Сигнал Суспільного на супутнику знову намагались глушити

Сигнал Суспільного на супутнику знову намагались глушити

25 Серпня 2022
4333
25 Серпня 2022
10:11

Сигнал Суспільного на супутнику знову намагались глушити

4333
Перешкоди створювали на території країни-агресора.
Сигнал Суспільного на супутнику знову намагались глушити
Сигнал Суспільного на супутнику знову намагались глушити

Суспільний мовник зафіксував чергову спробу глушіння сигналу своїх каналів на супутнику Amos. Про це у коментарі «Детектору медіа» розказав директор з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитро Грузинський.

«З початку повномасштабної війни рф проти України ми фіксуємо регулярні  спроби зашкодити трансляції телерадіопрограм Суспільного, зокрема, й на  супутнику.  Першу таку спробу ми з колегами зафіксували ще у  березні. Потім отримали й документальне підтвердження цього від нашого ліцензійного оператора супутникової ретрансляції, компанії Spacecom. Ще одна спроба мала місце наприкінці травня. І от тепер, напередодні Дня Незалежності, в День державного прапора, 23 серпня,  зафіксували ще одну спробу глушіння нашого сигналу на супутнику...», – розказав Дмитро.

Втім партнери Суспільного – ТОВ «Телеканал СТБ», який здійснює підйом на супутник телерадіопрограм Суспільного, й, оператор супутникової ретрансляції Spacecom доклали зусиль, щоб компанія залишилась в ефірі. Хоча завади були.

Зараз НСТУ збирає усі необхідні документи для судово-претензійної роботи, оскільки було втручання в роботу каналів сторонніх осіб.

«Скажу більше, технічні фахівці підтвердили, що завади спеціальними радіоелектронними засобами створювалися саме на території країни-агресора. Не секрет, що справжні українські медіа, особливо такі, як Суспільне, примушують  “хвилюватися” окупантів, бо ж сила правди, яку демонструють журналісти Суспільного мовлення, це майже як зброя наших ЗСУ. Саме тому я й кажу, що після Перемоги і ЗСУ,  і Суспільне будуть беззаперечними авторитетами», – додав Дмитро. 

За його словами, задля безпеки Суспільне зараз шукає шляхи диверсифікації ризиків. Тому згідно з рішенням правління, вже подали до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення заяви на внесення змін до ліцензій  щодо супутникового ретранслятора. Нагадаємо, у березні після повномасштабного наступу Росії були спроби заглушити сигнал каналів на супутнику — DDoS-атаки та створення перешкод. Наприклад, про це повідомляв голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький. Канали Суспільного відбили атаки, але були змушені перейти на резервний супутник. Який саме супутник зараз є більш безпечним, не розголошують, щоб не отримати новий шквал атак.

На супутник Spacecom Amos НСТУ (тоді ще НТКУ) перевела всі свої канали у 2016 році. До цього часу оператором телекомунікацій була дочірня компанія шведської групи SES «СЕС Сіріус Україна» та державне підприємство «Укркосмос». А оператором телекомунікацій став СТБ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4333
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду