Депутати зареєстрували законопроєкт, що запроваджує ліцензування ОТТ

Депутати зареєстрували законопроєкт, що запроваджує ліцензування ОТТ

2 Грудня 2021
1872
2 Грудня 2021
09:52

Депутати зареєстрували законопроєкт, що запроваджує ліцензування ОТТ

1872
Законопроєкт зареєстрували депутати від «Слуги народу» та «За майбутнє».
Депутати зареєстрували законопроєкт, що запроваджує ліцензування ОТТ
Депутати зареєстрували законопроєкт, що запроваджує ліцензування ОТТ

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 6363 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження тимчасових заходів стосовно врегулювання поширення понадмережевого телебачення, до імплементації європейських стандартів у сферу медіа». Проєкт закону розміщений на сайті парламенту.

У ньому вводиться поняття «понадмережевого телебачення», тобто ОТТ, розширюється сфера дії закону «Про телебачення та радіомовлення», до видів мовлення додається використання ОТТ.

Також законопроєкт запроваджує ліцензування ОТТ-платформ без конкурсу. Так само, як ліцензується суспільне та кабельне мовлення. Ліцензія видається на 10 років. У заяві про видачу ліцензії має міститися адреса веб-сайту, з якого здійснюється мовлення, DNS-адреса розташування ОТТ-сервера.

«Запровадження ліцензування мовлення і надання програмних послуг з використанням ОТТ дасть змогу забезпечити рівні умови для розповсюдження програм традиційного телебачення, незалежно від організаційно-технологічних особливостей», – йдеться у пояснювальній записці.

На сьогодні лише один ОТТ-провайдер має ліцензію Національної ради з питань телебачення та радіомовлення – це Oll.tv.

Медіаексперт Олександр Глущенко вважає цей законопроєкт безперспективним. Оскільки у ньому є колізії: для ОТТ-сервісів передбачене ліцензування в реєстраційний спосіб. «Не зовсім зрозуміло як воно може працювати з технічного боку. Засоби комунікацій не мають кордонів. Що робити з провайдерами програмної послуги, які не підпадають під юрисдикцію України (YouTube Premium, Netflix)? Будь який український ОТТ-сервіс може змінити юрисдикцію і нічого не платитиме. У законопроєкті «Про медіа» був передбачений реєстраційний спосіб, і його вартість  дорівнювала «вартості паперу». Це зроблене для того, щоб ОТТ-сервіси себе легалізували. Тому я не дуже вірю, що цей законопроєкт отримає продовження і його приймуть», - сказав він. Також, за його словами, у законопроєкті не передбачено, що буде з ОТТ-сервісами з партнерською програмою, у них не має прямих угод з абонентами.

«Нам потрібен закон про медіа, але не костилі які підтримують законодавство, яке вже застаріло», - додав він.

Нагадаємо, у жовтні уряд затвердив зменшення ліцензійного збору для ОТТ-провайдерів та тих, хто працює на прикордонній території.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду