Моніторинг медіатехнологій

15 Жовтня 2004
1121
15 Жовтня 2004
11:03

Моніторинг медіатехнологій

1121
Період з 20 по 30 вересня 2004 року.
Моніторинг медіатехнологій
Поза будь-яким сумнівом, головною інформаційною темою українського телебачення і не тільки його у період з 20 вересня по 3 жовтня стали події, які стосуються стану здоров’я кандидата у президенти Віктора Ющенка. Відповідно до концепції нашого моніторингу, ми не будемо вдаватися до переказу змісту основних гіпотез чи аналізу перебігу всіх подій. Цій темі приділено досить багато уваги практично усіма ЗМІ. Ми ж зупинятимемося лише на найбільш характерних моментах висвітлення центральними телеканалами справи, яка має всі шанси стати основною на виборчих перегонах 2004 року.

Висвітлення теми хвороби Віктора Ющенка умовно можна розділити на кілька етапів. Перший – від початку хвороби і до виступу В.Ющенка у парламенті; другий – коментарі ЗМІ під впливом публічних виступів В.Ющенка та його зовнішнього вигляду; третій – коментарі ЗМІ після впевнення щодо неможливості точного доведення факту отруєння.

З 20 вересня центральні українські телеканали демонстрували готовність української влади з’ясувати всі обставини цієї справи. Якщо в понеділок Генеральна прокуратура лише вивчала наявні матеріали щодо замаху на життя В.Ющенка (СТБ, Вікна-новини, 2004-09-20 22:07. СИНХРОН: Сергій РУДЕНКО, керівник прес-служби Генеральної прокуратури України: "Ми плануємо встановити, чи йде мова про замах на життя кандидата в президенти і чи є для того підстави.), то вже наступного дня Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно отруєння кандидата у президенти Віктора Ющенка.

На цьому фоні видається цікавим матеріал, з точки зору часу і мотивів оприлюднення, який був поданий лише на Першому Національному каналі.

Перший Національний, Вісті (2004-09-20 21:00)

На Януковича українці покладають найбільше сподівань, а Ющенку співчувають – дослідження Інституту політичної культури

РЕПОРТАЖ: Автор: Мирослава СТАРОДУБ. З-поміж 26 зареєстрованих кандидатів у президенти найбільше сподівань український народ покладає на нинішнього прем’єра Віктора Януковича. Такі висновки за результатами дослідження психологічних портретів охочих стати президентом оприлюднив сьогодні президент Європейського інституту політичної культури Олександр Булавін. За його словами, Віктора Януковича українці оцінюють як сильну людину. Натомість його головний суперник Віктор Ющенко своїми діями викликає в населення лише співчуття.

Не вдаючись до детальних пояснень інструментарію, часу та респондентів дослідження, автори матеріалу подають лише вирвані із контексту та більш ніж контраверсійні висновки маловідомої інституції. Очевидно, є дуже сміливою заява і згаданого інституту і телеканалу про те, що політик, який лідирує у виборчих перегонах, викликає у населення лише співчуття. Можемо лише припустити, що подальший розвиток цієї маніпулятивної технології був перерваний ходом розслідування і самим перебігом справи про отруєння.

Практично всі центральні телеканали транслювали, у тій чи іншій мірі, ранковий виступ лідера „Нашої України” у Верховній Раді 21 вересня та його коментарі суперниками та членами їх команд.

„Інтер”, Подробности (2004-09-21 20:00)

Верховная Рада создала специальную следственную комиссию, которая будет выяснять обстоятельства отравления лидера "Нашей Украины"

СИНХРОН: Виктор ЮЩЕНКО, лидер фракции "Наша Украина": "Подивiться на моє обличчя, прислухайтесь до моєї дикцiї, це – одна сота тої проблеми, яка в мене була. Подивiться добре, щоб з вами цього не сталося! Бо це не проблема кулiнарiї, це не проблема їжi, як хтось пробує це трактувати. За останнi 10 чи 20 рокiв ви мене п’яним коли-небудь бачили? Пiднiмiть руки! Я звертаюсь до журналiстiв "Iнтера", так званого Нацiонального каналу УТ-1, "1+1", дударикiв iнших каналiв. Ви у моєму життi бачили ситуацiї, коли я не контролював собою? Якщо у вас є факти, сьогоднi по телебаченню їх пустiть. Але таких фактiв немає. I тому я вам хочу заперечити всiм. Я не є гурман схiдної кухнi, захiдної кухнi. Я їм той самий борщ, картоплю з салом, що i ви, що і 47 мiльйонiв людей. I те, що зi мною сталося – це не проблема їжi i не проблема режиму харчування, це проблема полiтичного режиму в цiй країнi. Жалко, що немає Олександра Олександровича у цьому залi. Я хотiв йому сказати, що: Олександре Олександровичу, Ви можете їсти сало з картоплею, якi Ви полюбляєте, але запам’ятайте, як Ви тiльки станете реальним опонентом цього режиму, я пiдкреслюю реальним, якщо Вас тiльки заберуть із пiдтанцьовок Медведчука, картопляна... картопляна дiєта Вам не допоможе. Шановний Степан Богданович Гавриш, як тiльки Ви станете неугоднi владi i станете маленькою загрозою, Вас викинуть, як папiрець непотрiбний. I Ваша рибна дiєта Вам не допоможе. Я хотiв би сказати з великим задоволенням, хто є вбивцею в цiй країнi. Вбивця – це влада".

СИНХРОН: Александр МОРОЗ, лидер фракции СПУ: "По-перше, ви своїх дударикiв iз деяких видань своїх привчiть до порядку. Тому що те, що я говорив, стосувалося мене, стосувалося, а не Вiктора Андрiйовича. Я ще раз підкреслюю, це перше. Наступне, я у подiбному станi був у 99-му роцi. А коли Вiктор Андрiйович був членом, якщо не помиляюся, Спостережної ради фонду "Соцiального захисту" Олександра Волкова. I в пiдтанцьовцi був безпосередньо у президента. Я ніколи докорiв з цього приводу нікому не говорив".

СИНХРОН: Степан ГАВРИШ, координатор парламентского большинства: "Шановнi колеги. Те, що я побачив i почув по каналу "1+1" і сьогодні по трибуні, зобов’язує мене принести свої вибачення Вiктору Андрiйовичу Ющенку особисті і сказати, що моя особиста позицiя, вона була пов’язана з обставинами, якi були менi невiдомi. Я глибоко спiвчуваю його стану здоров’я. I вважаю, що манiпулювання ним є неморальним – зі всiх бокiв, з кого б вона не виходила".


Однак не всі були готові до співчуття. Вже 23 вересня керівник парламентської фракції СДПУ(о), VIP-агітатор чинного прем’єра Леонід Кравчук заявив, що хотів би особисто переконатися у причинах хвороби В.Ющенка. Про це повідомили близькі до об’єднаних есдеків канали 1+1 та Інтер. Наводимо коротенькі цитати із випусків новин обох каналів для того, щоб побачити хоча б стилістичні відмінності їх редакційної політики.

„1+1”, ТСН (2004-09-23 19:30)

Леонід Кравчук хотів би особисто переконатися у причинах хвороби Віктора Ющенка

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Лідер фракції соціал-демократів (об’єднаних) Леонід Кравчук хотів би особисто переконатися у причинах хвороби Віктора Ющенка. За його словами, Віктор Ющенко тривалий час лікується і має медичну карту. І Кравчук хотів би подивитися, що у нього було раніше і що зараз: випадковість чи отруєння, чи хвороба. Кравчук додав, що СДПУ(о) може виділити гроші на лікування Ющенка, якщо про це попросить "Наша Україна".

„Інтер”, Подробности (2004-09-23 20:00)

Леонид Кравчук хотел бы лично разобраться в причинах случившегося с лидером "Нашей Украины"

СТУДІЯ: В причинах случившегося с лидером "Нашей Украины" хотел бы лично разобраться лидер парламентской фракции СДПУ(о). Леонид Кравчук сегодня сказал буквально следующее: "Виктор Андреевич длительное время лечится и имеет медицинскую карту. Я бы хотел посмотреть, что у него было раньше. И что сейчас – случайность, отравление или болезнь?" Он также добавил, что готов выделить деньги на продолжение лечения Ющенко, если об этом попросит "Наша Украина".

Після застосування „важкої артилерії”, якою, безперечно, є перший президент сучасної України – намагання посіяти сумніви у щирості В.Ющенка та його соратників – розпочалася масована спецоперація під умовною назвою „Ющенко безпідставно звинуватив у своєму отруєнні владу та обманув усіх”.

З одного боку, аналітичні тижневі програми проходили під знаком примирення і вибачень.

„Інтер”, Подробиці тижня (2004-09-26 19:30)

СТУДІЯ: Сьогодні Віктора Януковича у лікарні відвідав глава держави і побажав прем’єрові якнайшвидшого одужання. Йде на поправку ще один кандидат у президенти – Віктор Ющенко, який весь минулий тиждень провів у Києві. Про проблеми, що виникли у лідера "Нашої України", ми говорили в минулій програмі. Щоправда, наші сюжети сподобалися не всім. Дехто звинуватив нас мало не в блюзнірстві. Мушу наголосити – ми прагнули лише надати якомога більше інформації і розглянути всі можливі версії того, що сталося, спираючись на факти. Якщо це когось неприємно зачепило – нам справді шкода. Користуючись можливістю, приношу щирі вибачення і бажаю Віктору Ющенку міцного здоров’я. Водночас хотів би наголосити – деяких непорозумінь могло б і не бути, якби їх не спровокував штаб кандидата.

„1+1”, Епіцентр, (2004-09-26 19:30)

СТУДІЯ: Після викладу фактів проаналізуємо, що сталося і що відбувається зараз. Почнем з того, що, як і в минулому "Епіцентрі", хочу побажати Віктору Андрійовичу Ющенку здоров’я й якнайшвидшого одужання. Минулого понеділка його прес-секретар запевнила мене, що у нього не було мікроінсульту, і немає підстав їй не довіряти. Але ви бачили, що ознаки хвороби все ще є. Зараз же ні в кого немає сумніву, що в організм Віктора Андрійовича Ющенка потрапила отрута. Як потрапила, чи був замах на життя, має відповісти слідство. Його буде вести СБУ або Генпрокуратура. А тому будь-які висновки до завершення слідства є передчасними. Ми ж поки що можемо будувати версії. Кому вигідно те, що сталося з Ющенком, і кому не вигідно.

З іншого боку, у цих програмах набирає обертів технологія із дискредитації Ющенка, його оточення і навіть віденського лікаря українського походження. Можна лише позаздрити детальним інформаційним джерелам того ж „Епіцентру”, які за стилем, правда, нагадують агентурні донесення.

СТУДІЯ: Лікар говорить акуратно, як це й прийнято серед людей його професії. Теоретично припустити – це визнання, що чогось не можна встановити практично. Побіжна перевірка біографії Миколи Корпана встановила, що він є зятем Івана Сергійовича Чекмана, колишнього парторга Київського медінституту, який під час розпаду СРСР так різко переходив на діаметрально протилежні ідеологічні позиції, що навіть брав участь у голодуванні студентів. Ідем за логікою лікаря. Це не може бути звичайне харчове отруєння. Значить, і про це свідчать слова Корпана, що хвороба почалася із шлунку, щось, що не є їжею, потрапило до шлунку його пацієнта. Корпан не каже – отрута, чітко заявляє, що він не судовий експерт. Він каже – спеціальні речовини, і додає – такі, що не входять до складу їжі. В організм людини теоретично може потрапити щось, що не входить до складу їжі. Є от така версія.

Ця версія також ніби підтверджується повідомленням управління СБУ в Чернігівській області про вживання напередодні Ющенком 70° самогонного напою. Висновки, за логікою автора передачі, неважко зробити самим. Правда, тут залишається щонайменше два запитання: як бути тут із таємницею слідства, якої мусить дотримуватися СБУ? І звідки отримала цю інформацію СБУ, якщо вона не стежить за кандидатом у президенти України?

Також небувалий для телеканалів, контрольованих СДПУ(о), вихлюп свободи слова, який стався 21 вересня, коли вони майже повністю подали виступ Ющенка у ВР, не цензуруючи гострих висловлювань проти влади, знайшов логічне пояснення вже в п’ятницю, 24 вересня, в ТСН («1+1»). Там чергове, нібито, пограбування офісу СДПУ(о), тепер у Мукачево, у синхроні есдека Ігоря Шурми напряму було співвіднесене з виступом Віктора Ющенка в парламенті, бажанням помсти з боку його прибічників. Також в подальшому вислів Ющенка „Вбивця – це влада” стане для ведучих Вячеслава Піховшека та Дмитра Кисельова, практично, головним інструментом маніпуляцій навколо хвороби Ющенка та заяв його прибічників про можливість отруєння.

Однак, за логікою маніпулятивних технологій, такі дії є необхідною, але не достатньою складовою загального сценарію. Достатньою умовою реалізації задуманого мав би стати більш потужний інформаційний привід, який би на деякий час переключив масову свідомість виборців на інші складові виборчої кампанії та відсунув усі можливі сентименти, пов’язані з отруєнням на задній план.

На таку роль, поза всяким сумнівом, мали претендувати івано-франківські події 24 вересня 2004 року. І тут навіть не головне, хто стоїть за лаштунками цих подій. Яєчна історія дозволила „без страха и упрека” нарощувати інформаційний наступ на Віктора Ющенка після кількаденного „всенародного” і „одностайного” засудження „терористичного акту” проти діючого прем’єра. Ось лише заголовки вечірніх інформаційних повідомлень: „1+1”, ТСН (2004-09-24 19:30) Інцидент з Віктором Януковичем в Івано-Франківську: перед місцевим університетом в нього кинули твердим предметом; „Інтер”, Подробности (2004-09-24 20:00)Нападение на Виктора Януковича во время его визита в Прикарпатский национальный університет; СТБ, Вікна-новини (2004-09-24 22:00) Неприємний інцидент із кандидатом в президенти прем’єр-міністром Віктором Януковичем стався 24-го вересня в Івано-Франківську; Новий канал, Репортер (2004-09-24 19:00) На одного з фаворитів президентських перегонів прем’єра Януковича було здійснено замах в Івано-Франківську.

І вже через кілька днів заклики на центральних каналах до відкритого і повного розслідування проблеми отруєння Віктора Ющенка перейшли у фазу викриття цього кандидата на пост Президента України. Про справу із нападом на іншого кандидата – Януковича – ми практично не чуємо, жодного відкритого розслідування проведено не було, як і не було публікацій історії івано-франківської „хвороби” прем’єр-міністра. Ця подія, зігравши свою роль, перейшла в розряд табуйованих, її відлуння можна лише віднайти в інтернет-іграх та сатиричних рефлексіях.

Натомість, штабом Віктора Януковича були зроблені прямі звинувачення на адресу Ющенка та його команди. Причому журналісти „Інтера” свідомо, чи не свідомо, зарахували до членів штабу Віктора Януковича кандидатів у Президенти Петра Симоненка та Дмитра Корчинського.

”1+1”, ТСН (2004-09-30 19-30)

Штаб кандидата в президенти Віктора Януковича звинувачує Віктора Ющенка у введенні в оману виборців щодо причин свого отруєння

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Штаб кандидата в президенти Віктора Януковича звинувачує Віктора Ющенка у введенні в оману виборців щодо причин свого отруєння і вимагає від нього вибачень. Зокрема, щодо заяв Ющенка та його оточення про навмисне отруєння кандидата.

СИНХРОН: Микола КРУГЛОВ, фракція "Регіони України": "Было брошено обвинение каждому человеку имеющего хоть какое-то отношение к власти. Это десятки тысяч людей, которые были обвинены в том, что они травили Виктора Ющенка. Но, как следует из официального заключения клиники, никто такого диагноза не ставил".

СИНХРОН: Микола КОМАР, фракція "Реіони України": "Таке обвинувачення, що от влада отруїла. Але, читаємо далі газети, слухаємо радіо, дивимось по телебаченню, слухаємо виступи лікарів, які лікували Віктора Андрійовича, виявляється, що в нього був панкреатит раніше".


„Інтер”, Подробности (2004-09-30 21-00)

Штаб Виктора Януковича уверен, что Виктор Ющенко ввел в заблуждение украинский народ информацией о своем отравлении

СТУДІЯ: Штаб кандидата Виктора Януковича уверен, что Виктор Ющенко ввел в заблуждение украинский народ информацией о своем отравлении и должен принести за это публичные извинения. В опубликованном им заявлении, в частности, говорится – это поведение касается не только его самого – оно дискредитирует украинский политикум и дает повод для унизительных выводов, в первую очередь, для международного сообщества, о практике политического соперничества в Украине. Спекуляции на здоровье Виктора Ющенко со стороны его окружения вызвали неоднозначное отношение к отечественной политике и нашей стране. Что касается реального состояния его здоровья, то мы желаем Виктору Ющенко скорейшего выздоровления и возобновления политического диалога, отвечающего принципам современной демократии, – говорится в заявлении, текст которого передан в агентство "Интерфакс-Украина". Руководитель избирательной кампании Ющенко Александр Зинченко уже заявил, что лидер "Нашей Украины" извиняться не будет. Ситуацию вокруг болезни Ющенко комментировали сегодня и другие украинские политики, в том числе конкуренты по президентской гонке.

СИНХРОН: Николай КРУГЛОВ, народный депутат Украины, член фракции "Регионы Украины": "Зачем надо было вводить в заблуждение, начиная от депутатов Верховного Совета Украины и до наших избирателей. Это опять возникает вопрос, что снова окружение Ющенко, снова использовало ситуацию возможной болезни Виктора Ющенко в целях пиаровской компании".

СИНХРОН: Владимир ЗУБАНОВ, народный депутат Украины, член фракции "Регионы Украины": "С самого начала это было действительно пиар-акция, но что, значит, мы видим: действительно Ющенко очень болен и действительно он сейчас едет в Австрию, чтобы продолжить лечение. И это лишний раз лично вот мне как человеку говорит о том, что насколько беспринципна команда у Ющенка. Значит, используя беду человека и используя ее в пиар-целях".

СИНХРОН: Дмитрий КОРЧИНСКИЙ, лидер партии "Братство", кандидат на пост президента Украины: "Ющенко веде передвиборчу боротьбу. Тобто якби я порізав палець, я безумовно спробував би це зробити подією загальноісторичного значення. Тобто Ющенко зробив цілком правильно, він розказав всьому світу про свої страждання".

СИНХРОН: Петр СИМОНЕНКО, лидер Коммунистической партии Украины, кандидат на пост президента Украины: "По моему мнению, представители крупного капитала и такие же олигархические группировки, которые входят в состав выборного блока того же Ющенко, они сегодня не готовы вести открытый прямой диалог с нашими избирателями и говорить о программе, говорить об идеях. Поэтому переводят плоскость грязных технологий под контролем тех же грязных денег, особенно когда этими технологиями пытаются на эмоции человека оказать воздействие, то есть слезы и жалость в их мнении или по их мнению, и должно быть главное, чтобы склонить на поддержку именно этого, блок олигархических партий и группировок. Я считаю, что это недостойная технология, поэтому каждому желаю кандидату здоровья, но от этого не должны страдать наши избиратели".


І наостанок, ще один аспект цієї проблеми: висвітлення закордонними засобами масової інформації теми отруєння Віктора Ющенка. Як і в ситуації подання матеріалів про прес-конференцію Л.Кравчука 23 вересня, неозброєним оком видно скоординованість редакційної політики каналів, близьких до СДПУ(о). Коментарі зайві, якщо звернути увагу на послідовність переліку видань та дати виходу цих інформацій в ефір.

Перший Національний, Вісті , 2004-09-30 21.00

Зарубіжна преса активно пише про хворобу Віктора Ющенка

СТУДІЯ: Про хворобу Віктора Ющенка активно пише й зарубіжна преса, зокрема, французька “Ліберасьйон” вийшла із заголовком: “Українського опозиціонера ніхто не труїв”. Австрійська “Дер Стандарт” пише, що жодних доказів отруєння екс-прем’єра немає, а інша австрійська газета “Ді Прессе” надрукувала матеріал під назвою “Мильні бульбашки про Ющенка”. Російська “Время новостей” розмістила статтю “Больной скорее лжив?"

„Інтер”, Подробности (2004-09-30 21-00)

Зарубежная пресса активно комментирует скандал вокруг отравления Виктора Ющенко

СТУДІЯ: Зарубежная пресса активно комментирует скандал вокруг другого кандидата на пост президента Украины. Настроение понятно уже по заголовкам. Французская "Либерасьон": "Украинского оппозиционера никто не травил". Австрийская "Дер Стандарт": "Никаких доказательств отравления экс-премьера". Австрийская "Ди прессе": "Мыльные пузыри о Ющенко". Но пожалуй дальше всех пошло российское "Время новостей" – "Больной скорее лжив?" Чтобы поставить все точки над "i" украинская Генпрокуратура назначила судебно-медицинскую экспертизу. Как подчеркивается в заявлении, несмотря на нежелание Виктора Ющенко и его окружение контактировать по делу о расследовании обстоятельств его заболевания. Кроме того, как сообщает ГПУ, направлено соответствующее ходатайство правоохранительным органам Австрии. Желая Виктору Ющенко скорейшего выздоровления, выражаем надежду на его сотрудничество с силовиками – говорится в заявлении пресс-службы Генпрокуратуры.

Власне, тут ідеться не про саме висвітлення суті публікацій зарубіжної преси, а про, очевидно, відпрацювання комплексного плану, де навпроти рядка „дискредитація” зарубіжними „ЗМІ” можна поставити „плюс”.

Поряд із головними інформаційними подіями аналізованого періоду, окремо виділяється маніпулятивна технологія щодо дискредитації одного із чільних представників коаліції „Сила народу” Юлії Тимошенко. Треба сказати, що тиск на лідерку „Батьківщини” з боку правоохоронних органів носить хвилеподібний характер. Останній прояв такого тиску спостерігався перед закінченням терміну висування кандидатом у президенти. Подання ГПУ до парламенту у липні цього року мало б підштовхнути Тимошенко до отримання індульгенції у вигляді кандидатського посвідчення аж до закінчення виборів. Це було б своєрідною платою за не підтримку В.Ющенка. Відмова Ю.Тимошенко від запропонованого владою сценарію тягла за собою більш серйозні загрози, і вони не забарилися. Цього разу вони постали у вигляді обвинувачень з боку російської військової прокуратури.

Інформаційний супровід цього дійства розгортався за всіма канонами створення „сенсації”. Практично щодня відбувалися події, які покроково нагнітали ситуацію навколо колишнього керівника „Єдиних енергетичних систем України”. Спочатку робилися лише повідомлення про наміри російської військової прокуратури викликати Ю.Тимошенко до Москви на допит. Далі розгортаються кількаходові сюжети із врученням повістки колишньому віце-прем’єру уряду В.Ющенка. Генеральна прокуратура при цьому акцентує увагу на своїй відстороненості та непричетності до цієї справи.

Перший Національний, Вісті (2004-09-20 21:00)

Генпрокуратура намагається вручити Юлії Тимошенко повістку до прокуратури російської та розслідує справу замаху на Ющенка

СТУДІЯ: Генпрокуратура України відкидає обвинувачення народного депутата Юлії Тимошенко, начебто їй не вручали виклику до військової прокуратури Росії. Про це сьогодні на прес-конференції у Києві заявив речник Генпрокуратури Сергій Руденко…

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Правоохоронці України виконали доручення російських колег і вручили Юлії Тимошенко виклик до Головної військової прокуратури Росії. Окрім речника вітчизняної Генпрокуратури, це підтверджують і офіційні джерела у Російській Федерації. Представник тамтешньої військової прокуратури, повідомляє сьогодні “Інтерфакс”, говорить, що факт вручення повістки записаний на відеокасету... Вручивши повістку, наголосив речник Генпрокуратури Сергій Руденко, Україна керувалась лише міжнародно-правовими зобов’язаннями, які жодним чином не пов’язані з політикою.


„1+1” ТСН (2004-09-20 19:30)

Головна військова прокуратура Росії отримала від Генпрокуратури України офіційне підтвердження про вручення Юлії Тимошенко виклику на допит 21-го вересня

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Головна військова прокуратура Росії отримала від Генпрокуратури України офіційне підтвердження про вручення Юлії Тимошенко виклику на допит 21-го вересня. Водночас Генпрокуратура України вустами її речника Сергія Руденка відкидає звинувачення у політичній заангажованості і заявляє, що, допомагаючи своїм російським колегам, виконує власні міжнародні зобов’язання.

„Інтер”, Подробности, (2004-09-20 20:00)

Юлия Тимошенко отказывается являться на допрос в Главную военную прокуратуру России, которая обвиняет ее в даче взяток должностным лицам российского Министерства обороны

СТУДІЯ: ... По словам Юлии Тимошенко, она "очень занята", а если сотрудники правоохранительных органов будут слишком настойчивы, намерена отстреливаться. В Москве, тем временем сообщили, что получили от украинских коллег подтверждение о вручении Тимошенко повестки, и ждут ее на допрос 21 сентября. Следователи военной прокуратуры подчёркивают – никакой политической подоплёки в деле нет, только уголовщина.

Наступного дня, вже після 21 години вечора, коли стало зрозуміло, що екс-керівник „ЄЕСУ” не з’явиться в Москву на допит, журналісти не поспішали поділитися сенсаційною інформацією. Тема підтримувалася лише повідомленням-нагадуванням:

Перший Національний, Вісті (2004-09-21 21:00)

Російські слідчі мають намір висунути звинувачення колишньому керівнику ЄЕСУ Юлії Тимошенко

СТУДІЯ: Російські слідчі мають намір висунути звинувачення колишньому керівнику ЄЕСУ Юлії Тимошенко. Вони стверджують, що вона організовувала дачу хабарів 5 офіцерам Міноборони Росії. Таку заяву зробив офіційний представник головної Військової прокуратури Росії Михайло Яненко. За його словами, єдині енергетичні системи завищили ціни щонайменше на 90 мільйонів доларів, коли постачали матеріальні цінності для Міністерства оборони Росії.

За законами жанру інформаційної спецоперації, наступним кроком стало ознайомлення глядача із реакцією російської сторони та створення іміджу Ю.Тимошенко як „міжнародного злочинця”.

„Інтер”, Подробности, (2004-09-23 20:00)

Юлия Тимошенко объявлена в международный розыск

СТУДІЯ: Юлия Тимошенко стала невыездной – Главная военная прокуратура России сегодня объявила ее в международный розыск из-за неявки на допрос. Эксперты отмечают, что депутатской неприкосновенностью Тимошенко пользуется только на территории Украины. Но как только она пересечет государственную границу, Интерпол тут же арестует Тимошенко и отправит в Россию.

СИНХРОН: Владимир САМУСЕВ, начальник следственного управления Главной военной прокуратуры, генерал-майор юстиции: "Бывшая руководитель промышленно-финансовой корпорации "Единые энергетические системы Украины" Юлия Тимошенко в назначенный срок по вызову следователя для предъявления ей обвинения и допроса в качестве обвиняемой не явилась. В связи с этим объявлен ее международный розыск. Кроме того, по нашему ходатайству Московским гарнизонным судом избрана мера пресечения в виде заключения под стражу".


Перший Національний, Вісті (2004-09-20 21:00)

Юлію Тимошенко оголошено в міжнародний розшук

СТУДІЯ: Колишнього керівника корпорації "Єдині енергосистеми України" Юлію Тимошенко сьогодні оголошено в міжнародний розшук. Про це повідомив начальник слідчого управління Головної військової прокуратури Росії Володимир Самусєв. За його словами, Тимошенко звинувачують у даванні хабарів російським офіцерам, і вона не з’явилася на допит 21-го вересня.

СИНХРОН: Володимир САМУСЄВ, начальник слідчого управління Головної військової прокуратури Росії: "По нашему ходатайству сегодня же судом в отношении нее избрана мера пресечения в виде заключения под стражу, вот эти документы".


При цьому за традицією, що склалася останнім часом у центральних українських ЗМІ, реакцію іншої сторони до масового глядача не доводять. Так, точку зору Ю.Тимошенко на ці події ні Перший національний, ні „Інтер” не подали. Із провладних каналів це було зроблено лише на СТБ, і то лише в пізній час.

СТБ, Вікна-новини (2004-09-24 22:00)

Юлія Тимошенко не збирається переховуватися

...СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, лідерка фракції БЮТ: "Всі міжнародні конвенції передбачають, що оголошувати такий серйозний розшук можна тільки відносно тих людей, які переховуються і яких неможливо знайти. Як ви бачите, я на місці, вчора я була взагалі в 10 кілометрах від російського кордону і далі хочу заявити, що я переховуватись абсолютно не збираюсь. Я направила генпрокурору РФ телеграму, а також відкритий лист, там чітко було прописано, що на всі питання, які є у російської Генеральної, я з великим задоволенням дам відповіді в Україні".

А вже 27 вересня ця спецоперація дає перші результати: цілком прогнозовану підтримку Віктором Ющенком члена свого передвиборчого штабу та колишнього соратника по уряду. Таким чином, за відсутності прямого компромату на В.Ющенка, створюється компромат опосередкований. Лідер президентських перегонів в Україні стає на захист людини, підозрюваної у скоєні злочину, і стосовно якої формально дотримані майже всі юридичні процедури з боку військової прокуратури сусідньої держави.

„Інтер”, Подробности (2004-09-27 20:00)

Виктор Ющенко выступает в поддержку Тимошенко

СТУДІЯ: Лидер "Нашей Украины" выступил в поддержку Юлии Тимошенко. В частности, Виктор Ющенко назвал действия Главной военной прокуратуры России, которая объявила экс-руководителя ЕЭСУ в международный розыск, незаконными. По его мнению, они направлены против всех оппозиционных демократических сил Украины. Напомним, лидера БЮТ обвиняют в организации дачи взяток российским военным. Следствие вызывало ее для предъявления обвинения и допроса в Москву. Однако в указанный срок Тимошенко не явилась. Именно поэтому ее объявили в международный розыск, а суд избрал меру пресечения в виде взятия под стражу.

Таким чином, ми можемо констатувати, що давня сюжетна лінія дискредитації В.Ющенка на провладних українських каналах через політичні контакти із Ю.Тимошенко отримала своє продовження. Очевидно, найближчим часом ми побачимо подальший розвиток цієї маніпулятивної технології.

Всі ці події не змінили загальних підходів до висвітлення передвиборчої кампанії. Так, скажімо, досить важливий момент підписання двома екс-прем’єрами угоди про чесні вибори були проігноровані більшістю електронних ЗМІ. Лише „Підсумки” („Ера”) та Факти (ICTV) дали невеликі матеріали.

Підсумки, ТРК «Ера» (2004-09-22 23:00)

Кандидати Ющенко та Кінах підписали угоду про чесні вибори

СТУДІЯ: Зранку кандидати Ющенко та Кінах підписали угоду про чесні вибори. Вони домовилися спільно контролювати дотримання законодавства під час перегонів, про це Кінах повідомив на зустрічі із дипломатами.

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Союз промисловців та підприємців спільно з Всеукраїнським культурно-образотворчим товариством “Рускоє сообщєство” домовилися реалізовувати в Україні соціальні програми. Йдеться, насамперед, про мистецтво та благодійність. Нас цікавлять не лише питання росту економіки, ВВП країни, покращення добробуту людей, а й зміцнення патріотизму морального і духовного здоров’я громадян, підкреслив Анатолій Кінах. Під час зустрічі з керівниками дипломатичних місій, президент УСПП висловився за подальше зміцнення відносин в рамках ЄЕП. При цьому наголосив, що організація матиме потенціал лише за умови її будівництва на принципах свободи, аналогічних до євросоюзних.

СИНХРОН: Анатолій КІНАХ, президент Українського союзу промисловців та підприємців: "Ми вітаємо те, що практично на днях, погоджений план дій по співпраці Україна-Європейський Союз. План дій передбачає спільні заходи україно-європейського союзу на слідуючи три роки. Хочу особливо підкреслити, що це спільний план дій, спільні двосторонні бажання і воля партнерів, України та Європейського Союзу”.

РЕПОРТАЖ: Президент УСПП охарактеризував, яким має бути кордон між Україною та ЄС. Прозорим для тих, хто в’їжджає з добрими намірами і жорстким бар’єром для тероризму, наркобізнесу, контрабанди зброї та нелегальної міграції.


ICTV, Факти (підсумковий випуск, 2004-09-22 21:45)

Кандидати в президенти Віктор Ющенко та Анатолій Кінах підписали угоду про чесні вибори

СТУДІЯ: Кандидати в президенти Віктор Ющенко та Анатолій Кінах підписали угоду про чесні вибори. Вони домовились спільно контролювати виборчі перегони та координувати дії в разі виявленні порушень закону про вибори президента України, а також провокацій впродовж компанії. Також, вони стежитимуть за порядком голосування на дільницях та обмінюватимуться інформацією під час підрахунків голосів. Коментуючи угоду Віктор Ющенко та Анатолій Кінах наголосили, що вважають вибори виключно змаганням програм та ідей, а не боями без правил і не використовуватимуть методи ведення виборчої кампанії.

Однак у першому і у другому випадку ми бачимо „давню проблему подання інформації”: відсутність прямої мови В.Ющенка, коментування його дій іншими політиками та журналістами в студії.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1121
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду