів і кількістю голосів, відданих за кандидатів. Цю розбіжність голова ТВК Ольга Олійнич під час судового процесу пояснила як «механічну помилку». Ще одним з найкричущіших порушень була постанова ТВК про обмеження пересування спостерігачів і представників ЗМІ на дільницях відстанню у 2 метри від працівників дільничних комісій, що практично унеможливило роботу як спостерігачів, так і преси.

 

Однак попри всі ці фактори ТВК поспіхом оголосила одного з лідерів перегонів, місцевого бізнесмена Олега Бондаря, підтримуваного партією «Наша Україна», переможцем. 19 червня міська рада провела сесію, на якій Олег Бондар прийняв присягу міського голови.

 

Згідно вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів Автономної республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», результати виборів мають бути попередньо опубліковані в місцевих ЗМІ. Саме бажання міськради та Олега Бондаря зробити це негайно, не очікуючи чергового виходу газети («Ірпінський вісник» – щотижневик) спричинило  безпрецедентний тиск на редакцію. З самого ранку 18 червня секретар міськради Мороз,  заступник міського голови Марченко і інші особи багаторазово телефонували редактору «ІВ» Тамарі Рябчун і, не надавши відповідного письмового розпорядження, вимагали негайно надрукувати спеціальний випуск газети з результатами виборів. О 1-й годині ночі редакція не витримала тиску і спецвипуск пішов на друк.

 

Наступного ранку редактор власноруч завезла акт виконаних робіт, рахунок-фактуру і контрольні примірники газети у міськвиконком. Разом з цими документами вона поклала на стіл заяву про звільнення. В той же день ще сім журналістів редакції також подали аналогічні заяви.

22 червня Олег Бондар, вже в статусі міського голови, видав розпорядження про створення комісії з передачі матеріальних цінностей і статутних документів редакції «Ірпінського вісника» міській раді. До комісії не увійшов жоден працівник газети, натомість у її складі присутні двоє заступників міського голови (Марченко і Михайлишин), голова бюджетної комісії міськради Калинка і працівники бухгалтерії виконкому. Вся фінансова діяльність редакції та облік матеріальних цінностей були перевірені незалежними аудиторами, які не знайшли жодних порушень.

 

Наразі для забезпечення виходу газети створена комісія на чолі з Володимиром Лихотвориком, який на виборах був довіреною особою кандидата Олега Бондаря. Володимир Лихотворик не є ані працівником виконкому, ані взагалі посадовцем. Останнім часом він під псевдонімом «Володислав Джулай» редагував дуже сумнівну газету «Громадський актив Ірпеня», єдиним змістом якої були неправдиві плітки про попереднє керівництво виконкому. Видавцем цієї газети була однойменна громадська організація, співзасновниками якої були все ті ж Ольга Олійнич і Олег Бондар (останній був і її  головою).

 

Незважаючи на те, що Лихотворик не є матеріально-відповідальною особою, в його розпорядженні знаходяться ключі від приміщення редакції, де знаходяться матцінності, і сейфів з документами.

 

На розгляд найближчої сесії (13 липня) винесена кандидатура нового редактора газети – киянина Ковтуна. За думкою звільнених працівників редакції, «Ірпінський вісник” став жертвою звичайного рейдерства. Адже міська рада, яка є одним з його засновників, категорично протестує проти того, що газета увійшла до пілотного проекту «роздержавлення ЗМІ». На думку Олега Сотникова, голови фракції БЮТ, що має абсолютну більшість у міськраді, редакція зазіхає на «державне майно», і цього допустити в жодному разі не можна. Тому зараз за допомогою керівника  юридичного відділу виконкому Погребняка планується внести зміни до уставних документів редакції, які б унеможливили виведення її з власності міської ради. 

 

Макет спецвипуску газети «Ірпінський вісник», що став причиною відставки головного редактора, ви можете побачити тут: 1_IV_special.pdf(838816 bytes)

 

Від «ТК»: Тим часом Віталій Іщенко, секретар робочої групи «Ірпінського вісника», звернувся до редакції «Детектор медіа» з листом, у якому висловив протест проти публікації коментарів пані Рябчун. Претензії пана Іщенка «ТК» вважає необґрунтованими, оскільки у новині, про яку йдеться, були представлені позиції обох сторін конфлікту. Однак, аби бути послідовними, наведемо частину листа пана Віталія:

 

- Офіс «Ірпінського вісника» є фактично видавництвом, більшість основних засобів якого – не на балансі. Згідно з бухгалтерським обліком, такої діяльності в редакції «ІВ» немає. І редакційна адреса (Ірпінь, вул. Мінеральна, 7) – не юридична – є одноповерховим будиночком у лісі з ділянкою. Цікаво, це – для участі в роздержавленні? Але після відмови депутатів від приватизації видавничого комплексу, створеного за рахунок громади, редактор Рябчун, відповідальний секретар Рябчун і кореспондент Рябчун пішли з «ІВ», стверджуючи, що навіть електронна адреса і сайт належать їм. «ТК» вважає, що авторські права, юридичні норми і справедливість взагалі є дрібницею перед сімейною приватизацією муніципального органу інформації?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Майдан
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18111
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
німагу малчять
5088 дн. тому
Є в Ірпені така муніципальна газета "Ірпінський вісник" (про те, на що вона перетворилася після приходу до влади нинішнього "чіфа" виконкому Олега Бондаря - окреме питання). І є у цієї газети так званий відповідальний секретар редакції, на ймення Віталій Іщенко. Свого часу оний Віталій був якимось боком причетний до видання газети-"вонючки" "Громадський актив Ірпеня" - суцільно брехливого дешевого пасквілю. Нині цей пан у вільний від "Ірпінського підлабузника" час подвизається на ХайВеї, де також пише хвалебні статті про свого босса, не дуже переймаючись тим, що в них також часто трапляється брехня. А ось сьогодні сайт "Картина дня" передрукував з ХайВею статтю пана Іщенка про нібито боротьбу Олега Бондаря з наркомафією. Ті, хто в курсі, що в Ірпені коїться, можуть лише пореготати, бо ні ігрових автоматів, ні точок збуту бухла та ширева в місті менше не стало - навпаки, їх кількість кожен день більшає. Ну і контингент відповідний збирається, так що ходити вулицями ввечері аж ніяк не стало безпечніше. Якби це був перший випадок перекручування інфи провладною ірпінською "пресою", а то ж ці поганці брешуть, як дихають! А німагу малчять я ось з якого приводу. Статтю Іщенка про клятих наркоманів проілюстровано с3,14зженими фотографіями, які я знімала до новини про пікети на вул. Тургеневській проти "безпредєльної" вирубки лісу людьми Петра Мельника. На фото аж ніяк не ірпінські наркомани, а троє хлопців-активістів з Києва, що приїздили захищати місцевих тіток від нічних візитів податкових курсантів Мельника. Бо курсанти ці вже вкотре не гребують бити беззахисних жінок і бабусь. А пляшки, шприці та бульбулятори, що зображені на знімках, рясно валялися під деревами саме навколо гуртожитку Податкової академії. На моє прохання "ХайВей" мої фотки зі статті Іщенка зняв, і перед зображеними людьми вибачився. А на "Картині" ще висять. До речі, вперше цю "Картину" бачу, хто знає - що це за звір?
Ищенко
5088 дн. тому
От: Vitaly.Ischenko <partizantv@ukr.net> Кому: timur_dushko@ukr.ne Дата: 19 апреля 2008, Тимур, хотя многие из нашего состава уволятся, но это не со зла - пусть вам хватит терпения разрулить исполкомовскую байку, что эта газета может быть самодостаточной. Ничего мне не удалось сделать и с управляемостью внутреннего баланса. Теперешний состав с февраля без зарплаты. И если на конец года мы закончили в минусе 20 тыс. по НДСу, которые решались оплатой услуг исполкомом за ноябрь-декабрь на 48 тыс. (есть счет и фактура использования площади), то теперь мы уже в минусе на 70 тыс. Порядка 15-20 тысяч "пожарных" готов выделить Сашко - Ирпеньинвест), пока фонд развития и финансовое управление растормозится. У нас оно растормозилось только к ноябрю 2007-го, поэтому после ухода Рябчун и выплат положенных ее работникам порядка 30 тыс. мы сосали лапу и параллельно учились "уметь получать выделенные средства", как это поучала нас научится делать Данилюк (нач.финансов). Бондарь попросил нас сделать газету ...и мы ее сделали. Не буду вдаваться в подробности. Понятно, что до ноября 2007 гола мы были готовы любому клиенту, потом, все обижались, что газета не "такая". И только в ноябре-декабре мы позакрывали дырки 2007 года, исполкомовские, свои и рябчуновские. любая демонстрация силы или неуважения к сделанному может выйти в плоскость противостояния. ..
www.imi.org.ua
5088 дн. тому
Барометр за вересень 2008 Минулого місяця в Україні відзначали восьму річницю з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. З цього приводу прозвучало багато заяв, як з боку політиків, так і зі сторони громадськості. Проте основні питання у справі так і залишились закритими. Крім цього, у вересені було зафіксовано три напади та побиття журналістів. 10.09.2008 До квартири, в якій знаходилися головний редактор газети «Ірпінський вісник» Тимур Душко та його заступник, намагалися вломитися «молодчики», близько семи чоловік. «Молодчики» наполовину вибили двері й припинили напад після того, як пан Душко почав голосно розмовляти по телефону, викликаючи працівників міліції. Згодом працівники правоохоронці зафіксували факт нападу на житло в протоколі. Тимур Душко на момент нападу перебував на лікарняному, але йому вже було відомо про призначення замість нього іншої особи виконуючим обов’язки головного редактора. Цьому передувало тривале листування головного редактора з міською владою м. Ірпеня щодо виявленої недостачі матеріальних цінностей, які були на балансі редакції, а також виплати журналістам заборгованої заробітної плати. Посаду головного редактора п. Душко обіймав з квітня цього року. Наразі головний редактор покинув квартиру й готує звернення до правоохоронних органів.
КУК
6068 дн. тому
Самое смешное что это только начало деятельности О.Бндаря,роздача земли депутатам за подержку и фальсификацию выборов,запрет, вопреки всех законов, работы магазинов которых владельци непоцеловали перстень и недали денег,это номально,и этого человека потдерживает "Наша Украина"Я серьёзно задумался за какую партию теперь голосовать!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду