Марчін Шимчак: «Сподіваємося відкрити два нових проекти до кінця цього року»

4 Грудня 2008
57178
4 Грудня 2008
07:41

Марчін Шимчак: «Сподіваємося відкрити два нових проекти до кінця цього року»

57178
Гендиректор «Агора Україна» – про плани компанії в інтернеті, відносини з «Українською правдою» та долю медіа в умовах кризи.
Марчін Шимчак: «Сподіваємося відкрити два нових проекти до кінця цього року»
Одна з найбільших польських медіагруп Agora S.A. представлена в Україні двома юридичними особами: компаніями «Агора Україна» та «Агора Преса». Перша відповідає за розвиток інтернет-сервісів, друга – придивляється до українського ринку преси. З неофіційних джерел «Детектор медіа» стало відомо, що видавнича діяльність «Агори» в Україні згортається, не почавшись. Утім, керівник компанії «Агора Преса» Януш Янець на наші запитання мав лише одну відповідь: «Без коментарів». Натомість з «Детектор медіаю» радо зустрівся генеральний директор «Агора Україна» Марчін Шимчак. От тільки він одразу попередив, що говоритиме лише про інтернет, у якому нині зосередилася діяльність польського медійного  холдингу в Україні.
 
– Пане Шимчак, у Польщі компанія Agora S.A. має близько 50 інтернет-брендів…
– Майже 80. Це різноманітна пропозиція, яка включає в себе один з провідних польських інтернет-порталів Gazeta.pl, топ-класифайд-портали на тему працевлаштування і нерухомості, Sport.pl, Tivi.pl або Bebo.gazeta.pl.
 
– Які з них є найбільш прибутковими і найбільш популярними?
– Онлайн-сервіси «Агори» в Польщі знаходяться серед польських топ-гравців у своїх категоріях. З одного боку, ми маємо популярний інформаційний портал Gazeta.pl, а з іншого – не менш популярний портал Praca.pl, який розрахований на тих людей, які шукають роботу. Треба враховувати скільки є загальних відвідувачів сайту, скільки зайшло на сайт, скільки вони прочитали сторінок. Ці дані дуже просто фіксуються. З іншого боку, слід ранжувати за популярністю ті сервіси, які конкурують між собою за однією темою або за цільовими аудиторіями. Тому однозначно відповісти на це запитання важко.
 
– Чому «Агора Україна» вирішила починати на українському ринку з платформи блогів Blox.ua й ігрового порталу ChikiDriki.com.ua?
– Ми хотіли познайомитися з ринком. Інтернет – медіасегмент, який в Україні зростає найшвидше, а ми маємо багатий досвід у створенні успішних онлайн-проектів з нашої діяльності в Польщі.
 
– Як ви оцінюєте результати роботи двох перших українських проектів?
– Ми задоволені ними. На платформі Blox.ua створено більше 5 тисяч якісних блогів за 10 місяців її існування. Ми – єдиний портал, який показує кількість блогів на головній сторінці платформи. У жовтні ми мали близько 130 тисяч унікальних відвідувачів, 9 тисяч зареєстрованих користувачів та близько 170 тисяч візитів на Blox.ua. Наш ігровий портал ChikiDriki.com.ua був запущений недавно, в середині вересня, але він мав вже 65 тисяч унікальних відвідувачів, понад 10 тисяч зареєстрованих користувачів та 85 тисяч візитів у жовтні.
 
– Які доходи приносять ці проекти?
– Ми не розголошуємо дані щодо прибутків компанії «Агора Україна».
 
– З огляду на ваш польський досвід, які проекти ви плануєте запускати в Україні?
– Ми працюємо в Україні вже півтора року. Оскільки кожен ринок унікальний, то ми переносимо лише той досвід, який може згодитися для відвідувачів в Україні. Ми будемо офіційно інформувати про старт нових проектів. Ми сподіваємося відкрити два нових проекти до кінця цього року.
 
– У Польщі ви маєте портал інтернет-телебачення TiVi.pl. Чи розглядаєте ви можливість старту такого проекту в Україні?
– TiVi.pl в Польщі є, по суті, інтернет-телеканалом з особливим контентом, створеним для інтернет-аудиторії. Такий контент, як інтернет-серіали, створюється у співпраці з партнером, польською студією телевізійного виробництва. На жаль, я не можу говорити про ті проекти, які ми плануємо запроваджувати в Україні.
 
– Якої частки українського ринку інтернет і за який час ви плануєте досягти?
– Знову не можу однозначно відповісти – з двох причин. По-перше, тому що наразі немає офіційних досліджень інтернету в Україні. Є Асоціація, яка провела тендер, котрий виграла компанія «Геміус Україна». Коли ринок матиме легітимні результати досліджень, тоді буде легше відповісти на питання, яким є ринок, у якому місці ми знаходимося і в якому хочемо знаходитися. Друга проблема – поточна економічна ситуація. Зараз переломний момент не лише для економіки, але й для медіа. Мені здається, що медіаринок значно впорядкується і сконсолідується після кризи.
 
Дані надані PublicisGroupeUkraine
 
– Як ви гадаєте, які типи медіа найбільше постраждають від кризи?
– Аби докладно відповісти, я би мав знати структуру доходів цих медіа. Може бути, що дві компанії при однакових доходах можуть мати різну ситуацію: наприклад, одна фірма має трьох потужних клієнтів, інша має 20 клієнтів з малими бюджетами. Залежно від ситуації й галузі, у якій працюють рекламодавці, обмеження видатків на рекламу може бути різним. Також слід знати структуру видатків у медіакомпаніях. У кожній фірмі може працювати близько 20 осіб, натомість умови праці можуть бути різні і, відповідно, ситуація в компаніях різна. Через те я не можу сказати, кому буде легше, а кому важче.
 
– За прогнозами рекламних агенцій інтернет постраждає найменше. Чи ви згодні з такою точкою зору?
– Цілком імовірно, що інтернет залишиться медіасегментом, що розвивається найшвидше, незалежно від кризи – завдяки його динамічному зростанню, яке спостерігається протягом останніх кількох років, зростаючій популярності серед користувачів та конкурентному ціноутворенню в порівнянні з традиційними ЗМІ. Водночас частка рекламних видатків на інтернет в Україні є набагато меншою, ніж в інших країнах. Офіційна квота інтернету в Україні – 15-18 мільйонів доларів у 2008 році. Це відносно небагато. Натомість сам ринок українського інтернету є дуже конкурентним. Це значить, що гроші дуже розпорошені. А отже, ринку не уникнути консолідації: злиття і поглинання одних компаній іншими.
 
– Який обсяг інтернет-ринку в Польщі?
– Польський інтернет-ринок уже більший за ринок радіо, а в третьому кварталі 2008 року витрати на інтернет перевищили обсяги ринку зовнішньої реклами. У Великій Британії, наприклад, інтернет-реклама має більшу частку в медіаміксі, ніж телевізійна реклама. Річ у тім, що проникнення інтернету в країнах є різним.
 
Дані надані Publicis Groupe Ukraine
 
– Що відбувається з польськими медіа в умовах кризи? В Україні вже повним ходом ідуть процеси оптимізації в пресі та на телебаченні: скорочують людей, скорочують обсяг видань або ж узагалі закривають проекти.
– У Польщі все відбувається так само, як в Україні. Але повторюся, усе залежить від структури коштів компанії, незалежно від того, чи вона займається медіа, чи іншою діяльністю. У випадку медіакомпаній у Польщі також можливі оптимізація та скорочення.
 
– Що є пріоритетним для «Агори» в Україні: запуск власних проектів чи поглинання вже існуючих на ринку? Наразі ведете переговори з українськими компаніями?
– Ми почали з власних проектів, щоб зрозуміти ринок, зрозуміти ментальність людей, що для нас є дуже важливим. Подальші плани є комерційною таємницею.
 
– Рік тому на медіаринку поширювалася інформація, що «Агора» хотіла придбати «Українську правду». Якими були об’єктивні передумови до таких розмов і які зараз у вас відносини з «УП»?
– Ми ніколи не коментуємо чутки. Звичайно, ми співпрацюємо з «УП»: обмінюємося елементами реклами, просуваємо різні підсайти «УП», такі як «Таблоїд», «Економічна правда». У свою чергу, «УП» робить промоцію нашим сервісам.
 
– А в чому виражається співпраця між вашими блоговими сервісами?
– На «УП» є інформер, який повідомляє про найцікавіші блоги на Blox.ua.
 
– Хто з польських медіакомпаній хоче перейняти ваш досвід в Україні й виявляє інтерес до українського ринку?
– Знаю, що зацікавленість в українському ринку є. Прикладом може бути поява нового журналу про інтер’єри «Муратор» (у вересні на український ринок вийшов польський видавничий дім Murator, – «ТК»).
 
– Які плани в «Агори» стосовно інших ринків?
– Це запитання до ради правління «Агори» в Польщі.
 
– Нещодавно «Агора Україна» відкрила сейлз-хаус AdBroker. Повідомлялося, що він продаватиме рекламні майданчики на сайтах «Української правди» та «Українського медіахолдингу». Згодом представники «УМХ» спростували цю інформацію. Чому сталося таке непорозуміння?
– Ми інформуємо журналістів лише тоді, коли маємо фізично підписану угоду. У випадку з «УМХ» так і було. Різниця тільки в тому, що ми підписали угоду з агенцією, яка мала виняткове право продажу реклами на засобах «УМХ».
 
– З ким зараз AdBroker підписує угоди?
– Ми підписали вже кількадесят угод. Утім, це не найбільші портали на українському ринку. Наша філософія продажу полягає в тому, що один відвідувач на великому порталі такий самий важливий, як і на маленькому сайті. «УП» і «УМХ» – це і є наші найбільші партнери.
 
Джерело: Cortex (Publicis Groupe Ukraine)
 
– Який відсоток комісії отримуватиме сейлз-хаус від рекламних угод?
– У нас немає стандартних умов. Умови співпраці занотовані в угодах, але комісія виникатиме з обопільного порозуміння між рекламодавцем, AdBroker’ом і власником сайту. Маржа відрізнятиметься, залежно від того, на якого рекламодавця розрахований сайт, яка в нього цільова аудиторія.
 
– Ви оголошували, що пропонуватимете українським рекламодавцям майданчики на польських сайтах, а польським клієнтам – на українських. Хто з рекламодавців готовий виходити з рекламою на ринок іншої країни?
– Ми створили таку можливість для рекламодавців, оскільки компанія «Агора» присутня на обох ринках. Можу навести приклад: польська компанія Barlinek, яка виробляє паркетну дошку і присутня також в Україні, замовила нам рекламну компанію з польського на український ринок. Це поки єдиний приклад, але не забувайте, що ми таку діяльність відкрили тільки місяць тому.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
57178
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ro
5624 дн. тому
Мне тоже понравилось, позитивно...
grisha
5624 дн. тому
Хорошее интервью!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду