Севгіль Мусаєва: «Жодного стосунку ані WOG, ані структури Дмитра Фірташа до проекту Hubs не мають»

Севгіль Мусаєва: «Жодного стосунку ані WOG, ані структури Дмитра Фірташа до проекту Hubs не мають»

12 Лютого 2014
9781
12 Лютого 2014
19:56

Севгіль Мусаєва: «Жодного стосунку ані WOG, ані структури Дмитра Фірташа до проекту Hubs не мають»

9781
Керівник щоденного інтернет-журналу, що стартує в лютому, – про формат, команду й редакційну політику видання
Севгіль Мусаєва: «Жодного стосунку ані WOG, ані структури Дмитра Фірташа до проекту Hubs не мають»
Севгіль Мусаєва: «Жодного стосунку ані WOG, ані структури Дмитра Фірташа до проекту Hubs не мають»

Наприкінці лютого в сегменті ділових медіа розпочне роботу інтернет-видання Hubs. Половину його команди складуть чотири екс-журналісти «Forbes Украина», які звільнилися з видання після зміни власника та спроби запровадити цензуру. Окрім керівника Hubs Севгіль Мусієвої, це Віталій Єрмаков, Андрій Самофалов і Дарина Марчак. Також у складі команди - колишня редактор відділу фінансів Liga.net Юлія Бондаренко.

 

Особливістю видання про бізнес і політику, за словами пані Мусаєвої, має стати мотивація й натхнення аудиторії. Також значна увага приділятиметься стартапам та іншим темам, цікавим бізнесменам-початківцям.

 

Про ці та інші особливості Hubs Севгіль Мусаєва розповіла в інтерв`ю «Детектор медіа».

 

- Севгіль, хто виступив інвестором проекту Hubs? Чи правдиві твердження, що він фінансується власниками мережі автозаправок WOG?

- Наразі я не можу оприлюднити складу інвесторів проекту через неузгодженість у деяких питаннях. Ми обов'язково це зробимо, але пізніше. Щодо чуток можу запевнити - жодного стосунку ані WOG, ані структури Дмитра Фірташа до проекту не мають. Якби це було так, то ми, певно, не обмежувалися б таким маленьким колективом, що складається з шести осіб.

 

- Якою є форма реєстрації та доменне ім'я Hubs?

- Я зареєструвала ТОВ ще до того, як знайшла інвестора проекту (за даними Єдиного державного реєстру, ТОВ «Хабс Україна» зареєстровано 4 вересня 2013 року, керівник - Севгіль Мусаєва, власник - кіпрська компанія з обмеженою відповідальністю «Логатта Лімітед», що зайшла в акціонери в листопаді 2013 року, розмір статутного фонду - 1 млн 601 тис. грн - ТК). Доменне ім'я - Hubs.com.ua.

 

- Раніше ви мали зобов'язання вивести ресурс на беззбитковий рівень за два роки. Чи змінилися ці домовленості з інвестором у зв'язку із ситуацією в країні?

- План залишається реальним. Я сподіваюся, що у зв'язку з кризою на ринку ЗМІ нові проекти можуть користуватися великим попитом у читачів. Ми розпочинаємо роботу в умовах, коли чимало ЗМІ втратили довіру в читачів через зміну редакційної політики. Я сподіваюся, що ми швидко знайдемо свою аудиторію.

 

- Яка ваша участь у проекті - посада, обов'язки?

-Я є засновником і, відповідно, керівником проекту. Але насправді в нас дружні стосунки в команді й ми радше є партнерами. Кожний учасник проекту розуміє свою важливість та роль у розвитку проекту. І всім цікаво його розвивати, тому що успіх видання залежить лише від нас.

 

- Хто ще приєднався до Hubs?

- Я вже казала, що в нас маленький камерний колектив у складі шести осіб. Окрім мене, над контентом працюватимуть колишній редактор «Forbes Украина» і газети «Дело» Віталій Єрмаков, а також Юлія Бондаренко, яка раніше була редактором відділу «Фінанси» Liga.net. Ще до проекту нещодавно приєдналися мої друзі, колишні колеги з «Forbes Украина» Андрій Самофалов і Дарина Марчак.

 

- За концепцією, Hubs приділятиме значну увагу візуальному оформленню, інфографіці й фотоматеріалам. Яких фахівців залучили для цього?

- Наш талановитий дизайнер - Владислав Скобельський, роботи якого вже були опубліковані на сторінці Hubs у Facebook. І дуже багато читачів вже розпитують, хто автор цих ілюстрацій. Він здобув освіту мультиплікатора в університеті імені Карпенка-Карого.

 

Крім того, інтерактивною інфографікою, поряд із текстовими матеріалами, займатиметься Віталій Єрмаков. Він також братиме участь у візуальному оформленні та верстці матеріалів, оскільки знає html.

 

З-поміж фотокореспондентів із нашим проектом співпрацює також молодий фотокор Олексій Макульський.

 

Надалі плануємо залучати й фрілансерів. Так, у Польщі для зйомок інтерв'ю Леха Валенси запросили польського фотографа.

 

- Як зароблятиме Hubs? Чи впроваджуватимете платний контент? Хто займатиметься комерційними питаннями?

- Згідно з нашим бізнеc-планом, у пріоритеті чотири напрямки. По-перше, розміщуватимемо банерну рекламу. Також робитимемо комерційні спецпроекти, у яких однаково були б зацікавлені й компанії, й наші читачі. Такий досвід має, наприклад, інтернет-видання Slon.ru.

 

Згодом плануємо впровадити експеримент у підприємницькій журналістиці. Це коли читач зможе заплатити автору за текст, який йому сподобався. Я чула багато сумнівів від інших колег стосовно цієї ідеї. Але спробувати варто.

 

Також буде платний контент - пізніше, коли в проекту буде своя аудиторія. Можливо, восени окремі унікальні для читача, на наш погляд, статті, публікуватимемо на платних умовах. Зараз вивчаю запити аудиторії щодо цього.

 

Комерційними питаннями на початкових етапах займалася я сама. Надалі плануємо окрему посаду для цього напряму роботи.

 

- Раніше очікувалося, що видання буде присвячено перш за все бізнесу на його початкових етапах, і планувалися такі розділи, як «Бізнес», «Дискусії» та «Влада». Чи вплинули останні події в країні на концепцію проекту?

- Звісно, що залишатися осторонь сьогоднішніх подій неможливо й неправильно. І ми дуже багато уваги приділяємо темі євромайдану на нашій сторінці у Facebook. Це не суперечить концепції видання, оскільки в нас є розділ «Влада».

 

Публікувати ж там матеріали щодо стартапів, молодих підприємців чи конференції зараз не на часі.

 

А сам проект буде присвячено, перш за все, бізнесу. Адже в Україні багато й стартаперів, і людей, які прагнуть створити щось своє. Я теж учуся на їхньому досвіді, готуючи їхні історії для проекту. Адже раніше я була кореспондентом, досвід керівництва медійним проектом був лише за часів інституту. Керувати проектом, створювати новий бренд, шукати читача - це велика відповідальність. Я дуже мотивована людина, але в мене теж іноді бувають сумніви. Часом я теж відчуваю, що вести проект складно, виникають різні технічні проблеми, у яких я поки що не все розумію, важко було з пошуком команди. І в ці хвилини мені допомагали історії інших молодих підприємців. Я сподіваюся, вони згодяться й іншим молодим людям. Це взагалі дуже цікаво, що в нашій країні хтось намагається створювати нові за форматом проекти.

 

- Чи буде на сайті відеоконтент та аудіопокасти? Наскільки ці напрямки цікаві для вас?

- Звісно, я вважаю їх цікавими. В нас був перший експеримент - ми знімали невеличкі ролики з дітьми, які розмірковували на теми назв розділів нашого сайту. Вийшло достатньо цікаво.

 

Окремого каналу чи розділу поки ми не плануємо, але відеоформат на Hubs буде представлений обов'язково. Наприклад, у жанрі репортажу чи інтерв'ю з цікавими людьми. Зараз ми думаємо над форматами.

 

- Хто виступатиме блогерами Hubs? Яку кількість авторів залучите й на які критерії орієнтуватиметеся?

- Ми шукали блогерів серед знайомих. А найближчим часом зробимо оголошення щодо співпраці на нашій сторінці у Facebook. Для нас важливі не відомі експерти, а люди, які діляться цікавими поглядами на бізнес і політику.

 

- Як часто оновлюватиметься Hubs? Скільки матеріалів на день плануєте публікувати? Чи передбачено стрічку новин?

- Стрічка новин буде неодмінно. У світлі того, що читачі втрачають довіру до інформаційних ресурсів, ми б хотіли працювати і в цьому напрямку.

 

Щодо матеріалів, сподіваюся, що на першому етапі в нас буде два-три оновлення на день, а надалі й більше.

 

- Матеріали на які теми опублікуєте в першу чергу?

- Статті, присвячені погіршенню ситуації з державним бюджетом. Окремий проект Hubs присвятить євромайдану й аналізу нових політичним сил, які з'явилися під час останніх двох місяців та мають усі шанси в майбутньому отримати місце у великій політиці.

 

- Якою буде мова видання?

- Як російською, так і українською. І я сподіваюся, що в недалекому майбутньому з'явиться російсько-, україно- та англомовна версії сторінок. Наш інвестор переконаний, що україномовна версія для видання, яке орієнтоване на українського читача, необхідна. І, звісно, він виступає за створення англомовної. Це все лише питання часу.

 

- Чи маєте зобов'язання щодо відвідуваності сайту? Які цілі перед собою ставите?

- Зобов'язання є, і вони дуже амбітні. Конкретних цифр поки що не називатиму.

 

Ми враховуватимемо та показуватимемо статистику саме унікальних користувачів. Деякі українські сайти цього не роблять, оприлюднюючи кількість кліків на сторінку. Ми будемо чесними. В першу чергу, ми зацікавлені в цьому самі - аби мати уявлення про реальну кількість читачів та найцікавіші теми для них. І це допомагатиме нам поліпшувати свою роботу, розвиватися й змінюватися.

 

- Як буде організовано роботу команди Hubs? Чи цікавий для вас дистанційний варіант?

- У нас є маленький офіс, де ми збираємося для обговорень і працюємо Спочатку я міркувала, що прив'язуватися до приміщення не варто - зустрічі можна проводити у кав'ярнях. Однак виявилося, що це дуже ускладнює роботу на початкових етапах, як і весь порядок проходження матеріалів. Коли випрацюємо все це й не буде збоїв, ми, можливо, відмовимося від оренди приміщення, аби витрачати ці кошти доцільніше. А може бути й такий варіант, що проект розвиватиметься так швидко, що нам знадобиться більше приміщення.

 

- Які цілі й завдання та яку нішу бачите пріоритетними для Hubs?

- Це щоденний журнал про бізнес і найважливіші події про політику. Публікуватимемо новини, намагатимемося робити цікаві інтерв'ю, реагувати на важливі події. Мотивуватимемо офісних працівників і бізнесменів загалом, подаватимемо їм ідеї для власного бізнесу та інформуватимемо щодо політичної та економічної ситуації в країні.

 

Для нас важливо, окрім журналістської роботи, бути ще й ресурсом натхнення - за змістом і за формою. Розвиватимемо й освітній напрямок - окремі матеріали щодо бізнесу чи стартапів, наприклад, подаватимуться з розлогим бізнес-планом. Попри умови, які є в цій країні, мотивація, натхнення для читачів дуже важливі.

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду