«Соціальні частоти» мовникам не потрібні

21 Червня 2007
26043
21 Червня 2007
10:22

«Соціальні частоти» мовникам не потрібні

26043
Нацрада розпочала конкурс на 85 частот. Переможців буде оголошено 27 червня. Більшість частот, імовірно, отримає «Інтер».
«Соціальні частоти» мовникам не потрібні

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розпочала конкурс на частоти. На 85 каналів, що пропонуються мовникам для освоєння, надійшло 293 заявки від 47-ми телерадіоорганізацій. Дефіцит аналогового ресурсу є таким великим, а бажання мовників розбудовуватися настільки нагальним, що телеканали не злякала й нова процедурна вимога – 10-відсотковий гарантійний збір, що його мають внести учасники до початку конкурсу.

 

На засіданні 20 червня Нацрада розглянула 50 конкурсних позицій, зокрема, проаналізувала претендентів, що беруть участь у конкурсі в категоріях: (1) загальнонаціональні мережі (47 частот; 11 претендентів); (2) регіональні та місцеві канали мовлення (2 частоти; 7 претендентів); (3) місцеві канали мовлення (2 частоти; 1 претендент). На наступному засіданні члени Нацради обговорюватимуть учасників, що подали заявки у категоріях (4) регіональні мережі мовлення (14  частот; 9 претендентів); (5) канали мовлення без обмежень територіальної категорії (23 частоти; 37 претендентів). Голосування членів Нацради відбудеться по завершенні розгляду всіх претендентів і оголошено на засіданні 27 червня.  

 

Категорія «Телевізійні канали, призначені для створення та розвитку загальнонаціональних мереж мовлення»

 

компанія

кількість заявок у категорії

1.

ЗАТ ТРК «Україна»

32

2.

ТОВ «Телестудія «Служба інформації» (НТН)

25

3.

АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація» (Інтер)

24

4.

ТОВ «Міжнародна комерційна ТРК» (ICTV)

19

5.

ЗАТ «Телекомпанія «ТЕТ»

10

6.

ПП у формі ТОВ «Телерадіокомпанія «НБМ» + ТОВ ТРК «Експрес-інформ» (5 канал)

9

7.

ВАТ «Телеканал ТОНІС»

7

8.

ЗАТ «Телеодин» (М1)

6

9.

ЗАТ Міжнародний Медіа Центр «СТБ»

4

10.

ЗАТ «Новий канал»

4

11.

ТРК «Студія «1+1»

2

 

Із 47-ми частотних пропозицій у даній категорії на чотири немає жодного претендента. Як прокоментувала цю ситуацію член Нацради Тетяна Лебедєва, «для комерційних телеканалів важливою є кількість глядачів, яких "покриває" дана частота, а Нацрада покликана забезпечити право громадян на інформацію у будь-якій точці країни. Справді, частина виставлених на конкурс частот є "соціальними" – там немає "піплметрів"… Проте мені видається жахливою ситуація, коли канали не відчувають соціальної відповідальності за білі плями на інформаційній карті України».

 

Так, загальнонаціональних мовників не зацікавили частоти в населених пунктах Варва Чернігівської обл., 17 год./ добу (раніше у партнерстві з місцевою компанією «Оріон» мовив Новий канал); Іллічівськ Одеської області 10 год./ добу; Нововолинськ 9 год./ добу; Горохів 8 год./ добу (обидва – Волинської області). Проте пані Лебедєва запевнила, що Нацрада переформатує умови конкурсу таким чином, щоби зацікавити мовників і цими частотами.

 

Лише по одному претенденту зареєстровано на так само обмежені (в часі) канали мовлення: Первомайське, АР Крим, 10 год./ добу (5 канал); Малин Житомирської області 10 год./ добу (Новий канал); Березівка Одеської області (5 канал); Ніжин Чернігівської області 10 год./ добу (М1); Ковель Волинської області. 9  год./ добу (ТЕТ), Гайворон Кировоградської області 8 год./ добу (СТБ). Тобто умовно можна говорити про те, що частина переможців конкурсу визначилась автоматично ще до голосування.  

 

Особливо привабливими для великих телеканалів виявилися частоти в регіонах АР Крим, Закарпаття, Одеська область (усі – 24 год./добу). Там особливо гострою є конкуренція між «Інтером», «Україною» та НТН. 

 

Важливим для претендентів є те, до якого рішення схиляться члени Нацради: віддати частоти «в одні руки», чи роздати «кожній свашці по ковбасці». За перше рішення в ході обговорення висловлювалися Ігор Курус, перший заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення, та Юрій Плаксюк, заступник голови Нацради. Вони аргументували це тим, що, згідно з «Планом розбудови телерадіопростору України», Нацрада має сприяти «доведенню мереж до максимальної розбудови», тож, зважаючи на обмеженість частотного ресурсу, логічним видається максимально розбудувати хоча б одну мережу. До того ж, додає пан Курус, ідеться про місцевість із складним рельєфом: «За технічними показниками, щоби передавачі різних компаній не перекривали сигнал одна одної, оптимальним є  віддати всі частоти одному мовнику». Натомість Владислав Лясовський, відповідальний секретар Нацради, вважає, що «всі компанії мають розвиватися паритетно».

 

У кулуарах частину частот, виставлених на конкурс, уже називають інтерівськими, оскільки ця компанія фактично мовила на них до оголошення конкурсу, і пророкують, що більшість частотних присвоєнь відійде «Інтеру». Додатковими перевагами, що можуть схилити членів Нацради до рішення на користь АТЗТ «Українська незалежна телевізійна корпорація», є те, що, на відміну від конкурентів, представник «Інтера» виявився добре обізнаним із системою передавачів у багатьох населених пунктах, як і те, що це була єдина компанія, що оголосила про свою готовність вийти в ефір одразу після отримання ліцензії. Інші називали термін освоєння частоти від 3-х місяців (ICTV) – строк необхідний для укладення угоди зі зв’язківцями, – до одного року («Україна») – граничний термін виходу компанії в ефір згідно з чинним законодавством.  

 

Категорія «Телевізійні канали, призначені для створення та розвитку регіональних та місцевих каналів мовлення»

Особливо привабливою в цій категорії стала частота в Керчі. На неї претендують сім телерадіоорганізацій. Місцева телекомпанія «Керч» запевняла членів Нацради, що має усе необхідне, в тому числі й фінансові можливості, щоб освоїти цю частоту. Що ж до програмного наповнення, то представник компанії посилалася на партнера –  канал ТОНІС. Інший претендент, телекомпанія «Орфей» (смт Леніне) – місцева кримська компанія, яка розчулила членів Нацради гарною українською мовою і заявила, що її програмна настанова – «популяризація української культури в Криму». В ході обговорення Юрій Плаксюк навіть висловив побажання, щоби майбутній «переможець на цій частоті неодмінно дав можливість мовити кілька годин телеканалу "Орфей"». Конкуренцію місцевим мовникам становлять дві київські телекомпанії – ТРК «Гравіс» (канал «Кіно») та  ВАТ «Київтелемонтаж» (К1). 

 

ТРК «Гравіс» також змагатиметься за частоту в Дубровиці Рівненської області. Тут його основним конкурентом є Рівненська ОДТРК, яку член Нацради Тетяна Лебедєва схарактеризувала як одного із найдисциплінованіших та найміцніших гравців у своїй ніші (порівняно з іншими ОДТРК).

 

У цій категорії, найімовірніше, Нацрада надаватиме перевагу місцевим та регіональним мовникам.  
 

Категорія «Телевізійні канали, призначені для створення та розвитку місцевих каналів мовлення»

На обидві позиції – одна у місті Одеса, друга – в Ульянівці Кіровоградської області., обидві пропозиції обмежені 8 год./добу – досить несподівано претендує ТРК «Клас», м. Київ (частоти Донецьк (12 Мв), Горлівка (35 Дмв), логотип «Перший муніципальний»; плюс ліцензія на супутник). За словами представника каналу, вони збираються збудувати в Одесі та Ульянівці окремі канали місцевого мовлення.

 

ТРК «Клас» досить активно бере участь у конкурсах Нацради. На останньому конкурсі 29 березня 2006 року вона претендувала на всі експериментальні цифрові частоти в м. Києві (41, 43, 51, 64 канали), пропонуючи чотири різні концепції виходу: відповідно «Перший муніципальний», «Перший молодіжний», «Перший сімейний» і навіть «Перший автомобільний канал «ДРАЙВ»; не отримала жодної. До слова, в Одесі пропонується до освоєння не найрейтинговіший час –  від 00.00 до 08.00, отже, в разі перемоги логічним буде очікувати вихід каналу під лого «Перший нічний». Щодо мотивації, то, як відомо, кількість частотних присвоєнь автоматично збільшує капіталізацію каналу.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26043
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду