Спокуса єдності

23 Грудня 2004
892
23 Грудня 2004
11:04

Спокуса єдності

892
Учора ввечері на 5 каналі прямий телевізійний міст між помаранчевим Києвом та біло-голубим Донецьком таки не відбувся. Учора ввечері на 5 каналі відбулась дуже символічна, можливо й знакова, подія, хоча, якби не переголосування 26 грудня, можливо, ніхто б на неї і не звернув би уваги, байдуже натиснувши на пульт у пошуках чогось більш цікавого. Прямий телевізійний міст між помаранчевим Києвом та біло-голубим Донецьком таки не відбувся.
Спокуса єдності
Наразі важко з\'ясувати, з яких причин це сталося, а точніше - не сталося. Можливо, й не лише із технічних. Справа в іншому – дві столиці (України та шахтарська) одна одну не чують, і, здається, навіть, не бачать. Причому не тільки в телевізорі.

Ведучий 5 каналу Роман Скрипін зніяковіло, проте впевнено, імпровізував. Донецька студія, часом прориваючись у ефір, «гнула» своє про «помаранчевий путч» та встигла навіть категорично пошуткувати – чи не 40 днів, часом, цьому «путчу». Трішки переможно погомоніли про загальновідоме гості студії київської.

Глядачі встигли помітити, що в київській студії сиділи молоді люди, які мають стосунок до політики, у донецькій – вчені, хоча й дещо старші за віком. Але вони не чули й не бачили своїх візаві, ледь встигнувши привітатися. Не бачили й телевізійно, й фактично. Але, може, й добре, що так сталося? Адже практично викреслювалося – якби все ж таки телеміст відбувся - продовження останніх теледебатів між кандидатами у президенти, які нагадували поєдинок двох боксерів, у якому їм дозволялося лупцювати по черзі один одного, але тільки нижче пояса.

Хоча задум телевізійників був, безперечно, цікавим, і було б добре іще раз зазирнути в безодню протиріч та взаємного нерозуміння між двома регіонами держави та почути конструктивні ідеї щодо їх подолання. Тобто хотіли як краще, а вийшло до неможливості краще.

Так, ми різні. Часом дуже різні. Телебачення, та й інші медіа, можливо, й занадто часто підкреслюють це саме тепер. Багатьох відповідей на питання, як же зробити нас одним народом, насправді поки що немає. Серед нас і на заході, і на сході є розумні, але вперті. Є й недалекі, але щирі. Звісно, недалекі люди зовсім не обов’язково повинні ставати близькими. Але ми повинні стати одним народом.

Не треба через ЗМІ нас робити нейтральними. Давно відомо: нейтральний запах – це просто ні на що не схожий сморід. Ми повинні бути самими собою, але разом.

Не треба нам спокуси єдності. До справжньої єдності – тобто, єдності у розмаїтості як суми дуже різних та навіть протилежних частин - ще треба йти. Безумовно – і з допомогою телебачення, але воно має зрозуміти, яким саме чином саме до такого Діалогу дійти. Навряд чи для цього достатньо лише технічно бездоганного зв’язку, мабуть, потрібні й адекватні професійні зусилля журналістів, телеведучих, аналітиків...

Поки що ж немає ніякого сумніву лише в тому, що саме той із двох кандидатів в президенти, хто зможе об\'єднати, нарешті, різних людей різних регіонів у Народ, і стане справжнім президентом усієї держави.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут політичного моделювання, для „Детектор медіа” Карикатура - www,ng,ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду