Без позитивного змісту

22 Квітня 2009
23756
22 Квітня 2009
06:51

Без позитивного змісту

23756
Замість антикризових заходів у державі наступного разу МФВ покажуть антикризовий позитив у ЗМІ?
Без позитивного змісту

За радянських часів усе було гранично просто. Якщо Партія ніколи не помиляється, то їй протистоять лише злочинці чи божевільні. Нині неохочих визнати ексклюзивне право визначати єдино правильний шлях уже не розстрілюють, не саджають і не «лікують». Проте складається враження, що й у нинішньої влади з розумінням плюралізму не все гаразд. Можливо, тому не можу позбутися відчуття дежавю. Щоправда, дивного в цьому мало, адже спостерігаємо за цілою низкою римейків.

 

Почнімо з круглого столу про боротьбу з негативними змістом у ЗМІ, що відбувся 14 квітня. І не має значення, що новини, які декого обурюють негативним змістом, вже не ті, що обговорювалися під час першого такого круглого столу в жовтні минулого року. Негатив є негативом. Привертають увагу деякі інші відмінності. Півроку тому все відбулося з ініціативи політиків, натомість недавню зустріч офіційно ініціювали громадська організація «Українська громада» та інформаційний ресурс «Хорошие новости». Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) Василь Костицький офіційно тільки брав участь в обох заходах. Різнилися ці зустрічі й реакцією представників ЗМІ. Вони вже не мовчали - лунали цілком конкретні звинувачення в спробах увести цензуру.

 

А саме цей момент насторожує та спонукає повернутися до дивовижної боротьби нібито за суспільну мораль. З одного боку, можна привітати пробудження зі сну українських журналістів. Коли йдеться про свободу, пильність украй рідко буває зайвою, та гадаю, політики не скликали жовтневого круглого столу, щоби просто наганяти на представників ЗМІ нудьгу.

 

Але навіщо влаштували римейк, який мав усі шанси провалитися? Звісно, підправили деякі особливо безглузді моменти: політики вже нібито ні при чому, а ініціатива, так би мовити, знизу. Та й деякі дивні збіги, які збентежили мене в ці перші місяці боротьби з негативом, зокрема, дослідження, що ніби вказують на підтримку народом цензури, та перестороги щодо згубних наслідків для психічного та фізичного здоров'я, тепер фактично на порядку денному. Запитання викликає й недавно розміщений на сайті НЕК лист із безумовно позитивним змістом від якогось «правозахисника».

 

Повернуся до всіх «підтверджень» суспільної підтримки, пересторог психологів та обґрунтування в «міжнародному кримінальному праві» діяльності НЕК, але спочатку хотілось би кілька моментів уточнити. З одного боку, пан Костицький нарікає, що його позицію перекручують. З іншого - як на круглому столі, так і в листі на сайті, лунають досить образливі звинувачення на адресу критиків діяльності НЕК. Слова пана Костицького передають і на сайті одного з організаторів заходу («Хорошие новости»), а в разі будь-яких сумнівів стосовно моїх мотивів або стосовно «замовного характеру» критики, просила би висунути конкретні звинувачення - розглянемо їх у суді.

 

В одному я погоджуюсь із паном Костицьким: держава справді має втрутитися в роботу ЗМІ, хоча не «з метою гармонізації поданих ними новин і сюжетів» (що б це не означало людською мовою), а з метою дотримання законодавства та захисту людей. Пан Костицький виявляє виняткову активність і постійно наголошує на необхідності протидіяти пропагуванню ненависті та ксенофобії, що так само забороняється, як і порнографія. Проте він жодного разу не звертав уваги на низку конкретних видань, які порушують ст. 161 ККУ, поширюють брехню та розпалюють ворожнечу. Вже рік на сайті «Кримської правди» «висить» стаття проти однієї етнічної групи в Криму («Принесенные ветром»). Не може пан Костицький не знати, адже весь час протестуємо, та двічі заяву до прокуратури написали з вимогою порушити кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, а статтю не прибирають. Пан посадовець мовчить. Він скаже, що чекає на включення НЕК до переліку державних установ, які здійснюють судово-експертну діяльність за фактом розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті. Його комісія й тепер не може здійснювати судово-експертну діяльність за фактом порнографії, але тут вона якраз не мовчить.

 

Я спокійно ставлюся до розумних та обґрунтованих обмежень свободи слова. Один відомий американський суддя колись пояснив, що свобода слова не дає права крикнути «пожежа» в переповненому театрі, якщо насправді нічого не горить. Як на мене, в ЗМІ та інтернеті повинні бути обмеження для тих, хто кричить, що винуватець пожежі чи якихось інших негараздів - певна група людей за расовою, релігійною чи якоюсь іншою ознакою; для тих, хто нахабно бреше та розпалює ворожнечу. З огляду на ризики, вважаю, що краще, коли відповідальність за те бере на себе суспільство і зрештою ЗМІ, а не держава. Купу публікацій явно ксенофобського характеру, поширених в українських ЗМІ, неможливо уявити в країнах ЕС. Чи ЗМІ в цих країнах дбають про суспільну мораль, чи керуються економічними міркуваннями (не хочуть збанкрутувати), мене не обходить. Треба розвивати роль громадського осуду, а не збільшувати втручання держави. Залишаться ситуації, коли державні чи правоохоронні органи муситимуть втрутитися. Але їхні дії повинні бути чітко врегульовані та передбачувані. А тут, даруйте, хто би міг передбачити, що державний орган побачить загрозу для суспільної моралі (та й національної безпеки) в романі відомого українського письменника та й чи навіть у справжній порнографії (якщо не дитячій, яка має жорстко каратися), а не в цілеспрямованому розпалюванні ворожнечі проти певної етнічної групи. Так само важко передбачити «рецепт» обмеження негативних новин.

 

Пан Костицький послався на результати дослідження, яке нібито довело, що народ підтримує цензуру. Таке просте тлумачення, на мій погляд, не є обґрунтованим, і мені шкода, що цю версію підхопили майже всі ЗМІ. Інформацію треба обробити, а не проковтнути, щоби виплювати в перекрученій формі. Двічі за останні півроку чуємо, ніби народ тільки й мріє про введення цензури, хоча насправді з'ясували, що люди підтримують якісь обмеження сцен насильства, жорстокості, сексу тощо. Я мусила би так само відповісти, бо теж не хочу, щоб діти дивилися деякі речі, і хочу, щоб мене попереджали про надмірне насильство. Не знаю, для кого Інститут імені Горшеніна проводить свої опитування, але радила би включити запитання, чи хочуть обмеження будь-яких новин з огляду на їхній негативний зміст. Я переконана, що результат буде іншим. Досить багато залежить від самих запитань, та й від того, як нам подають результати. Шкода, що ЗМІ кинулися трубити про «цензуру», а дуже мало уваги звертали на ще одне дослідження, проведене Центром Разумкова в рамках проекту «Дому свободи Україна».

 

Як пан Костицький, певно, знає, треба надзвичайно чітко визначати терміни. Він посилається на статті 3 та 27 Конституції, що, на його думку, уможливлюють контроль над діяльністю ЗМІ. Він цитує фразу «безпека громадян є обов'язком держави», й каже: «Щодо негативу, держава просто не може мовчати в цій ситуації. І мовчання в державі - це злочин перед суспільством, порушення її конституційного обов'язку».

 

Що мовчання може бути злочином, не підлягає сумніву. Саме таким злочинцем була радянська влада 23 роки тому, коли замовчувала беззаперечно негативну інформацію про Чорнобильську аварію. Партійні посадовці відправили своїх дітей у Москву, а чужих дітей - на вулицю, щоби ті (в позитивному дусі) відсвяткували Перше травня.

 

Щодо нинішньої кризи теж маю істотні застереження. Держава може скільки завгодно намагатися не говорити про масштаб кризи, неефективність заходів - або радше про їх відсутність з огляду на неспроможність політиків хоча б на деякий час відкласти свою вбивчу боротьбу за владу. Кому це допоможе? До речі, в усіх західних ЗМІ уже давно висловлюють здивування, що українській владі так начхати на народ та майбутнє країни. Отже, замість антикризових заходів у державі наступного разу МВФ покажуть антикризовий позитив у ЗМІ?!

 

Стосовно негативного впливу «поганих» новин із паном психологом не погодиться хіба що переконаний мазохіст. Але висновки, які вона робить, - її особиста думка, яку багато психологів не поділяють. Її запитання «яка мета цієї інформації?» нагадує риторичне запитання дворічної давності голови Держкомархіву Ольги Гінзбург - чому маємо знати про злочини комуністичного режиму? Я тоді відповіла, що це моя родина, це мільйони інших родин і що ми маємо право й обов'язок знати. Щодо права й обов'язку відповіла би так само й тут.

 

Інформація дає нам можливість зрозуміти, кому маємо довіряти, кому - ні, та й вимагати, щоб ті, хто повинен керувати країною, не тільки задовольняли свої політичні та бізнесові інтереси, а й служили виборцям. Зроблю тільки одне надзвичайно важливе уточнення: інформація може лежати мертвим капіталом або відволікати увагу від головного, коли її не обробляємо. Тут я сама вважаю, що українські ЗМІ мали би сумлінніше та професійніше виконувати свої обов'язки. Ставити більше запитань, наприклад, щодо джерел інформації та ймовірних мотивів тих, хто її подає. Можна було би безліч проблем уникнути.

 

Раджу читачеві ознайомитися зі «позитивним змістом» сайтів організаторів другого столу: http://ukrhromada.org/ та http://www.horoshienovosti.com.ua/. Повинна визнати: на обох  сайтах знайшла далеко не все, що шукала. На перший погляд - інформації ніби купа, грошей не пошкодували. Але на одному сайті взагалі не зрозуміло, коли він стартував, хто його фінансує; на другому інформації нібито достатньо, але про конкретні джерела фінансової підтримки - анічичирк. Зате серед медіапартнерів знайшла «Народний оглядач», чого відверто не розумію. Про який «позитивний зміст» ідеться, коли партнером є сайт, на якому майже щодня публікують тексти ксенофобського чи антисемітського характеру?

 

Повертаючись до запитання стосовно мети інформації, додала би ще одну. Перепрошую за педантизм, але хочеться знати, що ж відбулося. З цієї точки зору у висвітленні круглого столу, чогось, м'яко кажучи, бракує, хоча позитиву, безумовно, більше.

 

Щодо листа, оприлюдненого на сайті НЕК, маю цілу низку запитань, і не в останню чергу - чому таку маячню опублікували. Ставити запитання, до речі, завжди варто, бо це змушує нас замислитися, коли раціональної відповіді немає. Думаю, розраховували на те, що далі перших абзаців ніхто не читатиме. Прочитати справді важко, мені вдалося десь із третього разу.

 

Звісно, приємно, коли хтось висловлює повагу до тебе як до Людини та Особистості. Але коли автор листа пише, що він є представником в Україні «Международного общества прав человека (ООН)», дуже хотілось би знати, що для нього означають літери ООН, бо це шановне товариство не належить до структури Організації Об'єднаних Націй. Не завадило би знати, що це (і звідки воно в нього) за «специальное программное обеспечение», за допомогою якого він проаналізував зміст критики НЕК «с целью изучения психологического состояния того или иного автора в момент написания материала, выявления скрытых подсознательных внушений в тексте того или иного материала, направленных на создание у читающей аудитории необходимой автору реакции». Варто зазначити: пан Гальченко дійшов висновку, що вся критика має замовний характер.

 

Далі він береться за правозахисні організації й починає ніби цитувати міжнародні документи. Де він узяв свій російський переклад, не могла дізнатися, але в англійських оригіналах елементарно відсутні вказівки НУО, про які він пише. Один заголовок, щоправда, знайшла, коли зі здивуванням намагалася збагнути, звідки ось таке: «К преступлениям против здоровья населения и общественной нравственности в международном уголовном праве наряду с прочими относятся: • посягательства на культурные ценности народов, интересы общественной нравственности, как исторически сложившейся совокупности правил поведения».

 

Виявилося, що тут пан «правозахисник» сплутав міжнародне кримінальне право з главою 25 КК Російської Федерації.

 

Чому так багато пишу про цей лист? Почасти тому, що хтось явно намагається створити враження, ніби правозахисні організації мають триматися подалі від запитань щодо діяльності НЕК та закликів до обмежень негативу в ЗМІ, й обґрунтовує таку дивну позицію ще дивнішими «тлумаченнями» міжнародних документів. Інформація потрібна й для того, щоби стало зрозумілим: смілий висновок пана Гальченка щодо ролі НЕК має підлягати щонайменш ретельній перевірці.

 

Та й тому, що, на моє глибоке переконання, треба ставитися з повагою до людей, а не намагатися дурити та свідомістю маніпулювати ними з метою, яка - за визначенням - не може мати виправдання в демократичному суспільстві.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23756
Теги:
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
В.Фофудья ТВ
5494 дн. тому
Живи спокойно, страна — 21.04.09 20:21 — Константин Эрнст и Леонид Парфенов выступили с замечательным почином. «Портрет на фоне», посвященный юбилею Аллы Пугачевой, они предварили кратким сообщением: мы сняли эту передачу 16 лет назад, но наше отношение к теме не изменилось, так что решили просто её повторить. Идеологи вечных старых песен о главном снова задают тон. На сегодняшнем болотном ТВ можно клонировать не только «портреты на фоне», но и выпуски новостей 30-летней давности. Информационная насыщенность информационного вещания стремится к нулю, так что подмены мало кто заметит. В классике жанра, программе «Время», с завидным постоянством появляются заезжие знаменитости – Том Круз, Микки Рурк, Роберт де Ниро. Приходят в святилище и запросто принимаются там болтать с ведущими о чем-то своем, голливудском. И слава богу, что приходят, они хоть как-то разнообразят унылые будни эфира. Всё лучше, чем имитировать новости. Если год назад в связи с появлением нового президента еще были надежды на перемены, то сегодня можно констатировать: перемены только к худшему. Информацию окончательно вытеснила паркетная хроника, аналитика мертва, общественно-политическое вещание тихо скончалось. Главной новостью сезона назначен юбилей Пугачевой. Сенсацией, которая муссируется больше недели, становится история Ирины Беленькой, выкравшей свою дочь Элизу у французского мужа. Новость номер два – экстрадиция нацистского преступника Демьянюка в Германию. В гневных репортажах корреспонденты требуют прозрачности и праведного суда… Наша всемирная отзывчивость оборачивается тяжелым диагнозом. Внешние события волнуют политический класс гораздо больше, чем внутренние. Депутаты даже посвятили специальные парламентские слушания международному имиджу России. Глава соответствующего думского комитета Валерий Комиссаров предложил создать из «внешних СМИ единый пропагандистский кулак». Смею напомнить, что это тот самый Комиссаров, который стал родоначальником телетаблоидов в формате «Моей семьи», «Марьиной рощи» и прочих «Окон». Впрочем, вполне допускаю, что и те его новации были вызваны грезами о едином пропагандистском кулаке, но только внутри страны. Ничто так не отвлекает электорат от грустной повседневности, как интерес к чужим постельным тайнам, искусно педалируемый все тем же Комисcаровым в бытность его славного служения телемузам. А пока внешний кулак еще не окончательно сформировался, народ из ближайшего зарубежья бежит от нашего ТВ быстрее лани. Ладно бы Грузия с Украиной отказывались от российских каналов, так ведь идеологически близкие Белоруссия с Таджикистаном тоже норовят обходиться без наставлений Большого Брата. А кому, спрашивается, охота за свои кровные ежедневно потреблять адский коктейль из ханжества, высокомерия, имперских амбиций, лжи и откровенной глупости? Ну, посмотрят они еще и «Уроки молдавского» Семина с их неизбежным, как инфляция, конспирологическим посылом. Ну, убедятся в очередной раз в ловкости рук автора, монтирующего свои представления об оранжевых революциях с высказываниями неких заокеанских господ (жизненная миссия которых в том, кажется, и состоит, чтобы подтверждать семинские теории о технологиях свержения власти). Только скулы сводит от предсказуемости. Хотя бывают и приятные неожиданности. Привлеченный Семиным эксперт, молдавский актер Валерий Магьяша, обозвал Наталью Морарь «политическим импотентом». Трудно не согласиться с Павлом Шереметом, задающим риторический вопрос Константину Затулину («К барьеру!»): «Для вас СНГ до сих пор остается общежитием империи, где вы как дружинник наводите порядок?» Деградация ТВ длится вот уже 9 лет. Уничтожается все, что было наработано в свободный век отечественной тележурналистики, то есть в лихие 90-е. Сегодня ящик – зеркало параллельной реальности, где нет Ходорковского, Бахминой, сочинских выборов, маршей несогласных, значительного падения производства, неуклонного повышения цен, проблем с банками, кошмара ЖКХ. Одним словом, нет ничего, что касалось бы жизни людей. Даже такой закоренелый государственник, как Федор Бондарчук, осмелился довольно точно определить вектор нашего движения вперед: «Мы катимся в ж…у». И пояснил, почему: газет нет, ТВ нет, пропаганда набирает силу. На мой взгляд, и пропаганды сейчас особой нет, а есть дикая растерянность всех, включая верховных правителей, перед грозной непредсказуемостью будущего. Еще грозит кому-то неведомому кулачками Михаил Леонтьев; еще хоть и нерегулярно, но собирает в студии народ Максим Шевченко, не умеющий скрыть слезы восторга перед антикризисным планом Путина; еще Алексей Пушков в своем «Постскриптуме» важно надувает щеки от величественности задач, но энергия распада все стремительней. Когда содержанием реальной политики была любовь к Владимиру Владимировичу, ТВ блистательно справлялось с задачей идеологического оформления данной любви. Когда пришел Дмитрий Анатольевич, восторжествовала сумятица. Комментатор пасхального богослужения (через год медведевского правления!) называет Путина и президентом, и премьер-министром. Ошибка не случайная, а системная. Сегодня ситуация уникальная. Все либеральные мессиджи, которые президент довольно щедро отправляет в массы в последние дни, ТВ решительно игнорирует. Вот лучший ответ на главный вопрос – что это: очередной намек на оттепель или косметика чистой воды? Столь же блистательно ТВ не заметило медведевскую фразу, возбудившую часть общественности: «Свобода лучше, чем несвобода». Более того, за истекший год экран по капле, словно раба, выдавливал из себя свободу, в чем весьма преуспел. Есть, впрочем, и вечные ценности. Размах юбилея Пугачевой, совпавшего со всплеском косметического либерализма, напомнил очевидное. В наших широтах еще долго будет актуально песенное пророчество примадонны: «Живи спокойно, страна, я у тебя всего одна».
Торквемада
5494 дн. тому
"Виявилося, що тут пан «правозахисник» сплутав міжнародне кримінальне право з главою 25 КК Російської Федерації."----А чему удивляться? Они же липовые правозащитники, липовые юристы, липовые моралисты.Фофудьи.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду