detector.media
14.11.2013 10:21
НАМ із Нацрадою обговорили перспективи регіонального і місцевого мовлення після переходу на «цифру»
НАМ із Нацрадою обговорили перспективи регіонального і місцевого мовлення після переходу на «цифру»

12 листопада відбулася зустріч правління Незалежної асоціації телерадіомовників з членами Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, на якій було презентовано Дорожню карту цифрового телебачення в Україні. Про це повідомляє прес-центр НАМ.

 

На зустрічі були присутні голова Нацради Володимир Манжосов, заступник голови Лариса Мудрак, члени Нацради: Євген Баранов, Микола Фартушний, Ірина Опілат, Вікторія Георгієвська, а також представники НАМ на чолі з головою правління НАМ Геннадієм Сергєєвим.

 

Зі слів пана Сергєєва, є багато проблем стосовно цифровізації місцевих і регіональних мовників, але є бажання шукати рішення.

 

«Ми презентували Дорожню карту для того, щоб разом з Нацрадою краще зрозуміти поточну ситуацію у телепросторі та обговорити питання діяльності регіональних телекомпаній після 2015 року, коли телебачення перейде на «цифру». Ми бачимо, що є багато проблем, але є бажання шукати рішення. Деякі компанії не отримали цифрові ліцензії, деякі отримали, та мають великі фінансові труднощі, тому що мають мовити одночасно і в аналоговому сигналі, і в «цифрі», а це - подвійне навантаження», - окреслив пан Сергєєв поточні проблеми.

 

«Але зникнення з медіакарти України у зв'язку зі зміною технології великої кількості регіональних телерадіокомпаній - це велика втрата не лише для власників цього бізнесу, які будували та інвестували в нього 15-20 років, робочих місць для тисяч творчих та технічних працівників. Це суттєве обмеження важливої місцевої інформації для мільйонів мешканців українських міст, це неможливість оперативно інформувати громадян про події в регіоні, це втрата для представників місцевої влади важливого каналу інформації та отримання зворотнього зв'язку. Це не буде сприяти покращенню іміджу України як демократичної держави», - наголосив голова правління НАМ.

 

Дорожня карта - це база даних щодо статусу частотного ресурсу, який використовується телекомпаніями для аналогового мовлення. За допомогою цієї інформації телерадіокомпанії можуть перевірити, чи працюють вони на частотах, передбачених міжнародною угодою «Женева-2006» та поінформовано визначити стратегію своєї компанії в процесі переходу на «цифру». Проект підготований за підтримки Українського медійного проекту «У-Медіа», що здійснює «Інтерньюз Нетворк» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

«Дорожня карта - це велика робота, яка зроблена асоціацією. Вона може стати допоміжним засобом для того, щоб зрозуміти, що насправді відбувається і які є шляхи виходу з цієї ситуації», - наголосив пан Сергєєв.

 

Національна рада взяла інформацію на опрацювання і запропонувала НАМ підготувати пілотний проект по місцевим мультиплексам.

 

Голова правління НАМ позитивно оцінив зустріч з Нацрадою: «Ми проговорювали багато моментів, наприклад, якщо зробити місцевий мультиплекс, то чи будуть місцеві мовники готові до участі в ньому. Я вважаю, найголовніше те, що є розуміння і намагання рухатися далі, а у місцевих мовників є надія. Можливо це буде якраз той шлях, за допомогою якого можна вийти з кризової ситуації. Нацрада вивчатиме дорожню карту і хоче побачити від нас пілотний проект стосовно місцевих мультиплексів. У діалозі з Національною радою ми почули готовність розглянути наші конкретні пропозиції, а це вже є позитив».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY