Донбас: переголосування в режимі “бєспрєдєла”

28 Грудня 2004
1454
28 Грудня 2004
16:09

Донбас: переголосування в режимі “бєспрєдєла”

1454
Звіти з деяких дільниць часто скидались на фронтові повідомлення. Передвиборча боротьба на батьківщині в минулому кримінального авторитета, а пізніше прем’єр-міністра та кандидата в президенти Віктора Януковича завжди була обагрена кримінальним відтінком. А фальсифікація стала настільки звичною, що її місцеве населення сприймає як цілком законне явище.
Донбас: переголосування в режимі “бєспрєдєла”
Більш того, місцевий менталітет до того спотворений, що ті сфальсифіковані результати частина місцевого населення готова “захищати”, проливаючи кров своїх ближніх. Про це відкрито говорять, і не лише говорять, але й діють. Наприклад, в області були сформовані загони для відправки до Києва – “стверджувати вибір Донбасу”. Зупинила їх, як не смішно це звучить, відсутність грошей на оплату акцій протесту. Безкоштовно їхати в столицю особливого бажання ніхто не виявив. Зате у рідному регіоні прибічники двічі судимого прем’єра непогано „відтягнулись”. Звіти з деяких дільниць часто скидались на фронтові повідомлення.

Ось лише декілька з них. Уже після закінчення голосування в Донецьку був здійснений напад на члена територіальної виборчої комісії в 44-му окрузі – представника Віктора Ющенка Сергія Литовченка. Як повідомили в обласному штабі Віктора Ющенка, сьогодні вдень до приватного будинку Литовченка під\'їхав автомобіль "ВАЗ" без номерів, один із пасажирів якого запропонував Сергію "проїхати до судді" для вирішення якогось питання. Литовченко їхати з незнайомцем відмовився і пішов. Повернувшись через якийсь час, він знову побачив біля будинку автомашину з невідомими. Чоловіки вийшли з машини і напали на Литовченка, спробувавши заштовхати його в автомобіль. Відбитися від нападників Сергію допоміг його собака, що вискочив з двору. Невідомі змушені були рятуватися втечею (УНІАН). І це не поодинокий випадок.

Зараз Янукович проливає крокодилячі сльози над долею нещасних, які не змогли проголосувати. Не менше команда Віктора Януковича кричить про вмерлих під час голосування. Але хочу зауважити, що ті лікарі, які дали згоду на транспортування людей із хворим серцем для участі в голосуванні, підлягають негайному звільненню з роботи та кримінальній відповідальності. Особливо там, де після цього хворі померли, як це сталося в одній з донецьких лікарень. Звичайно, Януковичу були потрібні голоси будь-якою ціною. Навіть ціною смертей та крові. І він їх отримав.

Чи знає Україна, що важких хворих, яких доставляли на дільниці, в коридорах донецької влади називали трупами? Мені доводилось чути самому такі вислови: “Я доставив труп на дільницю”. Коли ж поцікавився, навіщо мертвих носять голосувати, то мені дохідливо пояснили, що це такий жаргон, а “трупи” – важко хворі люди, яких доставляють на дільниці голосувати. Самих же важкохворих обробляли з тим, що якщо вони не проголосують, то не отримають пенсії, будуть з приходом Ющенка позбавлені соціальної допомоги тощо.

Люди були озлоблені й залякані владою. У переддень виборів у містах та селах відбулись мітинги, на які в примусовому порядку зганяли людей. Наприклад, за повідомленням штабу Віктора Ющенка у 59-ому виборчому окрузі, на мітинг у м.Сніжному в примусовому порядку в робочий час були вивезені працівники машинобудівного заводу, підпорядкованого Запорізькому ЗАТ “Мотор – Січ”. Підприємство очолює Олександр Недашковський, керівник міської організації Партії регіонів. Таким же чином в робочий час були виведені на мітинг працівники дошкільних дитячих закладів та шкіл, за що відповідає завідуючий міським відділом освіти Садова та голова профспілки працівників освіти Галаган. Прислали своїх працівників і директор місцевого хлібозаводу Бабан та директор збанкрутілого заводу “Сніжнянськремстанок” Маруценко. Цікаво, що майже всі вони входять до вищого керівництва місцевих “регіоналів”. Більш того, на мітинг були виведені учні шкіл. На ньому активною агітацією займались голови дільничних комісій з числа директорів шкіл. Усі ці люди були активними діячами „руху за незалежність Донбасу” в кінці листопада.

Зовсім не дивно, що саме тут у день голосування було зафіксовано переслідування міжнародних спостерігачів, особливо західних журналістів. На дільниці №24, що розташована у приміщенні адміністративного корпусу міської лікарні №1, де спостерігачем від Януковича був головний лікар Макаренко, а головою дільничної комісії – працівник цієї лікарні Володимир Санін, останнім при потуранні спостерігачів від Януковича, у тому числі й головного лікаря, було спровоковано напад так званих виборців на канадську журналістку Марту Онуфрів та двох українських тележурналістів, у яких намагалися відібрати відеоапаратуру. На інцидент прибуло керівництво місцевої міліції. (Як з’ясувалося пізніше, все це було зроблено для того, щоб приховати факт виїзду для голосування вдома за заявами, що не були підкріплені медичними довідками. Таких заяв – віддрукованих на комп’ютері, і лише прізвища вписані від руки – було більше сотні.) Територіальна комісія відмовила в задоволенні скарги щодо нападу на журналістів, і тепер штаб має намір направити документи в суд та в прокуратуру для відкриття кримінальних справ.

Не менші безчинства творились і в сусідній – Луганській області. Місцеві суди Луганська тільки з 18:00 26 грудня стали видавати рішення з дозволами проголосувати тим громадянам, що не змогли цього зробити з різних причин. У більшості випадків це відсутність документів, медичних довідок, що підтверджують нездатність громадян самостійно прийти на дільницю. За Законом України "Про вибори Президента України" урна для голосування за межами дільниці повинна бути не пізніше 19:00. Виникає питання: чи зможуть усі виборці, що відстояли своє право в суді, устигнути проголосувати "удома" протягом години?

Варто зауважити, настання темряви відчутно впливає на рівень агресії луганських фальсифікаторів. Швидше за все, дається взнаки і рівень алкоголю в крові. А як йому не підніматися, якщо в обласному центрі на дільницях №№63 і 64 105-го округу (будинок обласного ліцею) агітують "за Януковича", розливаючи безкоштовно горілку марки "Луг-Нова" (самодіяльних шинкарів не зупинила навіть відеозйомка). І от результати – у школі №26 (69-а дільниця 105-го округу) побитий чоловік, на шиї якого був зав\'язаний жовтогарячий шарф. Перед входом на дільницю йому запропонували голосувати все-таки "по совісті", на виході ж питання ставити вже не стали...

У м.Брянці на шахті "Ломоватска" (80-а дільниця 107-го округу) п\'яна юрба чекала спостерігачів і членів комісії від Ющенка. Така ж картина на 73-ій дільниці, у селі Замковка. Звучали погрози: "Живими до будинку не дійдете!" На 5-й дільниці 105-го виборчого округу (школа №4) люди впевнено голосують за додатковими списками. За підрахунками офіційного спостерігача від Віктора Ющенка Миколи Кулинича, на 14:00 зафіксовано близько 400 таких виборців. З огляду на "обсяг" дільниці, що складає ледве більше 2000 чоловік, не важко визначити відсоток тих, кому недбалість членів ТВК не дала проголосувати за основним списком. У результаті активність і не думає спадати: ціла юрба добровольців готова з хвилини на хвилину реалізувати своє законне право за додатковим списком. Крім того, дивує кількість пасажирського транспорту (один з них – загадковий "пазик" 114-09 із заштореними вікнами), що регулярно підвозить до дільниці цілком здорових людей. У той час як старші люди, яким впору підносити кошика до будинку, добираються до дільниці на своїх двох.

Такі приклади можна перелічувати до безкінечності. І тим більш дивно звучить заява Владислава Лук’янова, керівника штабу Януковича у Донецькій області: “Ми зараз не думаємо, що Ющенко стане Президентом, зараз ми відпрацьовуємо спокійно, рівно, без надриву усе, що необхідно відробити по закінченні кампанії. Тобто, ми фіксуємо результат, фіксуємо порушення. Далі зібраний матеріал буде аналізуватися, і я думаю, що якщо він буде мати судову перспективу, він буде передаватися в суд. Ці матеріали направляються в центральний штаб. Я зв’язувався з іншими штабами, практично в багатьох областях йде цей збір порушень”. Цікаво, чому не фіксував штаб порушень у Донецькій області?

Народний депутат Володимир Семинога, керівник донецького штабу Віктора Ющенка, з цього приводу заявив: ”Я вважаю, що всі три тури президентських виборів у Донецькій області проходили під впливом певної кримінальної злої сили. І це особливо було продемонстровано в другому турі, коли на дільниці просто так потрапити було неможливо”. Він вважає, що в третьому турі "ця сила так грубо і явно не демонструвалася, але вона там була присутня". "Вона давила на людей якщо не фізично, то морально. У третьому турі людей менше били, менше били автобуси, даючи спостерігачам доїхати і до Донецька, і до інших міст, чого не було в другому турі", – відзначив депутат. Семинога підкреслив, що бачить єдиний засіб боротьби з цією силою – "ми повинні перестати її боятися".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1454
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду