НАМ із Нацрадою обговорили перспективи регіонального і місцевого мовлення після переходу на «цифру»

НАМ із Нацрадою обговорили перспективи регіонального і місцевого мовлення після переходу на «цифру»

14 Листопада 2013
4010
14 Листопада 2013
10:21

НАМ із Нацрадою обговорили перспективи регіонального і місцевого мовлення після переходу на «цифру»

4010
НАМ із Нацрадою обговорили перспективи регіонального і місцевого мовлення після переходу на «цифру»
НАМ із Нацрадою обговорили перспективи регіонального і місцевого мовлення після переходу на «цифру»

12 листопада відбулася зустріч правління Незалежної асоціації телерадіомовників з членами Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, на якій було презентовано Дорожню карту цифрового телебачення в Україні. Про це повідомляє прес-центр НАМ.

 

На зустрічі були присутні голова Нацради Володимир Манжосов, заступник голови Лариса Мудрак, члени Нацради: Євген Баранов, Микола Фартушний, Ірина Опілат, Вікторія Георгієвська, а також представники НАМ на чолі з головою правління НАМ Геннадієм Сергєєвим.

 

Зі слів пана Сергєєва, є багато проблем стосовно цифровізації місцевих і регіональних мовників, але є бажання шукати рішення.

 

«Ми презентували Дорожню карту для того, щоб разом з Нацрадою краще зрозуміти поточну ситуацію у телепросторі та обговорити питання діяльності регіональних телекомпаній після 2015 року, коли телебачення перейде на «цифру». Ми бачимо, що є багато проблем, але є бажання шукати рішення. Деякі компанії не отримали цифрові ліцензії, деякі отримали, та мають великі фінансові труднощі, тому що мають мовити одночасно і в аналоговому сигналі, і в «цифрі», а це - подвійне навантаження», - окреслив пан Сергєєв поточні проблеми.

 

«Але зникнення з медіакарти України у зв'язку зі зміною технології великої кількості регіональних телерадіокомпаній - це велика втрата не лише для власників цього бізнесу, які будували та інвестували в нього 15-20 років, робочих місць для тисяч творчих та технічних працівників. Це суттєве обмеження важливої місцевої інформації для мільйонів мешканців українських міст, це неможливість оперативно інформувати громадян про події в регіоні, це втрата для представників місцевої влади важливого каналу інформації та отримання зворотнього зв'язку. Це не буде сприяти покращенню іміджу України як демократичної держави», - наголосив голова правління НАМ.

 

Дорожня карта - це база даних щодо статусу частотного ресурсу, який використовується телекомпаніями для аналогового мовлення. За допомогою цієї інформації телерадіокомпанії можуть перевірити, чи працюють вони на частотах, передбачених міжнародною угодою «Женева-2006» та поінформовано визначити стратегію своєї компанії в процесі переходу на «цифру». Проект підготований за підтримки Українського медійного проекту «У-Медіа», що здійснює «Інтерньюз Нетворк» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

«Дорожня карта - це велика робота, яка зроблена асоціацією. Вона може стати допоміжним засобом для того, щоб зрозуміти, що насправді відбувається і які є шляхи виходу з цієї ситуації», - наголосив пан Сергєєв.

 

Національна рада взяла інформацію на опрацювання і запропонувала НАМ підготувати пілотний проект по місцевим мультиплексам.

 

Голова правління НАМ позитивно оцінив зустріч з Нацрадою: «Ми проговорювали багато моментів, наприклад, якщо зробити місцевий мультиплекс, то чи будуть місцеві мовники готові до участі в ньому. Я вважаю, найголовніше те, що є розуміння і намагання рухатися далі, а у місцевих мовників є надія. Можливо це буде якраз той шлях, за допомогою якого можна вийти з кризової ситуації. Нацрада вивчатиме дорожню карту і хоче побачити від нас пілотний проект стосовно місцевих мультиплексів. У діалозі з Національною радою ми почули готовність розглянути наші конкретні пропозиції, а це вже є позитив».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4010
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду