Цифра по-французьки

3 Жовтня 2007
33833
3 Жовтня 2007
15:26

Цифра по-французьки

33833
Цифра по-французьки
Нацрада з питань телебачення та радіомовлення на засіданні 3 жовтня внесла зміни до «Плану розвитку інформаційного простору щодо впровадження цифрового мовлення». Згідно з цим рішенням, цифрове мовлення в Україні буде впроваджуватися одразу у двох стандартах – MPEG 2 та MPEG 4.
 
Вісім загальнонаціональних мультиплексів буде поділено таким чином: 3 буде віддано під MPEG 2, два – MPEG 4, один – DVВ-H та два – HD.
 
За словами Ігоря Куруса, першого заступника голови Нацради, аналогічна модель паралельного існування двох стандартів MPEG 2 та MPEG 4 не є українським ноу-хау чи компромісом між двома сторонами дискусії – подібним чином цифровий ресурс поділено, приміром, у Франції.
 
Як відомо, питання стандарту – MPEG 2 чи MPEG 4, поруч із питанням, яке саме відомство буде відповідати за впровадження «цифри» в Україні – Мінтрансзв’язку чи Нацрада України з питань ТБ і РМ, найбільше дискутувалися у процесі обговорення програми «оцифрування» країни. Причому, обстоюючи впровадження MPEG 2, Нацрада наводила аргументи щодо того, що MPEG 2 суттєво здешевлює програму впровадження цифрового мовлення, оскільки SetTopBox`и (декодери) для MPEG 2 коштують приблизно утричі дешевше за аналогічні пристрої для MPEG 4. По-друге, це дає змогу одразу надати громадянам хорошу технічну якість, оскільки MPEG 2 є більш відпрацьованою технологією. Питання впровадження MPEG 2 через кращу якість сигналу крім Нацради обстоювала і така громадська організація, як Всеукраїнська асоціація кабельних операторів України і телеінформаційних мереж. Зокрема, її голова Юрій Лабунський наполягає на тому, що MPEG 4 не є перспективним стандартом: «Ми, кабельники, вже погрались із цим стандартом – він є сирим. Чудес на світі не буває. Чим більше стиснута картинка – тим гірша якість відтворення, яким би суперовим не був SetTopBox».
 
Так само впровадження стандарту MPEG 2 обстоюють ті оператори, які працюють із вітчизняними системами МІТРІС та ММДС, оскільки їхній сигнал є сумісним із MPEG 2, але несумісний із MPEG 4.
 
«За» MPEG 4 в попередніх дискусіях висловлювався Олександр Півнюквіце-президент Концерну РРТ. Основним аргументом впровадження сучаснішого і дорожчого MPEG 4 була економія частотного ресурсу, що дозволяє значно збільшити кількість каналів мовлення; а також те, що ця технологія дозволяє кодувати сигнал, а отже, впроваджувати паралельно кодоване і некодоване телемовлення.
 
Щодо того, що нема сенсу впроваджувати застарілі технології, то думку зв’язківців підтримали і вчені. Зокрема, генеральний директор НВП «Квант-Ефір» Іван Омелянюк, коментуючи закиди щодо технічної недосконалості MPEG 4, зауважив, що поки ми сперечатимемось про технічну недосконалість MPEG 4, світ уже дискутуватиме про окремі недоліки MPEG  7, а отже є сенс упроваджувати стандарт MPEG 4 якомога швидше.
 
Упровадження двох стандартів паралельно дає змогу сторонам, що брали участь у розробці «Плану розвитку інформаційного простору щодо впровадження цифрового мовлення», об’єднати не тільки свої аргументи, а й зусилля. Як наголосив Ігор Курус, MPEG 2 – це буде соціальний стандарт, під який і розроблятиметься соціальна складова програми із заміни декодерів, натомість MPEG 4 характеризується Нацрадою як комерційний стандарт. До того ж, як уточнив пан Курус, Нацрада зараз бронює два покриття під HD-формат, але якщо в процесі виконання програми з’ясується, що під High Definition краще застосовувати супутникові технології, а не цифрові, то ці смуги буде вивільнено найімовірніше під MPEG 4. Виділення ще одного, додаткового, мультиплексу під «соціальний» MPEG 2, на думку Куруса, є небажаним. З одного боку, різке збільшення загальнодоступних каналів – вигідне для населення, але різке збільшення гравців на ринку телереклами може суттєво вдарити по самих телеканалах і призвести до падіння рівня телевиробництва. Максимальною кількістю каналів у цифровому соціальному пакеті (MPEG 2) буде 15. Можливо, менше. Більшу кількість каналів можна буде бачити лише в стандарті MPEG 4, для якого – зауважимо – SetTopBox доведеться купувати в індивідуальному порядку, а «соціальний декодер» не є придатним (натомість MPEG 4 розпізнає стандарт MPEG 2). Це убезпечить ринок від одномоментного збільшення кількості гравців.
 
«На мій погляд, – член Нацради Тетяна Лебедєва акцентує на проблемних питаннях впровадження цифри, – ми маємо скласти план поетапного збільшення загальнодоступних каналів. Адже ми маємо захистити гравців телевізійного ринку, які 15 років розвивали свій бізнес, вкладали в нього… Країні потрібні сильні канали, із міцним виробництвом, а не велика кількість мовців, які не можуть прогодуватися на ринку. Другим проблемним питанням впровадження цифри є те, що ми маємо сказати – а хто ж буде провайдером. Чи мають право канал або група каналів взяти в управління мультиплекс? Усі ці питання є допоки невирішеними».
 
Суттєвим є й те, що, за рішенням Нацради, з держбюджету фінансуватиметься не вся програма переходу на цифрове мовлення, а лише окремі її пункти, зокрема: прорахунок частот і їх стандартизація, підготовка кадрів для роботи у новому стандарті; добудова веж («Але чітко відповідно до плану переходу країни на цифрове мовлення, а не як захоче КРРТ», – уточнив Курус); і найголовніше – соціальний захист населення.
 
Проте, як наголосила Тетяна Лебедєва, технічні речі – це лише питання технології, фінанси – це тільки фінанси, а строки – лише строки, основними ж є засадничі принципи – заради чого впроваджується цифрове мовлення в Україні:
 
- збереження та розширення інформаційного простору всієї країни та кожного окремого громадянина;
- забезпечення соціально незахищених верств правом на інформацію;
- захист національних телерадіомовників;
- збереження частотного ресурсу України («Мусимо освоїти весь ресурс, виділений нам за планом «Женева – 2006», причому використати оптимально», – наголошує Лебедєва);
- запобігти руйнуванню рекламного ринку.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду