Білий "темник"

1 Жовтня 2002
950
1 Жовтня 2002
16:01

Білий "темник"

950
Адміністрація президента таки дає поради вітчизняним мас-медіа. Щоправда "темники", про які з гордістю розповідав Сергій Васильєв у четверговому ефірі Громадського Радіо, містять сухі анонси подій на тиждень, а не "просьбы проигнорировать" або певним чином висвітлити той чи інший політичний захід.
Білий "темник"
Втім, навіть ці дистильовані документи, які в управлінні інформації АП назвали чомусь "прес-релізами", мають кілька цікавих особливостей.

"Українська правда", як і інші ЗМІ, отримує "темники"/прес-релізи електронною поштою. Це досить великі документи обсягом до 20 сторінок. На відміну від своїх "законспірованих", але впливовіших братів, які розповсюджуються без жодних реквізитів, ці повідомлення з Банкової мають шапку: "Головне управління інформаційної політики адміністрації президента України".

Не треба мати забагато звивин, щоб помітити - відтепер влада матиме легалізований "з'їзд" в історії з "темниками": мовляв, те, про що так багато балакали більшовики (опозиція), – насправді є безневинним папірцем, спрямованим лише на полегшення роботи засобів масової інформації. Одначе Томенко згадав про відпрацьовану есдеками технологію роботи з мас-медіа на початку вересня, а "прес-реліз №1" з'явився лише минулого понеділка.

Які ж події анонсує канцелярія гаранта Конституції? На перший погляд, там має йтися про діяльність того самого гаранта. Але, очевидно, одного Кучми недостатньо, щоб набрати достатньо анонсів і заповнити "темники" нового зразка. Тому документ чомусь має досить непередбачувану назву: "Події та заходи, пов’язані з діяльністю органів державної виконавчої влади України". Мабуть, тепер на Банковій вже відкрилася прес-служба уряду, який і є найвищим органом виконавчої влади? Адже, за самовизначенням АП, її основним завданням "є організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення діяльності президента України".

Добре, кабмін працює у тісному зв'язку з президентом, а місцеві органи виконавчої влади - це регіональні держадміністрації, керівників яких призначає знову ж таки Кучма. Але автори-упорядники анонсів пішли навіть далі - ГУІП, відбираючи хліб в інформаційних агенцій, повідомляє своїх адресатів ще й про порядок денний парламентаріїв. Останні, як відомо, все ж таки мають відношення до влади законотворчої, а не виконавчої.

Інша цікавинка - у тому, які події добираються як дотичні до діяльності органів державної виконавчої влади. Серед анонсів про рутинні зустрічі урядовців, пересування Кучми планетою та засідання ВР, можна, наприклад, побачити запрошення на зліт юних техніків (середа, 25 вересня). Або інформацію про приїзд до Дрогобицької райдержадміністрації народного депутата Тамари Прошкуратової (утім, а як же інакше дізнатися про позапарламентську роботу цієї визначної представниці соціал-демократичного (о) руху в Україні!) першого жовтня. Або навіть повідомлення про ювілей Херсонського морехідного училища рибної промисловості (у п'ятницю, 4 жовтня).

Але найбільшу насолоду відчують ті, хто продереться до кінця документу: саме там невидимі бійці за прозорість влади закликають своїх колег-журналістів повідомляти в АП, "Якщо державні органи виконавчої влади, їхні підрозділи зі зв’язків із засобами масової інформації (громадськістю) відмовили Вам у наданні інформації щодо подій та заходів, проанонсованих у даному прес-релізі". Тобто, якщо Вам в Черкаській облдержадміністрації відмовляються розповідати про "Всеукраїнський фестиваль народної творчості вищих аграрних навчальних закладів України "Софіївські зорі", знайте - у вас є право поскаржитися в адміністрацію президента. А там уже вживатимуть відповідних заходів.

Іншого просто й бути не може, адже кожний, хто відвідує оновлену сторінку президента України, має змогу пересвідчитися, що головним пріоритетом у Кучми зараз є "Відкритість влади". А такі речі, як "права людини" та "національна злагода" – відповідно на 9 та 8 місцях, наприклад.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2002/september/30/4,shtml">УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду