Напередодні матчу Україна — Румунія Нацрада отримала від каналів інформацію про відступ від вимоги щодо ідентичності для ОТТ

Напередодні матчу Україна — Румунія Нацрада отримала від каналів інформацію про відступ від вимоги щодо ідентичності для ОТТ

21 Червня 2024
12030
21 Червня 2024
11:52

Напередодні матчу Україна — Румунія Нацрада отримала від каналів інформацію про відступ від вимоги щодо ідентичності для ОТТ

12030
Листи регулятору надіслали мовники-виробники марафону та Суспільне.
Напередодні матчу Україна — Румунія Нацрада отримала від каналів інформацію про відступ від вимоги щодо ідентичності для ОТТ
Напередодні матчу Україна — Румунія Нацрада отримала від каналів інформацію про відступ від вимоги щодо ідентичності для ОТТ

До Національної ради з питань телебачення та радіомовлення звернулися телеканали-виробники марафону «Єдині новини» та Суспільне щодо відступу від виконання вимоги про ідентичність програми мовлення телеканалів для різних технологій. Про це «Детектору медіа» повідомила пресслужба регулятора.

Megogo є офіційним мовником Євро-2024 в Україні. Медіасервіс домовився і передав частину прав на показ футболу каналам Суспільного. Також ігри за участю національної збірної у цифровому ефірі показували всі канали, які транслюють марафон. Це трапилося вперше.

Згідно з домовленостями, права надані на цифровий ефір і кабельні мережі, у цих технологіях на згаданих каналах транслювався матч Євро-2024. Також  канали з футболом можуть транслюватися в інтернет-телебаченні за технологією IPTV. Натомість права на ще одну технологію  ОТТ залишилися винятково у Megogo. 

Саме тому в технології ОТТ замість трансляції футболу канали надали платформам свій альтернативний потік без матчу (наприклад, Суспільне показувало в ефірі студійний формат, у межах марафону також вийшов інший контент).

Як повідомила пресслужба регулятора, 10 червня надійшов лист від ТОВ «Ми — Україна», ТОВ «ТРК "Студія 1+1"», ТОВ «МКТРК» (ICTV), ПрАТ «Телеканал "Інтер"» із повідомленням про право трансляції цими телеканалами футбольних матчів за участі національної збірної України на Євро-2024 трьома технологіями розповсюдження: 

  • кабельна (аналогова та DVB-C);
  • ефірна наземна (цифрова та аналогова);
  • IPTV.

«У зв'язку з цим вищезазначеним листом телеканали повідомили Національну раду про відступлення від виконання вимоги про ідентичність програми мовлення телеканалів для різних технологій», — ідеться в повідомленні пресслужби.

Також до регуляторного органу 29.05.2024, 10.06.2024 та 14.06.2024 надійшли листи від АТ НСТУ з повідомленням про право трансляції футбольних матчів в етері регіональних і місцевих телеканалів Суспільного й телеканалу «Перший» з використанням наземної технології розповсюдження програм (Free TV).

«У своїх листах АТ "НСТУ" повідомило про тимчасову зміну параметрів сигналів телеканалів для ОТТ-провайдерів (у день і час проведення матчів)», — додає Нацрада.

Нагадаємо, Megogo має ексклюзивні права на технологію ОТТ, але матчі показали й інші ОТТ-сервіси. Коли у квітні минулого року виник конфлікт між Суспільним і «Київстар ТБ», існувала дилема. Адже Суспільне та його регіональні філії, які показували матч, — лінійні канали. Згідно з угодами, ОТТ-провайдери транслюють лінійні канали без змін у контенті.

Позиція регулятора у квітні 2023 року була такою: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зазначила, що «трансляція двох телевізійних сигналів не передбачена законодавством». За таких умов усі платформи не мали б вимикати матч і вмикати альтернативний сигнал каналів, які його транслюють.

Однак після цих подій у закон «Про медіа» вносили зміни, які були прийняті 30 травня 2023 року. У статті 21, у пункті 7 ідеться: «Суб’єкт у сфері аудіовізуальних медіа має право відступити від виконання вимоги, передбаченої абзацом першим цієї частини (мова про цей абзац: "Програма мовлення лінійного аудіовізуального медіа, яке поширюється за допомогою різних технологій, має бути ідентичною для всіх таких технологій", — "ДМ"), якщо умовами договорів із правовласниками про отримання прав на розповсюдження відповідних програм передбачені обмеження щодо розповсюдження з використанням відповідних технологій». 

14 червня, за кілька днів до гри Україна — Румунія, Нацрада внесла зміни у реєстр щодо двох сервісів, які показали матч 17 червня. У випадку зі Sweet.tv (юридична особа ТОВ «ОТТ Україна») Нацрада додала до технології провайдера окрім ОТТ ще й IPTV. YouTV (юридична особа «ТОВ «Платформа ТВ») регулятор зареєстрував одразу за двома технологіями. А якраз у технології IPTV провайдери можуть транслювати канали з футболом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12030
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду