Після справи про хабар у Держспецзв’язку змінили керівників підрозділів та розсекретили закупівлі

Після справи про хабар у Держспецзв’язку змінили керівників підрозділів та розсекретили закупівлі

30 Липня 2024
1536
30 Липня 2024
11:54

Після справи про хабар у Держспецзв’язку змінили керівників підрозділів та розсекретили закупівлі

1536
Установа працює над забезпеченням прозорості закупівель, зокрема оборонного призначення.
Після справи про хабар у Держспецзв’язку змінили керівників підрозділів та розсекретили закупівлі
Після справи про хабар у Держспецзв’язку змінили керівників підрозділів та розсекретили закупівлі

Після винесення підозри колишнім посадовцям Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) у заволодінні понад 62 млн гривень коштів були проведені аудити та  робота щодо забезпечення прозорості державних закупівель оборонного призначення. Про це йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа» голови Держспецзв’язку Юрія Мироненка.

Його призначили на цю посаду в грудні 2023 року, після того як були звільнені колишній очільник Юрій Щиголь, його заступник Віктор Жора та ще чотири посадовці, яких підозрюють у заволодінні понад 62 млн гривень через схему закупівлі обладнання та програмного забезпечення. 

Після призначення нового очільника було змінено керівництво більшості структурних підрозділів Адміністрації Держспецзв’язку, установ та закладів, які входять до складу служби. Але при цьому  нові заступники не призначались.

Також, за словами Юрія Мироненка, пройшов зовнішній та внутрішній аудит, за його результатами вносились зміни до внутрішніх нормативних актів та до бюджетних програм.

Окрім цього Держспецзв’язку розсекретила закупівлі, які були безпідставно засекречені, і зараз вони відбуваються за процедурою відкритих торгів.

Юрій Мироненко розказав, що Держспецзв’язку зараз працює над забезпеченням прозорості закупівель, зокрема оборонного призначення.

Так, служба ініціювала в лютому 2024 року внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2023 № 256 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем, засобів радіоелектронної боротьби та активних засобів протидії технічним розвідкам вітчизняного виробництва». Ці зміни запроваджують додаткові механізми коригування рівня фактичного прибутку вітчизняних виконавців державних контрактів на постачання БпЛА та засобів РЕБ до допустимого рівня 25% виробничої собівартості. За словами Юрія Мироненка, це дало змогу зекономити кілька мільярдів державних коштів.

Також Держспецзв’язку долучилася до ініціативи Міністерства економіки України щодо здійснення закупівель товарів через систему електронних закупівель «Прозоро» з використанням спеціальної процедури, яка дає змогу приховати сенситивну інформацію про постачальника та державного замовника (місцезнаходження, місце поставки тощо), зберігаючи процедуру відкритих торгів. Через таку процедуру купують БпЛА іноземного виробництва, такі як Mavic, Matrісе.

А в липні 2024 року прозорі механізми через систему «Прозоро» було поширено як на закупівлі БпЛА, так і на закупівлі засобів РЕБ вітчизняного виробництва.

Також Держспецзв’язку було розроблено постанову Кабінету Міністрів України від 30 травня 2024 року № 627 «Про реалізацію експериментального проєкту з декларування відповідності комплексних систем захисту інформації в інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних системах, створених з використанням профілів безпеки інформації». За словами Юрія Мироненка, вона дала змогу істотно підвищити вимоги до безпеки інформаційно-комунікаційних систем з використанням найкращих сучасних практик, забезпечити повну імплементацію підходів до побудови комплексних систем захисту інформації, що використовуються у США та ЄС, розроблених National Institute of Standards and Technology (NIST) та The European Union Agency for Cybersecurity (ENISA).

А це дає можливість ставити на озброєння сучасне програмне забезпечення та створювати принципово нові ІТ-продукти. «Проведена Держспецзв’язку робота вже дозволила поставити на озброєння Інформаційно-комунікаційну систему “Інтеграційна платформа "Дельта" Збройних Сил України”», — йдеться у відповіді Юрія Мироненка.

Нагадаємо, 20 листопада 2023 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про викриття схеми заволодіння державними коштами на суму понад 62 млн гривень через закупівлі програмного забезпечення у Держспецзв’язку. Тоді ж голову Держспецзв’язку Юрія Щиголя звільнив уряд.  Детективи Національного антикорупційного бюро оголосили йому, його заступнику Вікторові Жорі та ще чотирьом службовим особам підозру в заволодінні понад 62 млн гривень через схему закупівлі обладнання та програмного забезпечення. 24 листопада Юрій Щиголь вийшов з-під варти через день після обрання йому запобіжного заходу, оскільки було внесено заставу.

1 грудня 2023 року Кабмін призначив нового голову Держспецзв’язку. Ним став військовослужбовець, командир ударної роти БпЛА Юрій Мироненко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду