Фаворити і аутсайдери вертикальних лінійок

14 Квітня 2011
47406
14 Квітня 2011
12:33

Фаворити і аутсайдери вертикальних лінійок

47406
«Детектор медіа» дослідила, для якого з каналів експеримент із вертикальним програмуванням виявився вдалим
Фаворити і аутсайдери вертикальних лінійок

За один сезон українські телеканали встигли зламати стереотипи, і їхнє програмування почало кардинально відрізнятися від російської практики. Вони відмовилися від частини серіалів у праймі. Натомість викроїли час для вертикальних лінійок проектів власного виробництва.

 

Завдяки вертикалі з'явилася така кількість нових програм, що в них може заплутатися глядач будь-якого каналу. Трендами, як і минулого року, залишаються реаліті й талант-шоу. Однак цього сезону канали активно цікавляться ігровими проектами. На «1+1» це «Мій зможе», «Шоу на два мільйони», на «Інтері» - «Мільйонер - гаряче крісло», на ICTV - «Жіноча логіка». Деякі канали, в першу чергу «Інтер», шукають формати вдалого ток-шоу.

 

Великі дорогі проекти увійшли у праймові слоти саме буднів. Глядачам тепер не треба чекати вікенду, щоб подивитися велике шоу (хоча слоган «свято кожного дня» дещо суперечить ритму життя самих глядачів), а вихідні здебільшого стали часом кіно й телефільмів.

 

Вертикальні лінійки власних проектів у будні нині є в СТБ (о 19.00), «1+1» (20.10), Нового каналу (22.00) та «Інтера» (22.33). Спробуймо відстежити, які саме лінійки і які проекти є найбільш успішними.

 

 

СТБ

 

Передпраймова лінійка о 19.00 на СТБ є однією з найдавніших. Нині в понеділок тут ідуть повтори випусків «Танцюють всі!» (раніше транслювалось «У пошуках істини»), у вівторок - «Правила життя», у середу - «Зіркове життя», у четвер - «Моя правда». У п'ятницю на СТБ виходить велике талант-шоу, якому о 19:00 передує специфічне програмування (зазвичай - радянський фільм).

 

Однак окрім цієї лінійки на каналі починає формуватись і лінійка о 20.00. Зокрема, в понеділок транслюються повтори попередніх сезонів талант-шоу, у вівторок та середу поки що йдуть російські документальні програми, а от у четвер СТБ вже поставив реаліті «Холостяк». У п'ятницю о цій порі розпочинається «Україна має талант».

 

Якщо поглянути на показники цих проектів за лютий-березень, можна побачити, що в лінійці о 19.00 найуспішнішим є проект «Моя правда». Портретні документальні фільми в четвер мають у середньому частку 7,67% за вибіркою «Вся Україна» та частку 9,94% за «50 тис.+» (аудиторія - люди віком 18-54). При цьому найбільше за ці два місяці глядачів зацікавила стрічка про Анастасію Волочкову (31 березня): частка 14,56% за цільовою аудиторією каналу (18-54, вибірка «50 тис.+»). А от найменше уваги привернула «правда» Ірини Білик (3 березня): частка 7,6%. Однак перший фільм про співачку, який вийшов тижнем раніше (24 лютого), мав значно вищу частку - 10,44%. Ірина Білик уперше за історію програми стала героїнею одразу двох фільмів.

 

Окрім «Моєї правди» та «Зіркового життя», решта програм у досліджуваній лінійці беруть частку, нижчу за середню каналу (в лютому-березні канал мав 9,8%).

 

 

Показники проектів телеканалу СТБ о 19.00 за лютий-березень 2011 року,

аудиторія 18-54, вибірка «50 тис.+»

 

 

СТБ

 

 

 

Досить ризикований слот канал обрав для свого нового реаліті «Холостяк» - у четвер о 20.00. Четвер ще ніхто не використовував для подібного (великого романтичного) проекту. До того ж, конкуренція досить серйозна: о цій порі на «1+1» виходить «Суперняня», а на Новому - «Мрії здійснюються». Але не варто забувати, що свого часу СТБ фактично розкрутив вечірній прайм п'ятниці: коли він запускав о цій порі свої великі талант-шоу, решта каналів зважувалася ставити високобюджетні проекти лише на вихідні.

 

Перший випуск «Холостяка» стартував із часткою 10,73%, однак із кожним ефіром показник проекту зростає. Приміром, 31 березня програма мала вже 13,06%.

 

На додачу до цього реаліті, фактично першого для каналу, восени СТБ запустить ще кілька: «Зважені та щасливі» і «Майстер-шеф». У який день та час вони виходитимуть - поки невідомо.

 

 

Показники проектів телеканалу СТБ о 20.00 за лютий-березень 2011 року,

аудиторія 18-54, вибірка «50 тис.+»

 

СТБ

 

 

«1+1»

 

Цей канал можна вважати одним із першопрохідців, адже саме після його вдалого експерименту з вертикаллю таке програмування стало модним.

 

Загалом «1+1» із самого початку свого існування мав традицію вертикальних шоу - політичних («Епіцентр» - у понеділок, «Чорним по білому» - у вівторок, «Без табу» - в середу, «Я так думаю» - у четвер) і розважальних (вівторок - «Комедійний квартет», середа - «СВшоу», четвер - «Повне мамаду»). Після вдалого минулорічного перезапуску вертикалі цієї весни «Плюси» продовжували створювати все нові й нові форматні проекти у будні.

 

Вертикальні пошуки увінчалися ще й усвідомленням перспективи реаліті-шоу. До проектів «Міняю жінку» та «Без мандата і без гламуру» канал додав ще й «Сусідські війни», «Суперняню» (яка змінила попередній проект у четвер) і «Пекельну кухню». Окрім реаліті в цій лінійці присутні й інші жанри, приміром, «Шоу на два мільйони» та цикл документальних фільмів «Україна. Історія катастроф».

 

В арсеналі каналу є ще низка проектів, які нині виробляються і в разі потреба можуть замінити нинішні програми (другий сезон «Від пацанки до панянки», «Голос країни», «Чотири весілля», «Діти на прокат» тощо).

 

А з наявних проектів найвищі показники залишаються в «Міняю жінку»: частка 22,24% («50 тис.+» - 17,51%). А от найслабші позиції були в «Сусідських війн», яких канал уже зняв з ефіру, - 12,41% за цільовою аудиторією (18-54, «Вся Україна») - та у проекту «Без мандата і без гламуру»: частка 13,16%.

 

Показники проектів телеканалу «1+1» о 20.10 за лютий-березень 2011 року,

аудиторія 18-54, вибірка «Вся Україна»

 

 

1+1

 

 

 

Новий канал

 

Восени 2010 року Новий також запустив вертикальну лінійку, хоча не в «гарячому» праймі, де в нього переважно йдуть російські ситкоми, а в пізнішому слоті - о 22.25. Цього року проекти власного виробництва канал почав транслювати раніше - о 21.40. Після того як цей слот спрацював досить вдало, канал узявся створювати нові розважальні проекти.

 

З минулого року в лінійці залишилися тільки «Новий погляд», «Зроби мені смішно» та «Інтуїція». З'явилися проекти «Хочеш? Співай» та «Мрії здійснюються». Програма «Здраствуйте, я ваша мама» у п'ятницю пересунулася на 19.35. А замість «Світлих голів» навесні Новий канал вирішив продовжити проект «Хто проти блондинок?» з новим ведучим (щосуботи о 21.00).

 

Особливістю проектів Нового є те, що більшість із них створено за власними ідеями працівників каналу. Один із перших - «Здраствуйте, я ваша мама». За умовами проекту мати або батько їде з сім'ї на тиждень, а замість нього приїздить бабуся, щоб допомогти другому з подружжя. Потім канал запустив ще одне реаліті - «Батьки та діти» (попередня назва «Батько за сина») та низку інших проектів.

 

Нові формати на Новому вигадує творча рада. «На Новому каналі існує таке поняття, як щотижнева творча рада. На ній збираються продюсери, генеральний директор Ірина Лисенко, маркетинг-директор, піар-директор, програмний та виконавчі директори. Ми влаштовуємо мозкові штурми за всіма творчими питаннями», - розказала ТК продюсер шоу «Батьки та діти» та піар-директор Ольга Балабан.

 

У лютому-березні найвищі показники були в проекту «Мрії збуваються», який виходить у четвер: частка за комерційною аудиторією каналу (14-49, «50 тис.+») - 27,22%, за вибіркою «Вся Україна» - 15,48%. При цьому за цільовою аудиторією показники успішних трансляцій майже удвічі вищі, ніж за вибіркою «Вся Україна». Частка шоу «Зроби мені смішно» за «50 тис.+» становить 24,94%, а за «Вся Україна» - лише 14,46%; «Хочеш? Співай» за «50 тис.+» - 21,94%, а за «Всією Україною» - 13,44%.

 

З-поміж решти проектів цієї лінійки найнижча частка у програми «Новий погляд», яка виходить щопонеділка, -11,03%.

 

Показники проектів Нового каналу у вечірньому праймі буднів за лютий-березень 2011 року, аудиторія 14-49, вибірка «50 тис.+»

 

 

Новий канал

 

 

«Інтер»

 

Вертикальну лінійку о 22.33 «Інтер» запустив всередині лютого. Чим зумовлений такий доволі незвичний вибір часу - керівництво каналу не пояснює. Подібний слот (початок о 22.30) для вертикальної лінійки є у російського Першого каналу, але там, на відміну від «Інтера», з понеділка по четвер виходять не розважальні проекти, а документалістика, і лише у п'ятницю - КВК.

 

Тож на «Інтері» в понеділок виходить «Команда мрії» (точніше, виходила: програму закрили), у вівторок та четвер - «Мільйонер - гаряче крісло», у середу - «Побачення у темряві» (згодом цей проект замінило оновлене ток-шоу «Розбір польотів»). У п'ятницю через вихід о 21.30 «Що? Де? Коли? Зіркові війни» на 22.33 зсунувся початок суспільно-політичного шоу «Велика політика з Євгенієм Кисельовим». Хоча згодом «Що? Де? Коли?» стало виходити в суботу.

 

Вертикальна лінійка, яка на той час силами «1+1» та Нового каналу довела свою життєздатність, для консервативної аудиторії «Інтера» мала стати справжнім ноу-хау. Не дивно, що її запуск знизив показники слоту. У 2011 році до початку нового сезону (січень - 13 лютого) середня частка лінійки 22.30-23.30 становила 18,97% за «Всією Україною» («50 тис.+» - 16,01%), а з 14 січня по 31 березня - лише 15,88% («50 тис.+» - 13,42%).

 

З проектами, які не приносять потрібних результатів, нове керівництво «Інтера» чинить досить жорстко. Приміром, реаліті «Команда мрії» та «Побачення в темряві» канал уже закрив, хоча з запевненням, що вони можуть повернутися в ефір наступного сезону: перший у зміненому форматі, а другий на іншому каналі групи. А щоденне шоу «Здоровенькі були з Малаховим» з вечірнього передпрайму (18.10) зсунулося на 13.00. Така ротація проектів нагадує сезон 2008 року на ТРК «Україна». Оскільки «Інтер» анонсував запуск близько 30 нових програм, заміна для знятих проектів знайшлася: замість «Побачення у темряві» в середу почав виходити оновлений проект Юлії Литвиненко «Розбір польотів». Однак його показники, хоч і стали дещо вищими за дейтінг-шоу, залишилися нижчими за середні: в середньому в березні програма взяла частку 13,3% за «Всією Україною» та 10,97% за «50 тис.+», тоді як «Інтер» у березні мав показник 18,59% («50 тис.+» - 15,65%). Саме тому канал вирішив перенести й цей проект: із 16 квітня він виходитиме о 23.35 у суботу.

 

Також нижчу за середню частку в цій лінійці має суспільно-політичне ток-шоу Євгенія Кисельова «Велика політика» (в середньому за лютий-березень частка 14,91% за «Всією Україною» та 14,71% за «50 тис.+»). Тут велике значення мають гості. Рекордні показники (частка 23,49% за «Всією Україною» та 21,33% за «50 тис.+») взяв випуск із Юлією Тимошенко 18 березня. Перевищити середні показники каналу проекту вдалося й за допомогою ефіру з Сергієм Тігіпком 25 березня.

 

Таким чином, із усієї вертикальної лінійки «Інтера» о 22.33 успішним виявився лише один проект - «Мільйонер - гаряче крісло», який веде Володимир Зеленський.

 

Цю програму створено за форматом Who wants to be a millionaire? Першим його адаптував «1+1» ще 2000 року з назвою «Перший мільйон». Продюсер шоу Володимира Оселедчик переконаний, що з усіх форматів інтелектуальних ігор та вікторин він є найкращим «за атмосферою в студії, за музикою, за логікою побудови послідовності запитань, наростання інтересу і факту виграшу». «Мільйонер - гаряче крісло» виходить на «Інтері» двічі на тиждень - у вівторок та четвер. При цьому в четвер показники проекту вищі.

 

 

Показники проектів телеканалу «Інтер» о 22.33 за лютий-березень 2011 року, аудиторія 18+, вибірка «50 тис.+»

 

   
Інтер

 

 

Отже, канали, які почали експериментувати з вертикаллю першими, отримали багато бонусів. А ті, чия аудиторія доволі консервативна, ще мають призвичаїти до нововведення своїх глядачів. Та, можливо, подумати над добором програм для таких лінійок. 

 

На найближчий сезон вертикаль точно залишиться важливим елементом формування сітки. А далі, певно, канали шукатимуть нових жанрів і форматів.

 

Картинка - www.x-sport.info

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47406
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду