Журналістський фестиваль. Why not?

18 Квітня 2011
11858
18 Квітня 2011
15:00

Журналістський фестиваль. Why not?

11858
З почутого: медіа збайдужіли до місць, що зазнали катастрофи; майбутнє глобалізованої журналістики – місцеві новини рідною мовою, міжнародні – англійською
Журналістський фестиваль. Why not?

Головна площа з головним фантаном і з головними сходами, які рятують від розпорядку денного всіх і вся, в ці дні окуповані журналістами з усього світу. Journalismfestival.com у Перуджі офіційно відкрився виступом італійського журналіста Роберто Савіано. За лаштунками, тобто ззовні Teatro Pavone, зібрався невеличкий натовп; подейкували, що через правду, написану про мафію, Роберто почав ходити з охоронцями. Емоційні жести, за допомогою яких він розказував про сучасні медіа і те, які методи застосовують, щоб заплямувати чиюсь репутацію, переривались оплесками. У кількох моментах повітря різко наповнилося тютюновим димом, і всі, хто не потрапив усередину, облаштували партери перед великим екраном, змонтованим при вході в театр.

 

 

Роберто Савіано

 

 

Ішлося про Gomorrah; було згадано Анну Політковську, Анну Ахматову, Джовані Фальфоне і все те, через що аудиторія тихо тішилася, курила і час від часу багатозначно кивала головою. Коли пролунало ім'я Берлусконі, на наше невимушене запитання, чи є він mafia-guy, слухачка поруч відповіла: «Ми втомилися від сорому через нього». Виявилося, він лише kind of a mafia guy.

 

 

 

 Морт Розенблум

 

Тринадцятого квітня було 6 сесій із перекладом англійської. Морт Розенблум (автор книжки Olives: The life and Lore of a Noble Fruit) поділився власними міркуваннями щодо веб-маркетингу. Місцеві мали змогу отримати професійні поради щодо популяризації своєї продукції, зокрема вина та виробів із оливок. Наступна дискусія виокремила тенденцію збайдужіння медіа до місць, що зазнали катастрофи. Доповідали Паола Занутіні (Paola Zanuttini) - газета La Republica - і Паола Мазоні (Paola Mazzoni) - гуманітарна працівниця, яка слайдами підкріпила розповідь про забуті трагедії і конфлікти. Розмова не обмежилася подіями в Гаїті і Пакистані. На тлі забутих катастроф приховують і причини, що до них призвели. Сьогодні медіа, орієнтоване на оперативне висвітлення події, часто відкладає в архів «неактуальне», так і не довідавшись, що спровокувало стихію і як живуть (або виживають) постраждалі через якийсь час. І справді, чи часто нині пишуть, наприклад, про Афганістан, якщо тільки не помре черговий військовий?

 

 

 

 Паола Мазоні, Паола Занутіні, Джовані Порзіо (Giovanni Porzio)

 

Італія - країна, зацікавлена у врівноваженні прав жінок та чоловіків. Про це свідчить дискусія «Жінки, медіа і влада», яка відбулася в рамках фестивалю. Однією з доповідачок була редакторка L'Unita Кончіта Де Грегоріо (Concita De Gregorio), яка акцентувала увагу на тому, що Італії потрібна зміна - демократична революція. Спікерки також говорили про дискримінацію, якої можуть зазнавати жінки на роботі, про накладання сімейних обов'язків на одні плечі та про перешкоди для молоді у працевлаштуванні. Присутні в залі емоційно реагували на розмову і супроводжували її оплесками.

 

За словами Ірен Тіналі (Irene Tinagli), «жінок запрошують до обговорення тільки тоді, коли тема "жіноча"». Вона додала, що рада бачити в залі чоловіків, адже в гендерній рівності повинні бути зацікавлені всі. Генеральна секретарка CGIL Сюзанна Камуссо (Susanna Camusso) зазначила важливість освіти, яка допоможе вирватися з ізоляції. У рамках журналістського фестивалю відбудеться ще одне обговорення цієї же теми, але з іншими доповідачками.

 

 

 

Кончіта де Грегоріо

 

В іншій залі аудиторія приготувалася слухати дискусію аж сімох гостей, серед яких була і Рейчел Донаді (Rachel Donadio) з New York Times. Досить швидко проявилися різнополярні погляди запрошених, і через кілька загальних фраз зав'язалися справжні дебати, які неодмінно починались із «я з вами не погоджуюсь...». Дискусія переросла в суперечку лівого журналіста Пітера Гомеса (Peter Gomez) і Джанлуїджі Парагоне (Gianluigi Paragone), якого пересічні італійці зарахували до прихильників Берлусконі.

 

 

 

Пітер Ґомез, Рейчел Донаді

 

Чотирнадцяте квітня. V міжнародний журналістський фестиваль почав набирати обертів. У вже знайомому театрі Del Pavone на зустріч із головою міжнародної служби новин Бі-бі-сі (Global News BBC) Пітером Хорроксом місць вистачило. Пітер Хорроксу глобалізація світу здається неминучою. Журналістика ж глобалізуватися не поспішає, вважає він, хоча потреба в цьому зростає. Щоб «бути в курсі всього і всюди», Global News BBC говорить багатьма мовами. На вимовлене з італійським акцентом англомовне запитання про те, чи втрачає англійська першість у світі, Хоррокс підтвердив зростаючу важливість китайської, португальської, а також мови гінді. При цьому він запропонував такий сценарій майбутнього глобалізованої журналістики: місцеві новини транслюватимуться рідною мовою, міжнародні ж розповсюджуватимуться англійською.

 

 

 

Пітер Хоррокс

 

Газетам Хоррокс побажав активніше розміщувати матеріали в мережі. На багатостраждальне і вже пом'яте запитання про те, чи замінить інтернет пресу, прозвучала досить лаконічна і гучна відповідь: «Так». Вона подарувала всім кілька секунд тиші для роздумів. Як правильно зауважив голова POLIS Чарлі Бекет (Charlie Beckett), це була впевнена відповідь Пітера як телевізійника.

 

Львів - Перуджа

 

Фото авторів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кетеван Кантарія, Юліана Паранько, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11858
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду