Плюс десять років для «1+1»

18 Вересня 2006
25339
18 Вересня 2006
17:03

Плюс десять років для «1+1»

25339
Плюс десять років для «1+1»

19 липня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення продовжила термін дії ліцензії „Студії 1+1” на 10 років. В Нацраді запевняють, що це рішення цілком виважене, оскільки діяльність телекомпанії відповідала вимогам законодавства.

 

Рішення щодо продовження ліцензії «1+1» Нацрада ухвалила на останньому засіданні перед відпусткою. Заступник голови Нацради Ігор Курус прокоментував його так: „Те, що відбулося, лягає в логіку дій Національної ради, оскільки ми завжди заявляли, що не займаємось знищенням окремих компаній, а працюємо над  регулюванням ринку в цілому”.

Дія ліцензії „плюсів” мала закінчитись у листопаді цього року, і багато експертів передбачали складнощі з її продовженням, передусім через бажання різних політичних сил контролювати цей потужний медіаресурс.

У Нацраді продовження ліцензії «плюсів» не вважають поспішним. „Ми виходимо на строки, передбачені законодавством. Адже у випадку негативного рішення компанії повинні мати час, щоб  захистити свої інтереси в судах. Також,  цей термін передбачений для того, щоб у випадку відмови продовження ліцензії, ми мали час на оголошення та проведення нового конкурсу”, - каже Ігор Курус, і додає, що ситуація з «1+1» певною мірою є політичною: «Щоб унеможливити політичний тиск на Нацраду, ми вирішили, що маємо зробити це влітку. Це ласий шматочок, тому можна прогнозувати, що політикум мав би бажання взяти участь у цьому процесі, якимось чином впливати на Нацраду, аби вона прийняла те чи інше рішення. Зараз усе було чемно й коректно».

Медіаексперт Микита Потураєв у коментарі для «ТК» оцінив продовження ліцензії «1+1» як позитивний процес для медіаринку в цілому: «Це рішення  не лише відповідає світовій практиці, де в більшості випадків ліцензії завжди продовжуються, а й дозволяє телерадіокомпаніям планувати свою роботу на довгі роки вперед,  залучати інвестиції, укладати довгострокові контракти на поставку програмної продукції, планувати довгострокове виробництво власного програмного продукту тощо.»

На думку Микити Потураєва, десятирічна ліцензія неодмінно підвищить капіталізацію телеканалу. Про конкретні суми говорити поки що некоректно, оскільки акції жодного з українських телеканалів не перебувають у вільному використанні на фондовому ринку, тож ціни на них формуються за домовленістю продавця з покупцем.

Деякі ЗМІ твердять, що в результаті судової тяганини, що триває зараз між Олександром Роднянським та Ігорем Коломойським, «1+1» має перейти в руки останнього. Наприклад, журнал «Профіль» і Інтернет-видання «Економіка» наголошують на тому, що, за їхньою інформацією, фактично «1+1» вже змінив власника, і ним керує Ігор Коломойський і СМЕ. Однак, з огляду на перебіг справи щодо власності „плюсів” в Печерському районному суді, Коломойський має не таку вже й  оптимістичну перспективу стати власником каналу. Скажімо, вже існує рішення Шевченківського районного суду, що заперечує існування угоди купівлі-продажу між Коломойським і Роднянським.

Микита Потураєв також оцінює шанси Коломойського не як стовідсоткові та вважає, що вони залежатимуть від майбутньої політичної кон’юнктури. За його словами, продовження ліцензії «1+1» посилює позицію нинішніх власників телеканалу, хоча на хід розгляду справи це рішення Нацради матиме лише опосередкований вплив. Натомість, реально впливатимуть інші фактори, які почнуть проявлятись, коли утвориться певна конфігурація владної команди.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25339
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду