«Чисте небо» підтримує наміри держави створити перелік піратських сайтів

«Чисте небо» підтримує наміри держави створити перелік піратських сайтів

4 Квітня 2024
427
4 Квітня 2024
12:06

«Чисте небо» підтримує наміри держави створити перелік піратських сайтів

427
В ініціативі вважають, що це допоможе знизити монетизацію незаконної діяльності та посилити рівень захисту легального споживання контенту.
«Чисте небо» підтримує наміри держави створити перелік піратських сайтів
«Чисте небо» підтримує наміри держави створити перелік піратських сайтів

Ініціатива «Чисте небо» підтримує наказ Міністерства економіки про затвердження порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності. Про це йдеться у повідомленні ініціативи.

Цей наказ  Міністерство економіки видало 21 березня 2024 року для забезпечення механізму реалізації останніх змін до рекламного законодавства. У жовтні 2023 році змінами до рекламного законодавства було заборонено розміщення реклами на сайтах, що внесені Міністерством економіки до національного переліку вебсайтів, що нехтують дотриманням прав інтелектуальної власності.

 «Такі зміни — це реалізація послідовної стратегії боротьби з піратством, а взаємодія з WIPO Alert на рівні індустрії здійснювалася протягом більш ніж чотирьох років. У вересні 2020 року Україна за сприяння “Чистого неба” долучилася до міжнародного блеклісту Всесвітньої організації інтелектуальної власності WIPO Alert. У 2021 році були завершені всі необхідні процедури, а до міжнародного блеклісту вже були внесені перші ресурси з національного “чорного списку”, який веде ініціатива “Чисте небо”, — йдеться у повідомленні ініціативи.

Нагадаємо, WIPO Alert — це міжнародна платформа, яка веде перелік сайтів, що порушують права інтелектуальної власності. У 2020 році Україна доєдналася до держав, які додають до цього списку піратські ресурси.

На думку ініціативи, запровадження національного переліку і механізму  реалізації заборони розміщення реклами на піратських сайтах допоможе знизити монетизацію незаконної діяльності та посилити рівень захисту легального споживання контенту.

«WIPO Alert забезпечує зручний та ефективний  доступ до списків піратів з різних країн, що є цінним інструментом для рекламної галузі. Національний перелік — це інструмент взаємодії з регулятором, створений для впорядкування процедури внесення та виключення сайтів зі списків. Попри виклики великої війни, індустрія розвивається, і можливість наповнювати платформу та національний перелік сайтами-порушниками, які доступні на території України, вкрай важлива. Впевнений, що всі гравці рекламного ринку слідуватимуть цим правилам і не співпрацюватимуть з сайтами-порушниками, адже тепер це не тільки інструмент саморегулювання ринку, а законодавча вимога та відповідальність», — прокоментував В’ячеслав Мієнко, керівник антипіратської Ініціативи «Чисте небо».

За даними агенції Bloomberg, які наводить «Чисте небо», Україна серед лідерів в антирейтингу споживання нелегального контенту, а це приблизно 3% світових відвідувань сайтів-порушників.

Нагадаємо, що ініціатива «Чисте небо» створена влітку 2013 року з метою розвитку легального аудіовізуального продукту та боротьби з ресурсами, що поширюють контент із порушенням права інтелектуальної власності. Вона налічує 17 учасників та 12 партнерів, серед яких найбільші гравці медіаринку України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
427
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду