Парламентський комітет зробив ще один крок до роздержавлення і прозорості ЗМІ

14 Грудня 2006
26958
14 Грудня 2006
17:35

Парламентський комітет зробив ще один крок до роздержавлення і прозорості ЗМІ

26958
Завтра буде затверджено остаточний персональний склад кандидатур до Громадських рад НТКУ та НРКУ.
Парламентський комітет зробив ще один крок до роздержавлення і прозорості ЗМІ

13 грудня 2006 року відбулося чергове засідання парламентського комітету з питань свободи слова та інформації. Голова комітету Андрій Шевченко поінформував присутніх депутатів, представників громадськості та ЗМІ про перебіг процесу  створення Громадських  рад  Національної телекомпанії та Національної радіокомпанії України. Як уже писала «Детектор медіа», в їх  формуванні беруть участь Президент України, Верховна Рада та громадські організації. Андрій Шевченко повідомив, що свої кандидатури до Громадських рад  вже подали до ВР  Президент і громадськість. Верховній Раді  ще залишилося визначитися з однією кандидатурою, яка має представляти спільно фракції Блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України».

 

На засіданні члени  профільного Комітету розглянули подання  до Громадських рад  від громадських організацій, задавши багато запитань  деяким з  претендентів. Остаточний персональний склад кандидатур Громадської ради НТКУ та НРКУ буде затверджено на закритому засіданні Комітету 15 грудня 2006 року, а на наступному тижні його мають винести у сесійну залу.

 

Бурхливе обговорення депутатів викликав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно ЗМІ», підготовлений Міністерством юстиції. Представники фракції Партії регіонів Ганна Герман та Олена Бондаренко досить іронічно поставилися до можливостей даного документу в майбутньому визначати справжніх власників ЗМІ, називали його декларативним.  Однак їхня пропозиція – відправити законопроект на доопрацювання  - не пройшла, оскільки не було чіткого обґрунтування, що саме потрібно доопрацьовувати. В підсумку члени Комітету одноголосно підтримали пропозицію Степана Курпіля прийняти законопроект у першому читанні. За словами секретаря Громадської ради з питань свободи слова та інформації Тараса Шевченка, розробники закону все ж зробили перший крок у наведенні ладу в медіапросторі. Про це свідчить частина третя ст. 12 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення», яку пропонується викласти в такій редакції: «Забороняється створення і діяльність телерадіоорганізації: у статутному фонді якої іноземні інвестиції становлять понад 35 %; засновником (співзасновниками), власником (співвласниками) якої є нерезидент (нерезиденти), що зареєстрований в одній з офшорних зон, перелік яких відповідно до цього Закону затверджує Кабінет Міністрів України». Але це тільки перший крок, який дозволяє виявляти на першому етапі зареєстрованих в офшорах власників. А вони, як правило знаходяться на наступних нижчих етапах.

 

Авторам цього документу потрібно доопрацювати статті, що стосуються контролю за дотриманням закону, та внести зміни щодо терміну «пов’язані особи», і привести законопроект до термінології чинного законодавства.

 

Проект закону «Про мораторій на відчуження від редакцій державних і комунальних друкованих ЗМІ приміщень та майна» підтримали майже всі присутні члени Комітету. Утрималися Ганна Герман та Олена Бондаренко.  Остання зазначила, що таким чином комерційні друковані ЗМІ опиняються у нерівних умовах з роздержавленими.

 

Андрій Шевченко також представив законопроект, розроблений на прохання учасників комітетських слухань «Про редакційну свободу державної та комунальної преси в процесі роздержавлення». Цей документ пропонується прийняти до ухвалення базового закону про роздержавлення друкованих ЗМІ. Члени Комітету погодилися майже з усіма положеннями законопроекту. Питання про мораторій на реєстрацію нових державних та комунальних ЗМІ викликало протест у народних депутатів Ганни Герман та Олени Бондаренко. «Не може Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації обмежувати конституційні права громадян», – вважає  Ганна Герман. Один з розробників даного законопроекту, директор Інституту медіа права  Тарас Шевченко роз’яснив, що без такої норми закон про роздержавлення не має сенсу. Інша справа -  терміни. «Якщо не зараз, то з прийняттям закону про роздержавлення, воно стане на порядок денний. За кордоном і в голову не прийде нікому реєструвати в міністерстві нові газети», – сказав Тарас Шевченко.

 

Законопроект «Про редакційну свободу державної та комунальної преси в процесі роздержавлення» підтримала більшість членів Комітету.

 

Питання про затвердження робочої групи по роздержавленню перенесено на наступне засідання Комітету.

 

Наводимо список кандидатур до Громадських рад НТКУ та НРКУ від громадських організацій.  Нагадаємо, що в кінцевому рахунку  від громадських організацій в кожну з рад має бути затверджено по 4 кандидати.

 

Кандидатури від громадських організацій до складу Громадської ради Національної радіокомпанії України:

 

1. Іванина Василь – завідувач секретаріату Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації ( висунутий Інтернет Асоціацією  України, телерадіоасоціацію «УКР-ДВБ-Форум»)

 

2. Куликов Андрій – продюсер Української служби ВВС (Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників»)

 

3. Курков Андрій – письменник (Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників»)

 

4. Притула Володимир – голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму (Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників»)

 

5. Чекмишев Олександр – голова Комітету «Рівність можливостей» (Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників»)

 

6. Шпак Віктор – головний редактор газети «Експрес об’ява», голова Співдружності українських інформаційно-рекламних видань, секретар Національної спілки журналістів (Національна спілка журналістів)

 

Кандидатури від громадських організацій до складу Громадської ради Національної телекомпанії України:

1. Іванов Валерій – президент Академії Української Преси (Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників»)

 

2. Куляс Ігор – медіа експерт (Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників»)

 

3. Лигачова-Чернолуцька Наталія – головний редактор Інтернет-видання та журналу «Детектор медіа», член Всеукраїнської професійної спілки «Незалежна медіа-профспілка України» (Всеукраїнська професійна спілка «Незалежна медіа-профспілки України»)

 

4. Лубченко Ігор Федорович – голова Національної спілки журналістів (Національна спілка журналістів)

 

5. Лебедєва Тетяна – голова правління ВГО (Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників»)

 

6. Шевченко Тарас – директор ГО «Інститут медіа права»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду