Держкомтелерадіо засуджує наміри «Укрпошти» підвищити тарифи на доставку преси на 45%

Держкомтелерадіо засуджує наміри «Укрпошти» підвищити тарифи на доставку преси на 45%

23 Серпня 2013
8024
23 Серпня 2013
11:36

Держкомтелерадіо засуджує наміри «Укрпошти» підвищити тарифи на доставку преси на 45%

8024
Держкомтелерадіо засуджує наміри «Укрпошти» підвищити тарифи на доставку преси на 45%
Держкомтелерадіо засуджує наміри «Укрпошти» підвищити тарифи на доставку преси на 45%

Підвищення тарифів на доставку періодичної преси, на якому наполягає УДППЗ «Укрпошта», призведе до погіршення умов існування місцевої преси, що суперечить інформаційній політиці держави. С огляду на це Держкомтелерадіо заявляє, що засуджує наміри «Укрпошти» підвищувати тарифи у розпал передплатної кампанії на 45%.

 

Позицію відомства щодо тарифної політики «Укрпошти» озвучив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович під час засідання робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні в рамках Міжвідомчої робочої групи (МРГ), яка відбулася 22 серпня. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Нагадаємо, наміри «Укрпошти» підняти вартість доставки періодики на 45 % викликали хвилю обурення видавців та громадських організацій. НСЖУ в свою чергу направила відповідні листи до уряду та Антимонопольного комітету України.

 

«Я повністю підтримую позицію Спілки журналістів у тому плані, що ми не повинні створювати такі умови, які б погіршили роботу місцевих видань, - сказав Олександр Курдінович. - Зараз настав такий момент, коли ми не можемо цього дозволити. В нашій країні не може зменшитися кількість та обсяги тиражів місцевих видань. Тому потрібно зробити все, в тому числі і шляхом регулювання цих тарифів, аби не допустити погіршення умов роботи ЗМІ».

 

За його словами, уряд ніколи не погодиться з будь-яким рішенням, яке негативно позначиться на роботі місцевої преси. «Тому якщо десь у прогнозах ми побачимо можливі цифри падіння тиражів, таке рішення прийнято не буде», - зазначив пан Курдінович.

 

Позицію НСЖУ на засіданні висловили президент Асоціації медіаюристів України Тетяна Котюжинська та секретар Спілки, головний редактор журналу «Журналіст України» Віра Черемних.

 

Тетяна Котюжинська наголосила, що НСЖУ наполягає на недопустимості підвищення тарифів «Укрпошти» зараз, коли вже розпочалася передплатна кампанія. «Видання вже сформували свої ціни і свої фінансово-економічні плани. Зараз їх ставлять перед фактом, що їм потрібно переглядати свої плани за декілька тижнів до передплатної кампанії», - зауважила вона. Крім цього, юрист звернула увагу на необґрунтованість такого підвищення.

 

Генеральний директор Асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексій Погорєлов зазначив, що необхідно підвищувати якість послуг «Укрпошти», які викликають багато нарікань з боку видавців преси.

 

Натомість представники підприємства зв'язку наполягали на тому, щоб вартість доставки зростала саме на 45%. За словами заступника гендиректора підприємства Геннадія Вовка, востаннє тарифи підвищувалися у 2008 році. Тому «Укрпошта» проаналізувала показники рівня інфляції за ці роки і саме на основі цього вивела цифру 45%. Представники підприємства запевняють, що проблем з передплатою не буде, бо каталоги ще не надруковані, тож можна внести зміни. «Не піднявши тарифи і не довівши їх до економічно обґрунтованих, про яке підвищення якості послуг ми можемо говорити?», - запитав Геннадій Вовк.

 

Як зауважив Олександр Курдінович, брати за основу показники п'ятирічної інфляції - некоректно і це суперечить законам ринкової економіки. Він наголосив на необхідності поступового підвищення вартості доставки, яка б не була болючою для споживачів послуг. Голова Держкомтелерадіо закликав  представників «Укрпошти» зустрітися з видавцями і знайти компромісне рішення. «45% - це дуже багато. Потрібно прийти до розуміння. І давайте будемо виходити з інтересів держави, яка зацікавлена в розвитку місцевої преси», - сказав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду