Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила мовлення в дні жалоби та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила мовлення в дні жалоби та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

11 Грудня 2020
1895
11 Грудня 2020
14:12

Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила мовлення в дні жалоби та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

1895
Основна новація – пом’якшення правил для мовників, формат яких підпадає під дитячий, музичний або телеторгівлю.
Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила мовлення в дні жалоби та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)
Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила мовлення в дні жалоби та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

10 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила винести на громадське обговорення нову редакцію Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

Документ розробила створена при Нацраді робоча група. Громадське обговорення триватиме один місяць із дня оприлюднення.

Основна новація документа – пом’якшення правил для мовників, формат яких підпадає під дитячий, музичний або телеторгівлю. Вони зобов’язані будуть оголошувати хвилину мовчання та перед нею повідомляти, з якого приводу оголошено жалобу або відзначається день пам’яті. А також – припиняти трансляцію контенту комедійного, гумористичного, розважального та еротичного характеру.

Усі інші мовники, крім цих вимог, повинні будуть розміщувати на екрані зображення свічки та інформувати про день пам’яті кожні дві години з 6-ї ранку до опівночі (рухомим рядком, заставкою тривалістю 15-30 секунд, усним повідомленням, у випусках новин).

Також нова редакція правил дає час мовникам на те, щоб змінити сітку: 12 годин з моменту оприлюднення на офіційних вебсайтах органів державної влади відповідного нормативно-правового акта про день жалоби або день пам’яті.

«Детектор медіа» публікує нову редакцію правил, винесену на громадське обговорення:

Правила ведення мовлення телерадіоорганізаціями у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті

1. Ці Правила встановлюють порядок ведення мовлення телерадіоорганізаціями на всій території України у дні, визначені указами Президента України, постановами Верховної Ради України чи іншими нормативно-правовими актами (далі – відповідні нормативно-правові акти) днями трауру (скорботи, жалоби) та днями пам’яті.

2. У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телерадіоорганізації оголошують хвилину мовчання о 12:00, або в інший час, визначений відповідним нормативно-правовим актом.

3. Перед хвилиною мовчання телерадіоорганізації, що здійснюють телемовлення, шляхом розміщення тексту на екрані або закадровим голосом, повідомляють, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) або відзначається день пам’яті. Телерадіоорганізації, які відповідно до ліцензії, виданої Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, здійснюють супутникове мовлення у некодованому вигляді, розміщення тексту на екрані щодо приводу оголошення дня трауру (скорботи, жалоби) або відзначення дня пам’яті дублюють англійською мовою. Під час хвилини мовчання на телеканалах демонструється статична або динамічна повноекранна заставка у супроводі звуку метронома або без звукового супроводу.

4. Телерадіоорганізації, що здійснюють радіомовлення, перед хвилиною мовчання повідомляють, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) або відзначається день пам’яті, шляхом голосового повідомлення у супроводі звуку метронома або без звукового супроводу.

5. У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті у проміжку часу між 06:00 та 24:00 телерадіоорганізації, що здійснюють телемовлення, розміщують зображення палаючої свічки. Розміщення зображення палаючої свічки не здійснюється телерадіоорганізаціями, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова: «дитячий», «музичний», «телеторгівля».

6. У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телеорганізації припиняють трансляцію:

  • комедійних та еротичних фільмів;
  • гумористичних та розважальних передач;
  • передач, що містять аудіовізуальну інформацію еротичного характеру;
  • музичних кліпів, реклами та повідомлень, що містять аудіовізуальну інформацію гумористичного та еротичного характеру.

Для цілей застосування цієї норми використовуються визначення та критерії, встановлені Законом України «Про захист суспільної моралі» та Законом України «Про телебачення і радіомовлення».

7. У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті радіоорганізації припиняють трансляцію:

  • музичних передач, що містять твори мажорного звучання;
  • вікторин і розіграшів призів;
  • музичних творів, реклами та повідомлень, що містять аудіовізуальну інформацію гумористичного та еротичного характеру.

Для цілей застосування цієї норми використовуються визначення та критерії, встановлені Законом України «Про захист суспільної моралі» та Законом України «Про телебачення і радіомовлення».

8. У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телерадіоорганізації інформують, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) або відзначається день пам’яті, шляхом використання рухомого рядка, або повноекранної статичної чи динамічної заставки тривалістю від 15 до 30 секунд, або усного повідомлення один раз на 2 години у проміжку часу між 06:00 та 24:00. Повідомлення про оголошення дня трауру (скорботи, жалоби) або відзначення дня пам’яті у випуску новин або шляхом оголошення хвилини мовчання вважається інформуванням відповідно до цього пункту. Таке інформування не здійснюється телерадіоорганізаціями, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова: «дитячий», «музичний», «телеторгівля».

9. У день трауру (скорботи, жалоби) повідомлення про оголошення дня трауру (скорботи, жалоби) подається телерадіоорганізаціями на початку кожного випуску новин у проміжку часу між 06:00 та 24:00. Таке повідомлення не здійснюється телерадіоорганізаціями, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова: «дитячий», «музичний», «телеторгівля». У разі виникнення надзвичайної ситуації телерадіоорганізації розміщують повідомлення про оголошення дня трауру після новини про таку ситуацію.

10. У день пам’яті повідомлення про відзначення дня пам’яті подається телерадіоорганізаціями у кожному випуску новин у проміжках часу між 07:00 та 10:00 і між 18:00 та 21:00. Таке повідомлення не здійснюється телерадіоорганізаціями, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова: «дитячий», «музичний», «телеторгівля».

11. У день трауру (скорботи, жалоби) або в день пам’яті в телерадіопрограмах власникам, посадовим чи службовим особам, творчим працівникам телерадіоорганізацій забороняється піддавати сумніву доречність проголошення дня трауру (скорботи, жалоби) або відзначення дня пам’яті.

12. Сітка мовлення має бути приведена у відповідність до цих Правил не пізніше, ніж за 12 годин з моменту оприлюднення на офіційних веб-сайтах органів державної влади відповідного нормативно-правового акта.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду