Cуспільство стурбовано переважанням реклами агресивного характеру, йшлося на конференції "Реклама для суспільства"Комітет з питань свободи слова

1 Червня 2004
1024
1 Червня 2004
17:48

Cуспільство стурбовано переважанням реклами агресивного характеру, йшлося на конференції "Реклама для суспільства"Комітет з питань свободи слова

1024
1 червня 2004 року відбулась науково-практична конференція "Реклама для суспільства", яку організували Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та Громадська Рада з питань свободи слова та інформації.
Cуспільство стурбовано переважанням реклами агресивного характеру, йшлося на конференції "Реклама для суспільства"Комітет з питань свободи слова
На конференції виступили керівництво парламентського Комітету Микола Томенко та Юрій Артеменко, член Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення Віктор Павленко, директор "Українського демократичного кола" Сергій Стукало та доктор соціології Сергій Макєєв, представник Міністерства освіти і науки Віталій Панок, Міністерства культури – Олександр Гриценко, керівники телеканалів "Інтер" – Владислав Ряшин, та "1+1" – Володимир Оселедчик, а також інші представники рекламної галузі України. За одним столом зібрались і ті, хто розробляють законопроекти, і ті, хто контролюють виконання цих законів, і представники міністерств та відомств, пов'язані із застосуванням законодавства, та провідні медіа-експерти, яких безпосередньо торкається закон України "Про рекламу".

Голова Комітету Микола Томенко відзначив, що "сьогодні важливішою є не дискусія щодо кількісного виміру реклами, а те, яким є її зміст та вплив на суспільство. Соціологічні дослідження та результати експертних досліджень засвідчують, що суспільство стурбовано переважанням негативної реклами над позитивною, переважанням агресивного характеру реклами".

Згідно з опитуванням, що було проведено "Українським демократичним колом" 19-25 травня 2004 року на замовлення Інституту політики (вибірка – 1000 респондентів віком від 18 років усіх регіонів України), 21% населення вважають, що реклама пропагує розбещеність і вседозволеність поведінки, а 10% - агресивний тип.

Що, на Ваш погляд, пропагує або формує реклама? (%)

Нові товари та послуги46

Кращі товари та послуги18

Споживацький тип поведінки20

Агресивний тип поведінки10

Здоровий спосіб життя12

Розбещеність і вседозволеність поведінки21

Використання жіночого образу як сексуального об’єкта14

Інше2

Важко сказати15

(примітка: сума перевищує 100%, оскільки респонденти могли вибрати усі відповіді, що збігаються з їх думкою).

За словами Миколи Томенка, "це означає, що сьогодні як органи державної влади, які сьогодні займаються забезпеченням дотримання законодавства у сфері реклами, так і самі учасники ринку, повинні зважати на той факт, що реклама – це не лише спосіб заробляння грошей та економічної незалежності засобів масової інформації, а й спосіб серйозного впливу на суспільство, а передовсім впливу на визначення поведінки молодого покоління, зокрема дітей".

На Вашу думку, як впливає реклама на дітей? (%)

Позитивно - 2,

Скоріше позитивно - 4,

Скоріше негативно - 34,

Негативно - 35,

Зовсім не впливає - 6,

Важко сказати - 18,

Нема відповіді - 1.

Микола Томенко заявив, що "саме тому найближчим часом необхідно говорити не лише про зміни до закону, і навіть не лише про обов'язковість виконання закону, а про етику і суспільну відповідальність всіх тих, хто працює на рекламному ринку. Можливо, необхідно підписання спеціального документу, який би давав можливість обмежити негативність, агресивність реклами і таке інше. Якщо наш Комітет бачитиме, що учасники рекламного ринку принципово відмовляються виконувати норми законодавства, враховувати інтереси суспільства, у Комітету та народних депутатів не залишатиметься інших заходів, як встановлення більш жорстких заборонних норм закону "Про рекламу". Одним із перших кроків, який сьогодні обговорюється, може стати невідкладний розгляд питання про повну заборону реклами алкоголю та тютюну на носіях зовнішньої реклами".

Інф. Комітету ВР з питань свободи слова та інформації
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1024
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду