Рішення Нацради щодо створення каналу «112 Україна» на базі регіональних частот порушує законодавство – НАМ

Рішення Нацради щодо створення каналу «112 Україна» на базі регіональних частот порушує законодавство – НАМ

6 Листопада 2013
7901
6 Листопада 2013
11:17

Рішення Нацради щодо створення каналу «112 Україна» на базі регіональних частот порушує законодавство – НАМ

7901
Рішення Нацради щодо створення каналу «112 Україна» на базі регіональних частот порушує законодавство – НАМ
Рішення Нацради щодо створення каналу «112 Україна» на базі регіональних частот порушує законодавство – НАМ

Рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення про згоду на об'єднання п'яти регіональних телекомпаній в загальнонаціональний телеканал «112 Україна» є порушенням законодавства, оскільки, фактично було змінено цільове призначення каналів, задіяних у мережі «112 Україна». Таку думку в коментарі «Детектор медіа» висловила почесний голова Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) та екс-член Нацради Тетяна Лебедєва. «Вони (телеканали) розглядалися у конкурсі на регіональне мовлення і, відповідно, мали би використовуватися для регіонального і місцевого мовлення», - наголосила пані Лебедєва.

 

Щодо міркувань голови Нацради Володимира Манжосова, що Національна рада поспішила ліцензувати регіональне мовлення, позиція, на думку пані Лебедєвої, також не є коректною. «Відповідно до спільної декларації "Про захист свободи вираження думок і різноманітності при переході на цифрове мовлення", яку в квітні цього року підписали Організація американських держав, Організація африканських держав, ОБСЄ та ООН, "держави зобов'язані гарантувати, що послуги місцевого мовлення та мовлення громад будуть продовжені під час і після переходу на цифрове мовлення". Це загальносвітові стандарти переходу на цифрове мовлення, яких має дотримуватися Україна, як член ОБСЄ та ООН, - каже пані Лебедєва. - Тому посилання на те, що "у більшості європейських держав такої практики не було" - некоректне. В Європі значно менше місцевих мовників - це є відмінність у медіаситуації між Східною і Західною Європою. Але в цілому, стандарти цифрового мовлення вимагають того, щоб місцеве і регіональне мовлення було збережено у тій кількості, в якій воно було до реформи. Про це також зазначається у вищезгаданій декларації».

 

Національна рада мала низку пропозицій від НАМ про те, яким чином можна зберегти регіональне та місцеве мовлення, нагадала пані Лебедєва. Голова Нацради Володимир Манжосов зазначив, що місцеві мовники або не йшли на конкурс, або зараз відмовляються від ліцензій. «Це теж не зовсім так, - зауважує почесний голова НАМ. - На жаль, запропоновані Національною радою умови переходу на цифрове мовлення з самого початку не відповідали можливостям і потребам регіонального і місцевого мовлення. Правління асоціації влітку 2010 року, ще до проведення першого конкурсу на цифрове наземне мовлення, під час зустрічі з членами Національної ради, висловлювало стурбованість, що умови цієї реформи є складними, тарифи оператора - занадто високими, і що за запропонованими правилами регіональним компаніям на "цифру" перейти буде важко. Ми, як профільна організація, неодноразово наголошували, що рішення для регіональних та місцевих мовників має бути абсолютно іншим, більш економічним, більш технічно доступним і т.д».

 

Пані Лебедєва нагадала, що Національна рада, як конституційний орган, покликана дбати про забезпечення права людей на інформацію, плюралізм думок і розвиток телерадіопростору. Якщо багато телекомпаній не доживуть до 2015 року, населення буде отримувати менше інформації, особливо регіональної та локальної. «Мені здається, що замість того, щоб скорочувати можливості для регіональних місцевих компаній, треба оперативно шукати виходи із ситуації», - резюмувала почесний голова НАМ.

 

Нагадаємо, 5 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила п'яти телекомпаніям, що володіють ліцензіями на частоти в регіональному мультиплексі МХ-5, стати єдиним телеканалом «112 Україна», переоформивши їхні ліцензії та змінивши їм логотипи. Йдеться про телекомпанії ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» і ТОВ «Лідер ТВ», які здобули перемогу на цифровому конкурсі у 2011 році та отримали цифрові ліцензії практично по всій Україні, крім Одеської області. Ці компанії нещодавно придбав власник телеканалу «112 Україна» Андрій Подщипков.

 

На запитання «Детектор медіа», чому Нацрада дозволила постати ще одному національному мовнику на базі частот, призначених для регіонального і місцевого мовлення, голова Нацради Володимир Манжосов назвав помилкою рішення регулятора ліцензувати цифрових місцевих і регіональних мовників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7901
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
octa
3772 дн. тому
Та ладно Давидоф, харош піздєть! Не всім потрібні тарілки і зайвий хлам для прийому супутник. ТБ. Простіше взять сет-топ-бокс або САМ-модуль до нового телевізора і без зайвих турбот перейти на цифру. Тарілки ставлять тільки ідіоти які переглядають російське ТБ, все ін. там спортивні і пізнавальні закордонні канали платні.
Давидофф
3781 дн. тому
Неважно как распределятся частоты вещания в эфирной цифре Т2. Все равно смортреть ее никто не будет. Для большинсва граждан Украины приемное оборудование недоступно по цене. Уже сейчас люди активно ставят тарелки, что бы в середине 2015 не остаться без ТВ. Едиственные телезрители эфирной цифры - бабушки льготницы, получившие китайские коробки бесплатно от государства. Плохо только , что новости про Украину люди теперь узнают из российских или белорусских спутниковых каналов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду