Нацрада пояснила телеглядачам, чому в Україні відключають російські канали

Нацрада пояснила телеглядачам, чому в Україні відключають російські канали

21 Березня 2014
6412
21 Березня 2014
15:04

Нацрада пояснила телеглядачам, чому в Україні відключають російські канали

6412
Нацрада пояснила телеглядачам, чому в Україні відключають російські канали
Нацрада пояснила телеглядачам, чому в Україні відключають російські канали

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила звернення до телеглядачів, у якому пояснює необхідність тимчасового припинення ретрансляції чотирьох російських каналів в Україні.

 

У Нацраді наголошують, що в час військової агресії й відвертої інформаційної війни, спрацьовують закони громадянського сумління та патріотизму.

 

«Коли ситуація в країні стабілізується й буде досягнуто політичного компромісу, це питання обов'язково вирішиться на користь глядача і його інформаційних потреб», - обіцяє Нацрада.

 

Наводимо повний текст звернення:

 

«Звернення Національної ради України

з питань телебачення і радіомовлення

 з приводу заходів щодо інформаційної безпеки держави

 

Шановні телеглядачі!

 

Українська держава тимчасово припиняє ретрансляцію чотирьох  російських телепрограм. Коли  ситуація в країні стабілізується й буде досягнуто політичного компромісу, це питання обов'язково вирішиться на користь глядача і його інформаційних потреб.

 

У ці дні Національна рада отримує багато листів і телефонних звернень стосовно відключення чотирьох російських каналів у кабельних мережах. Одні глядачі просять повернути улюблені програми і серіали, інші вимагають вимкнути кремлівську пропаганду, яка сіє розбрат в українському суспільстві.

 

Ми хочемо насамперед звернутися до тих глядачів, які висловлюються проти відключення російських каналів. За умов інформаційної агресії, заради єднання країни - це робиться тимчасово.

 

Є законодавче обґрунтування того, чому виникла необхідність відключення цих каналів. Повірте, воно достатнє.

 

Вільний доступ до інформації - це одна із головних засад демократичного суспільства. І ніхто не бажає її порушувати. Але в час військової агресії й відвертої інформаційної війни, коли більшість російських ЗМІ свідомо й цілеспрямовано подають неправдиву інформацію про ситуацію в нашій країні, створюють атмосферу ненависті до українців і України, закликають до знищення суверенітету й цілісності нашої держави, спрацьовують також і інші закони - закони громадянського сумління та патріотизму!

 

Сьогодні українські телеглядачі можуть дивитися 187 іноземних програм, із них 70 російських, 139 програм мовлять російською. Натомість громадяни Російської Федерації не мають змоги об'єктивно оцінити події, які відбуваються в нас, бо Росія не приймає жодного українського телеканалу.

 

Тому звертаємося до всіх - інформаційна безпека - справа нашої відповідальності та розуміння. Сподіваємося, що цей непопулярний крок, знайде розуміння серед більшості громадян. Наголошуємо, що українська держава тимчасово припиняє ретрансляцію лише чотирьох російських телепрограм. Коли ситуація в країні стабілізується й буде досягнуто політичного компромісу, це питання обов'язково вирішиться на користь глядача і його інформаційних потреб».

 

 

Нагадаємо, 11 березня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила вимогу до провайдерів програмної послуги припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир». Втім, офіційного рішення з цього приводу Нацрада поки що не приймала, оскільки їй не вдавалося провести засідання через відсутність кворуму.

 

Станом на 17 березня 384 українські провайдери (з понад 700) припинили ретрансляцію телеканалів «Россия 24», «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета» і «НТВ-Мир» на території України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6412
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду