Правовий комітет парламенту врешті погодився із необхідністю змінити ст. 277 Цивільного кодексу України

14 Жовтня 2004
1440
14 Жовтня 2004
16:43

Правовий комітет парламенту врешті погодився із необхідністю змінити ст. 277 Цивільного кодексу України

1440
Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону "Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на інформацію)". Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону "Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на інформацію)", повідомляє Інформаційний сервер Верховної Ради.
Правовий комітет парламенту врешті погодився із необхідністю змінити ст. 277 Цивільного кодексу України
Частина третя статті 277 Цивільного кодексу України визначає, що “негативна інформація, поширена про особу, є недостовірною”.

Нагадаємо, що на необхідності внесення змін до статті 277 ЦК та інших контроверсійних статей кодексу наголошував на вимогу громадських організацій Комітет Верховної Ради з питань інформації та свободи слова ще до вступу в силу (на початку цього року) Цивільного кодексу України. Однак Комітет ВР з питань правової політики був проти змін до кодексу у перші півроку його дії.

До розгляду парламенту пропонуються зміни до декількох статей ЦК, внесені народним депутатом М.Томенком.

Так, у статті 296 Цивільного кодексу України “Право на використання імені” частина четверта, вважає автор, некоректно забороняє використання імені фізичної особи, яка затримана, підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, або особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може бути використане (обнародуване) лише у разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення. Така норма значно обмежує конституційне право на поширення інформації. Крім того, неоприлюдення фактів затримання чи обвинувачення осіб може, зазначає автор, завдати шкоди цим особам у разі необгрунтованого звинувачення. Принцип презумпції невиновності закріплений у Конституції України, Кримінальному процесуальному кодексі України, низці інших нормативних актів, тому така норма вбачається зайвою.

У статті 302 Цивільного кодексу України пропонується вилучити норму якою не допускається також збирання інформації, яка є державною таємницею або конфіденційною інформацією юридичної особи. Вказана норма, на думку М.Томенка, теж порушує конституційне право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію. Порядок поводження з інформацією з обмеженим доступом унормований законодавством, тому він пропонує її вилучити.

Читайте також:

Новий Цивільний Кодекс – удавка для журналістів
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду