detector.media
02.12.2021 09:52
Депутати зареєстрували законопроєкт, що запроваджує ліцензування ОТТ
Депутати зареєстрували законопроєкт, що запроваджує ліцензування ОТТ
Законопроєкт зареєстрували депутати від «Слуги народу» та «За майбутнє».

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 6363 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження тимчасових заходів стосовно врегулювання поширення понадмережевого телебачення, до імплементації європейських стандартів у сферу медіа». Проєкт закону розміщений на сайті парламенту.

У ньому вводиться поняття «понадмережевого телебачення», тобто ОТТ, розширюється сфера дії закону «Про телебачення та радіомовлення», до видів мовлення додається використання ОТТ.

Також законопроєкт запроваджує ліцензування ОТТ-платформ без конкурсу. Так само, як ліцензується суспільне та кабельне мовлення. Ліцензія видається на 10 років. У заяві про видачу ліцензії має міститися адреса веб-сайту, з якого здійснюється мовлення, DNS-адреса розташування ОТТ-сервера.

«Запровадження ліцензування мовлення і надання програмних послуг з використанням ОТТ дасть змогу забезпечити рівні умови для розповсюдження програм традиційного телебачення, незалежно від організаційно-технологічних особливостей», – йдеться у пояснювальній записці.

На сьогодні лише один ОТТ-провайдер має ліцензію Національної ради з питань телебачення та радіомовлення – це Oll.tv.

Медіаексперт Олександр Глущенко вважає цей законопроєкт безперспективним. Оскільки у ньому є колізії: для ОТТ-сервісів передбачене ліцензування в реєстраційний спосіб. «Не зовсім зрозуміло як воно може працювати з технічного боку. Засоби комунікацій не мають кордонів. Що робити з провайдерами програмної послуги, які не підпадають під юрисдикцію України (YouTube Premium, Netflix)? Будь який український ОТТ-сервіс може змінити юрисдикцію і нічого не платитиме. У законопроєкті «Про медіа» був передбачений реєстраційний спосіб, і його вартість  дорівнювала «вартості паперу». Це зроблене для того, щоб ОТТ-сервіси себе легалізували. Тому я не дуже вірю, що цей законопроєкт отримає продовження і його приймуть», - сказав він. Також, за його словами, у законопроєкті не передбачено, що буде з ОТТ-сервісами з партнерською програмою, у них не має прямих угод з абонентами.

«Нам потрібен закон про медіа, але не костилі які підтримують законодавство, яке вже застаріло», - додав він.

Нагадаємо, у жовтні уряд затвердив зменшення ліцензійного збору для ОТТ-провайдерів та тих, хто працює на прикордонній території.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY