Призначення чи звільнення Президента НТКУ до формування Громадської Ради незаконне

29 Серпня 2006
18733
29 Серпня 2006
15:16

Призначення чи звільнення Президента НТКУ до формування Громадської Ради незаконне

18733
Тарас Шевченко коментує вчорашню заяву Інституту Медіа Права.
Призначення чи звільнення Президента НТКУ до формування Громадської Ради незаконне

28 серпня, у відповідь на опубліковану «Детектор медіаю» інформацію про можливе призначення Олександра Савенка, Інститут Медіа Права оприлюднив заяву , в якій міститься застереження щодо можливого порушення Президентом України та Верховною Радою чинного законодавства. Зокрема, у ній ідеться про те, що «відповідно до закону призначення нового керівника НТКУ не можливе без участі Громадської ради НТКУ. Громадська рада у складі 17 осіб тільки має бути сформована Верховною Радою України (9 осіб - за поданням депутатських фракцій у Верховній Раді України, 4 особи - за поданням Президента України та 4 особи - за поданням об'єднань громадян). До формування Громадської ради НТКУ будь-які призначення керівника НТКУ буде незаконним. Інститут Медіа Права закликає всіх політиків діяти в рамках законів України.»

 

«Детектор медіа» звернулась до директора Інституту Медіа Права Тараса Шевченка по докладнішу інформацію щодо майбутнього призначення Президента НТКУ.

 

- Як, згідно з законодавством, повинно відбуватись призначення Президента Національної телекомпанії України?

- Закон України «Про телебачення і радіомовлення» вперше за весь останній час визначив процедуру призначення Президента НТКУ та НРКУ. Закон передбачає, що кандидатуру спочатку має схвалити Громадська Рада НТКУ, потім її схвалює Верховна Рада, і після цього затверджує своїм указом Президент України. Раніше жодної процедури ані на рівні Закону, ні на рівні Указів Президента, ні навіть на рівні статуту НТКУ передбачено не було. Президент України, скажімо так, сумнівно з погляду закону своїми Указами затверджував та звільняв керівників НТКУ. Зараз процедура чітко виписана в Законі, і очевидно, що її треба дотримуватись. А для того, аби її дотриматись, у першу чергу слід сформувати Громадську Раду.

 

- Верховна Рада може взятись за це питання вже у вересні, з початком роботи нової сесії. За вашим прогнозом, наскільки активною та результативною буде ця робота?

- Це залежить, передусім, від бажання народних депутатів. Президент України ще на початку червня, під час своєї прес-конференції на День журналіста, говорив про це питання й запевнив, що внесе свою «четвірку» членів Громадської Ради до ВР. Нагадаю, Громадська Рада за Законом формується з 17 осіб: 4 кандидатури вносяться Президентом, 4 – громадськими організаціями, 9 – депутатськими фракціями, і всі разом затверджуються Верховною Радою. Парламент ще не працював у нормальному режимі, і саме це, очевидно, й було причиною того, що Громадська Рада досі не сформована. За зацікавленості всіх сторін, на мою думку, цей процес може зайняти 3-4 місяці, починаючи з вересня. З іншого боку, слід відзначити, що процедура звільнення чинного керівника НТКУ так само виписана в Законі, й вона так само передбачає три ланки: рішення Громадської Ради, рішення Верховної Ради та рішення Президента. І звільнення чинного керівника НТКУ в будь-який інший спосіб буде очевидним порушенням Закону.

 

- У яких випадках ініціюється звільнення Президента НТКУ?

- Оскільки в Законі немає жодних застережень щодо цього, прописане тільки те, хто саме приймає відповідне рішення, можна говорити, що головне полягає в тому, аби звільнення відбулось без порушення законодавства.

 

- Ініціатором звільнення може виступити будь-який із згадуваних вами інститутів?

- Первинне рішення має приймати виключно Громадська Рада. Після цього його мають затвердити парламент і Президент. На мою думку, ця процедура занадто ускладнена. Для європейських країн характерно, що рішення щодо призначення та звільнення керівників Громадські Ради приймають самостійно. До речі, згідно з Законом, Кабінет Міністрів України не має жодного стосунку до призначення чи звільнення голови НТКУ.

 

- Якими критеріями у своїх діях мають керуватись члени Громадської Ради? Адже вони вирішуватимуть долю не лише Президента, але також, опосередковано, й колективу НТКУ.

- Я не бачу проблеми в тому, що такі критерії не виписані і це залишається на розсуд самих членів Громадської Ради. Не можна настільки не довіряти тим людям, які до неї увійдуть, оскільки все одно на комусь має лежати відповідальність за прийняття рішень. У цьому випадку така відповідальність лежить на Громадській Раді, але, крім цього, рішення мають схвалити такі важливі ланки, як Верховна Рада і Президент. Очевидно, що в українських реаліях це є гарантією того, що рішення будуть прийматися зважено.

 

- Які повноваження має Громадська Рада?

- Я б назвав чинний закон недостатньо досконалим, оскільки повноважень Громадської Ради як таких у ньому не виписано. Закон передбачає єдину функцію – участь у призначенні та звільненні керівника. Детальних положень про інші повноваження Громадської Ради немає. З іншого боку, Закон передбачає затвердження Верховною Радою нових статутів НТКУ та НРКУ. Статут повинен бути затверджений Законом України, і, очевидно, на його рівні буде передбачений детальніший порядок роботи Громадської Ради. Хоча краще було б, аби це було передбачено ще на рівні Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

- Чи є у вас власна інформація щодо можливої ротації керівництва НТКУ найближчим часом?

- Ні, власної інформації ми не маємо, а спираємось на те, що циркулює у ЗМІ. В принципі, про це почали говорити відразу після призначення нового Прем’єр-міністра та уряду. Ймовірно, така ситуація повторюватиметься доти, доки на законодавчому рівні не буде затверджено гарантій невтручання уряду в діяльність НТКУ. Це один із ключових стандартів, характерних для Європи.

 

- Можливо, уряд має ще якісь механізми впливу на Перший канал?

- Механізмів впливу може бути дуже багато. Якщо, наприклад, обрати тактику конфліктної ситуації, то уряд має багато можливостей блокувати роботу НТКУ: не виділяти кошти, влаштовувати перевірки КРУ тощо. І ті реформи, що мають відбутися з точки зору стандартів суспільного мовлення, якраз і покликані зменшити ризики впливу уряду на Національну телекомпанію.

 

В усякому разі, без формування Громадської Ради ситуація залишається патовою. Навіть якщо чинний керівник сам захоче залишити цю посаду, за Законом легітимно призначити нового керівника неможливо, оскільки рішення має виходити від Громадської Ради, якої сьогодні немає.

 

 

«Детектор медіа» готує докладний матеріал, присвячений проблемі майбутнього звільнення та призначення Президента НТКУ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18733
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду