WIPO ALERT: долучаємося до міжнародної боротьби з цифровим піратством

WIPO ALERT: долучаємося до міжнародної боротьби з цифровим піратством

28 Травня 2024
812
28 Травня 2024
13:00

WIPO ALERT: долучаємося до міжнародної боротьби з цифровим піратством

Олена Орлюк
очільниця Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій
812
Як Україна бореться з піратством і що може зробити держава, аби захистити правовласників.
WIPO ALERT: долучаємося до міжнародної боротьби з цифровим піратством
WIPO ALERT: долучаємося до міжнародної боротьби з цифровим піратством

Нещодавно Україна стала п’ятнадцятою державою, що доєдналася до WIPO ALERT Database. Цю міжнародну платформу створено для збирання інформації та протидії монетизації вебсайтів, які поширюють нелегальний контент або товари з порушенням прав інтелектуальної власності. Тобто WIPO ALERT можна назвати «чорним списком» ресурсів, до яких мають претензії правовласники, що придатний до використання у 193 країнах — членах WIPO (Всесвітньої організації інтелектуальної власності). Хочу детальніше розказати про процедуру наповнення списку та пояснити, чому цей крок важливий як у локальному, так і в глобальному контексті.

Насамперед слід зазначити, що наша співпраця з WIPO ALERT триває з березня 2021 року: саме тоді Україна почала наповнювати платформу даними про вебсайти, на яких допускаються порушення авторського права і суміжних прав. Цю ініціативу було реалізовано в межах імплементації Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та WIPO.

Зараз же взаємодія перейшла в нову фазу, оскільки 21 березня 2024 року набрав чинності наказ Мінекономіки №2945 «Про затвердження Порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності». Необхідність упровадження національного переліку прописана також і в статті 8 Закону України «Про рекламу». Щобільше — згідно зі змінами, внесеними до цього Закону торік, за розміщення реклами на внесених у перелік ресурсах передбачено адміністративну відповідальність. До слова, на міжнародному рівні інформація про вебсайти зі списку WIPO ALERT зокрема надається операторам платежів (Visa, MasterCard, PayPal), щоб вони уникали співпраці з власниками цих нелегальних майданчиків, — проте рішення про відповідальність у разі такої взаємодії залежить від кожної окремої держави.

Як це працює та в чому полягає роль IP-офісу

IP-офіс виступає ланкою між правовласниками, які помітили порушення своїх прав, та Мінекономіки, що у разі підтвердження підозри вносить дані до національного переліку. Вся процедура доволі проста та зрозуміла й відбувається наступним чином:

  1. Суб’єкт авторського права і (або) суміжних прав, який зафіксував порушення, звертається до IP-офісу та через адвоката чи патентного повіреного подає відповідний пакет документів у електронній або паперовій формі. Звернення приймаються як від громадян України, так і від нерезидентів.
  2. IP-офіс протягом 30 календарних днів розглядає звернення та готує висновок про наявність чи відсутність підстав для включення вебсайту до національного переліку. Все це — безплатно.
  3. Якщо власника підозрюваного ресурсу вдається ідентифікувати, ми інформуємо його про порушення та даємо можливість надати відповідь. Якщо власник ігнорує звернення, прийняття рішення відбувається без його участі. Водночас ІР-офіс не комунікує з власниками, якщо ці особи пов’язані з державою-агресоркою чи перебувають під санкціями.
  4. IP-офіс спрямовує свій висновок до Мінекономіки.
  5. Мінекономіки протягом 30 календарних днів після отримання висновку вносить відомості про відповідний вебсайт до національного переліку та оприлюднює їх на своєму офіційному порталі, а також розміщує ці дані на платформі WIPO ALERT.
  6. Рекламодавці можуть подати заявку на те, щоб стати авторизованими користувачами WIPO ALERT та отримати повний доступ до списків нелегальних ресурсів з усього світу (без авторизації можна переглянути приблизно 65% даних).

Чому це важливо

Варто розуміти, що реклама — це основне джерело існування нелегальних вебсайтів. І набагато легше достукатися до рекламодавців, які турбуються про репутацію свого бренду, ніж намагатися діяти більш «традиційно» та в судовому порядку доводити порушення IP-прав на піратських ресурсах, — оскільки більшість із них зареєстровано поза межами України, а від власників та адміністрації практично неможливо отримати відгук. Відповідно, робота з рекламодавцями, в результаті якої фінансування вебсайтів-правопорушників суттєво зменшиться чи навіть припиниться, є чи не єдиним дієвим розв’язанням проблеми.

Звісно, у порівнянні з ситуацією, яку ми спостерігали в Україні 10–15 років тому, сьогодні загальний рівень соціальної відповідальності, зокрема стосовно IP, став набагато вищим. У суспільства з’явилося розуміння того, що користуватися піратськими ресурсами неправильно навіть попри те, що за приватне споживання нелегального контенту поки що не накладають штраф. А враховуючи доступність підписок на офіційні стримінгові платформи — і поготів.

Однак явище цифрового піратства все ще доволі поширене, причому не тільки в Україні. Я завжди наголошую на тому, що ІР — це категорія, яка не знає кордонів і має глобальний характер. Але так само це стосується й порушень IP-прав: усі вони так чи так глобальні та подібні між собою. Тож із долученням до WIPO ALERT Україна не лише демонструє нульову толерантність до крадіжки контенту, але й робить свій внесок у боротьбу з цим явищем у світовому масштабі.

Важливо, що ми прийняли це рішення з власної ініціативи, позаяк воно не є обов’язковою вимогою в межах нашого євроінтеграційного курсу. Але в будь-якому разі для підвищення інвестиційної привабливості Україні необхідно зарекомендувати себе як державу, де поважають інтелектуальну власність і міжнародні стандарти — як на законодавчому, так і на громадському рівнях.

Та чи не найголовнішою мотивацією співпраці з WIPO ALERT лишається захист внутрішнього автора та бізнесу, адже споживання контенту та розміщення реклами на легальних майданчиках — це істотний стимул для комерціалізації інтелектуального продукту та розвитку вітчизняних креативних індустрій. В Україні вже існують бізнес-ініціативи, спрямовані на зростання кількості легального контенту — до прикладу, це «Чисте небо», що об’єднує найбільших гравців вітчизняного медіаринку. Проте для повної ефективності вони потребують державної підтримки — і долучення до WIPO ALERT якраз і є одним із кроків, що забезпечують цю підтримку.

Нарешті, менш очевидним, та не менш важливим є захист внутрішнього споживача: піратські сервіси часто поширюють шкідливе програмне забезпечення та збирають персональні дані користувачів, тому взаємодія з WIPO ALERT сприятиме  підвищенню якості цифрової безпеки.

Цифрове піратство все ще процвітає і в Україні, і у світі. Але так само стають потужнішими й інструменти, які використовують для боротьби з крадіжкою інтелектуальної власності. Головне — щоб ці інструменти впроваджувалися у співпраці: між різними державами, між державою та суспільством та всередині суспільства. І долучення України до WIPO ALERT є індикатором того, що ми готові інвестувати в реалізацію цього багаторівневого співробітництва максимум зусиль.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
812
Читайте також
05.04.2024 09:32
Центр стратегічних комунікацій, для «Української правди»
2 387
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду