Спецпроект: новий закон про телебачення і радіомовлення (випуск 3)

17 Квітня 2006
14093
17 Квітня 2006
12:59

Спецпроект: новий закон про телебачення і радіомовлення (випуск 3)

14093
До 1 березня 2007 року кожна телерадіоорганізація України повинна затвердити власний редакційний статут і сформувати редакційну раду.
Спецпроект: новий закон про телебачення і радіомовлення (випуск 3)

Інститут медіа права здійснює інформаційну просвітницьку кампанію, спрямовану на інформування широкого кола осіб про нову редакцію Закону України „Про телебачення і радіомовлення”, яка була прийнята Верховною Радою України 12 січня 2006 року та набрала чинності з 1 березня 2006 року після опублікування в „Офіційному віснику України”.

Випуск 3. РЕДАКЦІЙНІ СТАТУТИ

Нова редакція Закону України „Про телебачення і радіомовлення” передбачає, що до 1 березня 2007 року кожна телерадіоорганізація України повинна затвердити власний редакційний статут і сформувати редакційну раду. Відповідно до закону редакційний статут телерадіоорганізації – це окремий документ (додатковий до статуту підприємства), який визначає редакційну політику. Статут затверджується власником телерадіоорганізації або уповноваженим ним органом. На жаль, участь трудового колективу у розробці і затвердженні статуту не передбачається. Закон зазначає, що власник телерадіоорганізації не має права втручатися у творчу діяльність телерадіоорганізації в інший спосіб, ніж через внесення змін до редакційного статуту.

Редакційний статут визначатиме порядок роботи журналістів. Закон містить лише загальний перелік питань, які мають бути розкриті у статуті: порядок перевірки інформації, поширення інформації під час виборів, вимоги до розповсюдження конфіденційної інформації, поширення інформації про приватне життя, вимоги до розповсюдження інформації про насильство, вимоги до захисту дітей від негативного впливу інформації, що розповсюджується телерадіоорганізацією, вимоги до дотримання авторських та суміжних прав при розповсюдженні інформації тощо.

Редакційний статут має також передбачати створення редакційної ради, половина складу якої призначається власником телерадіоорганізації або уповноваженим ним органом, а половина обирається творчим колективом телерадіоорганізації. На редакційну раду покладається контроль за дотриманням журналістами редакційного статуту, контроль за дотриманням прав журналістів, вимог щодо заборони цензури та втручання у творчу діяльність телерадіоорганізації. Редакційна рада має навіть право виносити на розгляд органів управління телерадіоорганізації питання про відсторонення від керівництва телерадіоорганізацією або її окремими підрозділами осіб, які порушували редакційний статут та/або вимоги законодавства щодо заборони цензури і втручання у творчу діяльність телерадіоорганізацій.

Закон передбачає, що установчі та/або статутні документи суб'єкта господарювання, який має ліцензію на мовлення або претендує на отримання такої ліцензії, мають передбачати створення у складі органів його управління спеціального наглядового органу редакційної ради. При цьому, відповідно до статті 12 Закону недотримання цих вимог є підставою для недопущення телерадіоорганізації до конкурсу на видачу ліцензії на мовлення, відмови їй у видачі та продовженні ліцензії на мовлення.

Закон вимагає, щоб редакційний статут телерадіоорганізації був оприлюднений, окрім цього, копія редакційного статуту протягом семи днів з часу його прийняття або внесення змін надсилається до Національної ради. Спосіб оприлюднення редакційного статуту законом не визначається, тому це може бути, наприклад, або публікація, або розміщення тексту в мережі Інтернет на сайті телерадіоорганізації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду