Як «Останнього москаля» під Києвом зустрічали

Як «Останнього москаля» під Києвом зустрічали

15 Липня 2013
21559
15 Липня 2013
15:30

Як «Останнього москаля» під Києвом зустрічали

21559
У Дарницькому лісництві розпочалися зйомки пілотної серії ситкому «1+1» «Останній москаль». Враження зі знімального майданчика та коментарі творців проекту – у репортажі «Детектор медіа»
Як «Останнього москаля» під Києвом зустрічали
Як «Останнього москаля» під Києвом зустрічали

Наша машина зупиняється на Бориспільській трасі в Дарницькому лісництві. Саме тут, під Києвом, команда телеканалу «1+1» знайшла чудову місцевість, аби відтворити колорит Карпат для зйомок свого нового проекту - ситкому «Останній москаль».

 

Це захоплива історія про життя московського мажора Валери (Олександр Головін) у глухому гуцульському селі. За сюжетом, батько Валери зник десь у Великій Британії, рятуючись від співробітників ФСБ та мафії. Хлопець випадково дізнається, що в нього є дядько Іван (Юрій Горбунов) - рідний брат батька. Валера бачить лише один порятунок - знайти цього дядька і сховатися в нього, допоки тато не розрулить ситуації. Без закордонного паспорта, лише із сотнею доларів у кишені, Валера опиняється в гуцульському селі, куди ще ніколи не ступала нога «москаля». Тепер у хлопця є лише два варіанти: змінитися самому або ж змінити гуцулів.

 

Для виробництва цього проекту телеканал залучив до команди іноземців. За словами генерального директора групи «1+1» Олександра Ткаченка, така співпраця дасть фахівцям «1+1 продакшн» можливість отримати необхідний досвід у зйомках ситкомів. Подібний досвід мають російські телеканали, що починали виробництво власних проектів у супроводі американських фахівців.

 

Режисером виступає британець Кріс Коттем (Chris Cottam). У пана Коттема 11 років досвіду роботи в телеіндустрії, зокрема на телеканалах BBC1, BBC4, Sky. Оператор - теж британець Клайв Тікнер (Clive Tickner).

 

Клайв Тікнер (праворуч)

 

Групі журналістів пощастило побувати на зйомках пілоту серіалу. Команда якраз працювала над сценою, в якій головний герой заблукав у лісі і зустрів трьох місцевих хлопців.

 

Атмосфера на майданчику навдивовижу спокійна. Група готується до зйомок сцени: оператор перевіряє роботу камери, «світляки» встановлюють важкі освітлювальні прибори, гримери вносять останні штрихи в образи акторів. Немає ніякого поспіху.

 

Кріс Коттем (праворуч)

 

«Мені потрібна повна тиша! Зараз триватиме репетиція, тому всі, хто присутній на майданчику, не галасуйте. Репетицію робимо без запису. Журналісти, будь ласка, можете фотографувати. Та коли ми почнемо зйомку, прошу вас поводитися дуже-дуже тихо, бо може бути брак по звуку», - скеровує всіх пан Коттем.

 

Незважаючи на мовний бар'єр, актори й режисер розуміють один одного з півслова. За потреби слова Кріса перекладають, та зазвичай він і так з легкістю знаходить спільну мову з рештою команди.

 

«Я вважаю, що найголовніше на майданчику  - це спокій, - ділиться своїми навичками пан Коттем. - Я ніколи не кричу, не вказую акторам: "Ти зроби це так, а ти - сяк". Я спілкуюся з ними... Через діалог ми намагаємося вирішити, як краще передати характер того чи іншого героя. Часом акторам справді важливо почути: "Ти знаєш, що і де зробив не так". Проте для кожного потрібен свій підхід... Ви ж розумієте, все залежить від людини. Щоб не бути грубим, слід сприймати акторів як дітей. З одними потрібно поводитися лагідно, з іншими - більш жорстко. Саме це і є моїм найголовнішим завданням - зрозуміти, як допомогти акторам відчути роль».

 

Безпосередню участь у зйомках бере і сценарист проекту Микола Куцик. Саме його ідея перемогла у «Творчій лабораторії авторів», яку «1+1» провів серед своїх співробітників за участю режисерів британського суспільного мовника ВВС.

 

Микола Куцик з актрисою Галиною Безрук

 

«Сам я з Івано-Франківська. З 1993 року грав у КВН. Коли ми з командою почали виїздити за межі Галичини, нам постійно казали: "Та що ж ви, жартуйте про своє, про гуцулів!". Отак ми поступово й почали експериментувати. Ви знаєте, цей гумор справді непростий, бо легко можна перейти грань від смішного до страшного. Я дуже довго працював. Жартували і в Росії на Сочинському фестивалі, в Юрмалі. Це не лише на західних галичанах випробувано», - розповідає сценарист.

 

За словами пана Куцика, повний сценарій 20 серій наразі є в перспективних планах. Зараз усі зосереджено працюють над пілотом. І якщо все складеться добре, робота над сюжетом триватиме далі. У сценариста вже є певні чернети та цікаві ідеї щодо продовження.

 

Пілотну серію тестуватимуть на фокус-групах. Вони складатимуться загалом із працівників «1+1». В ефір запускатимуть уже повний матеріал, якщо його буде замовлено. Цільовою аудиторією «Останнього москаля», зі слів головного продюсера серіалів та фільмів «1+1» Олени Васильєвої, є основна аудиторія телеканалу - жінки 35-54, а транслюватимуть його в прайм-таймі.

 

«У пілоті дія відбувається в основному на натурі. В міру того, як пригоди Валери в селі будуть розвиватися, буде більше інтер'єру. Будуть гуцульські будинки, школа, - коментує пані Васильєва. - Наша команда художників дуже сильна. Вони змогли зняти та відтворити багато дивовижних речей... Насправді в нас буде більше виїздів у Карпати. Пілот із виробничих причин робимо тут, та більша частина знімального процесу проходитиме саме в Карпатах».

 

Закінчення зйомок повного проекту планується на весну 2014 року, уточнила пані Васильєва. Якщо його чекатиме успіх, то можливий продаж ситкому російським телеканалам. Уже були попередні переговори з цього приводу. Та для остаточного рішення потрібно дочекатися завершення роботи.

 

Одну з головних ролей в «Останньому москалі» виконує Галина Безрук, відома за своєю участю в шоу «Голос країни». Незважаючи на попередню співпрацю з каналом «1+1», Галина, як і всі, проходила кастинг на загальних засадах.

 

Галина Безрук

 

«Роль Ксенії для мене - цілковита випадковість, - розповідає актриса. - Зараз я паралельно знімаюся ще у двох проектах, тому часу дуже мало. Мені зателефонувала моя подруга, кастинг-менеджер, і сказала: "Приходь завтра на кастинг". Який кастинг! У мене ж два проекти! Куди ж іще! А вона мені: "Приходь, просто спробуй себе про всяк випадок. Там україномовний проект... Ти ж донеччанка. Тебе навряд чи візьмуть"».

 

Після кількаразових репетицій із Олександром Головіним, Галину таки затвердили на роль. Дівчина зізналася, що в захваті від знімальної команди: робота йде дуже чітко та злагоджено, завжди за графіком, а головне - дуже спокійно. «Всі посміхаються. У всіх чудовий настрій. Та й взагалі, це, мабуть, найкрутіший досвід у моєму житті», - не стримує емоцій Галина Безрук.

 

Найбільший ажіотаж серед журналістів викликала поява на майданчику самого зіркового «москаля». Олександр Головін був якраз в образі: модні джинси, золотий ланцюг, сережка у вусі та кучері.

 

Олександр Головін

 

«Роль москаля? Так, вона мені дуже близька, - жартує актор. - Та зараз я абсолютно у своїй тарілці. Тут дуже хороші люди. Нашої породи! Я справді люблю Україну. Дуже приємно жити в Києві. Це місто більш спокійне, ніж Москва. Тому я тут відпочиваю».

 

Актор зізнався, що в «Останньому москалі» його зачепив насамперед сценарій. Зараз Олександр працює ще над двома проектами - «У спорті тільки дівчата» і «Ялинки-3». Та незважаючи на зайнятість, він погодився на співпрацю з «1+1».

 

Після прогону сцени знімальна група йде на обід. І дуже вчасно, бо якраз починає дощити. Обладнання вкривають захисними плівками. Люди ховаються у фургонах. Режисер та оператор обговорюють якісь виробничі деталі... Дощ закінчується так само швидко, як і почався. Ми збираємося в дорогу.

 

Для завершення роботи над пілотом команді «1+1» потрібно буде ще кілька днів. Сподіваємося, вони будуть безхмарними.

 

Підготовка сцени

 

 Оператор Клайв Тікнер (у центрі) готується до роботи

 

Підготовка до зйомок

 

Олександр Головін входить в образ

 

Головний герой Валера зустрічає місцевих парубків

 

Кріс Коттем (ліворуч) і Клайв Тікнер (у центрі) за роботою

 


Робота на знімальному майданчику

 

Сценарист Микола Куцик обговорює з акторами сценарій

 


Олександр Головін і Галина Безрук у перерві між зйомками

 

Фото автора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Тиха, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21559
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Инка
3906 дн. тому
Я очень рада за Галю Безрук.Она чудесная певица и ,как оказалось, актриса. В ее родном Краматорске должны гордиться такой девочкой. Очень светлая и хорошенькая.
ДимОК
3908 дн. тому
Судя по фото, Галина слаба на передок
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду