Нацрада закликає канали дотримуватися правил мовлення у дні пам’яті та жалоби

Нацрада закликає канали дотримуватися правил мовлення у дні пам’яті та жалоби

18 Травня 2023
1107
18 Травня 2023
12:31

Нацрада закликає канали дотримуватися правил мовлення у дні пам’яті та жалоби

1107
До того часу, як спільно з органами співрегулювання будуть розроблені нові правила.
Нацрада закликає канали дотримуватися правил мовлення у дні пам’яті та жалоби
Нацрада закликає канали дотримуватися правил мовлення у дні пам’яті та жалоби

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела моніторинг і виявила, що не всі телеканали дотримуються правил мовлення у дні пам’яті та жалоби. Про це під час засідання регулятора розказав його член Максим Онопрієнко.

«14 травня був день пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Ми маємо моніторинг лінійних медіа. Не всі дотримувалися правил ведення мовлення. З основних моментів, які не були дотримані, у різні проміжки часу були відсутні повідомлення про відзначення дня пам’яті, у деяких була відсутня свічка, а в декого — хвилина мовчання», — сказав він.

За його словами, відповідно до Закону «Про медіа» Національна рада спільно з органом співрегулювання розробляє положення про дні пам’яті. А до їх затвердження керується попередньою практикою.

«Тому цей моніторинг був здійснений з урахуванням правил мовлення у дні пам’яті та трауру. І ми відповідним чином відреагуємо на цей моніторинг», — додав він.

Також Максим Онопрієнко нагадав, що 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу: «Він не внесений до відповідної постанови. Але на звернення голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова Нацрада рекомендувала каналам розмістити відповідний логотип і вшанувати цей день хвилиною мовчання».

Нагадаємо, у своїх роз’ясненнях щодо вступу в дію закону «Про медіа» Нацрада  звертала увагу на те, що частина третя статті 44 Закону України «Про медіа» передбачає, що регулятор разом з органом спільного регулювання розробляє і затверджує правила мовлення в дні пам’яті. Частина 26 прикінцевих та перехідних положень говорить про те, що в разі, якщо положення цього Закону передбачають затвердження Національною радою після розробки спільно з органом спільного регулювання певних вимог та критеріїв, до їх затвердження Національна рада при застосуванні відповідних положень має керуватися винятково нормами цього Закону з урахуванням попередньої практики застосування аналогічних норм законодавства.

Зважаючи на ці норми, регулятор звертає увагу суб’єктів у сфері лінійних медіа на необхідність вшанування днів пам’яті, починаючи з квітня 2023 року, шляхом внесення відповідних змін до теле- та радіопрограм з урахуванням попередньої практики організації мовлення в дні пам’яті відповідно до Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затверджених рішенням Національної ради від 23.07.2015 №1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за №967/27412) з урахуванням змін, затверджених рішенням Національної ради від 12.02.2021 №95 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 21.04.2021 за № 541/36163)».

Ілюстрація: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду