Нацрада вважає, що ZIK придбав «кота в мішку» і намагається перекласти це на плечі регулятора

Нацрада вважає, що ZIK придбав «кота в мішку» і намагається перекласти це на плечі регулятора

29 Травня 2013
6614
29 Травня 2013
14:45

Нацрада вважає, що ZIK придбав «кота в мішку» і намагається перекласти це на плечі регулятора

6614
Нацрада вважає, що ZIK придбав «кота в мішку» і намагається перекласти це на плечі регулятора
Нацрада вважає, що ZIK придбав «кота в мішку» і намагається перекласти це на плечі регулятора

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявляє, що не планувала розглядати питання щодо позбавлення ліцензії ТОВ «Бюро ідей» і питання про розгляд планової перевірки зазначеної компанії не вносилося до порядку денного засідання 28 травня. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацради.

 

«У порядку денному, оприлюдненому на сайті Національної ради у п'ятницю, 25 травня, та в його остаточному, уточненому варіанті, що був розміщений на веб-ресурсі в понеділок, 27 травня, його не було. Проекти порядку денного засідань Національної ради формуються та оприлюднюються завчасно», - повідомляють у Нацраді.

 

Нацрада вважає безпідставними висунуті на її адресу звинувачення в перешкоджанні журналістам медіахолдингу ZIK вийти в ефір Radiolife, і трактує їх як тиск на регуляторний орган. Йдеться про ліцензію, яка належить ТОВ «Бюро ідей», з яким, за поширеною у ЗМІ інформацією, медіахолдинг ZIK уклав комерційну угоду. Однак, за повідомленнями, наданими медіахолдингом, відповідна угода була укладена вже після проведеної перевірки, яка засвідчила відсутність мовлення, вказують у Нацраді.

 

Регуляторний орган наголошує, що керується винятково нормами чинного законодавства, а саме Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Частиною 7 статті 27 цього закону Національну раду наділено повноваженнями контролювання виконання мовниками умов ліцензій. Після видачі ліцензії Національна рада зобов'язана провести планову перевірку за рік діяльності ліцензіата. Результати перевірки виносяться на засідання Національної ради.

 

Результати планової перевірки компанії ТОВ «Бюро ідей», здійсненої 30 квітня 2013 року представником у місті Києві (оскільки компанія зареєстрована в місті Києві), будуть розглянуті Національною радою у визначений термін, повідомили в Нацраді.

 

«У цій ситуації Національну раду обурює агресивна поведінка медіахолдингу ZIK, який, придбавши кота в мішку, намагається перекласти свої непродумані господарські рішення на плечі державного регулятора, - йдеться в повідомленні прес-служби Нацради. - Укладаючи комерційні угоди з іншою юридичною особою, фахівці медіахолдингу мали б вивчити ліцензійні документи ТОВ "Бюро ідей" і ознайомитися із Законом України "Про телебачення і радіомовлення", де, зокрема, зазначено: "...Національна рада анулює ліцензію на мовлення на підставі: ...  Відсутності передбаченого ліцензією мовлення протягом року від дня видачі ліцензії" (стаття 37, частина 2, пункт г). Проте їм, певно, вигідніше роздмухувати скандал, звинувачуючи регуляторний орган в утисках».

 

У Нацраді кажуть, що до них досі не надходив жоден документ, який засвідчував би зміни у власності та/чи керівництві ТОВ «Бюро ідей». Про відповідні зміни в компанії члени Національної ради дізналися з «Детектор медіа».

 

Члени Національної ради, розглядаючи результати перевірок, завжди дослухаються до пояснень керівників телерадіоорганізацій і намагаються йти їм назустріч, однак не в ситуаціях, коли грубо порушуються норми законів, наголошують у прес-службі.

 

«Звертаємо увагу журналістської громади на той факт, що часто мовники, намагаючись залагодити свої господарські проблеми, вдаються до роздмухування конфліктів. Однак ця практика є провальною, що вже неодноразово було підтверджено на українському медіа-ринку, - йдеться в повідомленні. - Попри будь-який тиск, національний регулятор не буде порушувати чинні законодавчі норми й закривати очі на чиїсь махінації. Час гучних скандалів, за якими приховуються сумнівні медійні оборудки, минає, і для українського суспільства стане очевидним: хто виконує закони, а хто - маніпулює».

 

Нагадаємо, 23 травня медіахолдинг ZIK уклав угоду з ТОВ «Бюро ідей», відповідно до умов якої взяв Radiolife у своє управління. Радіо вийшло в ефір 25 травня на частоті 107,2 FM у Львові. Після укладання угоди журналістам ZIK стало відомо, що «Нацрада в екстреному порядку вносить у порядок денний свого засідання, що відбудеться у вівторок, 28 травня, питання про позбавлення ліцензії Radiolife». Йдеться про розгляд питання про результати планової перевірки Radiolife, яка зафіксувала відсутність мовлення протягом року діяльності, а отже, компанії загрожує анулювання ліцензії.

 

Член Нацради Микола Фартушний повідомив «Детектор медіа», що перевірка ТОВ «Бюро ідей» (Radiolife) була проведена у квітні і зафіксувала відсутність мовлення компанії. Її результати дійсно мали розглядатися цього тижня, однак Нацрада зняла це питання з розгляду. Однак, за його словами, в регулятора немає підстав для продовження ліцензії Radiolife: «Компанія отримала ліцензію і впродовж року не вийшла в ефір. За законом ми маємо анулювати її ліцензію».

 

Частоту 107,2 МГц у Львові двічі виставляли на конкурс Нацради, однак ZIK не зміг її отримати.

 

Улітку 2011 року на неї був лише один претендент - ТРК «Міст-ТБ» (телеканал ZIK, який хотів розпочати ще й радіомовлення). Тоді під час засідання члени Нацради проголосували за перемогу «Міст-ТБ» у конкурсі. Однак згодом член Нацради Лариса Мудрак відкликала свій голос, оскільки проголосувала за компанію «випадково». В результаті за «Міст-ТБ» проголосували лише чотири члени Нацради, і компанія частоту не отримала.

 

Відтак, рішення про перемогу було скасовано та оголошено новий конкурс, в якому через рік перемогла нова компанія - ТОВ «Бюро ідей» (позивний - Radiolife), яке так і не спромоглося вийти в ефір.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6614
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду