Нацрада закрила очі на відсутність у «Волі-кабель» угод з абонентами

Нацрада закрила очі на відсутність у «Волі-кабель» угод з абонентами

6 Лютого 2014
4951
6 Лютого 2014
18:22

Нацрада закрила очі на відсутність у «Волі-кабель» угод з абонентами

4951
У компанії «Воля» вважають, що протокол надання послуг і додатки до нього заміняють угоду з абонентами
Нацрада закрила очі на відсутність у «Волі-кабель» угод з абонентами
Нацрада закрила очі на відсутність у «Волі-кабель» угод з абонентами

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не змогла застосувати санкцію «оголошення попередження» щодо оператора кабельного телебачення «Воля-кабель» за відсутність угод провайдера з абонентами - рішення не набрало достатньої кількості голосів.

 

5 лютого Нацрада розглянула результати позапланової перевірки «Волі-кабель», призначеної рік тому за неодноразовими зверненнями громадянина Малишева. Це питання розглядалося вже не вперше, і в Нацради вдруге не вистачило голосів для ухвалення рішення.

 

Перевірка зафіксувала відсутність у «Волі-кабель» угоди з абонентами, у якій би вказувався перелік програм та абонплата, що є порушенням частини 7 статті 39 закону «Про телебачення і радіомовлення», повідомила перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко.

 

Однак у компанії «Воля» вважають, що мають такі угоди. На думку юристів «Волі», протокол надання послуг і додатки до нього є угодою між компанією та абонентами.

 

Розглядаючи попереднього разу результати перевірки, Нацрада попросила «Волю-кабель» надати висновок наукового експерта. Компанія надала юридичний висновок науковця, який, на думку начальника управління правового забезпечення Нацради Олега Шосталя, не відповідає вимогам до наукових експертиз і є думкою окремого юриста.

 

Зі слів члена Нацради Ірини Опілат, правила надання послуг, на які посилається компанія, можуть змінюватися без згоди абонента. Таким чином, абоненти не мають змоги впливати на відносини з провайдером, які фактично є односторонніми.

 

За даними апарату Нацради, в усіх інших провайдерів є угоди з абонентами. Здебільшого це публічні угоди, розміщені на сайті компаній.

 

Член Нацради Микола Фартушний наполягав на тому, що угоди між провайдером та абонентами - це господарські відносини, у які Нацрада не має права втручатися. Тож він пропонував взяти результати перевірки до відома.

 

Йому опонувала Ірина Опілат, яка наголосила, що Нацрада як наглядовий орган стежить за дотриманням ліцензіатами норм законодавства, і є пряма норма закону «Про телебачення і радіомовлення», за якою надання програмної послуги абоненту здійснюється на підставі угоди між абонентом і ліцензіатом, укладеної відповідно до чинного законодавства

 

Під час голосування за різні проекти рішень за оголошення попередження проголосували лише четверо членів Нацради (Оксана Головатенко, Лариса Мудрак, Ірина Опілат, Євген Баранов), за взяття до відома - лише Микола Фартушний. За перенесення питання проголосували троє членів Нацради (Володимир Манжосов, Євген Баранов і Микола Фартушний). Для ухвалення рішення необхідно щонайменше п'ять голосів, відтак Нацрада не ухвалила жодного.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду