Регіональні канали, які зазнали обстрілів та  окупації розказали, як їм вдається виживати після нападу Росії

Регіональні канали, які зазнали обстрілів та окупації розказали, як їм вдається виживати після нападу Росії

24 Серпня 2022
1628
24 Серпня 2022
14:55

Регіональні канали, які зазнали обстрілів та окупації розказали, як їм вдається виживати після нападу Росії

1628
Історії мовників з Херсону, Запоріжжя, Кривого Рогу, Чернігова, Сум та Тростянця.
Регіональні канали, які зазнали обстрілів та  окупації розказали, як їм вдається виживати після нападу Росії
Регіональні канали, які зазнали обстрілів та  окупації розказали, як їм вдається виживати після нападу Росії

Регіональні мовники під час засідання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення поділились досвідом роботи  в умовах повномасштабної війни та окупації. Включення каналів з різних регіонів пройшло під час засідання регулятора 24 серпня, на День Незалежності України.

Телеканал «Херсон плюс», за словами його представника Володимира, переформатувався на мовлення онлайн та розпочав робити на своєму сайті лонгріди. Після початку окупації вороги відібрали два комплекти апаратури і займатись журналісткою діяльністю та робити новини було небезпечно для життя.

Через проблеми з інтернет зв’язком у самому Херсоні не всі можуть дивитись сюжети, тому команда проєкту вирішила зробити акцент і на текстові матеріали, які легше завантажувати. «Наш канал єдина компанія, яка зберегла колектив, виплачуємо зарплати та податки», – розказав Володимир і додав, що команда каналу здебільшого виїхала з Херсону і зараз займається волонтерством.

Через окупацію 70% Запорізької області телекомпанія «Алекс» може вести мовлення лише в Запоріжжі. За словами директорки Ольги, зараз близько 5-6% ефірного часу канал заповнює власним продуктом, а у решту годин транслює  марафон «Єдині новини». Адже для цілодобового мовлення зараз можливостей немає. Через обстріли пошкоджені студії компанії, також вибиті вікна. Тому директорка просила у регулятора допомоги з грантовими проєктами, щоб мати можливість прродовжувати свою діяльність.

Телерадіокомпанія «Рудана» з Кривого Рогу зазнала кібератак. За словами директорки Анни, були атаки на сервери каналу, пошту, створювались фекокові сторінки. Майже повністю зупинилась реклама. Однак компанія підтримує соціальні ініціативи волонтерських організацій і розміщує про це повідомлення безкоштовно.

Важкою була окупація для «ТРК Тростянець» з Сумської області.  Через остріли пошкоджена вежа, ворожі снайпери зробили неможливим пересування та зйомки у місті для журналістів та операторів. Однак після визволення, за словами директорки Олени, вдалось відновити мовлення завдяки фінансовій допомозі головного рабина України. У червні запрацювала радіостанція, а у липні канал ТВ5. Окрім єдиного марафону компанія транслює власні програми про відновлення після окупації та розвиток громади.

Сумська філія Суспільного в умовах оточення міста своїм пріоритетом бачила збереження колективу. І коли елітні танкові підрозділи оточили місто, то менеджери компанії сказали співробітникам не виходити на роботу. Згодом, коли місто росіяни захопити не змогли, компанія роздала камери операторам і налаштували віддалене виробництво новин, які виходили на цифрових платформах.

У Чернігові в період активних бойових дій сюжети про те, що відбувається у місті робили оператори Олександр Котенко з Суспільного та Андрій Кузьминок з «Нового Чернігова». Хлопці розказали про спроби ворога зруйнувати місто і про те, як вони працювали за схемою «де горить там ми і знімаємо». А після деокупації розпочали робити історії людей, які пережили наступ.

Нагадаємо, за  перші місяці повномасштабної війни Україна повністю чи частково (на певних територіях) втратила десятки телеканалів. Замовкло також кілька місцевих і багато осередків мережевих радіостанцій. Деякі з мовників припинили трансляцію через бойові дії, небезпеку для працівників, відсутність електрики та зв’язку, знищення телетрансляційних веж, які Росія атакувала з перших днів наступу. Деякі були захоплені окупантами, розграбовані або перетворені на ретрансляторів кремлівської пропаганди. Деякі відмовились від ліцензій, аби не ставати колаборантами. Є й чимало таких, що просто не змогли далі працювати без рекламних доходів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1628
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду